Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
shta sada ovo znachi ?

04.01.2016 13:55:11 61200 CARINA GPC BEOGRAD Od carine
04.01.2016 14:24:59 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

Pozdrav svima, brat treba da mi posalje graficku kartu Radeon R7 360 Iz norveske vrednosti oko 130e tamo, koliko bih ja morao ovde da platim za preuzimanje i jel moguce da on tamo plati sve carinske i troskove dostave?
Nije moguće ;)
Platiće troškove dostave, ali carinu i pdv plaćaš ti, postaru pri preuzimanju... Oko 32% od procene, ukoliko ne stavi račun unutra... Ali opet to može da bude i manje i više čak i sa racunom...
Ali pošto ti je to brat, možda ti i nista ne naplate, inace ne podleže carini u tom slučaju ukoliko je vrednost ispod 70e...
E sad, niko ne zna da li ces imati sreće ili će oni raditi po zakonu i svojoj proceni...
Da bi imao veće šanse, najbolje je da ti pošalje u koverti sa onim mehuricima bez kutije... U suprotnom, sumnjam da ces proći bez dažbina, bez obzira što šalje rodbina...

Poslednja izmena:
Samo da proverim, kada se kaze da se carina naplacuje na paket cija je vrednost preko 50E, da li se gleda samo vrednost robe, ili konacna vrednost sa shipingom?

Roba je 45eur + shipping 10eur = 55eur. Hoce li mi u ovom slucaju obracunati carinu?

^Bilo je vec 100x ali ajde jos jednom: postarina ulazi u osnovicu za carinjenje ako je vrednost iznad 50 €. Ali mora biti jasno razdvojeno na fakturi sta je sta. Ako ti prodavac stavi samo vrednost 55 € (retko ali se desava) onda ce posiljka da se carini. Ako stavi 45+10 ili 45 platices samo PDV.

Poslednja izmena:
Na fakturi bi bilo razdvojeno vrednost robe, i vrednost postarine. U ovom slucaju sama roba je ispod 50e ali sa postarinom je iznad 50e.

Sta kontas jel bi mi obracunali carinu u ovom slucaju?

Ne, osim ako carinik ne zna da procita sta je sta. Ja nisam nikada imao problema ako je faktura jasna. U svakom slucaju mogao bi da se zalis ako ti naplate carinu.

Zna li neko šta znači kada je na Aliexpress ponuđeno slanje preko PostNL? Da li to znači da neko ima lager u Holandiji pa šalje direkt odande?

To onda može biti duže nego direkt iz Kine...
Mada mislim da sam viđao ranije da neku robu šalju iz magacina u Evropi, kao brza isporuka. Ali to je valjda eksplicitno bilo naznačeno.
Ili je to bio DX pa sam pomešao.

To je preko nekog njihovog kurira koji doveze u Holandiju, i onda ide holandskom postom... Oko 15-20 dana traje dostava, ako ne lezi na carini kod nas.

Ima li ko informacije koliko se dana sada ceka na carini, i kada nisu radili sve kojih dana, i zna li se da li je neradni dan samo za Bozic ili ce da prazuju i danas i posle 2 i 3 Bozic itd... ?

To onda može biti duže nego direkt iz Kine...
Mada mislim da sam viđao ranije da neku robu šalju iz magacina u Evropi, kao brza isporuka. Ali to je valjda eksplicitno bilo naznačeno.
Ili je to bio DX pa sam pomešao.
Што би било дуже, па не иде бродом!? Само једна станица више од 10ак. Пакет више проведе чекајући на некој од њих него у самој манипулацији. А можда и прескаче неку у Кини...

Holandska pošta je trenutno jedna od bržih. Za nekih 12ak dana dođe do naše carine.

To nije nista brzo, a i nije ceo put NL posta.
Ljudi grese paket od Kine (kad se kaze da se salje NL postom) ne ide celim putem NL postom vec cime se stigne do NL a onda paket preuzima NL posta i odatle tracking i pocinje ne od pocetne destinacije(Kina) vec od kad stigne na aerodrom u NL i paket preuzme njihova posta.

Zadnja tri paketa sa gearbesta poslata NL postom stigla su u Srbiju 11-14 dana od dana slanja iz Kine. Ako to nije brzo onda ne znam sta jeste.

Uzeo rama i dzojstike za xbox i ladno mi nisu naplatili carinu... a kao 120e ne mogu da verujem.

U NS kolegi sa posla za 8" tablet od 70usd tražili 6000din da plati. Naravno nije platio. 20.12. stigao na carinu, juce, 5.1. mu postar donosio paket.

ko sto rekoh carina od sumraka do svitanja

sto se tice nl ili swe poste mislim da ceo proces oni obavljaju stim sto ima manje tacaka pracenja nego kineska

Zadnja tri paketa sa gearbesta poslata NL postom stigla su u Srbiju 11-14 dana od dana slanja iz Kine. Ako to nije brzo onda ne znam sta jeste.
Izgleda ne znas meni paketi preko HK poste stizu za 4,5 do 9 dana max zar to nije brze od 14 dana?
Drugo rekao sam ti da ne prevozi ceo put NL posta i da ga ne mozes pratiti ceo put vec kad udje u NL pa do tvoje kuce. Tracking po CN nema.

U NS kolegi sa posla za 8" tablet od 70usd tražili 6000din da plati. Naravno nije platio. 20.12. stigao na carinu, juce, 5.1. mu postar donosio paket.

I mom drugaru su tražili 7.500 za tablet plaćen 90 USD. Posle žalbe su mu uredno obračunali 3.500 tako da se u tako ekstremnim slučajevima svakako isplati žaliti. Inače 7.12 se žalio, 5.1 je ponovo dobio paket, znači ceo postupak oduzme još nekih mesec dana.

Izgleda ne znas meni paketi preko HK poste stizu za 4,5 do 9 dana max zar to nije brze od 14 dana?
Drugo rekao sam ti da ne prevozi ceo put NL posta i da ga ne mozes pratiti ceo put vec kad udje u NL pa do tvoje kuce. Tracking po CN nema.

nisam rekao da je holandska najbrza, vec jedna od trenutno brzis, sto i jeste. evo imam nekih 6 paketa poslate razlicitim postama sa sve ko bajagi trackingom svi su poslati pre vise od 30 dana i jos ne stizu. svedska posta zadnja dva paketa sam cekao isto jako jako dugo, 35 dana jedan a drugi evo 42. dan danas. sa nl postom se to nije desilo nikad. ne vidim zasto je bitno pracenje po kini i ko salje do holandije? bitnije je da ima pracenje u srbiji da znas kad je doslo na carinu i proslo carinu. evo jedan primer normalnog slanja nl poste i jedan primer kada se oduzilo, bio je veci paket, ali je bilo statusa i do holandije sta se desava, tako da nije tacno da nema statusa izmedju:

2hgenmf.png

4uf8ua.png

za hk postu mi stvarno niko nije poslao tako da nemam iskustva s njom.

znaci carina u novom sadu ubija. ljudima u bg prolaze stvari od 150e bez ikakvih dadzbina a ovde za telefone i tablete cepaju nenormalno a za sve sto mi je stizalo mi je bar naplaceno otvaranje i porez. kao sto sam vec napisao, jednom su oporezovali 3 hdmi na micro hdmi adaptera u pismu. uzas.

Dobio sam u 3am danas track id medjutim, ovo mi izbacuje 17track...

**********(ovde ide track id koji ukucam)
Not Found
Netherlands(PostNL International Mail)
Unknown
Item is not found at this moment, If necessary, please verify with the package sender and check back later.

Poslednja izmena:
Heh, posto bi kostalo da se kod nas posalje Oculus Rift? 700e base price i 41e shipment za podrzane EU zemlje [za nas bi sigurno bila veca shipment cena]. Kad se na to opali carina i PDV, ode cena iznad hiljadarke. :D

PC VR... skup sport.

^^
obicno ne mozes odmah da proveris tracking broj... nekad treba 2-3 dana. proveri ovo:
http://post-tracking.com/validate/
cisto da nisi dobio fake broj. prodavci na aliju su prilicno bezobrazni i nekada daju fake broj (nisam ispratio odakle si porucio)...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno