Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024 / 2025)

treba mi pomoc nekoga ko se razume u DHL carinjenje, zvala sam ih par puta jutros ne javljaju mi se na telefon..
pokusacu opet u toku dana, al mozda mi neko ovde moze pomoci

narucila sam nesto online, na sajtu sa kog sam porucivala je pisalo da oni snose troskove carine, iznos posiljke je oko 70e, poslato DHL-om
u toku transporta sam dobila par mejlova od DHL-a da dostavim dokumentaciju, sto sam i uradila

juce mi je stigao paket, kurir nista nije naplatio, ali sam slucajno videla da je uz paket prilozeno par dokumenata, za malo da bacim celu kesu.. dobro da sam obratila paznju
izmedju ostalog u dokumentima je i 'obracun carinkog duga' gde je navedena cifra od 2443din, sto odgovara vrednosti PDVa i carine na ovaj paket, pise da sam ja carinski duznik i treba da se uplati na odredjeni ziro racun u roku od 8 dana
ali je takodje na taj papir lupljen pecat na kome pise 'carinski racun placa DHL po DDP paritetu'

pa me sad taj pecat buni, da li ja i dalje treba ovo da platim ili su oni platili ovo u moje ime? ima li neko iskustva sa ovim?

DDP znači da pošiljalac plaća sve troškove. Nemaš nikakve obaveze po tom pitanju, bez brige.

Duty delivery pay znaci da ce carinu naplatiti posiljaocu nemas nikakve brige.

hvala!
na kraju sam uspela da ih dobijem i rekli su mi da ne bih ni mogla da primim paket da je trebalo nesto da se plati
ovo su samo dokumenti za mene da imam

ne znam zasto tako konfuzno salju, mogu malo bolje da naglase da je sve placeno :D

Objašnjeno je pečatom "carinski racun placa DHL po DDP paritetu" a inače uopšte ne može da se preuzme pošiljka pre plaćanja dažbina. Kod poštanskih pošiljaka prvo platiš pa potpisuješ prijem pošiljke dok kod kurirskih službi kad legne novac na račun carina oslobadja pošiljku i kreće kurir na dostavu.

hvala!
na kraju sam uspela da ih dobijem i rekli su mi da ne bih ni mogla da primim paket da je trebalo nesto da se plati
ovo su samo dokumenti za mene da imam

ne znam zasto tako konfuzno salju, mogu malo bolje da naglase da je sve placeno :D
Carina nikoga ne kredeitira dok ne platis nema diranja robe koliko ja znam, pricamo mi je jedan spediter da on kreditiraju svoje korisnike znaci spediter plati carini pa se spediter ganja sa tim koje robu porucio/uvezao naravno sve to rec o firmama.

pricamo mi je jedan spediter da on kreditiraju svoje korisnike znaci spediter plati carini pa se spediter ganja sa tim koje robu porucio/uvezao naravno sve to rec o firmama.
Tako i mi radimo jer je lakše, špediter plati sve troškove pa prefakturiše nama, naravno nema robe dok se ne plati faktura :)

Ima li neko nekih informacija , cekam od 11.03 , proslo je 11 dana, koliko cu jos cekati otprilike,paket mi stize iz svajcarske ?

Prilozi

• Screenshot 2025-03-22 180228.png
    Screenshot 2025-03-22 180228.png
    14.6 KB · Pregleda: 63
carina mozda ima informaciju

Moja od 11.3 tek danas prošla.

Sad samo da se nadam da neće da računaju da je 50,3 dolara preko 50 evra :ROFLMAO:

Prilozi

• 1742668702049.png
    1742668702049.png
    15.4 KB · Pregleda: 64
Očigledno baš razvlače, tako da sta znam. Sačekaj mozda ponedeljak utorak, pa ako ti je bas hitno vidi da li imaju neki kontakt.

To se kod nas neće desiti. Možda jednog dana ako se promenu i mnoge druge stvari, ali to već izlazi iz okvira ove teme.
Verovatno si mladji i ti i vecina na forumu ili bar u ovoj temi, i ne secate se da je i kod nas carina bila preko 150€, pa su zbog zloupotrebe od strane Nekermana smanjili na 50€ ima tome bar 21 god koliko se secam. Negde oko 2004 ako se dobro secam Nekerman je to zloupotrebio i drzava na celu sa tadasnjim rukovodstvom su to smanjili.
Tako da se to kod nas desilo(da nam carina bude +150€) ako mislis na te promene na koje aludiras(jes da nema mesta politici na forumu i ne treba da je bude) pa bas ti koji zele sad da se vrate su bili ti koji su carinu smanjili sa 150 na 50€(bez da ulazim u politicku raspravu jer nisam u ovoj masi politicara nizajednog jer su svi manje vise bili na vlasti a oni koji nisu su jos i gori od ovih svih sto su bili) tako da ako ima neko ko je u 5 ili 6 deceniji zivota i koji se seca potvrdice ti da je bilo 150€ prvo bilo 150 DM(dojce maraka) a kad su ja mislim 2002 ili 3 dosli € samo se prebacilo.
A da treba da se digne osnovica, treba ustvari ne da treba, nego mora jer su cene SVEGA 5-6 puta skuplje(mislim na iste stvari u odnosu na pre 21 god) nego tada.
Ali bojim se da to nikom ko je u vlasti ne odgovara jer svi vole da od gradjana uzmu laku i lepu lovu.

Meni se čini da je bilo 100, eura ili dolara i da je to bilo negde do 2005 ili 2006. Onda su zbog Nekermana bili smanjili na oko 20 i to sa poštarinom. Ovaj sadašnji limit mislim da je negde od 2010. A carina je uvek bila država u državi i sami tumače zakone kako njima odgovara.

Kad narucujem iz Nemacke i iz drugih zemalja EU vise ne skidaju cenu za njihov VAT. Sto znaci da je i Srbija u tom nekom preskom sistemu EU, a onda kad paket stigne ovde opet naplate pdv sto je duplo oporezivanje. Ranije kad sam stavljao Srbija uvek bi odbijali VAT od cene proizvoda.

gde to ne skida?

gde to ne skida?
Sa ovog naturkosmetik.biz sam narucio zadnji put pre desetak dana, ne skidaju pdv, ide puna cena kao za EU a i sa destak drugih nemackih sajtova. BTW vise me nervira cekanje jer ne bi trebalo da se zadrzava uopste na carini ako je ispod 50 evra a pdv je naplacen sa nemacke strane, sto je uglavnom u mom slucaju.

to je sigurno neka greska, jer stoji da se placa VAT 19%, sto je Nemacki pdv, a ne Srpski. poslao sam im poruku.

Ranije, pre par godina cim se ulogujem na sajtu, izadju mi one nize cene, a ako odem da kupim kao gost,, kad izaberem zemlju Srbija cene proizvoda u korpi se smanje za VAT.

Nije Srbija usla u EU PDV sistem niti ce ikada uci, vec prodavnice nece vise da se petljaju sa tim. I do pre par godina su bile retke prodavnice koje su htele jer je u pitanju izvoz van EU podrucja da naplate robu bez nemackog PDV-a. Najbolji primer je "Computeruniverse" koji je sa tim prestao pre nekoliko godina.
Tako da tu treba ocekivati dupli PDV da se plati i nemacki i srpski, jer prodavnice salju racune pa se po njima carini.
Nema pogadjanja cena od strane carine kao kada roba stize iz Kine.

Ne isplati im se da rade reexport, plaćaju za izvozne papire i kad bi skidali porez proizvod bi bio skuplji.

Evo danas doneo postar ovaj paket, u petak bio na carini, neotvarano. Na paketu sve lepo pise sta je unutra, koliko je placeno,I tako treba ubuduce ako je ispod 50 evra, nema sta da se oporezuje ako je paket iz EU jer se porez placa njima.( ako zelimo da budemo deo tog dela Evrope)

nema sta da se oporezuje ako je paket iz EU jer se porez placa njima.( ako zelimo da budemo deo tog dela Evrope)
Prvi deo recenice do u zagradi je tacno ne ide da placas dva pdv-a, ali deo u zagradi nije u skladu sa onim van zagrade, nema tu "ako zelimo", ako si van sistema pdv EU nema veze sa ako zelis, zelje su jedno a cinjenice drugo.
Jedno ne ponistava drugo, da smo mi sad deo EU to bi bilo tacno, al posto kazes mi zelimo(ja licno ne) to je nesto sasvim drugo.
Tako da mogli su da ti naplate pdv nas i ne bi pogresili, nisu(nisi jedini) i to gledaj kao pomoc tvoje drzave tebi licno jer tu si jedino ti na dobitku dok je drustvo ostalo kratko za tvoj pdv. Nije nista tvoja greska niti tebe napadam, to vazi i za mene kad mi ne naplate pdv i carinu hiljadu puta do sad nisu, tako to funkcionise drug.

Ako je u fakturi upisano i navedeno kao posebna stavka da je naplaćen PDV naši potražuju od te zemlje iznos PDVa, nema tu plaća se njima jer neki teže da su veliki evropljani.
Ne mogu svi da izdaju takvu fakturu jer zavisi od privrednog subjekta. Kod nas paušalci ne mogu da izdaju račun sa posebno izdvojenim porezom i njihove pošiljke u EU se ponovo oporezuju.

***,ljudi da li zna neko sta se dešava sa tom bednom bg carinom,stoji mi tamo paket od 16,17 marta i nista do dan danas.......da li se zna od kog datuma su prosli paketi?

Da li je neko uopste nekada zvao njih kad i sta mu oni kazu?....nesto debilno tipa "radi se","ceka se" iako paketi stoje nedeljama?!......koji je zapravo problem sa tom carinom,radi malo ljudi,svi su na odmorima ili ih zabole da brze carene te pakete?

Ili mozda jos rasciscavaju guzvu od nove godine,kako je ovde neko vec "pametno" primetio?.....ili je mozda njima cilj da se ogadi bilo kakva kupovina iz inostranstva kad maltene zaboravis i sta si kupio dok oni ocarine......

***,stigne paket iz USA za 10 dana i onda stoji 15 dana u jbnoj carini (?!)......kako bih voleo da dodje do neke revolucije,ja bih isao da spalim tu zgradu carine ili tako nesto

Meni skoro stigao paket na carini 26.2., ocarinjen 12.3.

A da li ti ludaci mogu da carine neki paket npr 6 meseci?....ili godinu dana?....npr stigne paket 26.2 oni ga ocarine u decembru mesecu te godine?

Da li postoji neki zakonski rok do kada paket mora da izadje iz tog pakla zvani carina?

Nazad
Vrh Dno