Pa da, ja bi tako uradio, baterija u slušalicama je malecka, ne znam tačan kapacitet ali realno je očekivati između 50 i 100mAh ili blizu te cifre tako da će se na nju veća potrošnja jače i brže odraziti nego veća potrošnja baterije telefona. Nisu to neke velike cifre kada je reč o dodatnoj potrošnji (ako porediš tipa jačinu zvuka na 20% i jačinu na 100%) ali ako je recimo u pitanju samo 5mA veća potrošnja, to je 10% od baterije koja je 50mAh kapaciteta odnosno 0,16% od kapaciteta baterije telefona (ako je isti 3000mAh).
Mada, mislim da je ovo više pitanje komfora nego čuvanja baterije u sluškama. Ako pojačaš na sluškama sigurno će trošiti više baterije tako da ćeš imati kraći playtime ali ako ih koristiš u nekom zadatom vremenskom intervalu tipa tokom treninga, kod si na putu, znači neki vremenski period čije trajanje možeš da predpostaviš unapred onda ti 1 ili 1:30h rada mogu biti dovoljni a bateriju dopuniš kad možeš, s druge strane ne moraš stalno da pojačavaš i smanjuje zvuk na telefonu, nekad možda i zaboraviš da utišaš pa ako te neko nazove telefon će da se prodere baš kad ne treba.
Ako pojačaš na telefonu štediš bateriju u slušalicama.
Lipo baterije obično imaju oko 500 ciklusa pražnjenja, ako se baterija ne puni do maximuma (što baš i ne možeš da kontrolišeš u sluškama) i ako se ne prazni do minimuma (vremenom ćeš možda moći da predpostaviš posle koliko h će biti potrebna dopuna baterije) produžićeš trajanje baterije tj. povećaćeš joj broj ciklusa punjenja/pražnjenja.