Šta je novo?

Bojler za kupatilo

Spominjao se par puta ali uglavnom kao pitanje, nikada kao post sa iskustvom.
Da li neko ima Metalac Sirius bojler duze vreme i ako ima kakva su iskustva?
Imam prastari Mebos koji radi stvarno odlicno, zamenjen je nedavno grejac, ociscen od kamenca ali i dalje poprilicno trosi struje.
Poprilicno je recimo neke prosecne potrosnje u danu tusiranje jedne osobe, pranje ruku, suda i neko osnovno koriscenje vode recimo minimum 10-11kw. Kada se dvoje-troje ljudi tusira ode to i na 15 ili vise kw na 24h. Stoji stalno upaljen, ne gasi se, samo povecavam temperaturu po potrebi sa dvojke na trojku.
Nisam primetio da se cesto pali i gasi, sto se toga tice stvarno je skroz ok, te mi nije jasno odakle trosi toliko struje. Jedino sto sam primetio da nov grejac znatno duze puni bojler nego stari, a stari je bio u dobrom stanju ali smo ga zamenili preventive radi.
Da ne bi ulazio u jos dublje detektivske vode sta i kako nekako mi se cini kao najlogicnije resenje kupiti noviji bojler. Zato mi se i Metalac Sirius svideo, najvise zbog tajmera. Da mogu da ga namestim da radi od 23h pa do recimo podneva. Da me bilo koji bojler posluzi kao ovaj Mebos (za 34 godine svakih 4-5 godina menjani su grejaci, ciscen od kamenca i jednom je promenjen termostat) bio bih prezadovoljan. Samo da trosi malo manje struje :)

Kako meriš potrošnju? Kod bojlera sva potrošnja može da ode samo i isključivo u toplotu. Razlog za veliku potrošnju može da bude ili velika potrošnja tople vode, ili eventualno "curenje" toplote iz bojlera, da je propala izolacija pa da se voda ubrzano hladi. Kod mene na bojleru od 80l od potpuno hladne vode u njemu do izrazito vrele (tek nešto ispod maksimalne temperature postavljen termostat), potroši oko 4kWh. Suštinski svaki bojler bi trebalo da potroši isto el. El energije osim ako je voda drastično hladnija, ili imaš neke sumanute toplotne gubitke iz bojlera (što bi moralo da se oseti u prostoriji gde se nalazi bojler).

Moj predlog je da kreneš prvo od tog merenja potrošnje, pa zatim da proveriš izolaciju. Eventualno bi mogla velika količina kamenca sa prouzrokuje veću potrošnju zato što prvo greješ kamenac, a on zatim vodu, pa bi onda bojler radio nešto duže jer termostat ne čeka da temperatura vode poraste da bi isključio grejač, alj i u tom slučaju bi voda bila toplija.

dimmu

Ne postoji magija koja će naterati električni bojler da zagreje litar vode za 1°C a da ne potroši 1.16 Wh struje.
Znači: ako ti bojler puno troši struje, onda puno trošiš tople vode.

Ako nije grejano kupatilo normalno je da će trošiti više struje i sa dobrom izolacijom bojlera pogotovo ako je kuća u pitanju. Proveri malo i sigurnosni nepovratni ventil.

stari bojler se brze ugreje zato sto manje vode greje.

Ovi digitalni bojleri postaju sve interesantniji, a realno moze i da se napravi tako nesto.

Kako meriš potrošnju? Kod bojlera sva potrošnja može da ode samo i isključivo u toplotu. Razlog za veliku potrošnju može da bude ili velika potrošnja tople vode, ili eventualno "curenje" toplote iz bojlera, da je propala izolacija pa da se voda ubrzano hladi. Kod mene na bojleru od 80l od potpuno hladne vode u njemu do izrazito vrele (tek nešto ispod maksimalne temperature postavljen termostat), potroši oko 4kWh. Suštinski svaki bojler bi trebalo da potroši isto el. El energije osim ako je voda drastično hladnija, ili imaš neke sumanute toplotne gubitke iz bojlera (što bi moralo da se oseti u prostoriji gde se nalazi bojler).

Moj predlog je da kreneš prvo od tog merenja potrošnje, pa zatim da proveriš izolaciju. Eventualno bi mogla velika količina kamenca sa prouzrokuje veću potrošnju zato što prvo greješ kamenac, a on zatim vodu, pa bi onda bojler radio nešto duže jer termostat ne čeka da temperatura vode poraste da bi isključio grejač, alj i u tom slučaju bi voda bila toplija.
Merio sam potrosnju svih ostalih potrosaca koje mogu da merim preko uticnice. Bojler mi je povezan direktno te kada oduzmem ostale potrosace (jos im i dodam malo vecu potrosnju jer ne trose bas uvek tacno u W) dobijem potrosnju bojlera i sijalica. U kuci su svuda Led sijalice, prosek 12w. A i pre nego sto sam nabavio uticnicu za merenje potrosaca isli smo onom starom metodom iskljucim sve zivo u kuci, sem bojlera i rutera. Pre odlaska na posao zapisem trenutno stanje, dodjem kuci 9-10 sati kasnije, pogledam koja je potrosnja i tako u par dana kada je razlicita temperatura u kuci, a i spolja.
Ima smisla da je izolacija u bojleru propala, to je nekako i najlogicnije resenje. Kamenca u bojleru nema jer je ociscen pre nekih 14 dana i kao sto sam gore pisao preventivno je zamenjen grejac. Da ne dodjemo u situaciju da za pola godine mora opet da se otvara.

dimmu

Ne postoji magija koja će naterati električni bojler da zagreje litar vode za 1°C a da ne potroši 1.16 Wh struje.
Znači: ako ti bojler puno troši struje, onda puno trošiš tople vode.
Sve je jasno da ako trosis vrucu vodu, mora to bojler i da dogreje. Ali pogledaj i ovaj scenario. Ja ga ispraznim tusiranjem oko 23h, ukljucim ga na dvojku. Preko noci se napunio i onda samo dopunjava. Prepodne potrosim toliko vode da operem zube i da se umijem (sto je mizerno malo), pratim ga da li ce se upaliti da dopunjava. Nece. Odem na posao i vratim se oko 15h, pogledam stanje na brojilu i potroseno je 3-4kw za 8 sati rada u dnevnoj (skupljoj) tarifi. Gledajuci da niko nije boravio u kuci za tih 8 sati, a nista nije radilo sem bojlera (koji se samo ukljucivao da odrzi temperaturu vode i to stoji na dvojci) i rutera 500w na sat da trosi za sta? Ok, mora da dogreva vodu ali po toj potrosnji ispada da on na svakih sat vremena radi nekih 20-25min u dogrevanju. Nekada je potrosnja manja, nekada veca (opet tih spomenutih 3-4kw) ali kada pogledas tako da bojler samo odrzava temperaturu vode i za 24h potrosi skoro pa 12kw samo na odrzavanju to mi je stvarno velika potrosnja. I opet kazem kada mislim odrzavanje temperature mislim da je bojler vec zagrejan, a ne da greje hladnu vodu do odredjene temperature.
Ako nije grejano kupatilo normalno je da će trošiti više struje i sa dobrom izolacijom bojlera pogotovo ako je kuća u pitanju. Proveri malo i sigurnosni nepovratni ventil.

Nije grejano toliko kao i ostale prostorije ali isti je problem sa potrosnjom i leti, a i zimi. Proveren je i nepovratni ventil kada se cistio bojler/menjao grejac da budemo sigurni da je sve u redu.

3-4kw za 8 sati rada nije dobro. Ne znam da li je moguće da je tako slaba izolacija na bojleru?
Naš bojler, kad se ne koristi, troši oko 2,5kWh za 24h za održavanje temperature od 55°C (grejano kupatilo, bojler od 150 litara).
Mislim da ti, za početak, treba bolji način merenja potrošnje bojlera. Da znaš tačno i precizno koliko troši i kada, a onda da vidiš kako i da li možeš da smanjiš potrošnju.
Ne možeš promeniti fiziku. Ako grejač u bojleru troši struju, onda greje. Gde odlazi ta toplota ako ne u vodu? Najgora varijanta je da stvarno toliko troši i da imaš neki problem sa instalacijom pa da topla voda ide u vodovod ili da curi negde ili slična glupost. Ali kažeš da je ispravan sigurnosni ventil...

Nekada je potrosnja manja, nekada veca (opet tih spomenutih 3-4kw) ali kada pogledas tako da bojler samo odrzava temperaturu vode i za 24h potrosi skoro pa 12kw samo na odrzavanju to mi je stvarno velika potrosnja. I opet kazem kada mislim odrzavanje temperature mislim da je bojler vec zagrejan, a ne da greje hladnu vodu do odredjene temperature.
3-4kw za 8 sati rada nije dobro. Ne znam da li je moguće da je tako slaba izolacija na bojleru?
ili je jednostavno previsoka temperatura odrzavanja

Nov bojler, Metalac Aurora, 80 l, pojačan na max. ugreje dovoljno vode za najviše jednu osobu. Tipujem na termostat... Ima li neko neki drugi predlog?
Termorad 50l.isti problem,ali ja jos imam nadu ,jer kada je na max strelica dodje do pola ,pa moguce da ima negde podesavanje ali vec sam pisao u ovoj temi ,pa se ne nadam previse

Meni je pre neku godinu drugar vodoinstalater ugradio neki Arsiton 80 litara, kaže nema više kao nekad da ide vrela voda.
Novi propisi su u pitanju kod proizvodnje termostata i grejača. Neka ograničenja u vidu maksimalne radne temperautre zbog sprečavanja opekotina i sličnog. Valjda idemo u Evropu pa usklađujemo ... Nisam se dalje raspitivao oko toga.
Moj stari Gorenje bojler odneo kod nekog što flašira u kućnim uslovima. Kaže da ne može čovek sa novim bojlerrom da postigne ništa.

ili je jednostavno previsoka temperatura odrzavanja
Ne znam tačno na koju temperaturu zagreva jer ima samo podeoke 1-2-3. Uglavnom stoji na 2 jer je onda i kazaljka na meraču na samoj sredini, a i dovoljno je vode za dnevne potrebe. Probao sam ga smanjiti i na 1.5 otprilike ali nije bila neka manja potrošnja. Ako stavim na jedinicu onda nema dovoljno vode za tuširanje. To je podeok više za pranje ruku i osnovno korišćenje vode.
Mislim da ti, za početak, treba bolji način merenja potrošnje bojlera. Da znaš tačno i precizno koliko troši i kada, a onda da vidiš kako i da li možeš da smanjiš potrošnju.
Ne možeš promeniti fiziku. Ako grejač u bojleru troši struju, onda greje. Gde odlazi ta toplota ako ne u vodu? Najgora varijanta je da stvarno toliko troši i da imaš neki problem sa instalacijom pa da topla voda ide u vodovod ili da curi negde ili slična glupost. Ali kažeš da je ispravan sigurnosni ventil...
Pa jedino da stavim osigurač sa merenjem potrošnje i WIFI kontrolom, vežem ga na osigurač sa bojlera pa mogu da ga i programiram kada se uključuje/isključuje, a i da vidim tačno koliko troši. Stvar je u tome što me takav gadget izađe kao pola Metalac Sirius bojlera za koji sam pitao. Te sam se vodio tim da je možda bolje doplatiti pa zameniti bojler za nešto novije.
Pričao sam i sa majstorom koji nam godinama održava bojler on svaki put kaže 'šta bi ti, to je stari bojler koji troši mnogo struje', a kad ga pitam za preporuku šta kupiti kaže mi da ne menjam ovaj jer su noviji bojleri baš loši 😆

Nisu loši nego im je trojka, još trojka turbo max ultra ako postoji :) slabija nego dvojka na starim.
Ne menjaj, dobro ti je rekao, drži ga na sredini termostata ili dvojki.
Moj ne gasim i odvrnut je do panja i jedva izdrži mene, koji pretežno hladniju vodu troši, i još jednu normalnu osobu. Užasni su novi bojleri što se tiče rada za stare navike.

Ako vam bojler greje manje a termostat vam na maximumu možete i sami da povećate temperaturu vode. Trebao bi svaki termostat da ima dodatni šraf za dodatno štelovanje, negde je poseban negde se nalazi na samoj osovini kojom se šteluje i bude spolja na dnu a nekada unutra.
A ako vam je lakše dodatno štelovanje se može uraditi povlačenjem sonde, ako su sonde štapne i ne mogu se izvući na njih u donji deo navucite božur i sa njime se malo izoluje sonda i eto toplije vode.

Osigurač sa merenjem potrošnje i WIFI kontrolom košta 10-15€.
Da li možda koristiš nešto slično ili preporuka za neki? Slab sam oko struje, ne znam da li treba menjati ceo osigurač za taj novi, i koju jačinu uzezi?

Za svoj bojler koji ima grejač od 3000W koristim ovaj:

Meni je OK, da li će nekom drugom biti, ne znam. Ne volim da ovakve stvari preporučujem ili ne. Samo pišem šta ja koristim. Postoje i varijante bez dipleja koji su jeftiniji.
Imam i ovakve koje koristim za druge uređaje:
https://vi.aliexpress.com/item/1005007729592787.html

Nikako ne treba menjati osigurač. Koristim sve posle osigurača.

Ako si slab oko struje, vidi sa nekim ko jeste da ti preporuči nešto i da ugradi kako treba.

Ovakvi uređaji su u stvari mini kompjuteri i koliko shvatam, celu jačinu struje nosi relej koji je u njima. Koji relej se koristi unutra, nemam pojma. Nisam ih otvarao i ne nameravam. Ako te brinu takve stvari, možeš koristiti kontaktor za prekidanje struje, a meriti potrošnju nekim neinvazivnim meračem.

Ja imao neki Leov. Makedonski. Procurio kazan posle šest medeci. Kad otvorim ima šta da vidim. Izolacija 10mm stiropora. Više je grejao kupatilo nego radijator.

Gledam da uzmem Elit bojler. Razmisljam se za ova tri Talas modela:
  • x100v
  • xx100v
  • xx120v

Izuzev litraze i dimenzija da li ima ikakva druga razlika na koju treba obratiti paznju?
Stan je renoviran i vodovodne instalacije su kompletno zamenjene. Doduse sada ce bojler biti udaljen od tus kabine jedno 2m.

Ja opet resio da uzmem Vox samo ovaj put iz druge prodavnice, prvi koji sam porucio dosao je falican (nov sa busnim kazanom) vratio ga i vratili mi novac. Isti model porucio WHD502, relativno brzo zagreje vodu, jedino sto ovi sto ih sklapaju, sklapaju ih preko khm da ne kazem cega jer na ovom displej koji pokazuje temperaturu vode nije stavljen lepo u leziste (stoji iskošeno) pa cu kad budem imao malo vremena to da namestim. Eto, da podelim info pa mozda nekom zatreba

Procureo bojler, metalac 80l, 16godina radnog staza.. citajuci iskustva ovde, ispade da se servisiranje ne isplati I da svi kupuju odmah nov? Mislim da smo samo jednom cistili kamenac za 16g.. 🥸 a mozda i nismo

Lepo ti rece....mozda smo braca :) :) :) i ja isto tako, ako radim nesto onda radim do kraja i kako treba ili necu da pocinjem. Evo u Petak mi crko bojler (otisao kazan) odmah kupio elektrolux inventer... (poslednjih par nedelja sam bas dosta procitao o njemu, upalo mi u oci to inverter) :):) Mozes da odaberes potrosnju struje, ima 700 wati (najniza) 1,3 kws (srednja) i 2 kws (turbo) Danas cu da stavim tapo uticnicu da proverim potrosnju ;)
Dacu vise 100 eura za bojler koji ce mi te pare vratiti kroz racun za struju za godinu dana. Takav sam sta cu :)
Spominjao se bojler u temi za klime. Prvi put vidim da ima opcija na bojleru da se menja jacina grejaca na bojlerima. Koje su prednosti te opcije i koliko u praksi traje zagrevanje vode? Da li je tipa na 700w skoro pa 3x sporije zagrevanje pa se potrosi i 3x vise struje ili ima neka druga caka sa tim?

Ne može da potroši više ili manje struje bez obzira kakav je grejač. "Inverter" kod bojlera ima smisla jedino ako radi na principu toplotne pumpe, a ne preko grejača.
U stvari ima smisla ako imaš slabu instalaciju, pa želiš da smanjiš snagu a povećaš vreme za grejanje vode. Ali opet ne vidim smisao da to radiš dinamički. Dovoljno je da sve vreme koristiš slabiji grejač.

Termin “digitalni inverter” kod takvih bojlera je u svrsi podvale potrosacu i nije u vezi sa ustedom struje.

Ne može da potroši više ili manje struje bez obzira kakav je grejač. "Inverter" kod bojlera ima smisla jedino ako radi na principu toplotne pumpe, a ne preko grejača.
U stvari ima smisla ako imaš slabu instalaciju, pa želiš da smanjiš snagu a povećaš vreme za grejanje vode. Ali opet ne vidim smisao da to radiš dinamički. Dovoljno je da sve vreme koristiš slabiji grejač.
Za tako nešto ruka mora duuuuuboko u džep da se zavuče :D

Da li neko ima iskustva sa Gold Leon bojlerima? Majstor mi je ugradio taj pa me zanima

Ja uzeh Metalac Sirius MB 80 Wi Inox

siriusInoxKarakteristike.png

Osim što na sajtu metalca nema nikakvih objašnjenja kako da aplikacija radi na Android v14 (srećom ima kod Bugara) i što sam izgubio sat vremena smarajući se sa tim imam još jedan problem :)

Voda kaplje na sigurnosnom ventilu jer je očigledno pritisak vode u stanu prejak i sad se postavlja pitanje da li ugrađivati redukcioni ventil pritiska za vodu ili je dovoljno kao u klipu ispod samo sprovesti fi6mm crevo u odvod!?

20250421-131938.jpg

Taj redukcioni ventil bi sveo pritisak na 3-3.5 bara međutim nezgodno je što je u pitanju stan i ima malo mesta (samo 40cm od ulazne cevi do kraja koji ide u zid) za tako nešto. Da li uopšte ide taj redukcioni ventil pre vodomera ili posle?

Što se tiče ostalog, podesio temperaturu na 55°C i postavio da greje samo od 22h do 6h, kada bi kao trebalo da je jeftina struja, pa ćemo videti vremenom ima li nekih promena na računu :)

Poslednja izmena:
Možda ti je ventil neispravan, ako je star zameni ga novim. Možda je i upalo nešto pa pravi problem. Nemoguće da ti je pritisak preko 6 bara.

Nazad
Vrh Dno