Šta je novo?

Bojler za Kupatilo

@bakara iz prethodnih postova vidim da imaš i Termoradov, čiji ni ja nisam fan, ali i Aristonov. Da li se radi o nekom od Velis modela? Kao brend Ariston mi značajno više uliva poverenje nego Elit ili Termorad, a moguće je da samo čujemo za loša iskustva.
Imam i metalac i leov...svi su obicni bojleri, oni meni traju po 15-20 godina, a kostaju 100eur

Ariston od njih deluje najkvalitetnije napravljen, onda bih iza njega stavio metalac, ali ni sa jednim nisam zadovoljan kao sa aristonom.
Ne znam kako je zaštićena elektronika kod tih bojlera ali i najmanja vlaga zna problem da napravi.
Ako ima vlage kod bojlera onda bi prvo to trebalo da vas brine a ne elektronika.

Hvala! Čudno, u maloj nekolicini si koja ima reči hvale za Velis seriju. I meni značajno više ulivaju poverenja ali nalazim se na raskršću gde ne bih da barem u tih 5-6 godina zovem majstora oko banalnog uređaja kao bojler.

Alternative u vidu Elita, Termorada, iako su pouzdaniji po rečima naših ljudi, su gabaritniji i značajno gore finalne obrade, to je jasno.

Poslednja izmena:
Imas i mideu koja ima odlicnu zavrsnu obradu (isti tip bojlera), ali slabo ima iskustva korisnika sa njima.

Midea po mom iskustvu ima odlicnu belu tehniku, sve im je dobro.

Termorad 50l sam kupio matorima, ali ne greje temoeraturu kao stari, jel ima neko podesavanje gde se to podesava, ili ovi novi su takvi

Ti si kupio onaj bez spoljašnjeg podešavanja, skini poklopac gde je grejač i tu imaš podeok za podešavanje.
Mali je to bojler, jedna osoba da bi se okupala mora se zimi podesiti da kazaljka na termometru predje malo od pola.

Ti si kupio onaj bez spoljašnjeg podešavanja, skini poklopac gde je grejač i tu imaš podeok za podešavanje.
Mali je to bojler, jedna osoba da bi se okupala mora se zimi podesiti da kazaljka na termometru predje malo od pola.
Hvala, ali i stari je bio 50,troje bez problema, da ovaj mali sam uzeo iskljucuje na pola, a na trojci

Prilozi

• IMG_20250106_180146.jpg
    IMG_20250106_180146.jpg
    45.6 KB · Pregleda: 83
Skini poklopac pa slikaj termostat, na nekima postoji dodatni šraf za štelovanje, a neki se mogu dodatno podesiti na samoj osovini.

To desno crne boje što je kao kabli to bi trebalo da je cevčica za sondu. I treba da ih ima dve. Ti ih pažljivo obadve povuci oko 1 cm. na dole pa probaj.

Pre dve nedelje mi je crkao stari bojler, pa sam kupio Elit Talas X 80L. Primetio sam da sa novim bojlerom topla voda teče slabije nego sa starim, mlaz je upola slabiji nego kada se pusti samo hladna voda, ili mešana, ali više ka hladnoj. Takođe, kad se pusti topla voda, iz bojlera se čuje šuštanje. Koliko sam mogao da provalim, to je zvuk iz cevi koja dovodi hladnu vodu u bojler, tj. čini mi se da to šušti dok hladna voda ne dopuni onu toplu koja je izašla iz bojlera i onda prestane (kod starog bojlera toga nije bilo).

Da li je ovo normalno, ili nešto majstori nisu dobro namestili?

Što se tiče protoka tople vode probaj da malo odvrneš ventil za dovod vode u bojler, možda će i "šuštanje" nestati.

Proveri ventile, hoce i na poveznicama da puknu one gumice u njima pa guse protok.

Identična situacija. To šuštanje je u stvari vibracija kod/u sigurnosnom ventilu. Ja sam u septembru čistio bojler od kamenca i odlučih da promenim i sigurnosni ventil, iako nije bilo potrebe. Kako sam stavio novi, tako je počelo šuštanje. U početku me nerviralo, ali vremenom sam oguglao. Prvi je bio neki italijanski tanji, a dobio sam preporuku za domaći, proizvođača Komak, koji je "masivniji", ali eto sad vibrira.

Takođe, vrlo je moguće da vruća teče slabije zbog sigurnosnog ventila, jer kad okreneš skroz na vruću, sva voda dolazi iz bojlera, u odnosu na mešanu i hladnu.

Moze li kakva preporuka za kupovinu i pouzdanu ugradnju bojlera, na teritoriji Beograda?

Vidim da je @miki92 okacio firmu iz Zemun polja, hvale se kvalitetnom ugradnjom.
Ima li nesto makar malo blize?

Poslednja izmena:
Potraži "Bojleri Renome". Pozoveš, dogovoriš se šta i kad treba, dodju, donesu, montiraju, platiš...
Koristio ih par puta, bili su OK.
Pozdrav

Što se tiče protoka tople vode probaj da malo odvrneš ventil za dovod vode u bojler, možda će i "šuštanje" nestati.
Ventil za dovod vode je odvrnut do kraja. Ne smeta mi to šuštanje toliko, samo mi je bitno da nije neki feler u pitanju. Više me nervira to što topla voda teče slabije. Ne znam da li to sam bojler ima tako regulisano oticanje tople vode, ali kod starog je tekla jače.

@miksan ne verujem da su pukle gumice, kad je namešten novi bojler, stavljene su i nove rebraste cevi.

@xSeptimus i ja sam kupio bojler u servisu Renome, doneli i ugradili u roku od 24h u dogovoreno vreme.

Kad je slab protok kroz bojler, to je obicno u pitanju (ventil u zidu za hladnu). Ako je mator taj ventil moze i da se zezne zavrtanjem pa da posle uvek bude slab protok. Sigurnosni ventil na bojleru je pretpostavljam nov stavljen pa to verovatno nije.

Ja ti preporucujem da reklamiras majstoru kad je vec novo ugradjeno, jer slab protok vode nije ispravno. Uostalom to je trebao majstor da proveri nakon ugradnje.

Poslednja izmena:
Moguce je i da je posle menjanja krenuo kamenac kroz cevi pa je zacepio slavinu. Moze i mesac na slavini/bateriji da se zapusi ali najcesce se sito zapusi malo. Meni se desavalo da voda nece uopste da krene koliko krene kamenca. To je bar lako skinuti i ocistiti, probajte.

Perlator na česmi sam očistio od kamenca pre neki dan. Bilo ga je dosta, ali nije se nešto bitno promenio protok vode posle čišćenja. I dalje vruća voda teče mnogo slabije od hladne.
Videću da pozovem servis da vidim šta će da kažu, da li je bug ili feature :D

Možda je greška u bojleru, uža ispusna cev je jedan od mogućih uzroka.

Nov bojler, Metalac Aurora, 80 l, pojačan na max. ugreje dovoljno vode za najviše jednu osobu. Tipujem na termostat... Ima li neko neki drugi predlog?

Koja je temperatura te vode kad pustiš na česmu samo vruću vodu? Ako je na max trebalo bi da je vrela, verovatno preko 80-90°C.

Nije vrela kao na starom bojleru, u tome i jeste problem.

Pre nekih 6m kada sam menjao grejac na bojleru video sam taj gotov grejac ali tek kad sam zamenio. Ja sam kupio u radnji iz delova. Grejac,flansa,anoda pa ti to sam spojis ali je malo nezgodno da nedodiruje anoda grejac. Ovaj tvoj deluje da bolje zbog ugradnje.

Nazad
Vrh Dno