Šta je novo?

Bojler za Kupatilo

Nisam ni ja nikad, moj ima 8 godina
termorad nikad ne bi vise kupio, ocajan kvalitet zavrsne obrade

Vidim da je ovaj iznad kao moj, sramota da prodaju bojler sa takvom plastikom.

Hvala na odgovorima. Da li mogu da cujem i vlasnike Elit bojlera. Rekli su mi da oni i.aju garanciju 15god i da su dobri.

Moj je Elit od 150 litara. Ne žalim se ni na šta još uvek. Bojler ko bojler. Pravi toplu vodu i to je to. Mislim da ga imamo 6 godina.
Otkako smo ga uključili ništa na njemu nismo radili. Sad se razmisljam da je vreme da ga otvorim, očistitim i zamenim anodu.

Kakvi elektronski termostati, kakvi bakarači :D
Dok je analognog termostata i bimetala, od toga dalje ne treba ići. Sve ostalo su gluposti.
Moj Gorenje 80l gazi već 14tu godinu, do sada menjan grejač jedno 3 puta kad mu čistim kamenac, i jedanput sigurnosni ventil iz preventivnih razloga.

Evo na šta je ličio grejač 3 godine od poslednjeg čišćenja (prilog). Ljudi, čistite i održavajte svoje bojlere, jer u suprotnom možete imati bombu u kući.

Meni je prošle godine Otkazao i radni i sigurnosni termostat na kuhinjskom prelivnom bojleru Energoinvest, bog da mu dušu prosti radio je od '89 bez ijednog čišćenja, rasklapanja itd. Sva sreća bila je loša kuhinjska česma pa je tuda izbijala para i vrela voda donekle. Da je dobro zaptivala, vrlo verovatno da bi eksplodirao.

Prilozi

• F93F9A79-C0DB-4E0A-91AD-9EE596EBC6C1.jpeg
    F93F9A79-C0DB-4E0A-91AD-9EE596EBC6C1.jpeg
    87.9 KB · Pregleda: 99
Hvala na odgovorima. Da li mogu da cujem i vlasnike Elit bojlera. Rekli su mi da oni i.aju garanciju 15god i da su dobri.

Dva u kući rade godinama bez problema. Na poslu nekoliko komada rade od kraja devedestih bukvalno

Da li neko ima iskustva sa tesy belislimo bojlerom? Moj je star oko 2,5 godine i pored 'cviljenja' dok zagreva vodu (to je zbog kamenca na grejacu) stalno mi izbacuje neku gresku 'Er6'. Dok je greska aktivna ne greje vodu. 2 godine je bio u garanciji i dolazili su iz servisa i menjali nešto, nakon čega prestane da izbacuje gresku nekih par meseci, pa onda krene opet. Sad posto je istekla garancija mislim da ce kostati sigurno 3 do 4k da se to zameni, tako da razmisljam da kupim neki drugi ili ako neko ima iskustva sa ovim da mi kaze kako je resio problem.

Er6 je donji senzor temperature. Moze biti da je on crkao a moze biti svasta nesto drugo posto je taj bojler pun elektronike. Ne znam zašto ljudi uopšte razmišljaju o kupovini bojlera sa elektronikom umesto sa klasičnim štapnim termostatom i bimetalom u njemu. Doduse svi ovi slim bojleri imaju elektronike umesto klasicnog termostata..

Prilozi

• 5A227CFD-7211-4322-A422-BA8E404D82EF.png
    5A227CFD-7211-4322-A422-BA8E404D82EF.png
    423.8 KB · Pregleda: 67
Gledam da uzmem nov bojler jer radim kupatilo. Trenutno imam Gorenje Tiki koji radi brat bratu 20 godina bez trunke odrzavanja. Koliko sam sad gledao Elite Talas bez digitalnog meraca je neki best buy sto se tice dugovecnosti, jel to to ili ima neki bolji predlog?

Ako moze, drugari mala pomoc. Kako proveriti ispravnost sigurnosnog ventila (ako se tako zove) ispod bojlera, a da se isti ne mora skidati? Da li je to moguce? Ventil je isti kao ovaj na slici. Sliku pozajmih od clana @M J . Nadam se da se dobro vidi.

1000001638.jpg

To je sigurnosni nepovratni ventil. Sigurnost proveravaš kada povučeš tu crnu ručku ako ne kaplje ili curi voda znači da je neispravan a nepovratnost vidiš da li je brinox crevo toplo isto je neispravan u svom delu zaštite. Ti ventili izdrže možda 2 godine, nepovratni deo zariba od nakupljenog kamenca dok sigurnosni deo može da potraje dosta duže.

To je sigurnosni nepovratni ventil. Sigurnost proveravaš kada povučeš tu crnu ručku ako ne kaplje ili curi voda znači da je neispravan a nepovratnost vidiš da li je brinox crevo toplo isto je neispravan u svom delu zaštite. Ti ventili izdrže možda 2 godine, nepovratni deo zariba od nakupljenog kamenca dok sigurnosni deo može da potraje dosta duže.
OK, hvala na objasnjenju. Provericu.

Hoću da uzmem da očistim bojler od kamenca, Elit inox talas XX, 80l (onaj debeljuškasti), koji grejač je najbolje da kupim? I šta li treba od alata? Koliko brzo krene voda iz njega da curi kad se otvori? Pošto mi je u tehničkoj prostoriji 1x1m, imam slivnik, uzeo bih i crevo pa da sprovedem vodu do slivnika, ali da me ne iznenadi neka sila vode...

Dakle, koji grejač (i gde), i gde da kupim to crevo za odvod vode?

Skini crevo od tuša, skini sigurnosni ventil i tu našrafi crevo od tuša i na kraju na bateriji odvrni vruću da vazduh udje u bojler.
Naravno pre svega zatvori vodu.
A za grejač skini stari i sa njim u prodavnicu.

Ma bojler mora biti u funkciji do poslednjeg trenutka. Kupio sam neki IEG, piše da je za elit inox, valjda će odgovarati. Najskuplji je bio, sa mg anodom, valjda neću morati da menjam.

Samo prati taj redosled koji ti je napisao, i racunaj da ispustanje vode preko creva traje neko vreme, na kraju kad vadis grejac poturis nesto ispod, jer ce ostati nesto vode u bojleru.

Zdravo!

Ispratio sam u potpunosti temu od prve do poslednje poruke. Kako kupujem stan, želim bliže definisati sa investitorom model bojlera koji želim da se ugradi pa rekoh da zatražim savet.

Vidim da postoje dve škole - kupovina emajliranog bojlera, koji će se blagovremeno zameniti, dok na drugoj strani, kupovina inox bojlera koji će duže trajati uz redovnije održavanje. S obzirom da sama razlika u ceni nije velika, sumirao sam utiske da se obično preporučuje domaći proizvođač bojlera u inox varijanti - Termorad ili Elit. Termoradov bojler je u planu investitora i ovaj (BT-80 sam imao u svim rentanim stanovima). Radi kako je i predviđeno, ali je ružan i glomazan, što bi uslovilo prekrivanje u novom stanu.

S tim da nemam odvojenu prostoriju, već bi bojler bio u kupatilu, radovala me je opcija slim bojlera koje sam video u drugim stanovima, ali i ne prilike da isprobam. Ovde me je i možda najviše privukla WiFi opcija koja bi mi dala fleksibilnost upravljanja usled čestog putovanja. Da sumiram, obično se ovde pričalo o Ariston Velis-u (često negativno zbog kvara odmah nakon garancije, zvukova prilikom rada i sl), a od sličnih modela sa WiFi opcijom od ovoga što sam video postoje Electrolux i Midea. Sve opcije su emajlirani bojleri i manje realne zapremine od marketovane. Ariston Velis postoji i u Inox opciji, ali bez samog WiFi-ja.

Da li sam nešto ispustio ili postoji i treća bolja opcija? Koliko vidim, postoji opcija da ostanem pri ružnijem i pouzdanijem 80l inox Termorad bojleru koji je circa ~20k, ili doplatim za jedan od tri pomenuta gore koji su circa ~40k i da pretpostavim da će imati kraći životni vek, ali biti atraktivniji, lakši za sakrivanje i praktičniji usled Wifi opcije?

Šta dobijaš WiFi opcijom? Koliko ti ona vredi (u parama)?
Ako ti bojler nije atraktivan, uvek možeš napraviti orman za njega, da se ne vidi.

Zato u pitam. Ako je samo da se pali daljinski ili po nekom vremenu, onda je dosta pametan prekidač od 20€.
Ako ima neku statistiku temperatura vode ili se prilagođava navikama ukućana onda treba malo više.
20.000 din razlike mi je puno.

Wifi bojler valjda mora da podrazumeva i elektronsku regulaciju temperature inace bi bilo besmisleno.

samo cisto sumnjam da neko menja temperaturu vode koju koristi.
elektronska regulacija temperature je dobra zato sto moze preciznije da se regulise potrebna temperatura bez da bojler pregrejava vodu i tako napravi ustedu.

Jeste al' ista ta ušteda ode čim rikne elektronsko upravljanje..

sto bi riknulo?
jel te brine da li ce da rikne sporet, masina ili frizider, ili samo za bojler brines?

Prednost elektronske regulacije je ta da kada krene da opada teperatura vode i za 1 stepen elektronika šalje komandu i relej pali grejač. Dok je kod kapilarnih termostata ta razlika u teperaturi kada će termostat upaliti grejač mnogo veća 10+ stepeni. Ako i crkne elektronika sve se to može izbaciti i prevezati na termostat sa sondom.
Ne znam kako je zaštićena elektronika kod tih bojlera ali i najmanja vlaga zna problem da napravi. Paljenje običnog bojlera se može rešiti daljinskom komandom koja se namontira u spratnoj tabli na din šinu, sve bezbedno, sigurno, i dugotrajno.

Na nos mi izađe bojler danas :D

Krenuli da zamenimo zet i ja, sve ide kako treba, samo se dugo praznio bojler ali nema veze. Jedva izvadim grejač, već krenuo da puca, da se lomi, ne bi dugo izdržao. Kamenca i nije bilo toliko. Ubacim novi grejač (jedva), namestimo sve, napunim bojler, kad gumica na flanšni vlaži. Ponovo prazni bojler, ponovo skidaj, ponovo nameštaj... Pošto je trebalo i da okačimo neki ormarić u kupatilu, dok smo drugi put praznili bojler, vidim da su mi kratki tiplovi i morao da idem da kupim druge.

Namestimo grejač ponovo, krenemo da punimo bojler, pukne virbla na ventilu za vodu na bojleru. Trči kupuj virblu. Zamenimo virblu, napunimo bojler, sve ok konačno, ali ostade neokačen ormarić. Krenemo da bušimo rupe da ga okačimo, pukne burgija za keramiku, imao sam srećom drugu. Izbušimo rupe, gleda nešto zet, kaže ja samo odmerio po visini, zaboravio po horizontali sa meri, i ormarić ne može da se okači. Srećom, može okov da se malo pomeri pa smo ipak uspeli da ga okačimo, ali ne stigosmo da izbušimo rupe za lavabo i bateriju. To će u nekoj drugoj iteraciji. Gledam šta još može da krene naopako da kupim rezervne delove na vreme.

Sorry za off, morao sam malo da rantujem...

@bakara iz prethodnih postova vidim da imaš i Termoradov, čiji ni ja nisam fan, ali i Aristonov. Da li se radi o nekom od Velis modela? Kao brend Ariston mi značajno više uliva poverenje nego Elit ili Termorad, a moguće je da samo čujemo za loša iskustva.

Jesmo, jesmo. Gledao sam neki yt snimak i to su rekli. Samo ne znam što se to radi? A da treba da se ponovo sve radi, išao bi lavor ispod pa nek kaplje koliko hoće.

Jesi li menjao i dihtung ili da se uštedi pa onda stari?
Dešava se ako nisi lepo isprao falc pa ostalo neko parče kamenca ili nisi dobro zategao grejač. Kakav tečni sapun, danas su silikonski digtunzi.

Nazad
Vrh Dno