Šta je novo?

Bojler za Kupatilo

Zamolila bih vas za pomoć pri izboru bojlera za kupatilo. Potreban je bojler koji bi se priključio na mrežu za grejanje( kotao na drva), te bi tokom grejne sezone imali toplu vodu, bez trošenja struje.

Možda je dobro rešenje Elit Inox sa izmenjivačem toplote.
To nekako ovako izgleda.

1718613694103.jpeg

• Like
Reagovanja: d77
Svi kombinovani bojleri su sa izmenjivačem toplote stim da ih ima i sa priključcima za izmenjivač i sa leve ili desne strane. Da bi što manje trošio struje tokom grejne sezone moraš da vidiš koji kapacitet bojlera ti je potreban.

• Like
A koji sada bojler imaš, možda mu se odozdo može ugraditi izmenjivač. Ako je termorad 80 l. može. Bitna je flanša kakva je.

• Like
Imali Metalčev, ali nije bio pogodan da se veže za cevi za grejanje. Ono što vidim u prodaji, otvori su postavljeni baš visoko te ne može da se prikači na mrežu.

Bilo šta da uzimaš, da li samo grejač sa izmenjivačem, da li kombinovani bojler mora da se prepravlja instalacija grejanja, jednostavno moraju da se izvuku priključci za izmenjivač osim ako neko nije već izvukao priključke napamet pa ti sad juri bojler po tim merama.

Ako taj tvoj bojler ima mogućnost dole da se ugradi nov grejač sa izmenjivačem onda to i uradi, mnogo ćeš jeftinije proći. Jedino ako je bojler baš star i sumnjiv kazan onda je bolja zamena.

Evo da bacim malo svetla na ovu temu oko Ariston tanjih bojlera (kod mene je model sa inox kazanom). Zvao sam service i prijatno iznenadjen profesionalnim odnosom - brzo je razumela o cemu se radi i poslali su servisera za 1 dan. Odmah mi je rekla da zna o cemu se radi, izgleda da je ovo teska muka tim bojlerima i sami priznaju problem sa bukom.
Serviser je dosao i odmah doneo 2 nova grejaca. Kaze da su to zamenski 'anti-noise' grejaci koje Ariston daje kao zamenske u ovim slucajevima. Neverovatno da su ih tako krstili :)
E sada .. obzirom da Ariston daje to u okviru garancije, zamena je besplatna za prvi par grejaca (idu 2 komada, i svaki kosta 6k din :( ) Serviser mi kaze da je ovaj postojeci grejac malo nakupio kamenca i to se sada cuje .. Garantuje da ce nakon nekog vremena i ovaj koji bude zamenio da se cuje .. nekada vise, nekada manje.
Dao mi savet da ne iskoriscavam zamenu grejaca sada vec da sacekam jos 20tak meseci i onda da odradimo bar i ciscenje kamenca i tada da zamene oba grejaca jer ce Ariston priznati to kao zamenu u okviru garancije.
Evo ga update posle zamene grejaca.
Majstor je dosao i odradio zamenu grejaca sa tim anti-noise grejacima zajedno sa ciscenjem kamenca. Samo su naplatili ciscenje kamenca 6k din, grejaci su deo garancije.
Kamenca je bilo malo oko grejaca .. vidjao sam i mnogooo gora stanja. Ukupno iz oba kazana je izvukao za po 3 sake max.
Ovi novi grejaci su veeelika razlika u odnosu na stare - ne cuju se uopste, ni malo. Za sada je odlicno, videcemo posle 2-3 meseca kada nakupe malo kamenca .. Ali verujem da ce biti ok jer su se oni prvi culi odmah nakon ugradnje bojlera,

Prelista skoro celu temu ali nisam nasao neka iskustva za VOX WHD502, cena mu je pristupacna (za moj budzet) a ono sta me najvise povuklo za njega je digitalni pokazivac temperature, DryStop (ugasice se grejac ako nema vode u bojleru) 5god garancija i jos par dodataka, da li je ovo pametno kupiti i drzati u blizini kade? pitam jer sam skeptik kad su ti ekrancici u pitanju, i dal ima zamenskih delova za taj model? Imao sam Metalac sa obicnim kazanom i izgurao je 9 godina bez ciscenja i zamene delova, godinu dana je pustao nekom magijom 1 kapljicu na svakih par minuta gore gde pokazuje temperaturu i sve je bilo "super" dok neki dan nije nestala voda na 2 dana, kad je dosla voda procureo je na sve strane mucenik...

Dry stop?
Kako može da nestane vode u bojleru?😏

Kakav marketing

Dry stop?

Kakav marketing
Retko ko menja sigurnosni ventil a pitanje je da li izdrži godinu dana te eto bar poluprazan bojler kod nestanka vode. U stambenim zgradama kad nestane voda oni u prizemlju mogu da šure svinje ako su kod kuće i ako ima šta da se potopi (šuri).

Pa klasika, sve ce da urade samo da im se proda roba, doduse pored tog DryStop ima kao i sigurnosni ventil i freezestop iako nisam to bas razumeo cemu sluzi al' dooobro, i jos svasta po nesto maa samo sto ne zapeva kad ga pustis u rad "Gojko i Juzni vetar - Neka peva ova kuca" i sve to za nekih 13-14 hiljada od 50L :unsure: :ROFLMAO:

Retko ko menja sigurnosni ventil a pitanje je da li izdrži godinu dana te eto bar poluprazan bojler kod nestanka vode. U stambenim zgradama kad nestane voda oni u prizemlju mogu da šure svinje ako su kod kuće i ako ima šta da se potopi (šuri).
Nece voda da izadje cak i kada potpuno skines sigurnosni ventil jer je u pitanju potpuno zatvoreni sud.

To o cemu ti pricas je o propustanju tople vode u instalaciju...
Voda moze napolje tek ako su obe cevke slobodne ili ako se probusi fizicki.

Znaci kada nestane vode u cevima u bojleru i dalje ima vode, i ne moze se isterati dok u njega ne udje sveza voda.

Meni se kod tog voxa svidja digitalni merac temperature, jeste da nicemu ne sluzi ali je bar lep i moderan.
To bi mogli svi da uvedu, dosta je bilo analognih pokazivaca, sta im skupo da stave digitalni merac od 0.99$

Meni se kod tog voxa svidja digitalni merac temperature, jeste da nicemu ne sluzi ali je bar lep i moderan.
To bi mogli svi da uvedu, dosta je bilo analognih pokazivaca, sta im skupo da stave digitalni merac od 0.99$
I meni se to dosta svidelo, doduse nisam bas razumeo kako radi na ovom voxu kog planiram da uzmem cim prikupim malo vise info o njemu, da li digitalno pokaze koju si temperaturu stavio da se zagreje voda ili pokazuje koja je temperatura vode trenutno u bojleru :unsure:

Kada nema vode topla voda ističe kroz dovod vode ako sigurnosni nepovratni ventil ne zatvara dobro a dovoljno je ako vodokotlić ne dihtuje dobro a da ne pišem o onom kada svaki čas odvrćeš slavinu da vidiš da li je došla voda. Čoveku je kazan već bio u autu, kapljuckao, pa očas posla eto praznog bojlera.

Kakve sad veze ima vodokotlić sa oticanjem vode iz bojlera?
Pozdrav

Dry stop?

Kakav marketing
Redovna pojava u starom stanu u Beogradu, a tako je bilo i u firmi na staroj lokaciji. Sva voda izađe kroz cev za dovod vode kada nestane vode.

Kad je prazna cev za hladnu vodu, nece odmah da se prazni bojler, treba vazduh u bojleru, a vazduh udje preko cevi za vrucu vodu kad se odvrne baterija (slavina), i tek onda pocne da se prazni preko cevi za hladnu vodu, to ide sporo, ali moze za sat vremena da se isprazni.

Počne odmah da se prazni ako je prazna instalacija i normalno da je nepovratni ventil neispravan zbog razlike u pritiscima. Kad punu flašu vode sa rupicom na čepu okreneš počeće da kapljucka a tu je razlika u pritiscima mnogo manja.

To mozda u nekim velikim sistemima, kod kuce definitivno nece da krene odmah da curi, dok ne dobije vazduha. Ne mozes imati kontra smer vode tek tako, ako je jedna strana vakum.

Curi polako dok ne počne kako kažu da "klokoće" bojler kada napravi vakum pa nastavi dalje da curi i tako dok se ne isprazni.

Da li neko zna kakvi su Termovračar bojleri? Prohromski, daju 15 godina garancije na kazan i 3 na grejač.

Curi polako dok ne počne kako kažu da "klokoće" bojler kada napravi vakum pa nastavi dalje da curi i tako dok se ne isprazni.
Pa dobija vazduh negde, ne dihtuje slavina, ekscentar i tako dalje… To su sve anegdote sto si napisao.

Majstor laže već par dana da će doći, drugi kaže da nema vremena, pa mi ostaje sam da pokušam. Negde curi voda iz zida, deluje na spoju između cevi u zidu i brinoks creva i kvasi zid, već je podiglo farbu sa druge strane.

Nemam iskustva sa ovim većim bojlerima, montirao sam one manje prelivne kuhinjske bez sigurnosnog ventila, pa me zanima kreće li voda iz bojlera nazad kad se odvrne brinoks od hladne vode da se zameni?

Nije problem isprazniti ceo bojler svakako, ali ako može i bez toga, bilo bi brže. Dakle zavrnut ventil od dolazne hladne i zatvorena baterija.

Teško da ćeš da provališ da li na tom spoju curi voda kad je odvrnuto crevo, jedino da odvrneš crevo, skineš rozetnu i vratiš crevo pa da vidiš. Zavrneš ventil za dovod vode u bojler a crevo gurneš u stranu ako curka da ide u kadu ili postaviš neku vanglu i to ti je to.

Možda nisam lepo objasnio u prethodnoj poruci. Meni je svakako plan da menjam brinoks crevo, a ujedno i sigurnosni ventil verovatno. Po količini vode koja curi, iz nekog ličnog iskustva, deluje kao da je pukla dihtung gumica negde između cevi i creva, jer je ostatak creva suv, znači ne sliva se voda.

Cev je u zidu, pa rozetna i onda crevo sa muškim nastavkom. Mene zanima da li odvrtanjem creva sa cevi kreće voda iz bojlera nazad tj. na crevo. Pitam čisto da ne ispuštam vodu iz bojlera i čekam da iscuri, ako ne mora.

Može mala pomoć, matori ima Ariston Velis Evo 80, kockasti sa dva kazana. Na displeju od jutros ne radi ništa i normalno ne radi. Jel ima nekakav osigurač unutra ili termoprekidač. Struje ima u šuko utičnici. I normalno, ima li nekakav kontakt za servis Ariston bojlera u BG. Hvala unapred.

Unutra imas jedan pcb sa par relea na koji je sve spojeno, struja i ostalo. Displej (koji je ujedno i digitalni kontroler) je spojen na taj pcb. Obicno crkne pcb i tada i displej nije u funkciji. To je oko 50evra (bilo poslednji put). To je cena samo za elektroniku, a za ostale troskove ces saznati od servisa.

Crkne brzo, od toplote verovatno , zato ne volim taj tip bojlera, jer tako cede po 50evra za drangulije.

Za termoprekidac kupis bojler bez digitalnog kontrolera.

Poslednja izmena:
Juce opet pukla glavna cev kod mene u kraju i sad mi totalno procureo bojler kad je dosla voda, nisam pri parama trenutno da kupim drugi pa mi sledi trenutno "improvizacija"

Da li postoji varijanta da se stavi neki ventil za zavrtanje/odvrtanje vode bilo na vrh creva ili skroz dole (prikazano na slici kao primer jer je skinuta sa gugla) i da prekinem dotok vode direkt samo u bojleru? Jer glavni ventil je u jako losem stanju a i star je, i nisam uspeo da ga zavrnem do kraja plasim se da ne pukne pa sam prinudjen sad da drzim odvrnutu slavinu da curka po malo da se bojler ne bi punio vodom, ujedno kad njega zavrnem (ako uspem a da ne pukne) ne mogu onda ves masinu da upalim jer su na istom ventilu povezani.. Jel ima neko ideju sta bi mogao da improvizujem i da zaustavim privremeno dotok vode u bojler?

Prilozi

• 1.png
    1.png
    669 KB · Pregleda: 17
Nazad
Vrh Dno