Šta je novo?

Bojler za Kupatilo

Garancija na prohrom kazane Elit Talas su 15 godina a na podne bojlere je 10 godina.

I ja bih voleo ovo da znam. I gde imaju da se kupe, dodao bih

Има ли неко нека искуства са Тека (Teka) бојлерима? Због простора ми одговара само нека слим мање гломазна варијанта, а видим да су Тека бојлери са приближно истим ценама као Мидеа. Грундиг слим са истим димензијама је јефтинији.

Pošto sam u Banjaluci, a ovde kod nas je stari problem sa jako jako puno kamenca u vodi, ljetos mjenjao slavinu u kuhinji i kada sam sve raskupusao, ajde kao da pogledam mali kuhinjski bojler Ariston 10L.
Nakon 4 godine rada evo rezultata.

1713166734766.png
1713166786297.png

Već sam pitao na prethodnoj stranici ove teme za savijete vezano za čišćenje velikih kupatilskih bojlera, u putanju je bojler od 100L (Ariston Velis Evo).
Ima 2 kazana! Svaki savijet bi bio od velike pomoći.

Moze pomoc oko kupovine bojlera, sta odabrati
Sta znaci ovo Talas S/M/X/XX vertikalni bojleri, s,m, xx sta da gledam, koji je bolje klase s ili xx
ili da kupim Talas D vertikalni bojleri sa elektronskim termostatom
Sta uzeti?
1.TERMORAD Bojler BT-80
ili
1. Elit Talas M80,Elit Talas X80,Elit Talas XX80,Elit Talas S80 Slim
2. Elit Talas D-M80V sa elektronskim termostatom,Elit Talas D-X80V sa elektronskim,Elit Talas D-S80V sa elektronskim,Elit Talas D-XX80V sa elektronskim
Ne razumem se a bojlera puno sad sta odabrati?
Molio bih za hitnu pomoc stari bojler je crko, pa bi trebalo kupiti novi to jest naruciti danas.
Na stari bojler zice se greju vrele su varnice i buksne idu do usijana budu crvene a i procureo je.

Ja sam prošlog meseca zamenio, stari emajlirani procureo, radio punih 7 godina non stop. Uzeo Inox prerada dom prohromski od 80 l. Pozvao poručio, došli ljudi ugradili stari odneli sve za pola sata. Ako ti treba preporuka ja sam ga kupio ovde

Moze pomoc oko kupovine bojlera, sta odabrati
Sta znaci ovo Talas S/M/X/XX vertikalni bojleri, s,m, xx sta da gledam, koji je bolje klase s ili xx
ili da kupim Talas D vertikalni bojleri sa elektronskim termostatom
Sta uzeti?
1.TERMORAD Bojler BT-80
ili
1. Elit Talas M80,Elit Talas X80,Elit Talas XX80,Elit Talas S80 Slim
2. Elit Talas D-M80V sa elektronskim termostatom,Elit Talas D-X80V sa elektronskim,Elit Talas D-S80V sa elektronskim,Elit Talas D-XX80V sa elektronskim
Ne razumem se a bojlera puno sad sta odabrati?
Molio bih za hitnu pomoc stari bojler je crko, pa bi trebalo kupiti novi to jest naruciti danas.
Na stari bojler zice se greju vrele su varnice i buksne idu do usijana budu crvene a i procureo je.
S/M/X/XX predstavlja različite modele u smislu koliko je bojler "debeo". S je tanki i izduženi model, svaki sledeći je malo deblji i kraći. Suštinski su svi istog kvaliteta, biraš po tome koliko prostora imaš. Ovi sa elektronskim termostatom imaju isti kazan, samo je termostat drugačiji. Po meni se ne isplati doplatiti osim ako ne planiraš neki automatizaciju jer verovatno da je malo lakše upravljati temperaturom (ali nisam siguran).

Zdravo svima.
Planiramo uskoro renoviranje kupatila, pa cemo uzeti i novi bojler. Do sada smo desetak godina koristili Termoradov klasican bojler.
Pre svega nas zanimaju smart (sa wi-fi) bojleri.

Da li neko od vas ima neki smart model bojlera da podeli iskustva?
Kako su se pokazali?
Hvala vam unapred.

Ja sam pre nekog vremena razmatrao Ariston wifi modele ali mi je nekoliko majstora koji se time bave reklo da ti bojleri imaju puno problema, prvenstveno sa kazanom zbog toga što su onako spljoštenog oblika.

Ja sam pre nekog vremena razmatrao Ariston wifi modele ali mi je nekoliko majstora koji se time bave reklo da ti bojleri imaju puno problema, prvenstveno sa kazanom zbog toga što su onako spljoštenog oblika.
Znaci da je bolje preskociti Ariston modele ili to vazi za sve smart bojlere?

Mislim da sam vidjala Metalceve wifi bojlere sa okruglim oblikom...

Ja već godinama imam Ariston okrugli (glupi) bojler i radi bez ikakvih problema a zamenio je Metalac ili bolje reći treći Metalac koji je procureo (procureo jedan, zamenjen drugim u garantnom roku, procureo i on i zamenjen trećim u garantnom roku koji je procureo ali sam mogao samo da ga bacim jer je istekao garantni rok). Ovaj Ariston traje duže nego pojedinačno bilo koji od pomenuta tri Metalca.
Doduše, da ne grešim dušu, ti Metalčevi bojleri su bili basic jer su ugrađeni prilikom izgradnje stanova a dobro znamo da investitori gledaju da uglavnom uštede gde god mogu.

Meni je eksplodirao kazan na Aristonu starom 5 godina. Odrzavan, ciscen od kamenca, nikad na max, menjana flansna, anoda, grejac. U sred noci propisao na sve strane. Pukao na vrhu. Isto se desilo i mom bratu od ujaka sa Aristonom (ono skuplje kockasto djubre sa dva plasticna kazana). Izgleda da su im bas kazani teska boljka.
Ja sam uzeo prohromski Talas X80V jer X serija ide sa univerzalnim nosacem pa nisam morao nista da budzim i busim po kupatilu. Samo ga nakacio na iste kuke. Zadovoljan sam za sad.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,

Pre nekih mesec dana sam rešio da očistim Ariston Velis Evo 80 bojler od kamenca. Već 7 godina se koristi i nikakvih problema nije bilo, osim što se poslednjih godinu dana čuo.
Podešen je na 60 stepeni, noću se puni, preko dana dopunjuje po potrebi.

Mali tutorijal za ostale ako se odluče za čišćenje. :)

1. Isključiti osigurač i ispustiti vodu iz bojlera.
2. Kod nas je bojler direktno povezan na struju, pa je potrebno otkačiti kablove.
3. Nakon toga smo skinuli bojler, otkačili kontakte sa grejača

IMG_7414.jpg

4. Skinuli smo stampanu ploču. Potrebno je skinuti dva šrafa u gornjem levom i donjem desnom uglu. A zatim sa programatora otkačiti dva konektora
IMG_7419.jpg
5. Potrebno je odvrnuti po pet šrafova sa svakog grejača. Grejač sa anaodom se lako izvuče. Rukom sam izvadio pesak i kamenac koliko sam mogao. Nakon toga, par puta nalio vodu u svaku komoru i isprao.
Posle 7 godina korišćenja, anoda se skoro raspala i bilo je oko 4-5kg peska i kamenca.
IMG_7417.jpg
IMG_7421.jpg
6. Uzeli smo nove anode, gumice i sigurnosni ventil. Ne sećam se tačno, ali mislim da je sve ispalo oko 3000din. Hteo sam da zamenim i grejače, ali prodavac je izmerio napon grejača, kaže da je sve u redu sa njima i da ne dajem novac na nove grejače. Inače, cena grejača je 3500din po komadu.
IMG_7424.jpg
7. Stavili nove anode, gumice, zamenili sigurnosni ventil. Rezultat je mnogo tiši bojler. Verovatno i brže greje, ali nisam obratio pažnju jer je i ranije brzo zagrevao vodu.
IMG_7426.jpg
Nije ništa komplikovano, ali je potrebno dvoje da skinu bojler i oko ispriranja bojlera.

Odlican post, da si ovo okacio samo koji dan ranije jer mi je bukvalno juce eksplodirao bojler. Kamenac pojeo grejac (zamenjeni pre 5 godina, ali je sam bojler mator skoro 40) i napravili fizicku rupu od skoro santimetar, isprskali ceo jedan zid od nagomilanog pritiska.

Stroga preporuka narode, ako nemate planove za vikend a dugo niste proveravali bojler - pravo je vreme da to uradite.

Proverite sigurnosni ventil nekada. Jos bolje da se uzme herc, ili neki pouzdan proizvodjac.

Znaci da je bolje preskociti Ariston modele ili to vazi za sve smart bojlere?

Mislim da sam vidjala Metalceve wifi bojlere sa okruglim oblikom...

Ovo se odnosilo konkretno na Ariston modele jer koliko znam svi njihovi bojleri koji imaju wifi su tog spljoštenog oblika, problem je oblik kazana a ne wifi kao takav.

Ovo se odnosilo konkretno na Ariston modele jer koliko znam svi njihovi bojleri koji imaju wifi su tog spljoštenog oblika, problem je oblik kazana a ne wifi kao takav.
Mi imamo Ariston bez wifi, kao i par prijatelja i nikakvih problema. Kazan ima dve okrugle komore i nisu plasticne.

Da li se u Srbiji moze naci ovakav termostat sa kontaktima odozdo?

thermoregulator.jpg

Za bojlere postoje štapni termostati i veza im je na vijak, ne na buksnu. Ukucaj štapni termostat i gledaj šta ti odgovara.

Ima stapni i sa buksnom ali kontra od ovoga sa slike (buksna je na drugoj strani, zenska). Takav je za gorenje-tiki. A ovo sa slike nisam vidjao kod nas.

Umesto ovoga sa slike verovatno moze stapni za najstariji tip Tiki bojlera, na vijak.

Bolje slikaj taj tvoj sa druge strane kako izgleda, pa okaci sliku.

Izgledao je otprilike kao ovaj sa gornje slike,posto nisam nasao takav,stavljen sa kontaktima odozgo medjutim ne ulazi bas kako treba.
Bojler stariji,Deligrad.

%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82-angel-6083rtd-l-270-%D0%BC%D0%BC-60-83%C2%B0c_share.jpg

Hvala,kako se ovo vezuje nije bi bas jasno,na ovom sadasnjem idu dve kleme sa bojlera,sa strane dve zice napona tj struja?
product_large_88033.jpg

I ovde imaš dve žice od napajanja i dve žice za grejač (4 kontakta postoji)
Ima da se kupi i opruga ili držač termostata.

1 i 2 ulaz, 3 i 4 izlaz. Ili si kupi klasičan kapilarni termostat i pred termostat sa sondama i preveži to. Samo obrati pažnju da sonde mogu ući u cev.

Znaci na 1 i 2 ide dolazna struja,na 3 i 4 one dve dve zice na kojima su sad buksne?

Odlican post, da si ovo okacio samo koji dan ranije jer mi je bukvalno juce eksplodirao bojler. Kamenac pojeo grejac (zamenjeni pre 5 godina, ali je sam bojler mator skoro 40) i napravili fizicku rupu od skoro santimetar, isprskali ceo jedan zid od nagomilanog pritiska.

Stroga preporuka narode, ako nemate planove za vikend a dugo niste proveravali bojler - pravo je vreme da to uradite.
Bas sam dosao na ovu temu da to napišem.
Nije teško da se uradi u svojoj režiji a nije to ni skupo.

Nazad
Vrh Dno