Šta je novo?

Bojler za Kupatilo

Da li je neko mozda imao iskustva sa bojlerom Atlantic Steatite 80l ili možda nekim drugim od tog proizvođača?

Stari Gorenje Tiki su bili odlični, moderni mislim da su kineski.

Ako bojler bez kamenca greje vodu 1h, potrošiće 2kWh, i tačno toliko toplotne energije će predati vodi.
Bojler sa kamencem će raditi npr. 1.1h i za to vreme će potrošiti 2.2kWh el. energije koje će takođe biti pretvoreno u tačno toliko više toplote.

Sada bi trebalo da objasniš gde nestaje 0.2kWh el. energije (to je tačno 7.2MJ tolpotne energije), koje će bojler sa kamencem više da potroši nego bojler bez kamenca.

Pa i ta 0.2kWh (7.2MJ toplote) završe u vodi. Nema gde drugde da odu.
Evo da dodam i ja neku reč na ovu temu :)
Kum ima Gorenje bojler (ne znam da li je bitna marka) i žalio mi se kako mu se pregrevaju žice koje dovode struju do grejača.
Mislio je su loši kontakti na onim buksnama, pa je sve to zalemio, ali se situacija nije popravila. Zatim je merio struju kroz žice i nije bila veća nego što treba da bude. Nakon što je skinuo grejač i očistio kamenac sa njega i iz bojlera, žice 'ladne kao led.
Ja to ovako vidim:
Ako ima kamenca na grejaču, kao što je ovde rečeno, grejač neće moći efikasno da odaje toplotu vodi i zagrevaće se na veću temperaturu. Zbog veće temperature, zagrevaće se i provodnici koji su spojeni na njega.

Taj je problem najvise prisutan kod starog tipa gorenje bojlera (grejac sa kontra flansnom, elipsa), gde ide zica direktno na buksnu pa buksna na grejac. Kod novijih tipova gde zica ide na klemu termostata, pa termostat sa ugradjenom buksnom se navuce na grejac, to je bolja varijanta. Kod starog tipa, zna da izgori i buksna i to parce zice sa njom, inace i jesu loseg kvaliteta ove na komad "celicne buksne", barem vecina koje se danas prodaje. Tacno je primetio da ako je cisto od kamenca, onda nema ni problema sa zagrevanjem provodnika, na tom delu, isto je i moje iskustvo sa tim. Pored toga sad stavljam nove buksne obavezno svaki put kad skidam sa grejaca nakon ciscenja bojlera.

Poslednja izmena:
Grejač ne može nikako da se zagreje na veću temperaturu od nominalne a da ne pregori.

Mi imamo Gorenjev bojler 80l vec 14-15 godina. Za to vreme promenjena dva grejaca i ciscen dva puta. Sve u svemu bojler ko bojler, radi svoj posao. Jedino sto nekad greje vise nekad manje e to mislim da je do termostata a sad.. krastavac.

Inace ne znam da li je normalno da se pali i gasi više puta u toku grejanja vode iako nije ni blizu dostignute temperature? Takoreci pravi pauze.

Inace ne znam da li je normalno da se pali i gasi više puta u toku grejanja vode iako nije ni blizu dostignute temperature? Takoreci pravi pauze.
Ima kamenca zato tako radi, nista njemu to ne smeta, smeta vama,
tako da ga nemojte gledati kako radi.

Za to vreme promenjena dva grejaca i ciscen dva puta.
Kad god ocistis kamenac, racunajte da ce posle toga da crkne grejac, promeni se hemijska ravnoteza unutar bojlera.
Znaci ako cistite kamenac odmah stavite novi grejac ili nemojte cistiti kamenac, sve drugo je pogresno.

Ima kamenca zato tako radi, nista njemu to ne smeta, smeta vama,
tako da ga nemojte gledati kako radi.
Radio je tako i odmah posle ciscenja.

Kad god ocistis kamenac, racunajte da ce posle toga da crkne grejac, promeni se hemijska ravnoteza unutar bojlera.
Znaci ako cistite kamenac odmah stavite novi grejac ili nemojte cistiti kamenac, sve drugo je pogresno.
Tako je i radjeno. Cim ga cistim odmah ide novi grejac, nema svrhe ne promeniti ga kad se radi takav veliki posao.

Pozdrav, imam Isea akumulacioni bojler u kupatilu i od skoro sam poceo da praktikujem da nocu kada je jeftina struja pojacam termostat na max, a ujutru kada ustanem smanjim na recimo pola kako ne bih ostao u toku dana bez tople vode. Ujutru termometar pokazuje da je voda ugrejana maks.

E sad pitanje, da li je normalno da cak i ako termometar pokazuje skoro maksimalnu temperaturu termostat ukljucuje kada se potrosi malo tople vode, a podesen je na pola pa po nekoj logici ne bih ocekivao da jos ukljuci grejac? Da li se to desava zbog dotoka nove hladne vode u bojler?

Hladna voda ulazi u bojler dole, a i termostat je dole. Jedino je termometar gore. Mislim da je očekivano takvo ponašanje.

Vec sam pisao o tome negde ranije...
najvise ces ustedeti ako drzis termostat negde na 2/3 i ne praznis bojler do kraja.
ako bojler grejes na 80 stepeni a tebi treba samo 40,
imas 40 stepeni kojih ces bespotrebno da izgubis jer u bojler neminovno mora da ulazi ladna voda.

Slazem se da je to sto si opisao energetski verovatno najefikasnije, ali sam imao zamisao da svesno potrosim koji kw vise u jeftinoj tarifi, da bih potrosio manje u skupoj.

Ako se uzme i cena kw u obzir, mislim da je jeftiniji ovaj moj nacin, ali iskreno nisam siguran.

Sad ima i dodatni popust kad se poveca potrosnja kW/h u korist jeftine tarife, tj. prebaci potrosnja u jeftinu.

Za neki dan planiram da čistim bojler od kamenca. U pitanju je Metalac od 80L. Ujedno ću zameniti i grejač i sigurnosni ventil. Interesuje me samo koji sigurnosni ventil da uzmem, od 5 ili 10 bara? Na ventilu koji je trenutno postavljen to nigde ne piše.

Ne bi trebalo bojler koji je namenjen za vertikalnu montažu montirati horizontalno.

Praštaj, nisam to video. Lično ovaj bojler ne bih kupio iz par razloga: emajliran kazan, 65l stvarna zapremina, cena. Trebalo bi da je sličan Ariston Velis liniji bojlera, svi oni mi imaju smisla kada se sređuje neko "fensi" kupatilo pa ti znači izgled ili stvarno nema prostora za bojler normalnih dimenzija. Ali kada kažeš da se to kupatilo ređe koristi, lično bih uzeo normalan kvalitetniji bojler koji ispunjava tražene uslove.

Uzmi neki sa prohrom kazanom i "opameti ga" sa recimo shelly 1pm modulom.

Moja preporuka ti je Elit inox, 15 godina bezuslovne garancije na kazan. Slična cena kao termorad.

Koliko dugo vam traju grejači kod inox kazana?

Meni originalni već malo više od 5 godina radi, elit inox debeli (XX 80l), u nepovoljnom režimu rada, grejem noću samo na visoku temperaturu vodu. Nije otvaran do sada, nije čišćen kamenac. Navodno je ova vrsta bojlera (debeljuškasti) manje podložna problemima sa taloženjem kamenca jer ima više prostora oko grejača (veći prečnik bojlera). Od drugova i komšija čujem da uglavnom menjaju na oko 2godine, neko na 3-4.

Hvala na savetima. :) Ja sam hteo prohromski bojler, vecina ljudi mi je to i savetovala, zbog prakticnih razloga sam trazio da moze horizontalno da se montira a i da ima wifi da bih mogao da namestim raspored i da vidim trenutnu kolicinu tople vode u bojleru, ali ovakve kombinacije nema. Neka backup varijanta bez wifi-a mi je ovo:

https://www.inelektronik.rs/termorad-horizontalni-bojler-bt-80-z-levi?utm_source=pocket_saves
Ipak sam se predomislio. :D S obzirom da mi trebaju te "smart" funkcionalnosti, odnosno da proverim kolicinu tople vode u bojleru jer mi se nalazi u donjem kupatilu razmisljam da uzmem ovaj model:

https://www.market.metalac.com/bojl...0-litara/metalac-bojler-sirius-mb-p80-wi.html

Ne znam kakva su vam iskustva sa Metalac bojlerima i njihovim aplikacijama, da li je moguce videti trenutnu zagrejanost vode preko telefona? Ovaj bojler se montira vertikalno, nekako cu ga nagurati. :D

Imam neki Termorad već 15 godina..izvukoh danas bar 3 kg kamenca (5 godina nije ćišćen). Muka bila vratiti anodu, kleme..šrafovi pod nekim uglovima, mali prostori za šrafciger,20 žica..osedeo sam dok sam to odradio. Ili majstor da ga ćisti ili drugi bojler..Imate li preporuku za bojler od 80 L a da je lak za čišćenje?

Nazad
Vrh Dno