Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Hvala ti. Kako izabrati veličinu - gađati dužinu stopala ili broj više?
Ja sam uzeo po veličini stopala kako inače nosim i ispalo je savršeno.
Najbolje je da se prošeta do radnje i da proba, ali izgleda da su kalupi realni.

Izmeri sebi stopalo, uzmi za scott size chart i gledaj da ti se poklope brojke. Ja uvek uzmem pola broja ili broj veći. Medjutim, sada sam prvi put uzeo cipele za drum tačan broj i savršeno mi leglo na stopalo.

Evo da se javim da kazem koja je razlika izmedju mog prethodnog i sadasnjeg bajsa.
Dosta sam primetio razliku u brzini i nekoj lakoci kada okrecem pedale. Verujem da je to pre svega zbog veceg i uzeg tocka a moguce i sto je sve dosta novije.
Prethodni bicikl je weeler sa shimanom rc ili stc opremom nisam bas siguran ali pise na menjacima sta je, ali je u pitanju Mtb i video sam da vise to nije za mene i jos mi je manji ram. Pa sam to nadoknadjivao lulom koja se podesava i podizao sediste.
Generalno sam zadovolhan ovom Polar froster pro biciklom uzivam dok je vozim :D

Prilozi

• 1000010584.jpg
    1000010584.jpg
    658.2 KB · Pregleda: 76
  • 1000010593.jpg
    1000010593.jpg
    177.5 KB · Pregleda: 63
  • 1000011367.jpg
    1000011367.jpg
    604.5 KB · Pregleda: 61
uzivam dok je vozim :D
To je to :)

--

Drugari, molim vas, samo lagano i pametno:

Поштовани другари. Управо сам се вратио са вожње која је могла трагично да се заврши. Наш другар Миле на једној јакој низбрдици излетео је са пута. Исправио је кривину пред мојим очима. Летео је кроз ваздух једно 5 метара. Десет минута је био у несвести али се придигао док је стигла хитна помоћ. Превезли су га у Крагујевац у ургентни центар на реанимацију. Ја сам његову бициклу одвезао до најближе куће па сам отишао у ургентни. Има потрес мозга и померена 3 пршљена у врату. Оставили су га у болници на ортопедији на посматрање. Срећа његова да је имао кацигу која му је спасла живот. Кацига је пукла на пола ал му је сачувала главу. Узрок несреће су трагично лоше кочнице. Једноставно није могао да укочи на низбрдици. Надам се његовом брзом оздрављењу.

Poslednja izmena:
I ja ću onda podeliti iskustva.

Ja sam izuzetno zadovoljan kako bicikl ide naspram prethodnog. Nisam verovao da na ravnom mogu da idem 40 na sat. Neće stalno da ide ali preko 35 na sat, kada zalegnem, nadjem kadencu, bicikl ide kao munja.

Na prethodnom bajsu, max mi bilo da držim 27 na h ali sam se umarao.

Dobro vece, da li bi mi neko preporucio neke gume koje idu dobro i po zemlji i po asfaltu? Hvala unapred.
Za 29inch tocak da su deblje od 2.0

mozda ovako nesto

trebalo bi da moze i 700c gume na 29" tocak, pa vidi neke gravel gume samo ne znam ima li ih 2" velikih
ima i ovako nesto 2/35"

edit: video nema nikakve veze sa ovim gumama :)

lud je Safa :)

Браћо, шта носите са собом (од хране) и како се храните пре и током вожње од 100+км?

Prvo zavisi koliko će vožnja vremenski da traje. Nikada ne jurim, 100km sam išao od 5 do 11h.

Drugo zavisi od ekipe sa kojom se ide i lokacija koje se posećuju, odnosno da li na istima postoji neka hrana.

Banana, bonžite, SIS gelovi, Medela štrudlice.... To obavezno nosim. Koliko, zavisi od gornjih faktora. Recimo, ako krenem 100k da vozim za 4h, sve bonžite I štrudle ce biti zamenjene gelovima.

Pre vožnje, doručak kao i uvek, ovsena kaše za voćem, 550-600 grama.

Krećem sa dve boce Aqua Viva Restarta, čim je jedna pri kraju, gledam gde mogu da kupim dopunu. Obavezno imam I kesice Magnezijum direct. Jednom sam imao incident sa grčevima, nakon toga sam uvek spreman.

Manje više uvek usput kupim i nešto slatko... Twix, Kandit Rum Bar Ili nešto slično. To ne nosim sa sobom, jer se gnječi/topi.

Na ovo gore, dodao bih urme i gumene bombone.

Prvo zavisi koliko će vožnja vremenski da traje. Nikada ne jurim, 100km sam išao od 5 do 11h.

Drugo zavisi od ekipe sa kojom se ide i lokacija koje se posećuju, odnosno da li na istima postoji neka hrana.

Banana, bonžite, SIS gelovi, Medela štrudlice.... To obavezno nosim. Koliko, zavisi od gornjih faktora. Recimo, ako krenem 100k da vozim za 4h, sve bonžite I štrudle ce biti zamenjene gelovima.

Pre vožnje, doručak kao i uvek, ovsena kaše za voćem, 550-600 grama.

Krećem sa dve boce Aqua Viva Restarta, čim je jedna pri kraju, gledam gde mogu da kupim dopunu. Obavezno imam I kesice Magnezijum direct. Jednom sam imao incident sa grčevima, nakon toga sam uvek spreman.

Manje više uvek usput kupim i nešto slatko... Twix, Kandit Rum Bar Ili nešto slično. To ne nosim sa sobom, jer se gnječi/topi.
A banane? EDIT: Izvini, ne znam da citam.

Poslednja izmena:
Na ovo gore, dodao bih urme i gumene bombone.

Tako je, urme, njih zaboravih. I to samo Mazafati 😊
Ne mora da piše, kao na ovoj kutiji, ali su uvek u ovom obliku kutije. I ova ambalaža je jedina koja me nikad nije prodala. U svakoj drugoj nekad budu super, nekad budu manje sočne, bude jaka ljuska, oko koštice bude tanka opna...

Nekoliko komada, u kombinaciji sa indijskim orahom, mi super dodje pred samo trčanje, ako je obrok bio odavno, a nemam dovoljno vremena da uglavim još jedan.

Prilozi

• 20250610_213815.jpg
    20250610_213815.jpg
    122.1 KB · Pregleda: 81
Ako idem rano ujutru na 100 km .

Doručak.

Banana, badem, ovsene, suncokret (jezgro) i jogurt 1 odsto, smutim u nutribulet i popijem.

Nakon sat vremena krećem na bajs.

Na nekom 40 km krećem sa prehranom i na svakom dvadesetom unosim nešto.

40 km- energetska čokoladica
60 km - energetski gel
80 km - bonžita + banana

Što se tiče tečnosti.

Nosim sa sobom dve flaše od po 500 ml.
U jednoj smutim hidrostar a u drugoj mi obična voda, u dzepu pozadi nosim još jednu kesicu hidrostara.

Trudim se da pijem pomalo.

Kada krenu jače rute, onda sa mnom ide i suvo voće, badem, obićna šećerna čokoladica.

Pozdrav svima, imam malo duzi post. Ukratko receno ja sam maratonac pocetnik(nije mi problem da istrcim maratonsku distancu, ali brzina mi nije za pohvalu) koji gleda da krene sa biciklizmom sa eventualnim ciljem zavrsavanja iron man triathlon trke. Imam bicikl koji sam dobio na poklon i planiram da ga sredim i sredinom avgusta njime da predjem ~100km izmedju Bele Crkve i Donjeg Milanovca.

Kako bi malo skratio post, ubacicu ostatak backstory-a u spoiler, i samo cu istaci konkretna pitanja ispod.
Prosle godine sam dobio na poklon biciklu od druga koji je ozbiljan polu-maratonac, a daleko manje ozbiljan biciklista. Vozio sam je samo dva put i to jer sam isao do kuma koji zivi malo dalje(~3km) pa da se ne vracam pesice ako se druzenje produzi do nakon ponoci. Tom prilikom sam samo primetio da nesto zeza oko saltanja visih brzina i resio da odlozim pocetak ozbiljnijeg bavljenja biciklizmom dok to ne resim.

Epa, dovoljno sam odlagao. Ovog avgusta imam situaciju gde cu pocetkom nedelje biti u Beloj Crkvi i moraću sredinom nedelje da budem u Brzoj Palanci. Daljina izmedju ta dva mesta je otprilike ~140km, od kojih ~100km je uz Dunav(od Bele Crkve do Donjeg Milanovca). Direktna autobuska linija izmedju ta 2 mesta ne postoji, već bi morao da idem skroz zaobilazno preko Beograda, Paraćina, Zaječara i Negotina, što bi mi potrošilo boga oca vremena i zato gledam da izbegnem tu varijantu. Kako nemam svoja kola, a smatram da sam u koliko tolikoj formi i volim izazove, krenuo sam da ozbiljno razmatram ideju da biciklom predjem tih 100km od Brze Palanke do Donjeg Milanovca(preostalih 40km do Brze Palanke bi neko dosao po mene i biciklu, jer je cini mi se i ta deonica puta brdovita).

Kako do sad nisam uopste vozio biciklu van naseljenog mesta, imam ~mesec ipo dana da se spremima za taj poduhvat(taj put trebam da obavim ~20-21. avgusta, ali tokom jula cu biti 3 nedelje na odmoru) i treba mi sto vise saveta za to kako da se spremim za taj put(kako cisto fizicki, tako i kad je u pitanju oprema i vestine), pravila ponasanja u saobracaju, sta moze da podje po zlu i kako to da se izbegne ili sanira, u sustini sve.

Drug maratonac koji mi je poklonio biciklu je rekao da je ona mountain bike sa gumama za to i da bi trebalo bar gume da promenim. Svakako bi odneo bicikl u neki servis ovde u Nisu gde bi se uradio detaljni pregled i resio svaki problem koji bi se pronasao na biciklu.

Konkretna pitanja koja imam su:

1. Da li imate neki resurs da preporucite apsolutnom pocetniku kako bi se sto vise upoznao sa voznjom bicikla na vecim daljinama od pravila ponasanja u saobracaju do same tehnike voznje?

2. Da li imate neki resurs koji skrece paznje na rizicne situacije koje se mogu dogoditi tokom voznje i kako se one sprecavaju ili resavanju(padanje lanca, pucanje/ispustanje gume, kako se ponasati u situaciji ne planiranog pada)?

3. Da li imate servis u Nisu koji bi ste mogli da preporucite?

4. Sta sve trebam da zamenim na biciklu(gume, jel treba jos nesto?) i sta trebam od ostale opreme da nabavim(patike, kaciga, naocare, drzac za telefon, pumpa?) i preporuka za konkretne marke/artikle?

5. Da li imate neku konkretnu rutu u okolini Nisa koju bi ste mogli istaci kao pogodnu za trening? Da li imate neki trening plan da preporucite?

6. Da li je neko vozio tu rutu(Bela Crkva - Donji Milanovac) ili da li postoji nacin da je istrazim pre nego sto podjem na put?

Trenutno, skoro svakog dana trosim ~40 min ili vise na trening trcanja(trcim 40-50km nedeljno) i spremam sam da ukoliko je potrebno svo to vreme prebacim na trening bicikle.

Za kraj slike bicikle.

Prilozi

• 20250611_072055.jpg
    20250611_072055.jpg
    352.7 KB · Pregleda: 70
  • 20250611_072140.jpg
    20250611_072140.jpg
    280.7 KB · Pregleda: 56
  • 20250611_072244.jpg
    20250611_072244.jpg
    318.4 KB · Pregleda: 41
  • 20250611_072257.jpg
    20250611_072257.jpg
    300.4 KB · Pregleda: 42
  • 20250611_072313.jpg
    20250611_072313.jpg
    304.1 KB · Pregleda: 41
  • 20250611_072107.jpg
    20250611_072107.jpg
    183 KB · Pregleda: 39
  • 20250611_072113.jpg
    20250611_072113.jpg
    201.8 KB · Pregleda: 37
  • 20250611_072122.jpg
    20250611_072122.jpg
    237.7 KB · Pregleda: 34
  • 20250611_072601.jpg
    20250611_072601.jpg
    135.6 KB · Pregleda: 31
  • 20250611_072610.jpg
    20250611_072610.jpg
    126.4 KB · Pregleda: 40
Taj maunti nije za takve vožnje. Sa njim idi na Kamenički Vis. Ili idi ka Niškoj Banji, pa do Bojaninih Voda
Daleko si od tehnika vožnje. Najpre navikni sebe da pedalaš, kasnije će ti trebati adekvatan bajs.

Npr Niš - Donji Dušnik - Niš je vrlo lepa i bezbedna trasa. Možeš da produžiš do Vlasotinca i vratiš se sa druge strane, nekom prilikom kada/ako rešiš da praviš mnogo ozbiljnije distance. A kasnije do Vlasine (u dalekoj budućnosti :) )
Za početak, kad se privikneš i utreniraš, posle možeš da praviš turu recimo do Sokobanje. Ili prema Beloj Palanci. Ima dosta bočnih - loklanih puteva pa mogu da se prave razne kombinacije

Bela Crkva - Donji Milanovac je koliko vidim oko 105km. Nije previše ali za nekoga ko je početnik jeste

PlanetBike ima soldian servis, ali je kod njih konstantna gužva. Manji lokalni servisi su često bolji izbor.
Ne znam iz kog dela grada si, u mom komšiluku je Boki Bike

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, imam malo duzi post. Ukratko receno ja sam maratonac pocetnik(nije mi problem da istrcim maratonsku distancu, ali brzina mi nije za pohvalu) koji gleda da krene sa biciklizmom sa eventualnim ciljem zavrsavanja iron man triathlon trke. Imam bicikl koji sam dobio na poklon i planiram da ga sredim i sredinom avgusta njime da predjem ~100km izmedju Bele Crkve i Donjeg Milanovca.

Kako bi malo skratio post, ubacicu ostatak backstory-a u spoiler, i samo cu istaci konkretna pitanja ispod.
Prosle godine sam dobio na poklon biciklu od druga koji je ozbiljan polu-maratonac, a daleko manje ozbiljan biciklista. Vozio sam je samo dva put i to jer sam isao do kuma koji zivi malo dalje(~3km) pa da se ne vracam pesice ako se druzenje produzi do nakon ponoci. Tom prilikom sam samo primetio da nesto zeza oko saltanja visih brzina i resio da odlozim pocetak ozbiljnijeg bavljenja biciklizmom dok to ne resim.

Epa, dovoljno sam odlagao. Ovog avgusta imam situaciju gde cu pocetkom nedelje biti u Beloj Crkvi i moraću sredinom nedelje da budem u Brzoj Palanci. Daljina izmedju ta dva mesta je otprilike ~140km, od kojih ~100km je uz Dunav(od Bele Crkve do Donjeg Milanovca). Direktna autobuska linija izmedju ta 2 mesta ne postoji, već bi morao da idem skroz zaobilazno preko Beograda, Paraćina, Zaječara i Negotina, što bi mi potrošilo boga oca vremena i zato gledam da izbegnem tu varijantu. Kako nemam svoja kola, a smatram da sam u koliko tolikoj formi i volim izazove, krenuo sam da ozbiljno razmatram ideju da biciklom predjem tih 100km od Brze Palanke do Donjeg Milanovca(preostalih 40km do Brze Palanke bi neko dosao po mene i biciklu, jer je cini mi se i ta deonica puta brdovita).

Kako do sad nisam uopste vozio biciklu van naseljenog mesta, imam ~mesec ipo dana da se spremima za taj poduhvat(taj put trebam da obavim ~20-21. avgusta, ali tokom jula cu biti 3 nedelje na odmoru) i treba mi sto vise saveta za to kako da se spremim za taj put(kako cisto fizicki, tako i kad je u pitanju oprema i vestine), pravila ponasanja u saobracaju, sta moze da podje po zlu i kako to da se izbegne ili sanira, u sustini sve.

Drug maratonac koji mi je poklonio biciklu je rekao da je ona mountain bike sa gumama za to i da bi trebalo bar gume da promenim. Svakako bi odneo bicikl u neki servis ovde u Nisu gde bi se uradio detaljni pregled i resio svaki problem koji bi se pronasao na biciklu.

Konkretna pitanja koja imam su:

1. Da li imate neki resurs da preporucite apsolutnom pocetniku kako bi se sto vise upoznao sa voznjom bicikla na vecim daljinama od pravila ponasanja u saobracaju do same tehnike voznje?

2. Da li imate neki resurs koji skrece paznje na rizicne situacije koje se mogu dogoditi tokom voznje i kako se one sprecavaju ili resavanju(padanje lanca, pucanje/ispustanje gume, kako se ponasati u situaciji ne planiranog pada)?

3. Da li imate servis u Nisu koji bi ste mogli da preporucite?

4. Sta sve trebam da zamenim na biciklu(gume, jel treba jos nesto?) i sta trebam od ostale opreme da nabavim(patike, kaciga, naocare, drzac za telefon, pumpa?) i preporuka za konkretne marke/artikle?

5. Da li imate neku konkretnu rutu u okolini Nisa koju bi ste mogli istaci kao pogodnu za trening? Da li imate neki trening plan da preporucite?

6. Da li je neko vozio tu rutu(Bela Crkva - Donji Milanovac) ili da li postoji nacin da je istrazim pre nego sto podjem na put?

Trenutno, skoro svakog dana trosim ~40 min ili vise na trening trcanja(trcim 40-50km nedeljno) i spremam sam da ukoliko je potrebno svo to vreme prebacim na trening bicikle.

Za kraj slike bicikle.

1. Dobro je čitati iskustva drugih ali najbolje ćeš naučiti sam jer je svaki čovek drugačiji i nekom ne odgovara što drugom odgovara. Za početak bi trebao da podesiš prema svojoj visini. Visina sedišta i da kreneš lagano sa vožnjom jer iako si maratonac, ne koriste se isti mišiči kod trčanja i biciklizma.

2. Po meni, najbolji resurs ti je za takve stvari youtube. Lanac kada padne, nije strašno, vratiš ga vrlo ako. Što se tiče guma, imaš da kupiš torbicu koja ide ispod sedišta, ja sam uzeo u decatlonu od 1 l i u njoj stavio 2 unutrašnje gume, alat za skidanje guma. Takodje, mini ručna pumpa jer ako zameniš gume, moraš i da ih napumpaš. Ako padneš i ako bicikli nije ništa, tj ako se ti osećaš isto da se nisi previše ubio, sedneš i nastaviš. Ne bih da te plašim ali očekuj padove, dešavaju se. Takodje, na youtube imaš sve te radnje kada se desi da ti padne lanac, pukne guma.

Tvoj prostor je 1 metar od ivice kolovoza i ne cimaj ako ti neko svira, mora da sačeka pa da te pretekne kao što bi to radio da je traktor ispred njega. Za počekad izbegavaj prometne puteve jer ćeš navući strah kada prodju pored tebe preko 100 na sat iako je ograničenje tu 70 k-h.

3. Na to nemam odgovor jer ne živim u Nišu, no, na google imaš recenzija servisa pa vidi ko ima jače i više ocena.

4. Pošto je disk verzija, možeš i uže gume. Ja sam na treking bicikli imao 1.75 x 29 ali iskreno, ovo što ti imaš je čist mtb i biće ružan sa tanjim gumama ali šta te briga. Uža guma ti daje na brzini a šira na udobnosti. Ako voziš asfalt, prednji amortizer moraš da zaključaš jer ako ti je otključan, na bilo kom usponu, praviti veliki problem. I da, ne očekuj neku veliku brzinu i ako staviš tanje gume jer tu ima još nekih faktora koji utiču na brzinu a to su prenosi napred i nazad, broj zuba, tvoja sprema.

Da dodam da tvoj mtb nije baš za du

Patike, zavisi, ako ostaješ na tim pedalama, mogu normalne patike, kaciga nije obavezna ali ako uzimaš, gledaj da bude kvalitetna, držač za telefon imaš malo skuplji quad lock ali imaš i neke jeftinije alternative. Ako imaš hajtek telefon, od truckanja možeš da pokvariš kameru. Naočare za biciklizam, guglaj. Mini pumpa, gledaj one koje imaju i crevo jer je mnogo zgodnije.

5. Nemam odgovor.

6. Isto.

Za rute https://www.plotaroute.com/routeplanner , ovde ja pravim rute pa ih ubacim na garmin ali isto tako mogu i na telefon pa se otvaraju putem neke aplikacije za sportske aktivnosti.

Dosta zgodna aplikacija koja pokazuje svaki uspon koliki je na odredjenom segmentu.

Izbriši ovo :)
Pa juče napisah da nije bilo kacige prijatelj bi nastradao.

Po zakonu nije obavezna, na to sam mislio. Kočnice su po meni jako bitnije od kacige jer ja ne bi seo na bajs da kočnice ne rade kako treba. Da je drugar imao ispravne kočnice, ništa se to ne bi desilo, svakako, slažem se za kacigu. Ja sam je uzeo tek kada sa video da ovde po Kragujevcu, svi ih nose. :)

Stigao mi pulsmetar, danas ću ga povezati sa garminom a u toku nedelje i probati.

Poslednja izmena:
Da li urme nosite kao urme ili kući pravite kuglice sa orašastim plodovima? Ja sam te kuglice ranije pravio, mada me u zadnje vreme mrzi.
Urme, kakao (mora da bi se steglo) i badem, lešnik... Dobro bude i sa kokosom, ali kokos ume da deluje kao laksativ.
Pečeni susam može da da fenomomenalan šmek. Super je i sa suvim grožđem ili brusnicom.

Ja nosim urme takve kakve jesu.
Koje gelove koristite, i gde ih uzimate? Kad kažete Bonžita, mislite baš na taj proizvod, ili bilo šta slično i od drugih proizvođača?

Da li je neko zainteresovan da ide na Tour d Pešter sad početkom jula? Mene zanima subota gde se vozi 120 km.

Uglavnom je asfalt ali vidim da ima malo i gravela, ne znam kako bi se guma gp5000 ponela na tom terenu.
Koje gelove koristite, i gde ih uzimate? Kad kažete Bonžita, mislite baš na taj proizvod, ili bilo šta slično i od drugih proizvođača?

Koristim gel od bioteca, taj mi najbolje paše, nema da me boli stomak. Što se tiče bonžita, uzmem onu najobičniju bez ikakvih dodataka mada njih sada baš teko nalazim, sve su sa raznim ukusima što znači previše šećera.

Prošle godine sam sa sobom nosio kikiriki (greška, ne prija), suvo groždje (super, prija, osvežava). Sada malo drugačiju ishranu koristim. Uglavnom možeš jesti bilo šta samo da tempiraš prehranu da nikad ne osetiš glad u toku vožnje, tad je već kasno.

Poslednja izmena:
vozim ja gp5000 po gravelu, malo je problem ako naletis na pesak, ali ovako je ok.

naravno ne gravel kao na onom videu sto sam okacio :D

@Solesoslav dobro došao kolega trkač. Videćeš kako trening kroz više disciplina utiče na organizam. Nikada ne forsiram, sve radim bez opterećenja, ali tačno osetim unaksni uticaj trčanja i vožnje bicikla. Da, s obzirom da si nov, BICIKL, imenica, muški rod. Napisaću deklinacije, ako bude potrebe. Samo nemoj koristiti ženski rod :)

Ovaj MTB je prilično neudoban za te duže distance. Sama širina gume će ti manje uticati na performanse od teksture gume. Što manje krampona, manji otpor kotrljanja, trošiš manje energije. Ne. Može na svaku felnu svaka guma, pa ćeš videti šta se uklapa, a da ne kupuješ i felne.

Do 40-50km, po ravnom, možeš kako hoćeš i na čemu hoćeš. Posle toga ili ako ima uspona, potrebno je da bicikl bude odgovarajućih dimenzija za tebe, da imaš odgovarajuću garderobu (pre svega šorc sa uloškom, a zatim majica ili bolje dres sa džepovima na leđima), da planiraš ishranu. I nemoj da računaš da ćeš prvi put 100km da voziš za manje od 6-7 sati. I to je super brzo. Biće ti potrebne pauze.

Što se kacige tiče, nemoj ni da pomišljaš da je ne nosiš.

Da li urme nosite kao urme ili kući pravite kuglice sa orašastim plodovima? Ja sam te kuglice ranije pravio, mada me u zadnje vreme mrzi.
Urme, kakao (mora da bi se steglo) i badem, lešnik... Dobro bude i sa kokosom, ali kokos ume da deluje kao laksativ.
Pečeni susam može da da fenomomenalan šmek. Super je i sa suvim grožđem ili brusnicom.

Urme takve kakve jesu. Ali ponavljam, samo Mazafati. Tek psoeldnjih godina su dostupne na pijacama, bude ih sada i po nekim prodavnicama zdrave hrane. Ranije su baš bile rare. Kod nas ljudi nisu ni znali da postoje.

Najviše SIS: Isotonic, Electrolyte i Beta Fuel. Kofeinske i one ostale ne trošim.
Koristim i Maurten 100 i 160, gust je, praktično ga žvaćem, pa je i on OK za neke situacije. Trebalo bi da ih koristim i na LSD treninzima, bez obzira što nemam potrebu, jer u početku sam mogao da varim 20-30 grama na sat. Sada mogu i 40+, ali ne znam koliko sati bih to mogao.

Imam baš osetljiv stomak, ova dva brenda mi rade OK, nisam dalje eksperimentisao.

SIS kupim u Supplement Shop (uvzonik) ili Planet Bike, ali PB ne drži ili baš retko ima Electrolyte koji su mi neophodni.
Više volim da ih uzmem baš u prodavnici, jer vidim rok upotrebe, pa uzmem 20-30-50 komada.

Maurten sam do sada uvek dobijao. Mislim da je poslednja kutija kupljena u ATP sport.

Bonžita - the Bonžita, Ravanica (Medela), suvo groždje. Htedoh da napišem plava, ali nedavno promenili ambalažu I sada piše samo Medela, nema više natpisa Ravanica.

Može i neki drugi bar, ali ovo mi je favorit.
I one energetske čokoladice mogu da pomognu, ali leti ih ne nosim, jer znam da ih češće vratim kući, nego što potrošim, pa da se ne tope.

U pesak i MTB ima problem a kamoli tanja guma. :D

Našao sam jedan zanimljiv video gde naočare mogu da prave problem sa bolom u vratu i tom području.

Naime, naočare tj okvir blokira pogled i onda svesno podižem glavu, to sam juče baš provalio da radim.

Moraću da uzmem neke naočare sa velikim staklima.

Хвала што сте поделили своје планове исхране, значе ми ваша искуства. Слично нешто и ја једем, с тим што се никад нисам бавио напицима и електролитима, него конзумирам само воду. Али узећу, ради пробе, коју кесицу хидростара или нечег сличног.

Требало је да данас коначно пробијем ту магичну бројку од 100км, али сам се задржао око неких других ствари, па је вожња одложена за сутра. Надам се да ћу успети да кренем раније. Циљ је спомен кућа Драгутина Матића, чувеног извиђача из Првог светског рата, која се налази у Калетинцу, у подножју Суве планине. Сасвим сигурно ће бити гурања бицикла. :)

Nazad
Vrh Dno