Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Ček, merkaš nekog ozbiljnijeg drumaša sada :)

Jaksa ga je zakomplikovao i mislim da vise ni sam nije siguran sta gleda i sta treba da kupi :)

bilo je dosta pitanja, evo neka koja sam zapamtio...

Kakav pogon treba...
najbolje kompakt 2x11 50/34

triple ima previse posla oko saltanja jer se brzine preklapaju, a single premalo opcija za takav tip bicikla koji pre svega treba da bude brz.
Single nema nikakvog smisla imati na biciklu koji ide drumom.

velicina...

Slovne oznake ne oznacavaju uglavnom nista precizno.
Drumski ramovi se uglavnom obelezavaju u centimetrima, MTB u incima
Ali ni velicina u cm ne znaci mnogo bez gledanja u geometriju posto danas vecina novijih ramova ima slope geometriju i onda je najprimerenije gledati realnu duzinu top tube-a jer ona oznacava koliko vam je daleko korman.

da li je bolje veci ili manji ram?

Generalno pravilo je da uvek mozete da se smestite za jedan broj veci i manji ram, ali u praksi je bolje kada je ram manji jer manji ram moze da se produzi a veci tesko moze da se smanji.

neko je pitao kako idu shimano drumske grupe od najnize:
claris, sora, tiagra, 105, ultegra, dura ace

procena vrednosti;
kod drumasa ide ceo groupset, znaci, lanac, kaseta, kocnice, pogon, samaraljke, sve ide u kompletu, eventualno ide bolji i skuplji pogon, i nema kombinacije tu altus zadnji menjac, deore shifteri i sl.
I vec samo to cini ceo bajs skup.

Ultegra koja je recimo popularna samo groupset kosta 650eur, pa na to dodajte cenu rama i dva tocka (koji mogu biti skuplji dosta od grupe) i vec je cena prebacila hiljadu eura.
campagnolo i sram su jos skuplji... italijanski ramovi su jos skuplji itd...

Mozete da umanjite cenu na godine i posto je sve polovno ali osnovna cena je u startu visoka tako da ni polovni nisu jeftini.

Sta moze da se kupi u domacim oglasima?

oko 250eur kostaju stari drumasi koji su u ispravnom stanju
300eur skromni budzet alu ramovi sa alu vilom
350-450 kostaju alu drumasi sa karbon vilom i shimano mehanikom 5 i 6 generacije
Od 500 idu stari karbonci tu ima svega...
oko 800-1000 vec idu noviiji karbonci za mehanikom 7 i 8 generacije
preko toga ide sve drasticno skuplje 1200-1500 ide elektronika i ponegde dobijete skuplje tockove jer u toj klasi tockovi postaju vazniji i skluplji od ostatka bicikla.

Hvala na pomoći.
Inače, mislim da je BokiPK pitao sajlonca a ne mene. U pravu ste da se je sve iskomplikovalo :)
realno, ja bih mogao sebi da priuštim ovaj Focus, ali kad sam kupovao Genesis za 200e jedan od kriterijuma mi je bio da mi ne stoji preskupi bicikl na ulici kad odem negde.

Poslednja izmena:
e pa takav bicikl ne sme da stoji na ulici, cak i zakljucan :)
moze da se zakljuca nekom dobrom (abus) bravom (10-20% vrednosti bicikla) kad se ide do prodavnice na desetak minuta

mada ako ce se voziti sa spd pedalama onda nema potrebe da se zakljucava, vozis kad ti se vozi, u shoping ides peske ili kolima :)

Osećam nervozu i pri pomisli da ga imam a to nije dobar znak. Da je onaj delboy pametniji već bi mi uvalio onog treka.

Samo bih dodao, ko ne menja bicikl na par sezona tj kupuje ga da mu traje, onda pre aluminijum nego karbon. Mada takvog ce i sama cena da opredeli. Karbon nije vecit, u smislu u kom celik jeste. I drugo, cvrst je konstrukcijski ali spoljni udarci ga slabe. Racunam da ovo drugo kod drumasa nije problem.

Poslednja izmena:
ili jos bolje Titanium :) bio se pojavio jedan na CB za 3200eur, par sati je trajao oglas :)

Evo ja da smorim ljude opet malo. Gledam neke oglase, našao neke interesantne bajseve, pa rekoh da podelim oglase da čujem šta ostali imaju da kažu i posavetuju.

Kilimanjaro PRO 299 €
Kalkhoff Entice 300 €
Giant Escape 270 €
Custom neki bajs 300 €
Nishiki Shadow 340 €

Ovo su u mojoj blizini pa bih možda mogao i da odem da ih pogledam. Ovaj custom i Nishiki su doduše odakle i ja pa to i ne bi bio problem da odem i probam. Ovaj Kalkhoff mi je lep, ali mi deluje da bi mi možda bio mali (178 visok). Kilimanjaro i Giant su od istog prodavca, pa ako i odem da probam eto odmah 2 komada. Doduše sa slika ne mogu puno ni da zaključim. Zato čekam nekog pametnijeg i iskusnijeg od mene da kaže nešto.

@jaksa da, prilično sam siguran da je mene pitao :)

@BokiPK paaaa, nije da ne bih voleo.. To će da se desi ako prodam Specialized, kupim jeftiniji mtb, prodam Cube, kupim skuplji drumaš :D

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Jeste komšija, nadovezao sam se na tvoje pisanije, naravno da sam pitao tebe :d
Kombinacije, kombinacije, uzdravlje :d

@jaksa - onaj malo ulubljeni Cenyon mislim da vredi.

@ŽeljkoPFC - Nishiki ili KILIMANJARO su OK, ostalo...

Poslednja izmena:
@BokiPK
Na osnovu čega si izvukao te zaključke? Ne razumem se previše pa bi da skontam neke stvari, pa ako te ne mrzi da malo elaboriraš? A Kilimanjaro nestade sa oglasa, prodat...

Poslednja izmena:
@ŽeljkoPFC
Kilimanjaro je bio jeftin za ono što nudi, takvi se uvek brzo prodaju. Inače su odlične sprave.
Nivo opreme, opšte stanje bajsa, starost...i sam brend.
Kalkkoff je bazni model, ne nudi ništa osim što je "nov", led svetla možeš kod kineza da kupiš. Uzgred, očerupan je, jer ih nemci prodaju komplet - branici, nogare, kvalitetna svetla, nosači...i kao takav za nekih 500-600€ nov.
Giant - slab vi-brejk, slaba oprema.. uzgred, mali je ram.
Urban "kastom" nema šta da komenarišem.

Poslednja izmena:
Malo je to, M. Iako na samom ramu piše 54cm.

Poslednja izmena:
Nizak da, ali dugačak. ( :

Piše 54cm, a onda dole 52/57... ( :

Poslednja izmena:
@BokiPK
Kontam, kontam. Taj Kiliminjaro sam bio video i na još par oglasa, ali se prodali svi. Vidim da ih prodaje Hervisova online prodavnica.

https://www.hervis.hr/store/Oprema/Bicikli/Cross-bicikli/X-Fact/Pro/p/COLOR-2090723
Ovaj crno-plavi trenutno na popustu od 50% izađe oko ~455 evra, ovaj drugi oko 420 evra. Ne znam da li kod nas ijedna prodavnica radi tako nešto. XT-Acera kombo, diskovi, viljuška sa zaključavanjem za te pare. Kad malo uporedim cene kod nas i preko, standard kod nas i preko, dobar bajs nas bogami košta dosta...

To je prastari oglas, nije dostupna nijedna veličina za izbor. Verovatno im je tada ostao komad ili dva i spustili cenu da ga što pre prodaju.

Jeste komšija, nadovezao sam se na tvoje pisanije, naravno da sam pitao tebe :d
Kombinacije, kombinacije, uzdravlje :d

@jaksa - onaj malo ulubljeni Cenyon mislim da vredi.

@ŽeljkoPFC - Nishiki ili KILIMANJARO su OK, ostalo...

Bojim se da mi je canyon prevelik. Ne svidja mi ni ulubljenje. Bajk mi se jako svidja :(

@jaksa
Jedan lep trekking (koji vuče na drumaša), nisam siguran da li bi veličina odgovarala, malo mi nestandardna geometrija (52cm sedalna, 57cm gornja), trgovac važi za najpouzdanijeg na Ciloberzi:
https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/drumski-trkacki-8/felt-tiagra-2x10

mali...

Poslednja izmena:
Kratka je sedalna cev, ali dugačak je, nije ni nizak, stack 583. Meni sa 192, odgovara već od 600. Izmeri na tom koji voziš stack i reach, pa prema tome biraj veličinu.

Pojavio se jedan meni zanimljiv Cube Acid 29er, čini mi se model iz 2013. za 400 evra:
https://www.kupujemprodajem.com/bic...-21-bicikl/oglas/95517295?filter_id=693954189
Poslao sam upit prodavcu za više slika i detaljniju veličinu. Nivo opreme i cena mi odgovara, a ako je geometrija ista ili slična kao kod novijih modela i to bi trebalo da je odgovarajuće.

Poslednja izmena:
Imas nekih Abus kaciga i u Tempus-u, oni su uvoznici.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Gledajući geometriju Focus paralane i Canyon Inflite rekao bih da je focusov XL izmedju canyonovog L i XL:

Focus

Canyon

Jesam li u pravu?

Geometrija su prvenstveno uglovi, tu su razlike jako male. Ostaje da porediš čisto dužinske parametre, to je samo veličina, i tu jeste negde između - kaži ga međubroj.

Poslednja izmena:
Razvezla se ova tema, pa ne mogu da ispratim da li je negde spominjano...

Trebala bi mi neka LED svetiljka za bicikl, koja radi na onu Shimano dinamo glavu u prednjem točku. Znam da je to 6V i da daje naizmenični napon.

Sadašnja svetiljka je sa halogenom sijalicom, i slabo to svetli. Zamenuo sam sijalicu LED-ovkom, ubacio grec i cond, i ima tu dosta lumena, ali totalno bzvz rasipa svetlo pa nije baš da je previše upotrebljivo.
Inače, stražnja svetiljka se takođe napaja sa diname, ali preko prednje, pa kada se upali prednja, i stražnja počinje da svetli. Bilo bi lepo da je i nova tih mogućnosti. Ali je jako teško izgooglati...

...sem nekih od 70-90-150-200+ € :trust:

Ima li nekih valjanih Kineza? I da ima kod nas da se kupi?

Poslednja izmena:
I bre. teško da je to naizmenična struja :)
Mislim da tog tipa nije bilo (ili se bar ja ne sećam), ali baci pogled na
https://www.capriolo.com/dodatna-oprema-i-alati/svetla?page=2
https://fanatic.rs/svetla-za-bicikle?dir=asc&limit=72&order=price
https://www.totalbike.rs/pribor/svetla-za-bicikl
isl
LED-ovi rade na nižem nazivnom naponu, pa je potrebna adaptacija.
Da li si napravio elektroniku koja:
- diže napon kad vrtiš sporo
- spušta kada vrtiš brzo
- pegla napon na ulazu u punjač
- odlučuje da li će proslediti napon na LED (ako imaš malo) ili na punjač (ako ne koristiš lampu) ili podeliti jedan deo lampi a drugi punjaču (ako koristiš lampu ali imaš i višak)
- punjač koji će da puni 4xAA ili 1X18650 li-ion bateriju (izaberi koja ti draža)
- i naravno LED emiter mora da ima svoju elektroniku koja će da se brine o modovima i dodatno pegla napon

Zato je LED sistem koji pravi boš skup, kinezi ne znam da li imaju takve proizvode.
Ako nađeš sve šeme i praviš sam, izađe prihvatljiva cifra.

http://www.pilom.com/BicycleElectronics/DynamoCircuits.htm

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno