Jaksa ga je zakomplikovao i mislim da vise ni sam nije siguran sta gleda i sta treba da kupi
bilo je dosta pitanja, evo neka koja sam zapamtio...
Kakav pogon treba...
najbolje kompakt 2x11 50/34
triple ima previse posla oko saltanja jer se brzine preklapaju, a single premalo opcija za takav tip bicikla koji pre svega treba da bude brz.
Single nema nikakvog smisla imati na biciklu koji ide drumom.
velicina...
Slovne oznake ne oznacavaju uglavnom nista precizno.
Drumski ramovi se uglavnom obelezavaju u centimetrima, MTB u incima
Ali ni velicina u cm ne znaci mnogo bez gledanja u geometriju posto danas vecina novijih ramova ima slope geometriju i onda je najprimerenije gledati realnu duzinu top tube-a jer ona oznacava koliko vam je daleko korman.
da li je bolje veci ili manji ram?
Generalno pravilo je da uvek mozete da se smestite za jedan broj veci i manji ram, ali u praksi je bolje kada je ram manji jer manji ram moze da se produzi a veci tesko moze da se smanji.
neko je pitao kako idu shimano drumske grupe od najnize:
claris, sora, tiagra, 105, ultegra, dura ace
procena vrednosti;
kod drumasa ide ceo groupset, znaci, lanac, kaseta, kocnice, pogon, samaraljke, sve ide u kompletu, eventualno ide bolji i skuplji pogon, i nema kombinacije tu altus zadnji menjac, deore shifteri i sl.
I vec samo to cini ceo bajs skup.
Ultegra koja je recimo popularna samo groupset kosta 650eur, pa na to dodajte cenu rama i dva tocka (koji mogu biti skuplji dosta od grupe) i vec je cena prebacila hiljadu eura.
campagnolo i sram su jos skuplji... italijanski ramovi su jos skuplji itd...
Mozete da umanjite cenu na godine i posto je sve polovno ali osnovna cena je u startu visoka tako da ni polovni nisu jeftini.
Sta moze da se kupi u domacim oglasima?
oko 250eur kostaju stari drumasi koji su u ispravnom stanju
300eur skromni budzet alu ramovi sa alu vilom
350-450 kostaju alu drumasi sa karbon vilom i shimano mehanikom 5 i 6 generacije
Od 500 idu stari karbonci tu ima svega...
oko 800-1000 vec idu noviiji karbonci za mehanikom 7 i 8 generacije
preko toga ide sve drasticno skuplje 1200-1500 ide elektronika i ponegde dobijete skuplje tockove jer u toj klasi tockovi postaju vazniji i skluplji od ostatka bicikla.