Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Te Cobre su iznajmljivane iz Markonija (beše Markoni ono kod parkinga na Adi?).

I vozili su ih komunalci oko Ade, dok su ovo u NS-u pravi policajci.

Ritopek, Boleč, Vinča, Leštane, Kaluđerica, Kumodraž, Jajinci?
Ajde Dule i ostali koji poznaju kraj, dajte predloge. Ako uspem da odem do Grocke, pa mi ostane vremena da nazad idem obilaznim putem, kako je najbolje obići navedena mesta? Gde ima šta lepo/pametno za videti? Gde su centri tih mesta, gde se ljudi okupljaju, šta bi trebalo da se vidi u filmovima? Npr, definitivno bih da obiđem spomenik Stepi Stepanoviću i njegovu rodnu kuću. Odatle možda najlepše kroz šumu do memorijalnog parka Jajinci. A pre svega toga? Da li je dovoljno da pratim neke glavne pravce ili treba zalaziti malo? Koliko vremena je realno potrebno da se sve obiđe i to uz stajanje zarad slikanja?

Ja bi vozio te polarove policajce. :D

Kaludjerica - ne znam, niti me ikad previse zanimalo iako mi je dosta blizu, zbog cinjenice da je sve navrat nanos gradjeno i nabijeno, pa mi se cini da nema nista preterano zanimljivo. Ono sto mi je zanimljivo je put izmedju Lestana i Kaludjerice, ali za kola, za bajs je dosta gore/dole.

Bolec - sto se samog sela tice, mozda kad se popnes ima fin pogled na Lestane, ako se to moze nazvati finim, ili pogledom :D . Nocu je ok, ali kapiram da ti neces nocu voziti. Meni se svidja stari put izmedju Lestana i Boleca, ali ti ides da razgledas a na njemu i nemas nesto spec da vidis :) Kod crkve na ulasku (odmah blizu smederevskog puta) imas cesmu, ako ti zatreba. Sem toga, imas vocnjake, koje sam davno posecivao kao klinac, ali u skorije vreme nisam tako da ne smem da savetujem. Inace se prostiru sve do juznih granica Lestana.

Ritopek - meni se svidja i put do Ritopeka i pogled sa vrha... Sam Ritopek je onako, cudno selo iz mog nekog pogleda, ali ima sta za videti. Zavisi da li budes hteo i na offroad po vrhu brda oko Ritopeka, onda mozes dosta da vidis (pitaj Dzonija). Fin pogled na dunav, kao i Vojvodinu sa te strane. Imas i par puteva oko vocnjaka ali ovo i nije vreme godine za te puteve, najlepse je u prolece kad je svo drvece tek cvetalo, sad je dosta toga zaraslo pa nije tako lepo. Inace je neka moja preporuka da jedan od tih puteva iskoristis kao precak izmedju Ritopeka i Vince.
Sem toga, ono sto je meni "zanimljivo" u Ritopeku je spomenik: http://www.panoramio.com/photo/12541390 . Nije ni odatle los pogled (opet, kad ima manje rastinja) ali je bolji sa brda iznad. Sto se prilaza Ritopeku tice tu imam da preporucim tri pravca, jedan off iz pravca Grocke (na momente i *******, traktorske tj kozije staze), drugi off iz Cince, a treci asfalt kuda ide i bus, spust je odlican na obe strane.

Lestane - tesko da mogu da ti kazem nesto pametno, tu sam ceo zivot pa sam se navikao. Prilaz iz Bubanj potoka kruznim putem je ok, bar ja tuda volim da vozim jer nije naseljeno (zbog nekadasnje kasarne koja se tu nalazila). Da kamenolom nisu raskopali i prosirili, mogao bih da ti preporucim i mali izvor blizu ulaska u Lestane, bilo je bas lepo i spokojno mesto medju brdima, ali avaj nema ga vise :( ...
Ono sto mi je isto ok je put preko Brda (izbija se ispod autoputa jedno 1-1.5km posle rampe u smeru ka Nisu, na pola puta do Transpeda). Posto je odatle lep pogled na Avalu. Samo na pola puta se savije jos vise uz brdo i to je to. U prolece ima i malo vode po putu koja se kasnije formira u potok, ali sad ne bi trebalo da imas problema. Isto je offroad u pitanju celom duzinom, sa mozda jednom manjom divljom deponijom usput. Ima tako jos par brdskih puteva oko Lestana ali ne smem da ih preporucim zbog tih deponija, tuga i sramota :(
Imas i elektroistok centralu koju su gadjali ko ludi '99 :d

Vinca - glavna ulica kojom ide bus iako nije preterano zanimljiva, meni je uvek ok za voznju, nema previse saobracaja i prilicno je ravna. Crkva nije losa ako je vidis prvi put, ja sam se navikao. Institutu nikad nisam blize prilazio, delimicno zato sto je godinama bilo zabranjeno, a delimicno jer mislim da nema nista specijalno ni da se vidi, sa linije odakle je maksimalno dozvoljeno da se pridje (ako tako nesto postoji, a verovatno postoji). Sam izlazak na Dunav je ok, imas iznad arheolosko nalaziste koje mozes da pogledas (malo *******o jer moras bajs uz stepenice da nosis jednim delom, ali ne mnogo). Iako iskreno, nema nesto mnogo da se vidi, bar zadnji put kad sam isao pre 2-3 godine. Trenutno je ruglo ugljenisani splav koji stoji polu-potopljen, i dalje vezan za obalu, kojeg izgleda niko ne planira da skloni. Restoran Da Vinci je ok, iako nije previse bike-friendly jer je sve na spratu, nema baste ispred (iz razumljivih razloga jer ume da poplavi). Putevima blize obali ako nastavis, imaces samo dunav da vidis, na jednom mestu i "dock" za skelu i to je to, ali nije preterano zanimljivo pa bih ja to zaobisao. Ono sto bih uradio jeste odatle preprecio na vrh brda (kuda ide bus) do okretnice busa. Uspon je u pocetku jaci a ako se okreces pri vrhu (kad se prolazi pored vodovoda) imas delimicno dobar pogled na Dunav itd (bolji je iz Ritopeka). Odatle (okretnice busa na vrh brda) nastavis putem koji ide pored severnog ulaza u Institut i izbija na Smederevski put kod kafane Tri Tiganja u Kaludjerici. Time ces izbegnuti Smederevski put, jes da neces nesto mnogo videti ali izbegnuces saobracaj, buseve, kamione itd. Na smederevcu jedino sto bi eventualno bilo vredno videti je oko hotela Radmilovca tih par ribnjaka sto ima.

To je manje vise to, ako ti treba neka ruta, vikaj.

Dule, prijatelju. Prvo, puno ti hvala na trudu. Drugo, moram odmah da ti kažem, ne volim da krijem - sinoć legoh oko ponoći, a na poslednji refresh oko 23 h ovo /$&%#&% od foruma mi nije prikazalo tvoju poruku. :( :( :(
Kretoh oko 09:30, vratih se oko 20:30 izbezumljen. Umoran, iznerviran, GLADAN. Manje-više sam sve nekako planirao kako si i rekao, osim nekih specifičnosti koje nisam znao. Međutim, na terenu je sve uvek drugačije. Put od Ritopeka do Vinče uopšte nisam našao. Ceo Ritopek je stvarno skroz čudan, pritom bio i prazan. A tad već nisam imao snage i živaca da tražim taj put. Boleč je izvisio, ***. Vinča je trt-mrt. Video crkvu i obalu. Arheološko nalazište je bilo zatvoreno oko 15:15, iako na tabli piše da rade do 16. Tačnije, kapija na vr' stepenica je bila zakatančena, sreća da videh pre penjanja. Obala tuga, mada Da Vinci baš lepo izgleda. Onako, istorijsko-kičerajski.

Leštane prođoh po planu - glavnom ulicom (suprotno skretanju za Vinču) do okretnice i crkve, onda Derenjačkom ili tako nekom oko brda, pa offroad, pa pored Kluba 17, pa me napalo 5 džukela koje vlasnik stoka drži pored otvorene kapije bez lanca, pa kroz neki šumarak dole na glavni put (Smederevac?). Nekako se dokopah Kaluđerice. Tamo nađoh školu, ali ne nađoh posle crkvu. Onda gore. A skroz si u pravu, Kaluđerica je užas. Dva paralelna brda (svako više od Mont Everesta), a naselje IZMEĐU, u fakin DOLINI!? Ko je tu lud... Naravno, kad se sjuriš skroz dole, više nema gde da se kupi hladna voda.

Veselje je nastalo po prelasku autoputa. Majko mila. Taj sledeći deo (Mokri lug?) je projektovao majmun dok je umirao od predoziranja. Zilion nekih uličica koje ne vode nikuda. Ili se bar ne zna kuda. A svi u fazonu "samo ideš pravo". Tu namestio navigaciju koja me, gle fakin čuda, vodila direkt na vr' nekog fakin brda. Gde put prestaje, naravno. Onda se spuštaj dole, pa idi sličnim takvim putem. Nekako nađoh spomenik Stepi Stepanoviću, gde se okupilo par ljudi da nešto obeleži, ali više ne znam šta. Bila i manekenka sa zastavom, ali obećah da neću da slikam, pa ***. Tu mi objasniše da je rodna kuća kilometar iza, na putu kojim sam jedva nekako došao. Nije bilo šanse da se vratim. Tačnije, nije bilo vremena. Onda opet promašio nekoliko puta razne uličice tražeći spomen park Jajinci. Na kraju nije bilo šanse da tražim prečicu ka Resniku, već je bilo i mračno (nisam poneo providna stakla za naočare), pa se stuštih na Kružni omiljeni vam put. Kroz neki sudar, pa u megakolonu svih koji su tada već krenuli na more, jer je bilo oko 19:30. Nekako u Resnik, pa skoro u mrak kući.

Pre svega toga, Vrčin - ništa posebno, ali ljudi deluju ok. Grocka me prilično iznenadila. Nije to selo. Ali je natrpano i zartpano. Na obali najveći vašar i najveći luna park u zemlji. Ah. Zaklopaču ne znam ni kad sam prošao. Ipak, u tom delu su svi ljudi bili jako predusretljivi i ljubazni, ni nalik Beograđanima. I sad više ne znam ni šta sam napisao, užasno se slabo osećam, moram da spavam. Možda stignem samo do poslednjeg parčeta hladne lubenice.

@Dule Pročitah ceo tvoj mail, a jednom ću da ga prostudiram, pa da dopunim ovu vožnju. Samo ne tako skoro, saobraćaj me uništio koliko i fakin brda. U stvari, kad se nađemo na nekoj vožnji, lagano ćemo da popričamo o svemu. :)

Ma da, lako cemo uzivo. Sad vidim da si mi prosao kroz ulicu (tj bukvalno ispod prozora), da sam znao da ides danas mogao sam da ti se pridruzim ili makar dam neko hladno osvezenje :)

Inace put izmedju Ritopeka i Vince ne znam ni da li je na mapi, ali nije ni bitno mogao sam da iscrtam sve da sam znao da ces ici danas, ali *** sad gotovo :)

Nema sta da se zahvaljujes, opusteno. ***, da sam stigao ranije da napisem post, ali bejah u nekoj frci sa paradajzem pa nisam mogao :d

Vidim dosta cesto zeza navigacija, pa da pitam, jel ima neka mapa za bicikliste ili koristite igo i google za kola?

Neki savet za na primer igo, pretpostavljam da je za bicikl dobro da bude ukljucena opcija Unpaved Roads ? Ima li jos nesto sto bi koristilo?

@Dule Ma nisam ni ja bio baš siguran, ali nema veze. Palo mi na pamet da tražim tvoj broj od Džonija, ali sam mislio da si na poslu. :)

@SomiKnight Ja koristim Garmina za kola. Prilično loše iskustvo, ali obično posluži sasvim dobro za snalaženje po ulicama. U trenutku kad me doveo na vr' brda, gde put nestaje, bio je podešen za bicikl, ne za kola. Možda neki poluprolaz i postoji, kroz šumu, ali mi je tamošnji seljak tvrdio da nema. Pritom, navigacija me stalno vodila na suprotnu stranu od lokalaca. A bila je dobro okrenuta. :) Za bicikl bi bilo najbolje imati uređaj sa pristupom Internetu kroz mobilnu mrežu, pa da proveravaš satelitske snimke (a da ti ucrta gde se trenutno nalaziš). Ali taj sport je daleko izvan mojih finansijskih mogućnosti.

To moze sports tracker, mislim na satelitski snimak?

Ne preostaje nista drugo nego da napokon nabavim android telefon, nesto tipa wildfire s ili explorer, oni imaju polovni za 50e, mislim da su dovoljni za igo i sports tracker, sta vise treba tu.

Inace koristim prepaid, pa ne koristim internet, ali vidim sada mts ima bas povoljan prepaid internet, mislim da je za 7 dana, 500mb, nesto tipa 100 dinara, sto je bas povoljno, tako da ni net nije problem.

Ali, znaci, prvo telefon da nabavim.

Jezero Trešnja
Počela sezona 2013! Kako stvari sada stoje, ove godine samo Srbija.
Prva je na redu vožnja od podnožja Avale, putem za Kragujevac, do jezera Trešnja (prvi deo), potom kroz Ripanj i skoro Barajevo do jezera Bela reka (drugi deo) i onda malo kroz šume i preko livada hardcore offroad do Rušnja (treći deo). U svakom filmu dosta toga neobičnog i zanimljivog, a prvi deo obiluje zaista lepom prirodom, veoma prijatnim mestima za vožnju (i pored saobraćaja). Jezero Trešnja ima svojih prednosti i mana, ali eto, koga zanima, može da vidi detaljno kako sve izgleda.

To moze sports tracker, mislim na satelitski snimak?

Ne preostaje nista drugo nego da napokon nabavim android telefon, nesto tipa wildfire s ili explorer, oni imaju polovni za 50e, mislim da su dovoljni za igo i sports tracker, sta vise treba tu.

Inace koristim prepaid, pa ne koristim internet, ali vidim sada mts ima bas povoljan prepaid internet, mislim da je za 7 dana, 500mb, nesto tipa 100 dinara, sto je bas povoljno, tako da ni net nije problem.

Ali, znaci, prvo telefon da nabavim.

Androidima se baterija brzo potroši. A i problem ti je mali ekran, barem kod tog wildfire s modela. Imao sam ga. Dalje, vidim da je MTS opet menjao ponudu za prepaid. Pre je moglo za 150 dinara da se uzmu minute, poruke i internet... Valjalo bi potražiti mobilni sa GPS-om...

Ako je samo do snalazenja na putu onda mali ekran nije toliko problematican. Za pracenje ruta nije ni potreban jer je dovoljno da napravi precizan log.

Neke bicikliste treba tući, i to dobro. Ajde volim i ja da pretičem, ali sve u granicama bezbednosti. No, da lik, na drumašu, krene da pretiče planinarca [jer valjda koči] na spustu niz most na Adi dok mu ja idem u susret je čist I D I O T I Z A M!!! Da se nisam sklonio skroz do zida pri penjanju bilo bi veomaaaaaa veselo. Ali 'ladno krene da pretiče ionako pošto vidi mene, i to neki debeljuca na skupljem drumašu. Još je i pedalao da dobije na brzini. Maaaaa...

Auuuuuu, čak je i krov zgužvao. Koliko li je, pobogu, jurio??? 200kmh???

Da je isao 200 krov bi se otvorio kao konzerva :)
Ne treba neka preterana brzina za ovako nesto, van propisa za naseljeno mesto svakako jeste.

Bez ikakve namere da krivim jadnog biciklistu ili umanjim krivicu vozača, ljudi morate da budete jako oprezni, sa ili bez bicikla. Jedno su prave gradske ulice, u gusto naseljenim krajevima, sa puno ljudi, raskrsnica i semafora. Drugo su otvoreni putevi na kojima se često vozi prebrzo. Uz to su mnogi umorni, nervozni, pijani, itd. Ja sam baš prekjuče na nekoliko mesta prelazio Smederevac. Ako ne vidim vozila, osluškujem da se uverim da niko ne nailazi, pa onda pređem, veoma pažljivo. Ako vidim vozila, prelazim samo ako su baš jako daleko ili zastanem i prvo procenim njihovu brzinu, kako bih procenio da li da sačekam. Treća varijanta je najbolja - ako sâm vozač staje da te propusti. Bolje je uvek malo sačekati.

Btw, jedina pametna stvar koju sam naučio u auto-školi - i ako vozilo daje migavac, sačekaj da počne da skreće, pre nego što mu se nacrtaš pred haubom. Možda je vozač pogrešio ili se migavac pokvario.
Stalno se priča o tome kako kod nas vozači divljaju i to je istina. Ali, činjenica je da nikad ne znate šta se zaista dešava u nekom vozilu ili glavi nekog vozača. Može i u kola da uleti pčela i ubode ga. Pa na svim putevima i dalje se najviše gine tako što neko "iz nepoznatih razloga" pređe na suprotnu stranu. Nikad ne može da se očekuje da sve ide kako je predviđeno. Izuzeci postoje i postojaće uvek, a u ovim slučajevima svaki izuzetak može da vas košta glave. :(

Sta mislite o tome da uzmem neku novu flasicu (bidon) za vodu,da li ce mi biti bolja od stare,pitam to zato sto sipam hladnu vodu u sadasnju flasicu koju koristim i ubrzo se ta voda zagreje unutra.
Da li bi pomogla nova,nemam pare za one sto cuvaju temperaturu stalno,ali da li bi nova barem malo duze drzala temperaturu?

@BogdanB Možda, ako je stara crna, a nova bela. ;) Ako ti nosač omogućava, umotaj bidon u najobičnije dnevne novine. Što deblje, to bolje. Držaće temperaturu duže od bilo kog termosa. Naravno, idealno je da vodu u bidonu prethodno zalediš, pa izvadiš iz zamrzivača sat-dva pre vožnje. Tako da ostane jedan zaleđeni stub u sredini bidona. Ja sam tako radio kad sam izlazio na basket. To će da pomogne i kod dosipavanja, jer će voda sa neke česme uvek da bude topla, pa bidon ne igra nikakvu ulogu.

Ipak, preporuka je da se prosto navikneš na toplu vodu. Nije strašno. Kad baš zatreba, uzmeš na kiosku 1,5-2 litra hladne i osvežiš se. A vodu u bidonu redovno menjaš. Ako ti je baš toplo, tutneš glavu pod svaku česmu na koju naiđeš. Ja nosim i kačket, pa em zalijem glavu, em natopim kačket. Ipak, primetio sam da kačket nekada ima negativan efekat, jer kao da podiže temperaturu same glave, kad sva ta voda počne da isparava. Isprobavaj. Ali, ne zavaravaj se da ćeš moći da postigneš da stalno imaš kod sebe hladnu vodu ako voziš turu od npr 5 sati na 40+ stepeni.

Lepo si me podsetio sa zamrzivacem :)
Ja mislio da ubacim dosta leda,čisto malo duže da ostane,ali ti si me podsetio.

Ja sam prestao da nosim bidone. Nepraktični su.bolje su se pokazale nove flaše rosa vode su idealne, knap staju u nosač, mogu se dopunjavati, a i higijenskije su...

termo bidon uopste nije lose resenje, ali ako nemas love onda otpada definitivno.
Inace, pravi veliku razliku. testirao sam termos kada sam ga kupio i odrzao je vodu vrlo osvezavajucom duze od sat vremena na direktnom jakom suncu. Sama plastika je bila vrela toliko da sam je jedva drzao, ali je voda bila hladna.

Sada cu se baciti u projekat DIY termosa. Ideja je da dobijem vise vode za manje para. 650ml termos kosta oko 1500 din sto je uzasna cifra. 500ml je oko 1000. to je inace obican veliki bidon sa 2mm izolacione pene i plasticnom epruvetom unutra.
ideja je kupiti najveci i najjeftiniji bidon (ovako nesto) i termo piknik torbicu (npr). Ostatak se svodi na najvecu flasu koja moze da udje u bidon. Problem mzoe biti malo grlo ili namestanje grla da se voda ne prosipa. cilj mi je da uspem da poklopim grla tako da voda moze da se pije iz bidona tokom voznje, a ne da je potrebno zaustaviti se, otvoriti poklopac bidona pa onda i otvoriti unutrasnju flasicu.
Verovatno cu morati da se zadovoljim sa kapacitetom od pola litre uz nestle ice tea flasicu (zbog sirokog grla).

Ako neko ima predlog za duguljastu palsticnu posudu neka se javi :D

kupovina u PB - NS

Ako ima jos nekog ko bi ovih dana kupovao u novosadskom PB neka se javi.
Ja bih kupio 1-2 artikla.

KOVAČICA CIKLOMARATON
Maraton beše još početkom juna i zvanično nije ni išao do Kovačice, ali nije bitno.
Konačno postavih nešto slika, pa koga zanima kako je bilo - http://www.flickr.com/photos/98532991@N04/sets/72157634925122011/

@Matthias Pa gde si čoveče, već mislio da te zovem, da vidim što te nema? :)
Ja zaboravih da iskoristim priliku i uzmem i kacigu na popustu, ali sad više i nemaju šta sam hteo, a istroših se zbog kormana, plus još ne znam kada ću do Novog Sada. ***.

Šta mislite o ovome,moj burazer ima 198cm i 105kg i sad da li je bolje kupiti neki novi bajs da čisto provoza rekreativno,ne svako dan i tako do 10km najviše ili bi mogao da vozi moj bajs koji je 21inc ram,ali bi morali da menjamo točkove zbog njegove kilaze?

21 mu je malo. Mislim da će njemu odgovarati 22. A opet, sve zavisi ko je proizvođač rama jer nema univerzalnih mera. Ako je već probao, što da ne onda. Točkovi bi trebalo da izdrže tu rekreaciju :d

Bogdan je napomenuo "ne svaki dan" i do 10 km. Mislim da će 21 inč da posluži bez problema.
Samo bih preporučio dugačku šticnu, verovatno 40 cm. Možda i neke veće rogove, one zavijene.

Pa ja sam visok 195cm i vozim 21inc svaki dan od 20 do 40km,neki put i vise pa izdrzim. Samo malo problema u dlanovima,ali izdrzi se. To je mozda i do gripova.
Mozda mi otac omeksao i hoce da kupi novi bajs,rekao da idem kod majstora da se raspitam za rate,na koliko moze,pa ako mu odgovara. Ja bi uzeo XXl odnosno,barem bi to trebalo kao velicina da mi bude taman. A bajs je Avalanche,za mene odlican i moje potrebe.

Nazad
Vrh Dno