Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Trebalo bi da sutra stignu kočnice. Onda ću da uzmem i neke promax ručice.

odlucim da se provozam danas i samo sto sam krenuo nesto capne i vidim da se lanac vuce zamnom.
da li da kupujem novi ili da skratim lanac za tu jednu kariku? razmisljao sam i da li mozda treba da kupim sa kasetom mada radije ne bih jer nisam bas pri parama trenutno.

Zar mu nije lakše da stavi spojnicu, pa niti mora da skraćuje, niti mora da nabavlja pin?

Ako je nađe. :D

A i neće svaka spojnica na svaki lanac. Ali, u globalu, svakako jeste lakša i bolja opcija.

Spojnica vredi svakog bunarenja. Ja sam probio pinom kariku pored rupe u onoj stegi za vađenje i stavljanje pinova, jer mi nije palo na pamet da uzmem duplu kuku (za primicanje delova lanca) kad sam ga spajao (a imao u alatu). Za spojnicu ne treba ni jedno ni drugo.

Poslednja izmena:
a zbog cega je spojnica tako specijalna?
inace, lanac je dobre duzine.

Pa zato što za spajanje lanca spojnicom ne treba nikakv alat, a za rastavljanje spojnice samo klješta (ili gole ruke ako možeš).

Aha, samo je lakoca u pitanju.
pronasao sam ovo. moj lanac je hg53 tako da bi trebalo da odgovara. iako 350 din nije velika suma, radije bih sam resio problem ukoliko mogu. stegu za lanac imam na onom univerzalnom setu tako da to ne bi trebao da bude problem.

btw, zasto se prodaju u paru?

oh, i da li postoji optimalni broj karika? trenutno imam 2x57 (spoljasnje i unutrasnje ili kako god se zovu parovi)

Nije samo lakoća. Pin zahteva poseban alat, spojnica ne. Pin je za jednokratnu upotrebu - kad ga izvadiš, da bi rastavio lanac, za spajanje moraš da koristiš potpuno novi pin. Sa spojnicom možeš da rastavljaš i spajaš lanac kad god poželiš ili ti zatreba. Ja sam spojnicu platio 60 dinara (!), ali vredi i tih 350 za dve. A zašto u paru? Proizvođaču se ne isplati da prodaje na komad? :) Uostalom, jeste zgodno. Jednu spojnicu iskoristiš da bi imao jednostavan i praktičan sistem skidanja lanca (npr, za čišćenje ili zamenu). Druga ti ostaje za rezervu, za slučaj da ti neki pin pukne u vožnji. Ja onomad kupih nekoliko komada i već mesecima se nerviram što ne mogu da ih nađem.

Prvi put kada budeš prao lanac videćeš koliko spojnica vredi, obavezno je uzmi.

Ja danas overio turu 54 km. Avala (preko Resnika, sry Cane :D), Leštane, Smederevac, Bulevar. Sad mi je jasno kako je Dule sa Avale stigao kući sat vremena pre nego mi do Pevca, dok smo mi išli do Pariguza pa drmali offroad, pa se penjali na brdo, on spičio nizbrdo, pa draftovao iza kamiona sve do kuće. :D Vreme dušu dalo za vožnju, jes bilo vlage u vazduhu, ali je zato Sunce stalno bilo iza oblaka, pa nisam nosio ni kapu ni naočare. Od Avale do Bubanj potoka je spust, onda ravno kroz Leštane sve do Smederevca. Prijatan kraj, između brda u dolini, drveće pored puta, mislim da ima i neka rečica, put je na jednom delu sveže asfaltiran, ostatak je od prilike ko u Vojvodini (samo bez onog najgoreg krša). Uspon uz Smederevac je stalan i varira. Video sam negde pored puta kod nekog hotela na poljani nekoliko bazena (kao jezerca u zemlji), oko njih lepo pokošen travnjak sa klupama i drvenim suncobranima. Ne znam da li je za kupanje ili za ukras, al lepo mesto.

Poslednja izmena:
Da li mozda mogu da stavim sram spojnicu na shimano lanac?

Možeš, treba da bude spojnica za devetofaz ako je devetofazni lanac ili za osmofaz ako je osmofazni lanac ili itd.

Stigle kočnice,nameštene i uzeo ručice i vidimo da je pukla žica na tocku. Kad krene maler,krenuo je.

Vrlo lako može da se desi da vam sram spojnica ne pasuje na shimano lanac. Ja sam pokušavao i jednostavno je spojnica za nijansu uža, nema šanse da se namesti iako je deklarisano da odgovara. Na kraju uzeo kmc lanac sa spojnicom. Ovde ima raznih i nisu skupe tako da i ako ne odgovara nije velika šteta :D http://www.totalbike.rs/pretraga-proizvoda/spojnica

Poslednja izmena:
I da,nisam pohvalio Totalbike :)

Rekose mi majstori da bi mogao da imam u planu da menjam tocak,zbog bandasa.

U nedelju je planirana voznja Jagodina- Krusevac,ide ista ekipa kao pretprosle nedelje.Polazak je najverovatnije u 9 ujutru ispred Integre.Pa ako je neko iz okoline Jagodine zainteresovan neka vice:)

@ Bogdan a jesu li ti rekli zbog cega bi trebao da menjas tocak,tj bandas?Jedino ako nije sa duplim zidom i ako je kociona povrsina dobrano pojedena te postoji rizik od pucanja onda ok.

Pregledao sam vecinu radnji i nijedna beogradska nema jeftine spojnice. capriolo i probike su imali, ali ne vise. planet ima one od 470 din. za manje od toga neko moze da mi namesti novi pin.
ove radnje kao totalbike mi se opet ne isplate jer moram da platim i 300 din postarine pa mi ispadne isto. jedino da narucim 10 komada (ja sam mislio da uzmem 5 tih od 60 din) pa da mi bude nekako isplativo da platim postarinu, ali opet sam onda puko 1000 din.

@sub
Ako bese imas hg53 kao sto smo pricali, provereno odgovara SRAM spojnica. Ako ih nema u Capriolu, ja sam je uzeo u Probike-u, koji su ti cini mi se poznati. Devojka ima isti lanac na bajsu i stavio sam SRAM spojnicu bez problema... ;)
U probike-u je bila oko 100-150din da te ne lazem sad.

@ivan
To pre hotela Radmilovac su ribnjaci ;)
Inace mi glavna motivacija penjanja na Avalu upravo i bude taj spust do Bubanj potoka, tj moze se reci skoro do kuci jer je deo od B. Potoka, sem jedne kratke "uzbrdice" pod veoma malim spustom pa je super za vonju :) Deo kroz sumu o kojem pricas je najbolji, da nije vojno i to bi se sve naselilo do sada :/ Samo je *******o nocu jer nema nikakvog osvetljenja, to je jedan od razloga zasto sam uzimao xml-t6 jer mi je to standardna lokalna ruta kad hocu voznju cisto da se izduvam. Ne znam kad si prolazio, mogao si da se javis, ja sam oko 7-7:30 kretao ka gradu i to smederevcem, mogli smo zajedno.
Inace si imao srece sto se asfalta tice, bio je haos do skoro dok se neko nije smilovao da asfaltira (konacno, posle 20 i kusur godina). Mada, ni taj novi asfalt nije kako treba (primeti se kad se ide kolima) ali bolje i to nego ono minsko polje. Jos kad bi sredili od semafora do smederevskog puta, iako je taj deo u kudikamo boljem stanju nego ovaj koji koji su asfaltirali.

edit:
dok ja otkucam, ti si vec odradio reply... ***, dao bih ti spojnicu da imam rezervnu ali imam samo za 8faz :(

:D
bila je u probike ta zlatna, ali nestalo. cujem lika kako pretura po fiokama za nekom spojnicom, ali nije naso. imaju iste one kao u planetu, samo za 500 din. hvala lepo, nov lanac je manje od 2000 i imam rezerve onoliko.
malo mi je falilo da uzmem nov lanac i kasetu, ali mi greota.

anyway, sredjeno je sada. skratio sam za jednu kariku.

Ja imam jednu spojnicu viska,ako bude nesto od odmora i dodjem u BG donecu ti.A sto se tice lanca,devetofaz za 2k jedino mozes naci HG53 a njega nema u PB.Znam jer sam ga trazio pre 10 dana i nije ga bilo.A da dajem skoro 4k za HG93 nisam blesav,jer traje isto ako ne i manje od HG53.Sada cekam da stigne BBB asortiman u lokalnu radnju,bice i lanaca pa cu videti cene.Btw ima li ko iskustva sa BBB lancima?

Ja imam jednu spojnicu viska,ako bude nesto od odmora i dodjem u BG donecu ti.A sto se tice lanca,devetofaz za 2k jedino mozes naci HG53 a njega nema u PB.Znam jer sam ga trazio pre 10 dana i nije ga bilo.A da dajem skoro 4k za HG93 nisam blesav,jer traje isto ako ne i manje od HG53.Sada cekam da stigne BBB asortiman u lokalnu radnju,bice i lanaca pa cu videti cene.Btw ima li ko iskustva sa BBB lancima?
SRAM 951 ili 971?
MIslim da sam sa SRAM 951 presao vise nego sa HG53, pre nego sto se istegao.

To pre hotela Radmilovac su ribnjaci ;)
Na to sam prvo pomislio, ali mi je nekako izgledalo suviše lepo sređeno.
Ne znam kad si prolazio, mogao si da se javis, ja sam oko 7-7:30 kretao ka gradu i to smederevcem, mogli smo zajedno.

Mogo sam da zovnem Džonija da mi da tvoj broj, ali ne vredi, baterija mi bila otišla. Ali nismo mogli da se sretnemo nikako, jer sam se već vratio kući iz grada tu negde oko 7. Da smo krenuli iz Leštana smederevdcem u to vreme vraćao bih se kući po noći, a nemam svetla.

Poslednja izmena:
A ja sam čitao još pre neki dan na nekom novosadskom sajtu za te policajce i kažu da dobijaju ,,specijalne" bicikle a ja pogledam kad ono miradz pro. Kad čovek čita,pomisliš da će da dobiju nešto vanzemaljski.

Svidja mi se pendrek na volanu,veoma praktična stvar :D

Bajk policija koju sam video u Beogradu vozili su Capriolo Cobra, u tragičnom stanju. Verovatno su na tenderu nabavljeni za samo 80.000 din po komadu.

Nazad
Vrh Dno