Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Pogledaj moj post na prethodnoj strani, onaj sa slikama točkova, taman iznad jednog tvog.

Pa i video sam,ali tvoji tockovi imaju Deore glave i 36 zbica.To je jako k'o zemlja:)Mene interesuje kako su se pokazali oni tockovi koje prodaje Ivan iz Jagodine,28/24 zbica,industrija...

I ja sam razmatrao gotove jače točkove, upravo zbog moje težine i brzine vožnje, ali kad sam otišao u Planetbike, gledali su me prilično iznenadjeno i posle 15 minuta priče i diskusije mi rekli da im gotovo niko ne traži gotove točkove, pa ih praktično i ne drže. Cena pletenih je ista kao gotovih. Ja sam uzeo malo sigurniju varijantu, da ne kažem jaču. 36 žbica - ne može snažnije od toga. Sama felna je je Mavic XM (Cross Mountain) 719 i možeš da nadješ samo dobre utiske o njoj i preporuke. Nažalost, nisi iz BG, pa da ti preporučim gde da ideš...

Inače, moram da kritikujem PlanetBike i prodavce koji su mi, posle mog detaljnog objašnjenja šta tražim da kupim, predstavili upravo ono što ne treba da kupim: klasične road točkove WH-M540 sa 16 žbica. Bilo mi je sumnjivo čim sam ih video (dobro je, pa su mi ih pokazali), ali kad sam počeo da tražim informacije o njima... jaoj.

Canejr, ova moja je 22 TPI :( meka je do sjaja. Gume su bile deo opšteg remonta bajka i preporučene su mi (marka, ne detalje specifikacije) umesto Kenda. Bele gume? Hohoho, Demiose, ovo je nešto na tvoj račun :D Videći da nabacim gusenice mesto točkova, to samo bomba zaustavlja.

S obzirom da sam sad medj vama u beogradu, verovatno cu vam se prikljuciti u nekoj voznji kad budete isli neki dan, sad cu za vikend malo da obidjem tu cuvenu adu:d

Zabagovao ni nesto net prilikom slanja poruke,izvinjavam se na duplom postu.Zamolio bih moderatore da obrisu ovu poruku.

Poslednja izmena:
@RazbojNick imam vec cvrste tockove,Rigida Taurus sa DB zbicama(32 komata:) ) i junacki su izneli mojih 102kg svojevremeno.No sad sam misleo da uzmem nesto sa industrijom,a ovi Crossride me ne bi puno izneli u doplati.No dzabe i indistrija i fensi izgled ako od njih budem pravio osmice:(
Posto cu krajem meseca imati nekih 120e,razmisljam se da ih ustekam,prodam svoj ram za 70-80e i izmem neki fini lagani hardtail ram.A tockovi da malo sacekaju,dok se malo ne stesem.
Sto se tice ramova koliko sam video slaba je nesto ponuda.Vredi li kupovine onaj Focus Raven carbon koji prodaje Sale,140e ali je ostecen.Serviser,sa kojim sam dobar inace kaze da je on licno gledao taj ram i da je samo lak s*eban i da vredi,no nisam bas siguran.Najmanje sto zelim je da pri 35-40km/h ram pukne i da se suljam na faci par desetina metara.
Btw postoji jos jedna varijanta,a to je da prodam svoj bajs i pojurim nesto polovno ,no nisam sigiran koliko bih mogao da trazim za svoj bajs.Koliko trenutno vredi sledeci setup:
HT Bike XCS SE ram
Shimano XT 770 sifteri,p.i zadnji menjac,pogon
Formula RX hidraulika sa 180mm Diore rotorima
Shimano HG73 lanac,Diore kaseta 9-faz
Rock Shock Reba Rl 2011
Rigida Taurus tockovi
Kenda E8 gume
Shimano M520 SPD sa platformama
HT component lula,sticna i korman
Fizik Gobi XM sic
Selle Royal torbica koja se kaci ispod sica(clip sistem)

S obzirom da sam sad medj vama u beogradu, verovatno cu vam se prikljuciti u nekoj voznji kad budete isli neki dan, sad cu za vikend malo da obidjem tu cuvenu adu:d

Sutra predveče (oko 18-19h) idem malo do Ade, verovatno će i Dule. Demios je tamo svaki dan, pa za njega nema brige. :)

Ako ti se sviđa ideja, lako ćemo da se dogovorimo oko detalja.

Da, to je bio plan, ali nazalost izgleda da cu ipak mirovati, nesto me koleno zeza i evo pored ne-vozenja bajka vec 3ci dan situacija je ista :(

'Ebiga.

Ko ostaje još: Canejr, Ivan90BG...? Hoćete ljudi, sutra predveče malo da iskuliramo, a pre svega da se upoznamo i van foruma?

Oću što da neću, ako vreme bude povoljno, a pitaću još par drugara, ako su slobodni da pođu.

Poslednja izmena:
Meni je to stvarno vreme za smirivanje.
Verovatno ću uskoro da izađem na neku laganu vožnju (samo da pređe 25 stepeni), da ubijem vreme. Možda i do Planeta, mada mi se ne ide. Pa onda nazad da ručam i gledam Tur i to je to. Predveče, veče i noć mi nikako nisu termini za bajk. Eventualno za šetnju, ali do Ade imam preko 8 km (+8 nazad), pa bi i šetnja došla u obzir samo tokom dana. Uopšte, ja uveče ne volim da izlazim iz kuće, osim do prijatelja u kraju ili u neku šetnjicu.

@RazbojNick imam vec cvrste tockove,Rigida Taurus sa DB zbicama(32 komata:) ) i junacki su izneli mojih 102kg svojevremeno.No sad sam misleo da uzmem nesto sa industrijom,a ovi Crossride me ne bi puno izneli u doplati.No dzabe i indistrija i fensi izgled ako od njih budem pravio osmice:(
Baš tako. Moji prethodni točkovi, Motex SQR, imaju industrijske lagere, ali džaba kad nisu za >90 kg (točkovi su dobro i čekaju lakšeg vozača). Ne znam kakvi su Rigida Taurus, ali ako te izdržavaju, glupo je da ih menjaš samo da bi znao da imaš industriju.

@vožnja: ja imam zakazane druge planove za danas (inače sam promenio gume). Pazite se, najavljeno je 36°.

Ok. Kako ko hoće. :)

Ja sam u 18.30h kod kruznog toka pri ulasku na Adu (primer slika), pa ko dođe, dobrodošao. Vozim Polar Mirage, crveni dres, plavi kačket.

Ete me:)
Probacu da budem tacan, samo da se nadjem sa drugarom, i stizem

Samo laganica. Ako i budeš kasnio, nije frka, ne jurim ja nigde. :)

Vidimo se Ivane i Nex, plus drugari. Ako neko ima Demios-ov broj telefona, nek' mu javi (ako je zainteresovan uopšte).

Završismo vožnju. Ja sam morao ranije da se odvojim da ne bih vozio noću, nadam se da su ostali srećno stigli dok kuća, a nex999 do hotela. Elem, uspeli su neki od nas da se skrljaju, mojom krivicom, bio sam prvi u koloni, iznenada usporio i skrenuo levo da se pozdravim sa ortakom koji je dolazio iz suprotnog smera. Nisam ništa osetio ali kad sam okrenuo glavu iza, vidim da ovi iza mene padaju i preleću preko volana. Otišli smo posle do servisa na zatezanje žica i zamenu ručica končnica, prošlo se samo sa manjim poderotinama, ništa ozbiljnije. Reći će vam nex i dzoni sve precizno.

Poslednja izmena:
Dovoljno si objasnio, ko hoće u detalje mora da vozi sa nama, ali, nipošto ne sme biti na čelu. :p

U svakom slučaju, imao si danas lekciju iz vožnje u grupi, nadam se da ćeš ubuduća iskustva sticati na manje ''spektakularne'' načine. :D. Ja samo ne shvatam kako je Nikola (Nex-ov ortak) uspeo da preleti onako preko volana (nismo išli brzo, nema zayebane kočnice koje blokiraju u mestu...)? Ali, dobro, da sam i ja pao (posebno preko bajseva), sad bi Nex i Nikola tražili nove ramove. :p

Samo, meni malo krivo. Nex-u ovo prva vožnja u BG-u, pa je baš onako muški overio. Cenim da ćemo još voziti, pa ovo iskustvo totalno poklopiti novim zanimljivostima. :)

Poslednja izmena:
Posle duzeg vremena odvozio skoro 40km, mislio sam da necu moci ali isterao sam do kraja.
Putanja je bila, Cuprija, Supska, Krusar, Glogovac, Ribare, Jagodina i nazada za Cupriju.
Uzivao sam u voznji.

Vama bas zanimljivo na toj voznji.Cuti,jos ste dobro prosli.Da sam ja bio sa vama i da sam pao ramovi bi bili zadnja rupa na svirali:) Nego da vam se pohvalim, Jagodina je dobila svoju Adu od 20h.Zatvara se glavna ulica i tada na istu izlaze matorci(nije problem) i deca koja pod uticajem sugar rush haoticno voze bicikle,rosule i ostala cudesa.Htedoh dvojicu da udarim,jure ko muve bez glave.
@Mirza svaka cast,samo tako nastavi.

Boljevci
Dok se vi vozikate i krljate, neko i radi... ;)
Elem, konačno se naterah da nastavim sa filmovima. Posle rođendanske pauze od skoro 3 nedelje (kad se slavi, onda se slavi :D) krećem lagano. U pitanju je prethodno pomenuti i obećani alternativni put od Savskog keja do Boljevaca. Počinje se na početku puta za Jakovo i vrlo brzo skreće u njive. Put je veoma truckav, mada ne kao Ulica mira, :D ali je i pravo uživanje. Mir, tišina, priroda, na snimku može povremeno da se čuje i cvrkut ptica. Kao i hučanje vetra koji me na toj vožnji baš smorio. Na kraju se stiže do Ulice mira, ali na dobrom delu. Put je kraći, ali vremenski traje isto kao kada se ide ulicom (mada sam zastajkivao radi slikanja u njivama, pa je verovatno ipak malo brže). Ko ima ful ram, sigurno može još brže.

Posle idem Šiljinom ulicom, uz obod šume, stvarno predivno. Na kraju je "bonus" - vožnja novim putem (veoma sumnjivog kvaliteta) uz Savu, do novog mosta za Obrenovac. Taj deo je bez komentara i bez muzike, samo zarad uživanja u vožnji (koga zanima). Posle svega, mislim da je ovaj alternativni put kroz njive mnogo bolja varijanta za odlazak do Obedske bare. Do koje ću verovatno tokom ove nedelje, mada bih morao pre srede za koju je najavljena opet kiša. Verovatno utorak. Na kraju Šiljine ulice se produži pravo, pa onda malo truckavo do Progara i pravo do bare.

Završismo vožnju. Ja sam morao ranije da se odvojim da ne bih vozio noću, nadam se da su ostali srećno stigli dok kuća, a nex999 do hotela. Elem, uspeli su neki od nas da se skrljaju, mojom krivicom, bio sam prvi u koloni, iznenada usporio i skrenuo levo da se pozdravim sa ortakom koji je dolazio iz suprotnog smera. Nisam ništa osetio ali kad sam okrenuo glavu iza, vidim da ovi iza mene padaju i preleću preko volana. Otišli smo posle do servisa na zatezanje žica i zamenu ručica končnica, prošlo se samo sa manjim poderotinama, ništa ozbiljnije. Reći će vam nex i dzoni sve precizno.

Vama bas zanimljivo na toj voznji.Cuti,jos ste dobro prosli.Da sam ja bio sa vama i da sam pao ramovi bi bili zadnja rupa na svirali:) Nego da vam se pohvalim, Jagodina je dobila svoju Adu od 20h.Zatvara se glavna ulica i tada na istu izlaze matorci(nije problem) i deca koja pod uticajem sugar rush haoticno voze bicikle,rosule i ostala cudesa.Htedoh dvojicu da udarim,jure ko muve bez glave.
@Mirza svaka cast,samo tako nastavi.

Vi ste još i dobro prošli. Bio danas na Adi, onaj deo malo posle bandžija. Dotle sam stigao bez ikakvih problema. Kupao se, brčkao, sunčao do oko 5 sati. Rešim da krenem do ortaka koji je bio na makiškoj strani, onaj deo posle uvale. Dobro, stazu na Adi sam prešao bez po muke, samo biciklisti i roleraši. Stižem do krivine, ona krivina na početku Ade, prolazim je, nisam odmakao ni 10 metara od prvog kafića (mislim na stazi, kafić je samo orjentir) kad kreću muke. Ljudi stoje na stazi, šetkaju se po njoj, deca pretrčavaju, pored staze gomila ljudi na peškirima, najbolje je bilo kada sam prolazio pored nekog kafića a ljuljaške i stolovi tik do staze. Ludara. 2-3 puta sam naglo kočio. Jeste, malo sam jurio, ali zaboga na stazi sam. Najbolje je što ljudi uopšte ne obraćaju pažnju. NIkakva saobraćajna kultura. Jedini svetli primer je kada sam sišao sa staze da potražim ortaka i prilikom vraćanja na stazu jedan biciklista me lepo propustio da se uključim. Čudo! Opet je neki klinac jurio da ga ne prestignem. Ego!!! Ma, ludara. A prvi put krenuo da predjem celu stazu. Moram da nabavim kameru da se snimi to. Neverovatno...

Tako ti je to leti, posebno vikendom. Na Makiskoj strani ovih dana ni ne treba voziti brze od 20 km/h, u delu kod parkinga 15.

^Otkucao si ono što mislim, upravo sam došao sa Ade. Cela makiška strana je nevožljiva.

Šta ljudima neće da padne na pamet... ;)

Vikend. Leto. Ada.
Od ta tri pojma, možete da kombinujete bilo koja dva za vožnju bajka. Tužno, ali istinito. Mislio sam da to svi znaju. :) Naravno, krivi su oni koji su stazu projektovali i oni koji bi trebalo da se pobrinu da ona bude biciklistička, ali odavno od svih njih nema nikakve vajde. A jeste najluđi taj makiški deo oko kafića, sa tim ljuljaškama kojima se ljudi ljuljaju preko same staze. Mislim da je to jedinstveni slučaj u svetu. Trebalo bi poslati za Ginisovu knjigu rekorda. U više kategorija. Zajedno sa onim delom kod Stenke, gde, na sred biciklističke staze i bez ikakve alternative ili zaobilaznice, stoji znak zabrane za bicikliste (ranije bio znak ograničenja brzine na 5 km/h).

Važno da nam se gradonačelnik stalno smeška na TV i priča kako je on nešto najbolje što nam se dogodilo. Btw, o svemu tome (i još ponečemu) sam slao mail na više različitih adresa (uključujući gradonačelnika), ali nisam dobio nikakav odgovor. A svemu bih dodao i istrebljivanje uličnih prodavaca pića po ključnim lokacijama u gradu, očigledno po nečijem naređenju. Npr, Zemunski kej, centar grada, Banovo brdo i okolina Ade. Praktično je nemoguće naći hladnu kiselu vodu od litar i po. Osim hrvatske Jane na par mesta. Nema. Toliko pričaju na sva zvona o biciklizmu, korišćenju bicikala za prevoz i rekreaciju, uvođenju onih električnih prokletinja, a biciklisti ne mogu ni vodu da popiju. Osim ako uđu u neku prodavnicu i time poklone bicikl prvom slučajnom prolazniku.

Ah, ujutru odoh da pišem novu turu mail-ova...

Ja po navici tu oko kafica ne idem brzo, nema svrhe. Jedino sto sam se zeznuo danas jeste sto sam mislio da je savski kej malo slobodniji za voznju, i na kraju staze kod bloka 45 prilazim delu gde staza prolazi izmedju zardinjera. Decko trci na stazi i staje u mojoj traci, ja kocim, zazvonim i nastavim trakom za suprotni smer koja je bila slobodna da ubrzavam. Decko prelazi u tu traku, tu vec nisam stigao da zvonim vec lego na kocnicu, zadnja 2m sam balansirao na prednjem tocku jer sam mislio da cu ga udariti, srecom stao sam na nekih 10cm od njega. Kad je zadnji tocak tresnuo o zemlju, tek se tad okrenuo i skapirao sta se desilo, krenuo covek da mi se izvinjava bar 5x i ***...
Da sam mogao sklonio bih se ali na sred biciklisticke staze stub (zbog kog nisam mogao na vreme da se vratim u svoju traku na stazi), levo i desno zardinjera... Glupo zvuci ali odabrao sam da udarim u decka jer je najmeksi od svega :(
Nemila situacija ali se nisam iznervirao samo zato sto se covek lepo izvinuo i videlo se da mu je krivo sto me iscimao.

S druge strane na istom tom keju mi je bilo zao sto nisam zgazio jednu pudlicu. Prilazim i vidim da kuce trci na stazi. Vlasnici se isto setaju biciklistickom stazom iako je pored bar 4m siroko setaliste za pesake, ali su makar isli suprotnim smerom pa mi nisu smetali. Medjutim zvonim ja kucetu jos sa 30tak metara, nekoliko puta, kuce nista... Na kraju sam bukvalno stao, inace bih ga zgazio. Prokomentarisem vlasnicima "A povodac?" i nastavim dalje jer sam primetio da vec reagujem u afektu, oni mi nesto uzvrate (sreca nisam cuo sta, bolje da se ne kacim sa ******ima). Osecam da je njihovo dete uradilo istu stvar da bi jos krenuli da se deru na mene kako sam ja ******, sto mi se jednom na Adi desilo gde je majka krenula da mi objasnjava kako ona treba kolica da gura na biciklistickoj a ne pesackoj stazi :/

Elem, evo i rute od danas. Nesto me koleno zeza pa je prosek manji, ali u zadnjih 20km mi je bilo dosta dobro, nadam se da ce tako i ostati nadalje tj da me nece vise zezati :)
http://ridewithgps.com/trips/764262

Btw, već dva meseca ne dobijam ni odgovor na pitanje kada je (koje godine) Ulica kneza Mihaila proglašena za pešačku zonu. To mislim da sam pitao baš preko sajta grada, na opciju Kontakt. Jak im kontakt, ubilo se...
Elem, ako neko ovde zna odgovor, bio bih zahvalan. Znam da je 1988. godine ulica renovirana, kad je dolazio i Gorbačov, ali je ona i godinama/decenijama pre toga bila pešačka zona. Btw, nex, ovo nije baš toliki OT koliko izgleda. :)

Ljuljaske kod Sunset-a nisu na samoj stazi i one su tu najmanji problem. Ne preuvelicavajte, i realno stanje je dovoljno lose.

Miloše, ne znam na koje preuveličavanje misliš. Ja rekoh da se ljudi ljuljaju preko staze (hteli oni ili ne) i to je tačno. Ljuljaške su na oko 10 cm od staze, kada neko samo sedne, noge mu već prelaze na stazu. Kad se zaljulja, katastrofa. I to je ogroman problem, nema preuveličavanja. Da mi je znati ko im dade dozvolu da ih tako postave. Naravno, to nije i jedini problem, jer je ogroman broj pešaka koji se šetkaju po bajk stazi, iako par metara dalje imaju daleko širu stazu za pešake. A iz ličnog iskustva, najgori su roleraši koji se stalno klate levo-desno preko cele staze, a pritom nabiju slušalice u uši i ignorišu i zvonce. Poslednji put mi se rolerašica sa slušalicama bog zna kako izvinjavala, a na moju opasku da je to opasno i da ćemo da izginemo, rekla je, kroz lep osmeh: "Znam"!?

S druge strane, svaki put kad se prošetam uz jezero, ostanem zabezeknut i brojem ljudi koji voze bicikle tim delom, iako je to zabranjeno, a odgovarajući znakovi postavljeni na sve strane. Republika Vašar.

Sve u svemu, kultura ponašanja van kuće nam je katastrofalna, a državu ič ne zanima da se time bavi (upravo suprotno), pa ostaje samo da se Ada, tokom letnjih meseci, izbegava kao mesto za vikend vožnju bajka. Može da se ode do nje bajkom, ali vožnja tamo samo dovodi do problema i nerviranja. :( Naravno, ima toga i radnim danima, ali u mnogo manjem obimu. Ja sam rešio da ih gnjavim slanjem mail-ova, a počeću i lično da idem na odgovarajuće adrese, pa im možda dosadi i odluče da se pozabave problemima. Ptice umiru pevajući, a nada umire poslednja. :D

Na onih par "ljuljaski" (" " zbog mogucnosti ljljuljana od nekoliko centimetara) pored staz uglavnom niko ni ne sedi. I kad bi dvometras kao ja seo, sumnjam da bi uspeo da dodirne stazu nogama, mozda kada bi se bas zainatio.

Zivim na 800m od Ade, nikad nisam seo na bicikl a da ne obrnem krug, i nisam imao ni jedan "incident" sa tim klupicama.

Vrh Dno