Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

bajkovanje adom vikendom i raspustima je samo za one sa debelim zivcima, odlichnim reflexima i formula kochnicama :D

Boljevci
Dok se vi vozikate i krljate, neko i radi... ;)
Elem, konačno se naterah da nastavim sa filmovima. Posle rođendanske pauze od skoro 3 nedelje (kad se slavi, onda se slavi :D) krećem lagano. U pitanju je prethodno pomenuti i obećani alternativni put od Savskog keja do Boljevaca. Počinje se na početku puta za Jakovo i vrlo brzo skreće u njive. Put je veoma truckav, mada ne kao Ulica mira, :D ali je i pravo uživanje. Mir, tišina, priroda, na snimku može povremeno da se čuje i cvrkut ptica. Kao i hučanje vetra koji me na toj vožnji baš smorio. Na kraju se stiže do Ulice mira, ali na dobrom delu. Put je kraći, ali vremenski traje isto kao kada se ide ulicom (mada sam zastajkivao radi slikanja u njivama, pa je verovatno ipak malo brže). Ko ima ful ram, sigurno može još brže.

Posle idem Šiljinom ulicom, uz obod šume, stvarno predivno. Na kraju je "bonus" - vožnja novim putem (veoma sumnjivog kvaliteta) uz Savu, do novog mosta za Obrenovac. Taj deo je bez komentara i bez muzike, samo zarad uživanja u vožnji (koga zanima). Posle svega, mislim da je ovaj alternativni put kroz njive mnogo bolja varijanta za odlazak do Obedske bare. Do koje ću verovatno tokom ove nedelje, mada bih morao pre srede za koju je najavljena opet kiša. Verovatno utorak. Na kraju Šiljine ulice se produži pravo, pa onda malo truckavo do Progara i pravo do bare.

Odlican ti je video. A titl je fantastican :)

Miloše, varaš se. Bile su popunjene te ljuljaške. Barem dve koliko sam primetio. Morao sam da non-stop pazim na tri strane tako da se nisam baš zagledao. Mislim da je moguće da te neko tu pokupi nogama u slučaju jačeg ljuljanja.

Cane, u pravu si. I ja sam par puta vozio pešačkim delom, ali polako, ako je za utehu :D Ah, ti roleraši... Plus, te slušalice ne nose samo roleraši. Evo, kod Miloša na snimku se vidi isti tip ljubitelja muzike ali na bajsu. Inače, odličan klip. Nego, Cane, Miloše, pošto su te kamere? Ima li neka naradna varijanta da radi posao?

Demiose, imam živce, kakve-takve reflekse, a kočnice su narodne, za 500 din uzete u capriolu. I radile su posao! :p Kvakam da još mogu izdržati 2-3 puta tako i...Knata za smeće ili nesreća...

@Canejr

Pitanje u vezi GoPro kamere. Kolegi biciklisti je ćale iz Amerike (USA) poslao GoPro kameru i pukao mu je jedan deo držača kamere koji se kači na kacigu. Ja se odma' setio tvog problema sa nosačem za bajs i reko' da se raspitam oko detalja. :)

Kakve sad on im opcije što se tiče zamene tog dela? I ako bi mogao nešto detaljnije da objasniš kako si uspeo da izdejstvuješ zamenu, da li će te išta koštati, na koji mail da se obrati i slično...

Hvala unapred.

Odlican je i spot i pesma. Taman mi je legla, ceo dan mi je totalno bzvz.

Sta podrazumevate pod dobrim kocnicama, zadnja cepa gumu, prednja prebacuje preko nosa ili ima neki drugi kriterijum :D?

Ja onda definitivno imam odličnu prednju :)
Fraktura navikularne kosti, dva meseca šaka u gipsu :(

Sad ponovo jašem, to je jedino važno :)

Jeej, ispravio sam i rotor:D Smorio se malo s kljucevima ali vredelo je. Havarija u subotu je otisla u istoriju, idemo dalje ... do sledece:D

Auh, al' se odjednom raspisasmo... :D

@milos
Nisam još video osobu koja ne prelazi nogama na stazu i dok sedi u mestu na ljuljaškama. Kad dete sedne, pa ne može da prebaci kolena preko, nego drži ispružene nogice, njima već prelazi preko staze. Možda je to na 1 ili 2 ljuljaške, ali je ogroman problem i izaziva đavola.
Zanimljiv spot. :) Mada povremeno konfuzan i bez priče.

@dslrules
Hvala, al' ipak ne moraš da citiraš celu poruku. :D

@prashinar
Hvala, a cene imaš na sajtu distributera (beosport). Iste su praktično svuda u Evropi. Eventualno negde imaš neku akciju ili se desi da je određeni deo jeftiniji, ali to je to. Novi model je oko 350e (u paketu opreme), ali zato stari u jednom od paketa imaš za 250. Ne preporučujem narodne varijante, jer ćeš sigurno brzo da uništiš uređaj koji bi koristio (obična kamera/fotoaparat bi se raspali od vibracija), a izgubio bi puno vremena i živaca na pravljenje nekog nosača. Dakle, nepraktično, daleko lošiji rezultati i uništen uređaj. A bilo kakav uređaj koji snima HD video koštao bi te više od toga. Ovde je nezgodno samo što ne postoji zum, pa ne možeš da koristiš kameru kao opštu. Ali zato baterija traje oko 2 i po sata, a dobiješ HD video sa 60 frejmova, odnosno fantastičnu sliku.

@dzoni
Na gorpro sajtu imaš formular da kontaktiraš support. Ne sećam se tačno koju sam sekciju izabrao, da li Technical ili Other. Napisao da je pukao nosač posle samo 4 meseca korišćenja, da je još u garanciji, itd. Tražili mi sliku, ja poslao i oni rekli da će odmah da pošalju zamenu (tražili su i poštansku adresu, valjda sam pogodio :D). Ali, neću nikoga da hvalim, jer još ništa nije stiglo. Treba sačekati još neko vreme, izgleda da šalju skroz iz Amerike. Ako taj nosač prijatelja više nije u garanciji (trebalo bi da zna datum kupovine, garancija za sve je godinu dana), onda nema potrebe da ih kontaktira, samo ode da kupi nov. Sad, ako taj puknuti deo ne postoji zasebno da se kupi (nego samo ceo nosač), onda može da proba da ih kontaktira i pita, ali je malo verovatno da će da mu izađu u susret i prodaju samo taj deo. Verovatno će morati da kupi ceo nov nosač, ***.

@mare
Dobre kočnice su one koje te zaustave na najbezbedniji način po tebe, bajk i okolinu. :D Idealno je da se što bolje doziraju, da te ne ukopaju odmah u mestu. Naravno, nijedna kočnica ne može da te spasi nepažnje, npr ako ti "odjednom" izleti voz koji "nisi primetio". Ja sam zadovoljan Shimano XT diskovima, ali su mi i LX v-brake kočile fantastično kad su dobro podešene (dobre sajle, paknovi i busteri). Najbolje da obrneš malo raznih bajkova od prijatelja i vidiš šta tebi lično najviše odgovara.

Inače, i mene je iznenadilo da se (za trke) preporučuje kočenje više prednjom kočnicom i to sa jednim prstom. Bilo mi je jako čudno u početku, jer sam više od deset godina koristio 2 prsta, ali sam se navikao već tokom prve vožnje i definitivno je mnogo bolja kontrola bajka (više prstiju na "volanu"). Uvek kočim sa obe kočnice paralelno, ali kako mi zadnja već neko vreme štrajkuje (verovatno oštećeni paknovi), pa mnogo slabije koči, to znači da kočim mnogo više prednjom. Ali doziram prema potrebama, naravno. I trudim se da stilom vožnje ne dođem u situaciju da moram naglo da kočim, pogotovo na nizbrdicama, kada bi preletanje preko bajka bilo daleko verovatnije.

GoPro
Prednosti i mane su zaista brojne, pa je najbolje da o svemu što vas interesuje pričamo uživo. Već sam pisao, a sada sam pokušao opet, ali je sve jako opširno, a ne zanima svakoga.
No, htedoh da kažem da je malopre poštar doneo zamenski deo za nosač. Bilo je potrebno samo nedelju dana da stigne. Naravno, to nije taj deo. :D:D:D:D Tačnije, u pitanju je deo iz standardnog kompleta, koji može da se koristi u istu svrhu i koji sam ja već počeo da koristim. No, problem je što je ovaj deo nešto kraći, pa se teže montira, plus deluje osetjlivije. Poslao sam im sliku, skrenuo pažnju da su poslali pogrešno i tražio potvrdu da i ovaj deo može da se koristi, bez problema.

Normalnu vožnju po stazi oko Ade slobodno zaboravite dok god je dan za kupanje. Dogovorih se da se nadjem sa ortakom na Makiškoj strani, odmah posle one uvale. Prolazim pored onog otvorenog parkinga, i to jedva, klinci i klinceze se šetkaju po stazi, ionako pošto je pešački deo potpuno prazan... Prolazim pored onog objekta za iznajmljivanje bajsa, ide nizbrdica, hvatam zalet, brzina oko 30kmh, penjem se, opet klinci i klinceze na stazi, srećom sklanjaju se, no, neki klinac kasni, ide sa onog travnatog dela prema stazi iz pravca plaže, stupa na stazu, buljeći u zemlju, u trenu stiskam obe kočnice, škripa, zaustavljam se tik ispred njega. Mali me gleda par sekundi, onda se nasmeši i prodje pored mene da se priključi društvu koje sam malopre prošao uz isti onaj kez....

@Cane, hvl za info, no preskupo za trenutni budžet koji i nije neki :S A i čudan mi je izgled te kamere. Kako li tek stoji na bajsu? Ili ima neki dodatak koji se kači napred? Našao sam ovu, ali nema cene... Videh je na jednim kolima... http://www.action-cameras.com/v.i.o.html

Ja imam bas star bajk, dobio sam ga kao klinac nesto pre sankcija, Suboticki BP Cycle koji je sem ram-a za koji nisam siguran od uvoznih delova (uglavnom Nemacka) i neki matori Shimano. Anyway cudo je kostalo blizu 800 DEM (istina pisali se cekovi na odlozeno pa je ispalo manje), nego htedoh reci imam pretecu V-brake-e. Slican sistem samo malo drugaciji hvat.

Sa prvim paknama i dalje (to ima skoro 20 godina sad), istina par puta sam ih turpijao, ali i dalje imaju gomilu mesa (bas su masivne), prednja dize preko nosa ako je ukopam, zadnja cepa gumu cim ne pazim koliko stiskam... naravno nove su sajle. E sad ne znam nikoga od koga bih uzeo na probu nesto bolje... a nikako da odem na neku od onih proba za bicikle, pa da provalim koliko je ovo daleko od danasnje tehnologije (sigurno nema veze) :D

Ljudi, hocu i ja da se provozam nekad sa vama. Problem je sto stalno radim i slobodan sam samo nedeljom ili posle 20h. :)
Ajde organizujte neku kasniju voznjicu pa da se i ja osetim kao drugar biciklista. :)

Ej, jedno pitanje. Trazim kacigu da uzmem.
Da li kod nas samo planetbike ima ovoliki izbor ili ima jos negde?
Ima li nesto na sta treba da obratim paznju?

jesu....chine strukturu vbrejka malo krucom, pa samim time i uchinkovitijom i sigurnijom.

Jesu li kacige obavezne za nosenje ili ih vi stavljate radi sebe?

Poslednja izmena:
ja bih nosio kacigu radi bezbednosti betona i asfalta, jer je bosanska glava :D

Svetlis u mraku:D

Pa po mraku samo i sme da ga vozi.Po danu bi zbog odsjaja izazvao niz saobracajnih nesreca:)

@Duke nosimo sebe radi.Misim jesmo fenseri ili nismo:)

@hsv BUSTED!Dzaba se krijes kad imamo detektiva na forumu he he...

Nego da vam se "pohvalim".Ponovo sam se skrljao,opet onako domacinski.Izgleda da je koleno malo otislo,znacu popodne sta je i kako je.Hebem ti sistem,jedva se odvukoh jutros do bolnice kad mucak,moj doktor radi popodne i nisam mogao da dobijem uput za ortopeda.

^necu da se ureknem :d ali ljudi kako padate vi sa tih bajseva uopste mi nije jasno? :) pa ja imam krsinu i 2 god matore kramponke i vozio sam na +40c nizbrdo 70km/h (da sam pao ne bih ovo pisao :d) i znate da sam celu zimu po snegu i ledu i samo sam se jednom elegantno spustio u sneg ali sam vec sisao sa bajsa, nogla mi izletela na ledu.

Najgori pad mi je bio negde oko 2000/2001 kada smo vozili time trial :D sa mojim prvim delta mtb krsem :d lepo sam izginuo, krivina i bara od 3m..

A pre 3 godine sam za uranak pokupio pesaka na Gradcu al sam dobro prosao, bio na pola kila vodke :d pesak je stradao :d Kisa i mrak, nigde nikoga na Gradcu zbog nevremena a mi izasli malo u voznju, al eto, krenuli ljudi na trance zurku neosvetljeni, ko ih j.be :d

ako mislis za ono na cikloberzi.. rekoh vec da ovaj nick koristim samo na 2-3 It foruma, lupio jednostavno, povezao 2 klinacke ljubavi :d, na ostalim forumima, YT i g+ imam moja jedina 2 real nicka.

Ljudi, hocu i ja da se provozam nekad sa vama. Problem je sto stalno radim i slobodan sam samo nedeljom ili posle 20h. :)
Ajde organizujte neku kasniju voznjicu pa da se i ja osetim kao drugar biciklista. :)

Ej, jedno pitanje. Trazim kacigu da uzmem.
Da li kod nas samo planetbike ima ovoliki izbor ili ima jos negde?
Ima li nesto na sta treba da obratim paznju?

Kaciga. Prvo i osnovno, težina! Nikako preko 300 grama jer posle 50-ak kilometara ćeš imati osećaj kao da voziš džak krompira na glavi. Te gledaš da ima dovoljan broj rupica na samoj kacigi da ti ne prokuva glava, pa podešavanje zategnutosti kacige (obično je to veoma korisni točkić pozadi kacige)... Što se tiče izbora, i nije baš neki. Planet ima gotovo najveći izbor novih kaciga kod nas, dok dobre polovne-ima i novih (naravno ne čukane) možeš naći i preko oglasa. Uz to, sve zavisi i koliko para planiraš da daš, jer cene su od 2k dinara (za Prowell modele, solidan izbor za te pare, ali je mana što nisu lake), te neki srednji segment Uvex-ovih kaciga (oko 4-5k dinara), pa do top modela od 70-80 i više eura. Razlika je mahom u detaljnosti prilikom izrade, a to znači da se kod nekih koriste drugačiji tipovi kompresovanja stirodora, te ubacivanje plastičnih elemenara unutar same konstrukcije kacige, te težine i izgleda... Pričaćemo još kad budemo vozili neku vožnjicu (čitaj dalje).

Ako hoćete i ako imate vremena, možemo u nedelju do Avale. Možemo onim putem kuda je Canić išao, možemo Avalskim drumom... E sad, jedino što će biti sparno, kao i uvek, te ako ova opcija ne odgovara, uvek možemo do Ade. Mislim, meni je svejedno, samo da se vozi. :)

Pa ako ima zainteresovanih, nađemo se u nedelju na Adi oko 18.00h, ili ako vam se sviđa opcija za Avalu oko 09.00h. Posle u povratku svratimo do Ade na neko piće i slično.

Samo vas gledam :d

Bedak bre sto si se skrsio, pa kako?? :( Nadam se da ce ti uskoro biti bolje... Ja moje koleno tvrdoglavo ignorisem, osecam ga tokom voznje ali sam u zadnja 3 dana presao skoro 200km i nesto me i ne boli previse, samo sam smanjio tempo tj prosek na 22-23 sa ranijih 26-28 i nemam frke.

@demios & nex
U kom intervalu ste se vozili? Ja prosao juce pored ade oko 18:30, al vas nisam spazio :)
Mozda i veceras odem ako me ne bude previse bolela zadnjica, sto cu znati kad sednem na bajs. Jos mi se dupe privikava na novo sediste, ako se uopste privikne (mozda mi i ne odgovara :( ).

@dzoni
Ako ne odem na exit, mozes da racunas na mene. Al' jos nisam odlucio da li cu ici, jer mi se ide a realno ne bih trebao :(

ja danas ne znam dal cu stici, a juche smo se sreli neshto tipa oko 20:30 na pochetku ade, ja krenuo gajbi, nex ...ne znam....mozda i on gajbi :D ili da se vozika.
juche bilo uzasno vreme, nije moglo da se dishe.

Uvece posle 20h jeste, ali kad sam krenuo od kuce oko 17:30, bio sam iznenadjen kako je bilo prijatno za voznju. Mada priznajem, cim sam prosao pored Kosutnjaka do Hipodroma, vec je bilo dosta vise sparno. Ali u mom kraju, i posle u Rakovici - milina :)

Vrh Dno