Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Kupio sam prvi bicikl, pa ako moze neka preporuka sta je "must" od opreme da se nosi uz bicikl, neka preporuka za mini pumpicu pored sebe, neka torbica/futrolica itd
Nezgodno je kad se padne ili sudari, a kacige nema.

Bilo koji prednji lančanik je kompatibilan sa bilo kojim lancem. Bitna je kaseta, jer debljina lanca i razmak izmedju brzina igra ulogu. U sustini sto manje brzina pozadi to deblji lanac.

Je l probao neko biciklisticke majice iz dekatlona? Vidim da ih ima jeftinih tipa za 10€. Valja li to za sta?

heh... bolje voziti u bilo kojoj majici :) jedino zbog dzepova.
imam jedne njihov biciklisticki sorc, dobio vaucer u firmi pa uzeo, naspram 4x skupljih Look nemogu ni da se porede, kvalitet uloska, materijal kroz koji koza dise. cak sam i pao sa bicikla u njima, ogrebao nogu ispod njih na njima se tek tek vidi malo ostecenje materijala, bas moras da se zagledas da vidis.

ako bas hoces ok kvalitet, a da ne platis puno vidi Siroko na aliexpress

inace ako ozbiljnije planiras voziti bicikl, biciklistka kvalitetna odeca uopste nije jeftina (za nas standard). ima u PB kvalitetenih Scott i Oakley i neki srednji tier Northwave odece. ne pricam ovde o suludim cenama za recimo Assos, Castelli i sl :) mada toga ni nema kod, tako da je glupo i gledati :D

Ma za ture 50-60km u oba pravca max, pa sam kontao nesto lagano sto ne upija mnogo znoj. Uzeo bih nesto sto je ok a da nije mnogo skupo jer mi realno i ne treba nesto top

Pamucna majca i sorc (moze i on pamucan ), za 50-60 km, milina

Ma za ture 50-60km u oba pravca max, pa sam kontao nesto lagano sto ne upija mnogo znoj. Uzeo bih nesto sto je ok a da nije mnogo skupo jer mi realno i ne treba nesto top
uzmi, testiraj, nije puno novca pa i ako ti ne odgovara nisi na gubitku :)
ako ti radi posao, extra

Pre neki dan sam kupio polovan bicikl, i odvezao ga kod majstora da pogleda ispita, i kaže da je lanac i sve ostalo u dobrom stanju, međutim kad sam išao uzbrdo pukao mi je lanac ne znam iz kog razloga, da li neko ima ideju zbog čega dolazi do pucanja lanca?
3x8 su brzine, prednji menjač se muči dok prebacuje ako hoću da prebacim recimo na drugu brzinu moram skoro pomeriti na početak treće da bi on prebacio u drugu brzinu.

napukne neki link ovako, zavisi i od kvaliteta lanca i u kakvom je stanju bio

e75sy7.png

prednji menjaci se obicno i muce kod jeftinih grupa, potrebna je velika sila da sajla pomeri na vece zupcanike, zato su i presli na 2x i kod vecina mtb grupa na 1x

Možda nisi prebacio u niži stepen prenosa (ono kad brzo vrtiš a sporo ideš ali možeš da savladaš veći nagib), u većim stepenima prenosa lanac je pod većim opterećenjem kad se ide sporo, još ako ustaneš iz sedišta da bi težinom pomogao da brže vrtiš to je recept za pucanje lanca.
A možda je imao spojnicu koja nije lepo nasela pa je popustila kad si "stisno" jače! Ko će ga znati.
A šifter ti loše menja jer nije lepo namešten a možda je i neki slabiji model, slabiji kvalitet.

Hvala vam momci na brzim odgovorima, Shimano Altus je prednji menjač , zadnji je Acera i sifteri su Acera.
Da li to znači da bi bilo dobro promeniti prednji menjač nekim kvalitetnijim?

ne isplati se za 3x8.
ja sam imao 3x9 deore i izbacio sam skroz prednji menjac, konvertovao u 1x11 sram nx, ali to kosta :)

Da, ne isplati se menjati, svakako ćeš 90% vremena provesti na srednjem napred. Ja sam najmanji koristio samo na brdima a najveći samo na ravnom s tim što ovaj nema baš mnogo smisla na MTB-u jer svakako ne može da ga teraš brzo duži vremenski period, mnogo je teže koristiti najveću brzinu kao recimo na specialki.
Znači napred srednji, pozadi po potrebi i teraj, i novi lanac naravno (uzmi sa brzom spojnicom obavezno) :D

Kupio sam prvi bicikl, pa ako moze neka preporuka sta je "must" od opreme da se nosi uz bicikl, neka preporuka za mini pumpicu pored sebe, neka torbica/futrolica itd
Mojih par centi, što bi rekli Ameri:

Za vožnje preko 1 km od najbližeg servisa, poželjno je imati način da se zakrpi/zameni bušna guma. Ostalo je opciono.

Nešto opširnije na tu temu:

Ima polovnih prednjih deore menjac za 10-20e, sad dal se isplati zezati se sa time, je veliko pitanje...
Mozda ti je lanac bio prekratak pa je pukao, a mozdavsi ga previse opteretio, treba ga promeniti.
Ja imam neki mini alat za skraćivanje lanca i podešavanje spojki, stane u onu tiptop kutijicu, posto mi je jednom bio pukao lanac u vuko*ebini, al bila je ovde slika da je neko spojio i sa plastičnim vezicama :D

da li neko ima ideju zbog čega dolazi do pucanja lanca?

Hvala vam momci na brzim odgovorima, Shimano Altus je prednji menjač , zadnji je Acera i sifteri su Acera.
Da li to znači da bi bilo dobro promeniti prednji menjač nekim kvalitetnijim?

Lanac obično puca kad nije podmazan, ili kad se menjaju brzine pod opterećenjem - pogotovo napred, sa manjeg na veći lančanik (nevezano za broj prednjih lančanika, tj. ima li ih 2, ili 3).

Bilo koji kršten prednji menjač, ako se sve podesi kako treba, će raditi OK za 3x8 - čak i Altus.
Svakako bih pre zamene prednjeg Altus menjača video u čemu je zaista problem.
Ako se ispostavi da je zaista sam menjač problematičan, Acera je sasvim dobro rešenje, Deore najbolje (u smislu dobrog rada i robusnosti/dugotrajnosti), a Alivio negde između ta dva.

mozda samo treba zategnuti sajlu, mada ako si vec bio u servisu nelogicno mi je da je propustio servis da tto odradi :)

Realno podesiti 3x sistem da bude crisp je malo komplikovano u smislu da treba sitna podesavanja. Danas u servisu vecina njih nema ni vremena ni zelje da podese da bude super, već samo dovoljno dobro.
Ja dok sam imao 3x nosio sam u servis i samo jednom u vektoru su mi podesili super (da svaka kombinacija radi kako treba), iz fanatika sam izneo bajs gori nego sto je bio. Tada sam **** i odlucio da predjem na 1x i stvarno nikada vise ne bi koristio 2 ili 3x

Realno podesiti 3x sistem da bude crisp je malo komplikovano u smislu da treba sitna podesavanja. Danas u servisu vecina njih nema ni vremena ni zelje da podese da bude super, već samo dovoljno dobro.
Ja dok sam imao 3x nosio sam u servis i samo jednom u vektoru su mi podesili super (da svaka kombinacija radi kako treba), iz fanatika sam izneo bajs gori nego sto je bio. Tada sam **** i odlucio da predjem na 1x i stvarno nikada vise ne bi koristio 2 ili 3x

Puno ljudi (pa, kako koažeš, i servisera) se muči s time, a lično ne mislim da je neka nauka. Bitne stvari, koje ako se ne urade dobro prave problem (važi za sve sisteme sa menjačima):
1) Izabrati krštene sajle i bužire.
2) Dobro ih rutirati & ukrojiti na meru.
3) Izabrati prednji menjač koji odgovara pogonu (ovde su iz mog iskustva veoma česte greške).
4) Montirati menjač pravilno.
5) Podesiti graničnike hoda menjača, zategnuti sajlu i uraditi fino podešavanje.

Za ovo pod 4), suština je da kavez menjača bude paralelan sa najvećim lančanikom (samim tim i ostalima, ali tu se najlakše vidi), i da stoji nekih 2 mm iznad zuba najvećeg lančanika - slika:
https://bicikl.bikegremlin.com/wp-content/uploads/2016/05/fd-aligned.gif

Za samo štelovanje sam napravio dosta dug i detaljan video na našem jeziku - a ima po Net-u i gomila članaka i videa na engleskom ko voli sažetije: :)

Poslednja izmena:
Ljudi sem patrone monoblok osovine kako vec.. ne treba ni jedan drugi deo uz pogon? posto bi kupio pogon nju i lanac

Ne treba nista drugo. Kupi one kineske thun ili ken li kako se vec zovu jer one imaju zatvorene lezajeve nemoj uzimati shimano.

^

Prilozi

• 123.jpg
    123.jpg
    99.6 KB · Pregleda: 73
ako je sve od istog prodavca, trazis jos neki mali popust :)

Da li neko ima iskustva sa MTB biciklom SCOTT SCALE 640 ?

^ako je slucajno kupujes u jakovsistem ti je 45k svuda drugde je 50.

Sad vidim fanatik vise nema free dostavu he hee... 😇

Potrebna mi je preporuka za nogicu (naslanjac za bicikl), i zastitna brava protiv kradje bicikla (Negde do 30 evra).
U pitanju je MTB bicikla, L/XL velicina rama.
Slike:
bulls.jpeg

Nogicu biraš prema razmaku rupa na njenom nosaču (na ramu, sa suprotne strane od one koju si slikao), simetrično u odnosu na lančanike (kasetu). I prema izgledu/ceni, naravno, to je već tvoj lični izbor. Obično se kreće od 1.500-3.000din.
Zaštita - pisano je više puta u temi. Prelistaj.

Sta te konkurentno zanima.
Zanima me:
  • potvrda težine bicikla od 10.9 Kg
  • da li fabrički dolazi sa iglama za brzo skidanje točkova
  • kako su se na modelu pokazali Shimano Alivio i FD-TY300 menjači

Nazad
Vrh Dno