Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

^^Nais'o metak:p

Ono za macje oci sam rekao cisto ako se nekome desi slicno - da tocak pocne da "cese" a da se ne moze provaliti zbog cega. Ima to svoju ulogu, ali se moze zameniti i sa tim zadnjim svetlom koje svetli i sa strane (ne kostaju puno), a imaju i gume sa fosforescentnim nalepnicama...
i da - naravno od nepazljivih vozaca te ne bi spasila ni ta disko kugla koju pomenu Igoritza.

Inace, da...kamiondzije nas bas mrze:D

moraju da nas mrze. mi se krecemo u proseku 25-30 na sat. a oni neshto malo vishe od toga :D i frka je kod obilazenja, em su spori em su dugachki i shiroki.

Ljudi, koje gume preporučujete?

Ne tražim nešto posebno, samo da razumno potraju.. :)

Ništa to ne bi bilo problem da naši putari malo ne ukradu od širine puta, pa na "auto-putu" BG-PA dva autobusa ne mogu da prodju jedan pored drugog, ako se jedan ne pomeri malo da gazi žutu traku.

Ljudi, koje gume preporučujete?

Ne tražim nešto posebno, samo da razumno potraju.. :)

Imas Schwalbe kao neki vrh ponude, a moja preporuka je CST, po meni najbolje za ulozen novac (par guma - 1800 dindzi).

Schwalbe se rascvetao uveliko, doduše Road Cruiser, imaću u vidu CST. :)

Imam jednu polu-slik Kenda, bolje se pokazala od gore navedene.

Meni su kende small block eight extra, uzeh i drugi par. 20e komad

^^Da, taj slucaj nije jedini :p Desilo se i mom drugaru na Kopaoniku pre mesecak dana sa novim gumama ... na cikloberzi odavno ima tema o Schwalbe gumama i cudnim i neocekivanim defektima sa njima. Pa sad do cega to moze biti, moze samo da se nagadja...(losi primerci na nasem trzistu, gume koje stoje na lageru predugo, pa izgube na elasticnosti i sl). Meni sluze CST sasvim fino, nisu skupe, jedino sto se ne mogu spakovati kao rezerva...mozda imaju neke od savitljivih modela u ponudi. Uglavnom, od low budget guma, najbolji izbor.

Jel probao neko Schwalbe Kojak? :) Ja koristim CST Hybrid, ne bacaju mnogo vodu ukoliko je mokar asfalt i što je meni najbitnije ne bruje ko neke kramponke. Prevezle su one mene i preko 5km suvog peščanog puta bez nekih većih poteškoća. ;)

ajde pomoc - treba mi unutrashnja za krosericu, motor, i velicina je: 2.50 , 17 , guma je jako slicna onima na bajsu.

znam da je ovo 17 velicina felne u inchima, al ne znam sta mu dodje ovo 2.50

jel zna neko gde mogu da kupim ovakvu unutrashnju .. ?

Ima u Venerabike Trayal-ova, imaš na sajtu dilersku mrežu, dosta informacija, da ne ispadne reklama. :d

2.50 bi trebalo da je sirina ili tako nesto, mozda dubina.

ajde pomoc - treba mi unutrashnja za krosericu, motor, i velicina je: 2.50 , 17 , guma je jako slicna onima na bajsu.

znam da je ovo 17 velicina felne u inchima, al ne znam sta mu dodje ovo 2.50

jel zna neko gde mogu da kupim ovakvu unutrashnju .. ?

2.5 je sirina

Jel probao neko Schwalbe Kojak? :)

Skoro sam uzeo polovnjaka i na njemu su dosle Continental Mountin king 2,2,koje i nisu bas za asfalt.Ove gore navedene su mi bile u planu,i covek u lokalnoj radnji mi je rekao da su ok(kaze da se ne klizaju po kisi i da su izdrzvljive,mada ne znam bas...),ali ako ih kupujem da ih kupujem samo preko,nikako ovde:)Po njegovim recima ove gume dobavlja samo jedan uvoznik,uzeli su jednu turu i SVE gume su reklamirali!Neke su bile vidno ispucale,neke su potrajale neko vreme i onda je dolazilo do defekta:( Posle sam i na forumu naleteo na slicna iskustva.Sta znam,guma je verovatno odlicna za asfalt,ali ne zelim da dam 3-4k za par guma i da me iste izdaju za mesec-dva.Verovatno cu ici na Kendu koju Demios vozi.Btw da preformulisem pitanje sa prethodne strane,jeftin i dobar sat sa pulsmetrom do 40e,ima li nesto za te pare?

Upravo se vratih iz Novog Sada. Ovog puta sam isao skuterom. Mogu vam svima reci da se mnogo veca paznja obraca na skuter, nego na bicikl. Mislim na kamiondzije.
OK, nisam tako spor, ali oni svi idu preko 100 km/h.
Znam da je tema o biciklima, ali se ovaj post moze nadovezati na prethodni (onaj o BCH-NS-BCH).
Srecan put svima koji ne putuju automobilom, autobusom, kombijem ili kamionom. :)

samo da se pofalim da sam stavio gume na tubeless. -300g (ispod 10kg :D)i stvarno nekako ide lakshe bajs :D

@demios: A šta ćeš ako se probuši. Jesu li to one koje same popunjavaju rupe ili moraš da ih krpiš.

E, ljudi jel oće neko u vožnjo po BG-u za vikend. :)

Poslednja izmena:
unutra je neko hutchinson latex mlekce (po 60ml u svaki tochak, a unutrashnja kenda je 180g :D), koje sluzi za samozaptivanje manjih defekata (do mozda 1cm, mada i u to sam skeptichan)
teoretski svaka guma moze da se napravi da bude tubeles, ali mora felna da bude za to. hteo sam neke ultra lagane da uzmem (shwalbe furious fred, 40e komad :D) ali su pretanke i previshe izlozene defektima, ali su samo 295g, a kende small block 480g, ali su ono, neak srednja varijanta i dosta jeftinija.

ja hocu u voznju najverovatnije, ali poshto uchim, istrchim kad mi se cefne, izvrtim krug dva oko ade za sat-sat i po i trk nazad, pa ne bih nishta da organizujem zato. al biti ce prelepo vreme.

Poslednja izmena:
Ako je bilo nesto od ovoga, bilo bi lepo da nam ovde napises.

a bio sam - sve je jeftinije za nekih 7-8% zapravo.

capriolo adrenalin je 13800, dok je u beogradu 150 evra, Polar Mirage Pro je 25000 dok je u beogradu 27000. zapamtih ta dva modela jer su najprodavaniji.

u svakom slucaju, ne vredi cimati se, jer benzin do panceva + dorucak (jer moras izjutra) je ta razlika u ceni.

E ljudi jedno pitanje, sta sam po zakonu obavezan da imam kako nebih imao problema sa medjugradskom voznjom?
Kaciga, osvetljenje??? sta?

E ljudi jedno pitanje, sta sam po zakonu obavezan da imam kako nebih imao problema sa medjugradskom voznjom?
Kaciga, osvetljenje??? sta?

Neka me neko ispravi ako gresim,mislim da je obavezno osvetljenje(prednje i zadnje) i valjda zvonce,dok su kaciga i reflektujuci prsluk pozeljni,ali ne i obavezni(mogu da te zaustave i drze ti predavanje,ali ne i da te kazne).

E jes sad, zvonce obavezno :D. Ja sam čitao novi zobs, imam ga i tu negde u pdf-u i nisam tako nešto video. Kolko znam samo osvetljenje (napred belo, nazad crveno) je obavezno od opreme.

valjda je prsluk obavezan, bem li ga. ovde gde ja zivim ima biciklisticki klub, sve ove opajdare sto voze od subotice do vranja po ceo dan one fensi mrshave bajseve od 3000 evra, i svi furaju prsluk, ili na sebi, ili ga nekako nose.

Kad vozim noću gotovo uvek oblačim prsluk bezbednosti radi. Što sam vidljiviji to bolje, pogotovo s našim vozačima i pogotovo što ukoliko ne postoji staza vozim isključivo po kolovozu.

Kod:
13) biciklistička traka je saobraćajna traka namenjena isključivo za
saobraćaj bicikala, mopeda i lakih tricikala,

26) biciklistička staza je put namenjen isključivo za kretanje bicikala
Znači imam i zakonsku podlogu za to što redovno zvonim i govorim pešacima da su na stazi.

Kada vozim auto isto se ponašam prema pešacima koji prelaze van pešačkog i šetaju se po sred kolovoza. Kada sam pešak trudim se da uvek idem gotovo samo po trotoaru i da ulicu nepropisno (na crveno i van pešačkog) prelazim samo kada automobila nema ni na vidiku.

Poenta je da bi saobraćaj bio toooooliko bezbedniji "samo" kada bi se svi pridržavali nekih osnovnih pravila. Al' ne, Srbin je to, slađe mu je da pređe van pešačkog makar isti bio 3 metra udaljen... koliko puta mi se dogodi da kao biciklista propustim pešaka na pešačkom, a auto pored samo produži ne "šljiveći" pešaka :wall:
al' to je kad nam je mentalitet, "boli me za pravila, ako me zaustave daću cajkanu jednu crvenu"

za one koji još ne znaju :)
Kod:
Član 40.
Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se
koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza.

deo člana 47.
Vozač koji pri skretanju vozila preseca biciklističku stazu ili traku, dužan je da
propusti vozila koja se kreću stazom, odnosno trakom.

Vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo:
1) na pešačkom prelazu i na prelazu biciklističke staze preko kolovoza kao i
na odstojanju, odnosno rastojanju manjem od pet metara od tih prelaza,
8) na biciklističkoj stazi, odnosno traci,

Član 89.
Vozač bicikla ne sme da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od
35 km/h.
Ukoliko na putu postoji biciklistička traka, vozač bicikla, mopeda i lakog
tricikla mora da se kreće desnom biciklističkom trakom u odnosu na smer kretanja
saobraćaja.
Na biciklističkim stazama za saobraćaj u oba smera vozila, vozač bicikla
mora da se kreće desnom stranom u smeru kretanja vozila.
Ako se dva ili više vozača bicikala, mopeda, tricikala i motocikala kreću u
grupi, dužni su da se kreću jedan za drugim.

Član 90.
Vozač bicikla, mopeda, tricikla i motocikla mora da upravlja vozilom na način
kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometa druge učesnike u saobraćaju, a
naročito ne sme da:
1) ispušta upravljač iz ruku,
2) sklanja noge sa pedala,
3) se pridržava za drugo vozilo,
4) vodi, vuče ili potiskuje druga vozila, odnosno životinje, osim da vuče
priključno vozilo za bicikl,
5) dopusti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano,
6) prevozi predmete koji mogu da ga ometaju tokom upravljanja,
7) upotrebljava na oba uva slušalice za audio uređaje.

Vredi svašta pročitati, ako ništa kako biste znali da je bar zakon na vašoj strani kad se susrećete sa raznoraznom bagrom.

Poslednja izmena:
Posto popih ispalu za prethodni post :)! moze li bar odgovor iskusnih vredi li ovo sta i ovih 30k din.
trek 3700
Colours Crystal Pearl WhiteSatin Black

Frame Alpha White Aluminum w/semi-integrated head tube, bi-oval down tube w/integrated gusset, rack & fender mounts, disc compatible dropouts, replaceable derailleur hanger

Front suspension SR Suntour XCT w/coil spring and preload, 80mm travel

Sizes 13, 16, 18, 19.5, 21, 22.5"

Wheels Formula alloy FM21 front hub, FM31 rear hub; Bontrager 550 36-hole rims w/brushed sidewalls

Tyres Bontrager LT3, 26x2.0"

Shifters Shimano EF51, 7 speed

Front derailleur Shimano Tourney

Rear derailleur Shimano Altus

Crank Shimano M131, 42/34/24

Cassette Shimano TZ31 13-34, 7 speed

Pedals Wellgo nylon platform

Saddle Bontrager SSR

Seatpost Bontrager SSR, 31.6mm, 20mm offset

Handlebar Bontrager Approved Riser, 25.4mm, 30mm rise

Stem Bontrager Approved, 25.4mm

Headset 1-1/8" threadless, semi-integrated, semi-cartridge bearings