Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

:D

Onaj Polar Viper nije los ram.

Budale. Za taj krš od bajsa dati tol'ke pare. A što tek ne shvatam one što voze Polar ramove... koji paćenici. :D

Ozbiljno. Mnogo para za prosečnu opremu, ali hsv-ovu priču znamo svi napamet, tako da... :d

Imam 200e u steku i jos oko 300e sto stoji u nedodirljivom obliku za dslr :d, to ne pipam ni po cenu zivota, cak ni za bitcoin nisam hteo to da trosim. Ali sam prilicno demotivisan za kupovinu sad.. realno, nista sto sam citao po forumima, uglavnom na CB (saveti oko kupovine, popusta itd) nije vazilo za ovih godinu dana.

Nikakva specijalna snizenja nisam video, realno bi bilo da su Avalanche 2012 prodavali za 35k din na kraju sezone a da novi, drugaciji i bolji kosta vise. Isto i sa Mirage Pro. A Polar je jos i najkorektniji sa cenama, ma koliko to cudno zvucalo, Scott i slicni izvikani za 40k din imaju jos goru opremu, bukvalno tourney :d

A da ne pominjem tek situaciju oko polovnjaka, mesecima vec pratim oglase i nije bilo sanse da nadjem bajs u dobrom stanju sa solidnom opremom a i da nije u nekim kombinacijama boja od kojih mi se pegla, i sa min. 21,5'' ramom, a da nisu 450+e, znaci ona prica 300e vrh polovnjak je u mom slucaju nerealna zbog rama. Ovo posebno naglasavam jer sam se nagledao odlicnih Cubeova, Trekova, Merida (u toku kasne jeseni i zime) za oko 350-400e ali su svi bili sa malim ramovima. Bilo je nekih modela sa velikim ramovima za oko 300e ali su matori i prilicno istroseni, sto se vidi i iz avaksa a i po komentarima na CB forumu.

Poslednja izmena:
Kupi bajs, ebes DSLR. :)

+1 :d

Mogao si lepo moj ram da uzmes i sve te bolje delove prepakujes :p
Salim se, ali generalno, niko nije znao da ce ove zime biti toliki uzas.
Pred kraj 2011 sezone je mirage pro bio 25k din, nov. Sad je fakticki isti bajs sa novijim menjacima (iste klase) 10k skuplji.

Najjace da bih kupio onaj ogavni crveni ram :d :d :p

Ovo je stvarno uzas, nikakvih popusta i rasprodaja nije bilo (kao pre par godina) i sada svi prodaju iste modele za vise para. Pogledajte samo Capriolo ponudu, ono je dno, mada je i Polar resio da ih prati. A za cuvenu pricu o vrh polovnjaku za 250-300e sam sve rekao tj za moj slucaj. Mozda i moze al 18'' ram ili veci ram sa par godina starom izlizanom opremom. Smucilo mi se sve, imam pola para ali onda dodjem i procitam post lika koji je kupio Trek 3900 i kaze da je bolje da nema amort nego onaj Suntour koji je i na polaru. Pa kako da imam volju da dam 42k din.
A sto je najgore treba mi bar 30e da bih se spremio za duze, ozbiljne voznje sa blizzardom a i onda bi bilo rizicno da ne ostanem negde u zabiti sa syebanim bajsom. Svakih 1000 din kad dam na sredjivanje fosila mi je kao samar.

Poslednja izmena:
U bre hsv, bilo je dobrih polovnjaka za 250-300e tokom cele ove zime (čak i sad može da se nađe poneki). 19'', 20'' i 20.5'' - sigurno bilo 10-15 dobrih bajseva. 22-ki je zaista bilo malo dobrih ponuda (video sam možda 2-3 dobra bajsa za te pare). A znaš i sam da starost opreme ne igra nikakvu ulogu, samo to koliko je trošena. Što se amorta na Treku tiče, nije ful amort, ali ako se odservisira dobro - radiće dobro (Dule i njegov amort su ti primer, video i probao lično plod Duletovog rada :) ).

***a, po svemu sudeći, znao si/smo kakav će bajs da izbace i ne vidim zašto čuđenje sad? Sad priča o dobrom ''polovnjaku'' posle ovih cena tek dobija zamah, jer dobar bajs prosečnog srbina ne čeka u radnji.

Poslednja izmena:
Ja sam vise informativno gledao samo 21,5 i 22/22,5'' polovnjake po CB jer kapiram da bi mi ram od 22'' bio idealan tj malo veci od sadasnjeg, bukvalno svaki drugi treci dan sam gledao te oglase i svi su bili 500e +, pa i kod onog lika iz.. Jagodine, odakle vec.

Problem je sto ja nemam pojma kakva je sva ta oprema, ovi koji nemaju kazu da je krs, ovi koji voze takve kazu da je ok/moze da prodje a onda procitam da se taj amort raspada i na novom bajsu.. 42k danas nije mala suma i iskreno muka mi je od svega, ovaj lik ne moze da nabavi trek jer saradjuje sa Planetom, znaci Mirage/Avalanche ili da sredim ovo sto imam, cutim i potiskujem bes kad nesto crkne na svaka 2 meseca. Da nisam navucen na voznju i da ne planiram bas ozbiljne ture po ovim planinama ne bih ni kupovao nesto sto mi ne treba, ovako pizdim.

Video sam jutros, uzas :)

Sve isto kao prosle godine samo cene vise :d Aj Avalanche ima Acera prednji menjac, bar su to promenili :d

A jos gori je Capriolo, pogledaj samo ove nove modele, opremu i cene..

Al opet za oko 40k din Avalanche ima najbolju opremu kada uporedis sa Trek, Canondale, Focus, Scott.. koji mogu da se nadju kod nas za taj kes.

Ima u PB neki Custom PB Scott kao, cini mi se da za 34k ima najbolju opremu

Hm, zar i Canondale pakuje šlj opremu. Pre 10-ak godina, kad sam kupovao bajs, svi ovi Polari, Capriolo, pa i poneki Scot koji bi se našao imali su identičnu SiS opremu, šta se žalite!

Pa oni naplacuju ime :) Pogledaj Canondale i Scottove na Planet Bike-u za oko 43-45k pa i 50k din, na skoro svakom polju (osim ramova verovatno) imaju losiju opremu od Polara pa cak i od Treka 3900 koji takodje naplacuje ime.

@hsv.stoned

Uzmi polara. Poslusao sam duleta, rasturio sam amort sa drugom i osetno je bolje. Namincao sam menjace, moze se sve srediti da radi kao sat. I promax kocnice sam namincao, rade ok sada. Ja sam trek platio 39K. Ti ces za 3K manje imati isto to sa aliviom nazad. Prodje sezona dok se cimas.

Moja sezona je pocela 1. januara :p Navozao sam se ja lepo po snegu i ledu :d a i uopste do sada.

E pa dobro je cuti da amort nije krs, to kad sam procitao popi*deo sam jer je na lavini isti suntour kao na 3900. Pomirio sam se da su menjaci najjeftiniji koji iole vrede necemu (Acera napred, Alivio pozadi), da su mehanicke kocnice (jedva?) prihvatljive i racunao sam da cu skupiti za Avid BB5/7 (u zavisnosti od potencijalnih limita za ugradnju) ali kad sam procitao da je amort krs stvarno sam pomislio zasto da dam 42k gde sve moram da menjam :d
Nikada nisam imao bajs sa amortom, vozio sam sve krseve tj probao (ove za oko 20k din) i kapirao sam da za duplo vise novca mogu da dobijem amort koji ce izdrzati 2 godine majku mu :) Vozim i off road (medium, nista pro), visok sam i tezak i stvarno ne bi imalo smisla da taj suntour ispusti dusu za par meseci i da na kraju prsnem jos 200e+ za zamenu delova.

Ti mislis na Mirage Pro a ja bih ipak Avalanche jer sam imao dosta problema sa v brakeovima po blatu i snegu, inace su ok skroz tj na suvom koce dobro, kisa i voda stvaraju malo problema ali sneg i blato su horor. Potencijalni problem je to sto sam ubedjen da ce prodavac u va pokusati da poveca cenu sa 42 na bar 45k din, potpisujem.

Poslednja izmena:
@hsv
1. Sad bar znam da ima neko gori od mene.
2. I dalje mislim da možeš da kupiš od bilo koga na rate i da ti isporuče nekom dostavnom službom iz bilo kog grada.
3. Kao što i sâm kažeš - ti si težak, a voliš da voziš u veoma teškim uslovima, verovatno i bez odgovarajućeg održavanja. Mislim da je tebi kupovina bilo kog jeftinog bajka čisto bacanje para. Očekuju te isti problemi kakve i sada imaš. To što ti misliš da je lavina prvih N godina radila super ne mora da bude tačno, jer sada o biciklima znaš više, pa bolje primećuješ kad nešto ne valja.

Elem.
Skini sa bajka koji imaš sve što je upotrebljivo. Sa 200 evra koje imaš finansiraj ozbiljnu polovnu opremu. Amort, zadnji menjač, kočnice, šiftere, možda i ram ako treba. Za preostalih 200+ evra koje nemaš (do tih 42-45k dinara) kupi na rate/kredit ono što ti nedostaje - novo. Npr, prednji menjač, ručice, gume, itd. Dobićeš zmaja od bajka, u poređenju sa bilo kojim novim od 400 e ili polovnim od 200 e. Mnogo će bolje da radi, duže da traje i manje da košta i u parama, i u živcima. Ne samo tvojim. ;) Pritom će da bude bolje prilagođen tvojim potrebama, odnosno da ima kvalitet tamo gde je tebi bitno, a šano dušo tamo gde nije.

Lavli-džabli, ju nou it mejks sens, o revoar.

oslusao sam duleta, rasturio sam amort sa drugom i osetno je bolje.
Sad vidim da nisam pisao detaljnije o tome, ali nadam se da si stavio neko gusce ulje u stapove. Generalno, moze i motorno, ali onda treba cesce okretati bajs naopacke da se ulje slije. Ja sam stavio sae90 po 30ml u oba stapa i jednom mesecno ga okrenem naopacke da se ulje slije, to je to.

@hsv.stoned
Vidi, amortizer ce svakako biti krs onima koji voze nesto vazdusno ili neki bolji sa uljem. Ja sam pre ovoga vozio isto amortizer sa oprugom RST Capa T5 i mgou reci da je XCM bolji, ali tek kad se servisira. Nemoj ocekivati da ce nov raditi dugo kako treba. Posto je fabricki kolicina masti u amortizeru kriminalna, meni je bukvlano 2-3 meseca radio lepo a onda krenuo da secka. Poenta price jeste, da on ni tad nije los samo nije podmazan. Kad se podmaze, radi sasvim fino.
E sad, ne znam u kom si fazonu sa garancijom itd, mene je bolelo dupe za istu jer kad sam pitao servisera (bolje reci trgovca) od koga sam kupio bajs, da li se amortizer servisira, on odmah obrusio: ne, kad krene da zeza menja se. Yeah, right. Zivela cikloberza i clan koji mi je otvorio oci da to mogu i sam da uradim (posto sam ja vilu tako sa losim radom vozio par meseci racunajuci da nema servisiranja). Kad vec ima takav stav i ne zeli novac za servisiranje (vec samo vise novca za novu vilu), ne treba mi ni garancija. Generalno mozes da pitas svog servisera, ako moze da je servisira ili nesto nakon sto uzmes bajs, ako ne onda uzmi otvori sam i podmazi. Nije neka nauka.

Apropo viljuški - moj prvi MTB nije imao amort, kruta čelična viljuška. Nikad se nisam žalio (sad me tek kosti bole ;)). Posle sam imao bajk sa nekom najobičnijom RST viljuškom i nisam imao problema, niti sam je servisirao. Onda sam imao Judy XC, tada već staru 4-5 godina (i ta je imala one zaštitne harmonike na štapovima). Ona jeste jednom servisirana, ali iz drugih razloga. Eno je i dan-danas radi savršeno, a vožena po svim mogućim uslovima. Dok sam sve to vozio, uglavnom sam imao oko 110 kg.

Za Suntour znam da su generalno uvek važile za đubre, ali valjda nije lošija od RST ili 13 godina stare Judy XC?

Nije Suntour đubre. Zoom, Logan... su đubre. Suntour je uvek bila prva vila koja je iole radila. ;)

Naravno, imaš ti i zayebanih Suntour vila koja mogu da stanu u rang sa velikanima (DT, Fox i slični).

Poslednja izmena:
@hsv

Ja bih na tvom mestu za tih dvesta eura zamenio sve sto treba da se menja na sadasnjem bajsu i onda kasnije uzeo novi ram i samo prepakovo.

Nije tako jednostavno. Na sadašnjem ramu ne može dobar amort, dobri točkovi (zbog širine osovina), kočnice tj. diskovi (zbog nedovoljno dobrog rama), prednji menjač (bez adaptera), itd.

Od 200e sam vec odvojio 80 za nekoliko dana na Divcibarama pa posle uranak negde :d

Ne moze ovaj blizzard da se budzi, mogu neki delovi ali nije isplativo (ram celik, 21,5'' blizzard 2004 ali je prilicno jak ram)

@Dule, ok, kapiram, znaci Suntour bi trazio servis (podmazivanje) na svakih 5-6 meseci, nije problem, neka prvo to odradi jedan calov ortak pa bih onda i sam naucio.

Videcu sta cu posle prvog i praznika.

Koliko su dobre ovako neke pantalone sa uloskom? Svidja mi se sto mogu nogavice da se skinu i da bude sorc. I jel valja ovkakav neki ulozak ili ne? Hteo sam sebi da uzmem neki sorc ali sa uloskom. Ne bih uzimao one klasicne biciklisticke gace sa uloskom, jer idu uz telo a to se meni ne svidja...

http://www.cikloberza.com/show.php?id=104847

Da li se isplati ovako nesto?
http://cikloberza.com/show.php?id=99072

Moram da menjam glavu zbog kasete. Izbor nije veliki pa mi ovo doslo uz ostatak xt opreme :D

I jos jedno pitanjce. Posto sam uzeo prednji menjac na nevidjeno, zeznuo sam stvar. Uzeo sam za deblju sipku (rizik za koji sam svesno preuzeo). Videcu da li mogu nesto da iskombinujem sa metalostrugarom, ali za slucaj da to ispadne 500 din ili vise, mislim da mi je bolje da uzmem novi menjac :D Pitanje je koji. Sipka je 29mm. Trenutni je sram x7 pa me zanima nesto u istoj klasi.

@subtractor
Imao sam XT nable, odlično funkcionisale. Čak je jednom utvrđeno da je frivil na izdisanju, ali nikada nije zamenjen i sve i dalje radi savršeno. Sad, da li ova valja, ne znam. Na jedinoj slici (uvek sumnjivo) deluje ok, mada mi je zatvarač (levo) nekako.. čudan. Kao da je izgreban ili deformisan. I kako si uspeo da kupiš menjač, a da ne proveriš da li ti odgovara? :) A bolje da ne pitam šta planiraš da ti taj strugar struga, ajoj...

@stolex
Pantalone su crne, verovatno najlonske, na suncu će dosta da se greju. Ako su prvenstveno za hladnije vreme (kad su duge), pitanje je koliko će skidanje nogavica da utiče na luftiranje. Previsoka temperatura "tamo dole" nije dobra. Što se uloška tiče, meni deluje kao jeftino i mekano parče spužve. Naravno, ja nisam stručan, ali nemoj takve stvari da kupuješ bez probe. Uživo odmah prepoznaš šta (ne) valja. :)

@subtractor
Imao sam XT nable, odlično funkcionisale. Čak je jednom utvrđeno da je frivil na izdisanju, ali nikada nije zamenjen i sve i dalje radi savršeno. Sad, da li ova valja, ne znam. Na jedinoj slici (uvek sumnjivo) deluje ok, mada mi je zatvarač (levo) nekako.. čudan. Kao da je izgreban ili deformisan. I kako si uspeo da kupiš menjač, a da ne proveriš da li ti odgovara? :) A bolje da ne pitam šta planiraš da ti taj strugar struga, ajoj...

:D
Ma samo da mi napravi prsten i prepolovi.
Morao sam da uzmem napamet jer bajs nije bio kod mene. Ako bih sacekao da dodje (a stigao je prekjuce), ne bih stigao da zavrsim do 1. maja. Posle toga, pitanje je kada cu imati prilike da se valjano izvozam.

@subtractor I ja iza svake sumanute odluke imam neko racionalno objašnjenje. :D

@hsv Nećeš verovati šta mi se malopre desilo. Gledam nešto na Cikloberzi i u vrhu ekrana reklama za sajt TotalBike. Piše (doslovno): "Šaljemo bicikle i delove bilo gde u Srbiji"! Jeste, nepismeno, nego to znači da možeš i od njih da kupiš bajk i oni ti ga pošalju na kuću. Dakle, sigurno to možeš da napraviš sa bilo kojom radnjom. Ako se odlučiš za tu varijantu.

Gledam sada sva moguca resenja za problem i iznova otvaram stranicu menjaca koji sam kupio i sve mi vise lici da su oni napravili neku gresku.
http://www.totalbike.rs/delovi/menjac/prednji-menjaci/sram-x7-prednji-menjac-349mm-318mm-286mm
Nije da sam ja znao precnik sipke pre kupovine i da bi to mnogo promenilo krajnji ishod, ali opet.

edit: jos detaljnijim pregledima sam ustanovio da ja uopste nisam dobio menjac sa slike :D. Moj menjac ima samo obicnu stipaljku kao nosac, dok ovaj na slici ima stegu. Sada cu sa njima da vidim o cemu se radi

Poslednja izmena:
@stolex
Pantalone su crne, verovatno najlonske, na suncu će dosta da se greju. Ako su prvenstveno za hladnije vreme (kad su duge), pitanje je koliko će skidanje nogavica da utiče na luftiranje. Previsoka temperatura "tamo dole" nije dobra. Što se uloška tiče, meni deluje kao jeftino i mekano parče spužve. Naravno, ja nisam stručan, ali nemoj takve stvari da kupuješ bez probe. Uživo odmah prepoznaš šta (ne) valja. :)

Aha, ok onda cu to da batalim. A ovako neki fazon kao bokserice? Ima sa sundjerom 20€ i sa gelom 25€. Da li cu onda sa njima da se manje znojim i necu se toliko upaliti, kao sa ovim pantalonama sto se skidaju nogavice? Naravno preko njih ide sorc, to su samo biciklisticke bokserice sa uloskom. :)

http://www.cikloberza.com/show.php?id=74402

I razmisljao sam dres neki da uzmem, nejga bih i mogao da podnesem uz telo. Sta treba da obratim paznju prilikom kupovine njega i kakav bi trebao biti? Vidim ima cena od 10€-40€ samo za gornji deo. :)

Ti reče da nećeš gaće? :D
Pazi, ja sam tek počeo da ih nosim i treba da sačekaš mišljenja iskusnijih. Kažem samo kako meni deluje sa slika.
Što se tiče ovih gaća, mislim da one koje sam ja gledao imaju bolji uložak, a cena je 20-25 evra (za skroz crne). Zovi Slavku/Mladena (oni su na Banovom brdu), imaju odličan izbor i svi ih preporučuju (i ja). Imaš njihove oglase na Cikloberzi. A da li ćeš ti preko gaća da nosiš neki šorc ili ne - to je samo tvoja stvar.

Za dres ne znam. Osim što su uz telo, mene nervira što su svi najlonski, pa se odmah usmrde. Mada, možda su to rešili do sada. :)
Btw, meni Slavka i Mladen rekoše da je sva odeća osetno skuplja ako je sa štampom. Ali, dok gaće možeš da nađeš skroz crne, za dres je to nemoguće.

A ovo su kao bokserice sto se nose ispod sorca. :d
Ne bih uzimao one klasicne biciklisticke gace, ne svidja se meni to nikako. Dres bih i mogao da podnesem uz telo, ali biciklisticki gace ili sorc nikako da se tako vozikam u njima. :D

Beovoz
Možda svi već znate, ali ja tek saznah da bicikli mogu regularno da se prevoze Beovozom, da saobraća čak i do Valjeva (!) i da nisu potrebne markice i slične gluposti. Cena je još diskutabilna, ali izgleda da je do VA 200/400 din (blagajna/voz) + 300 din za bicikl. Nije džabe, ali je jeftinije od goriva (~20 evra). To otvara neke sasvim nove opcije za vožnje oko Valjeva, jer nema brige gde ostaviti kola tokom vozikanja. Red vožnje jeste nezgodan, iz BG-a može da se koristi samo polazak oko 16:20 koji stiže u VA oko 18:40. Dakle, tog dana samo da se ode do nekog smeštaja. Ipak, meni zvuči odlično, pitanje je samo cena smeštaja u VA za tu jednu noć (koja bi se kolima izbegla, jer može da se krene ujutru i da se bude u VA odmah za vožnju). Moja ideja je da pedalam do VA, pa se vratim vozom.

Beovoz ide i do Mladenovca, karta je i nešto jeftinija, pa se otvara zanimljiva varijanta da se pedala u samo jednom smeru.

Nazad
Vrh Dno