Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

@subtractor 1) Felne su samo za disk (možda ti baš to odgovara, samo imaj u vidu), 2) Na slikama se ne vidi stanje guma i 3) Na pretposlednjoj slici deluje kao da su stezači (a možda i još nešto) u prilično lošem stanju. Možda je samo slika, ali eto, obrati pažnju. Ne znam kako da opišem, deluje kao veoma staro parče gvožđa. :)

Nikada ne bih pretpostavio da na nekoj felni ne moze da se koristi vbrake ili obicna.
Anyway, gleadm sada i tockove da uzmem posto mi kolega tvrdi da necu moci da koristim kasetu na trenutnoj glavi i jos svasta nesto, sta god mi je napricao. A trebalo bi zameniti i felne jer su one stare i ovo i ono pa sam dosao do zakljucka da je najbolje kupiti cele tockove sa sve gumam jer su iste trule. Te ja sada gledam sta da uzmem. Nemam pojma sta bi bilo najbolje od velicina. Samo mi rekose da uzmem neke duple felne.
:trust::trust::trust:

Onda prvo moras nam reci koji ram imas, da li on podrzava disk kocnice, koji pogon imas na njemu...itd.

V-brake i "obične" kočnice zahtevaju odgovarajuću visinu obruča i to ravnu površinu na koju će paknovi da naležu. Diskovi su ukinuli tu potrebu i doveli do promene u dizajniranju točkova, iz više razloga. Danas ćeš za v-brake uglavnom da nađeš samo jeftinije felne (ili polovne). "Dupli zid" znači ojačanje. Gledajući poprečni presek, vide se dva zida felne. Takvi modeli su generalno jači i izdržljiviji. Koliko se sećam, bilo je i "trostrukih" modela. Neki korisni linkovi - http://en.wikipedia.org/wiki/Bicycle_wheel i www.youtube.com/watch?v=sqL3a-hFg6s.

Btw, opet ne reče kakve su ti felne potrebne. :)
A prodavac uvek ima razlog zašto prodaje točkove sa gumama. Traži onoga ko samo smatra da će tako lakše da proda točkove, a ne one koji tako uvaljuju stare gume. Osim toga, iako je takva kupovina obično jeftinija i daleko jednostavnija, uskraćuje ti mogućnost izbora guma koje ćeš da koristiš.

Ne znam na šta misliš kada kažeš da nećeš moći da koristiš kasetu na trenutnoj glavi. Zašto? Kaseta propala ili ne sarađuje sa glavom? Opet je jednostavnije kupiti sve zajedno, ali mogao bi jako dugo da čekaš sve uklopljeno da ti odgovara i još da bude u dobrom stanju. Ja bih gume kupio nove, točkove polovne, samo sa nablama, a kasetu zasebno. Ako je moguće, novu ili da si siguran u kakvom je stanju.

EDIT: Mirza je pametno skrenuo pažnju da râm mora da podržava disk, za zadnju kočnicu. Napred, mora da ih podržava viljuška, isto kao i za v-brake.

Poslednja izmena:
Meni lik za Capriolo Lizard ram sa šticnom traži 80 evra iliti 8900 din. Ponudim mu mob u zamenu, traži još 4500 pa je spustio na 3900... A na CB isti takav ram je otišao za 50 evra...
Mnogo je 80e za taj ram. Jedino ako je bas u savrsenom stanju bez ijedne tacke i bas ti se svidja kako izgleda... Ja sam Meridin ram uzeo za 10e manje, a Polara znas za koliko sam prodao, tako da cekaj na neku bolju ponudu ;)

Naravno. Lik je digao cenu, ajd ima i šticnu, ali 80 evra? Kako rekoh, jedan je na CB isti takav prodavao za 50... Čekam i dalje. Valjda će naići nešto.

Koju prednju suspenziju preporucujete za Trek 3900 kao upgrade? Na njemu je trenutno SR Suntour XCM 100mm. Ne svidja mi se uopste kako radi, kao da je i nema posto ne reaguje kad treba. Odvrnuo sam je do kraja ali mi se cini da je efekat minimalan ako ga uopste i ima. I polovno uzimam u obzir.

Poslednja izmena:
Da li si servisirao taj amort nekad?
Iako opruga, ume fino da radi ako se dooobro podmaze i stavi dosta ulja u stapove. Moj je pre servisa radio uzasno, stapovi su bili maltene suvi i kao da je imao stepenike kad se uvlaci/izvlaci. Sada je to eliminisano a amortizer radi dosta lepse. Tako da, ako nisi pri kinti, razmisli i o ovoj soluciji. Treba ti mozda 1h vremena i nesto malo alata/ulja/masti da zavrsis operaciju ;)

Motovun
Jedan od najpoznatijih istarskih gradića, mada svoju popularnost duguje pre svega filmskom festivalu koji se održava tokom leta. Ipak, lokacija je bajkovita - na samom vrhu brda, kao da je na vrh jajeta, obmotan oko njega, sa fantastičnim pogledom na sve strane. Za bicikliste donekle i izazov, je se treba popeti gore, a pritom jedva da postoji zaravnjena površina. Prilaz je asfaltiran (u prilično lošem stanju), a onda kreće vrlo nezgodna kaldrma. No, ne računajući pešake, samo biciklistima je i dozvoljeno da uđu u sâm grad. Ostali mogu ili da ostave kola/motor/bus u podnožju i penju se k'o ludi, ili da plate nekoliko evra da se kolima popnu asfaltnim putem. Čak i tako, mogu da stignu samo po mesta na kom ovaj film počinje, a onda moraju da pešače. Kako izgleda kad tamo krenete drumskim biciklima, sa SPD pedalama? Videćete u filmu. :D Vrlo je zanimljiv osećaj i prolaziti uz ponor bez ikakve ograde, a mogu samo da zamišljam kako je ručati uz zidić sa kog se pruža pogled na celu okolinu i 300 metara duboku prazninu. Da li apetit raste ili pada?

Naravno, nije sve bajno, što u filmu i pominjem. Posle svega, ja sam ostao malo razočaran. I dalje preporučujem posetu, pogledi su neverovatni. A i spust na kraju nije loš. :) Ali, puno toga prosto nije kako bi trebalo.

Napravio sam svetlece cepove za volan. Iskoristio sam obicne prekidace i ubacio LED. Zajedno je ispalo oko 600 din, sto nije bas malo i kineski se mogu naci jeftinije, ali ovi meni izgledaju daleko bolje i jednostavniji su. Napaja se na 3V i ja sam ubacio 2x AG13 koje se zaglave izmedju kontakta prekidaca.

Ono sto sam kasno video je da se isti prekidaci mogu kupiti za 100 din umesto 200.
http://www.mikroprinc.com/proizvodi...-okrugli-sa-ind-crveni/index.php?keyword=/12v
umesto
http://www.mikroprinc.com/proizvodi...6a/250v-1-pol-okrugli-sa-ind-crveni/index.php
koje sam ja koristio. Tako da na kraju ispadne oko 400 din sto je i minimalna cena kod kineza za ove spravice.
Jos ako se iskoriste kineske baterije, a ne ove od 53 din...

Ja sam nekad davno dok sam se lozio na to pravio na starom bajsu osvetljenje siftera sa drecavo plavim diodama :d
Daj neku sliku da vidimo kako je ispalo. Ako si to radio da te neko bolje uoci u saobracaju, mislim da bi reflektujuce nalepnice odradile isti posao, a ako ih nadjes u adekvatnoj boji, ne bi se ni primecivale na bajsu.

Da se isplati. Jeste dosta prašnjavo, ali po fotkama se čini da se sva ta oprema može još terati.

Ovo sam i ja juce hteo da ti predlozim, medjutim, nisam siguran da li je ovaj ram dovoljno veliki. Jeste, pise da je 21', ali pogledaj kako je cevka u koju se uvlaci sticna produzena? Hocu reci, cudna mi je geometrija nekako, kao da je manji ram.

Ram je 99% Capriolo Agama, zbog nečega prafarban. Možda je napukao, pa varen i slično. Ko će ga znati. :) Valja to pre kupovine lično proveriti.

Poslednja izmena:
Ja bih te farbane ramove zaobisao, ko zna sta je sa njima radjeno.

Da li neko zna gde ima da se nabave naocare sa totalno prozirnim, nezatamljenim staklima? Trebaju mi neke za nocnu voznju, da se zastitim od vetra, buba i prasine.

Da, to je prava stvar za nocnu voznju, a i po danu kada nije jako sunce.
Drug koji radi u EPS, ima ove Womax, probao ih i mogu reci da su odlicne.
Cena posteno je prava sitnica, gledajuci sta pruzaju.
Moja preporuka, mada ruku na srce ove druge sa linka su lepse. :)

Ja imam Briko sa prozirnim staklima (obojenim, tako da pruzaju neku zastitu i preko dana), da ih nisam dobio sigurno bih uzeo ove radne.

Nisu uopste lose ove sto je dzoni predlozio. Ja sam gledao po Nisu po nekim ribolovackim radnjama ali su sve bile prilicno glomazne, ma uopste mi se nisu dopale, nisu za pod kacigu.
One druge jesu lepse, mada mi se cini da ipak imaju malo zatamljena stakla, a dok covek ne proba ne moze da zna koliko stvarno zatamljuju vidno polje.
Sto se ovih Womax tice, Woby Haus ima veliku radnju u Nisu tako da ih tamo imaju sigurno pa cu da odem i da ih probam.

Imaj samo na umu da sve te radne imaju neki stepen izoblicenja pa cak mozda i dioptriju. Tako da nemoj dugo da ih nosis. Znam ja kad radim nesto tipa kosim travu i slicno kad koristim radne, a oci su mi osetljive na te stvari jer vec imam neku malu dioptriju.
Za kratke voznje ce svakako posluziti, samo eto nemoj satima da ih nosis :)

^

Upravo i meni nesto tako prolazi kroz glavu, da ne bude posle veca steta nego korist, i ovako po ceo dan maltene naprezem oci uz monitor. Ja nekad znam da satima i satima vozim biciklu, tipa izadjem oko 17h a vratim oko ponoci, po nekad i kasnije.
Ove Shimano sto imam sa tamnim staklima su mi odlicne, ne smetaju mi ni prilikom duzeg nosenja i ne izoblicavaju mi okolinu.

Dule, nemoj da ga plašiš. :)

Iako zaista neke radne naočare imaju izobličenja (mala, primetićeš ih samo ako ih tražiš), dioptriju reeeetko koja ima (čak se takve naočare rade po porudžbini i piše na samim naočarama koja je). Kažem to, jer sam probao više njih od kolega biciklista i nisam primetio ikakve probleme. Isti ti biciklisti nose godinama takve naočare i kažu da nemaju nikakvih problema.

Probaj ti par njih, nađi one koji ti najbolje leže i ti si na konju.

Poslednja izmena:
Ja sam samo pricao iz svog iskustva kad ih koristim za rad, naravno ne mora da znaci da svi isto reaguju :)

Hm, i meni trebaju neke naočare, ako nosim sočiva, kakve su ove u boji, dal su bolje za preko dana, imaju UV zaštitu, koja boja stakla se preporučuje?

HSV

Izašao ti je Mirage Pro 2013 - 36.7k, oprema k'o prošle godine.

Poslednja izmena:
A ja sam mislio da sam svoj Mirage Pro preplatio sto sam dao 250e za polovan pre godinu dana, doduse bio je maltene nov.
Kako su krenuli da dizu cenu, ispasce jos da sam dobro prosao, nisu normalni.

Video sam jutros, uzas :)
Kako su krenuli da dizu cenu, ispasce jos da sam dobro prosao, nisu normalni.

Sve isto kao prosle godine samo cene vise :d Aj Avalanche ima Acera prednji menjac, bar su to promenili :d

A jos gori je Capriolo, pogledaj samo ove nove modele, opremu i cene..

Al opet za oko 40k din Avalanche ima najbolju opremu kada uporedis sa Trek, Canondale, Focus, Scott.. koji mogu da se nadju kod nas za taj kes.

Ima u PB neki Custom PB Scott kao, cini mi se da za 34k ima najbolju opremu

Poslednja izmena:
Budale. Za taj krš od bajsa dati tol'ke pare. A što tek ne shvatam one što voze Polar ramove... koji paćenici. :D

Ozbiljno. Mnogo para za prosečnu opremu, ali hsv-ovu priču znamo svi napamet, tako da... :d

Vrh Dno