Šta je novo?

Barcelona - konkretne brojke

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jeste amd konkurentan sad sa cenama,to ne sporim,ali imam osecaj da to nece oboriti Intelovu prodaju,jer ce se ljudi verovatno i dalje opredeljivati za C2D kao i nove Celeron i Pentium E2xxx procesore koji su sve jeftiniji a i dalje brzi od amd-a.
Novi celeroni i novi pentiumi izlaze u Junu. neko ce do juna kupovati racunare,a trenutno su AMD-ovi procesori konkurentije zacenjeni. Realno, C2D je jedino bolji overklokerima, jer K8 ne moze da mu parira klok-za klok, te je u overklokerskom scenariju C2D u prednosti. no, procenat kupaca overklokera se moze izracunati na prste (jedne ruke).

Da,Amd Athlon 64 prestavljen je 23. Septembra 2003,moja greska nije 5 nego 4 god,drugim recima opet dug period.
X2 ili ti K9 je predstavljen 21 Aprila 2005,medjutim tu je dodato samo jos jedno jezgro,nikakvih unapredjenja u arhitekturi nije bilo,kao sto je intel uradio sa D800 i D900 serijom,tako da to necu ni da racunam.
Jeste amd konkurentan sad sa cenama,to ne sporim,ali imam osecaj da to nece oboriti Intelovu prodaju,jer ce se ljudi verovatno i dalje opredeljivati za C2D kao i nove Celeron i Pentium E2xxx procesore koji su sve jeftiniji a i dalje brzi od amd-a.

Realno to nije ni 4 godine,jer predstavljanje nije isto sto i dostupnost na trzistu.To se desilo pocetkom 2004.Sto znaci 3god i 4meseca.A to sto kao K9 nije doneo nista revolucionarno osim stvari tipa: native dual core,socket kompatibilnost i vodjstvo u svim segmentima kad su perf. u pitanju necu ni da komentarisem.
Ljudi se opredeljuju za ono sto ima najbolje perf/$.Mali broj ljudi zapravo zna sta je OC a kamoli da nesto prcka oko bios-a ploce.Znaci OCeri su mala zajednica korisnika.Obicni "Joe Sixpack" trazi jeftinu plocu+procesor i toga za male pare uz odlicne perf. ima sada.Sta ce biti kad izadje novi Celeron i "Pentium" stvarno ne znam.

Poslednja izmena:
Koliko se secam, AMD nije dizao galamu ni 1999 kada je trebao da se pojavi K7.
Secam se da su tada mnogi javno komentarisali kako sumnjaju da K7 moze da parira Intelovom PIII.
I sta se na kraju ispostavilo? Da je K7 bolji, i to osetno, tamo gde je Intel tradicionalno bio uvek bolji, na polju FPU performansi.

Iz tog razloga cekam da vidim Barsu (Agenu) na delu, pa cu tek onda da donosim zakljucke.

P.S. Bas me briga koji se bolje klokuje. Najbitnije je da ima povoljnu cenu.

Koliko se secam, AMD nije dizao galamu ni 1999 kada je trebao da se pojavi K7.
Secam se da su tada mnogi javno komentarisali kako sumnjaju da K7 moze da parira Intelovom PIII.
I sta se na kraju ispostavilo? Da je K7 bolji, i to osetno, tamo gde je Intel tradicionalno bio uvek bolji, na polju FPU performansi.

Iz tog razloga cekam da vidim Barsu (Agenu) na delu, pa cu tek onda da donosim zakljucke.

P.S. Bas me briga koji se bolje klokuje. Najbitnije je da ima povoljnu cenu.

Izgleda da sam ja onda neshto propustio.Kada je to K7 bio bolji od PIII ???

Od kada se pojavio pa do kraja razvoja PIII i prelaska na P4.

Sa PIII Intel je doziveo svoju prvu veliku blamazu kada je povukao verziju na 1,13GHz jer nije bila dovoljno stabilna.

Pa nije bas da je K7 bio bolji od P3, PIII i K7 su se klali tu negde takt za takt, koji procenat jedan brzi ovde, drugi onde, a ADM je bio nesto jeftiniji.

Ma gde covece, Athlon je bio jaci na svim poljima. Eventualno je SSE optimizacija vadila PIII iz go*ana. Ali u svemu drugom, pogotovu u 3D-u nije PIII imao sta da trazi pored Athlona. Dupla magistrala, ogromnog L1 kesha i odlicne FPU jedinice. Jedino u cemu je bio dobar Pentium je to sto je bio ladan ko spricer.

Čini mi se da je tek izlaskom Tualatina PIII prevazišao Athlona ("kasno Marko na Kosovo stiže"). Nedugo zatim je zašao XP, pa P4 i td.
Pozdrav. :wave:

Tualatin u 0.13u nije prevazisao AthlonXP u 0.18u, ni klok za klok, ni po maksimalnom kloku. S' druge strane po potrosnji svakako jeste.

Do danas, Intel je uklonio mnoga uska grla iz P6 mikroarhitekture, a AMD je definitivno na potezu. Mnogi iscekuju da vide kakvo unapredjenje donosi Barselona. Fudo kaze da se AgenaFX @2.5 Ghz klokuje na 3.0 Ghz bez dizanja napona na novom Ati/AMD chipsetu.

Poslednja izmena:
Ne kapiram "pobornike tabora". U konfi mi je cpu AMD i vga nVidia, ali isto tako bih mogao imati i cpu Intel i vga AMD ATI. Citam ovde ovaj je prs'o, ovaj propada, opet spekulacije a nikome od nas ne treba samo jedna firma na trzistu. U tom slucaju bili biste presrecni da 8600GTS kupite za 300€. AMD vodi bitke na nekoliko polja a iskreno se nadam da ih nece izgubiti i da ce K10 biti bolji od C2D i HD2900 biti bolja od GF8800 jer samo na taj nacin napravice nesto novo, bolje i jeftinije.

Moze samo jedno pitanje, koji je od ova dva procesora bolji, x2 6000+ za 215e, ili e6600 za 240e?

Moze samo jedno pitanje, koji je od ova dva procesora bolji, x2 6000+ za 215e, ili e6600 za 240e?

E6600 je bolji, ali je ploca nesto jeftinija za 6000+. 6000+ moze da se klokne sa dobrim kulerom na 3.2 ghz mozda 3.3, a E6600 moze i vise, pa je onda opet bolji.

Mala prednost 6000+ je sto podrzava buduce procesore K10. Penryn verovatno opet nece raditi u "starim" 975 i nf680i plocama zbog vrm-a.

Ne kapiram "pobornike tabora". U konfi mi je cpu AMD i vga nVidia, ali isto tako bih mogao imati i cpu Intel i vga AMD ATI. Citam ovde ovaj je prs'o, ovaj propada, opet spekulacije a nikome od nas ne treba samo jedna firma na trzistu. U tom slucaju bili biste presrecni da 8600GTS kupite za 300€. AMD vodi bitke na nekoliko polja a iskreno se nadam da ih nece izgubiti i da ce K10 biti bolji od C2D i HD2900 biti bolja od GF8800 jer samo na taj nacin napravice nesto novo, bolje i jeftinije.

Ja sigurno nisam pobornik tabora, samo bi mi bilo jako zao da Intel krene opet da przi sa monopolistickim cenama svojih procesora. Iskreno, AMD pocinje da me zabrinjava i deluje kao da su spavali na lovorikama proteklih godina.

Poslednja izmena:
Objasni mi samo kako cpu 6000+ podrzava buduce procesore K10.

Fedja se pogresno izrazio. hte o jedakaze da ako sada uzmes X2 6000+ i socket AM2 plocu, isti ces jednostavno moci zameniti sa Agenom kada izadje, zadrzavajuci ostatak platforme.

Generalno, ako ne klokujes X2 6000 je bolji izbor, jer za razliku u ceni samih procesora i komarabilnih ploca, mozes ustedjeni novac da prebacis na VGA i dobijes generalno brzi sistem u odnosu na C2D+LGA775 kombinaciju.

Tualatin u 0.13u nije prevazisao AthlonXP u 0.18u, ni klok za klok, ni po maksimalnom kloku. S' druge strane po potrosnji svakako jeste...

Gde me nađe...:d
Pa gde sam ja to rekao da je prevazišao AthlonXPa. Pa čak ni Thunderbird (el se beše tako zvala revizija Athlon jezgra pre XPa?) nisam naveo jer su koliko se sećam bili tu negde.
Baš sam iz tog razloga i naveo samo Athlon, jer je od tada krenula neka vrsta "kašnjenja" Intela za svojim konkurentom.,)
Pozdrav.:wave:

Moci ces da ubacis K10 cpu na AM2 plocu, a AM2+ ploce treba da budu dosta brze sa HT3.0, mnogo brzim modulima rama, samim chipsetom i napravis si usko grlo. Kako god pricali vreme je takvo da zelis li nesto da menjas moras promeniti skoro sve, ako ni zbog cega drugog onda zbog performansi, sta ce bilo kome nesto da radi sa smanjenim kapacitetom ako vec dajes pare za nesto dobro?

Do sada je praxa pokazala da ubrzavanje HT linka ne donosi neko bitno ubrzanje. Sto se tice memorije, K10 ce koristiti DDR2 memoriju, mozda ce deklarisati na 1066 Mhz, sto svakako nije po JEDEC standardu. Iskreno, ne mislim da ce K10 imati nesto mnogo srozane performanse cak i na obicnim nForce4 Ultra plocama.

Testovi ce najbolje pokazati, a do tada ce izgleda zubi prestati da nas bole! :d
Definitivno moram da se naspavam ! :d

Poslednja izmena:
Usput jos jedno pitanje, da li ce K10 moci i na nforce 4 am2 chipset?

Usput jos jedno pitanje, da li ce K10 moci i na nforce 4 am2 chipset?
Zasto ne bi mogao. Koristi DDR2 memoriju i HTT specifikacija je kompatibilna unazad. Mozda neces imati split power planes, ali ce power managemant biti verovatno na nivuo K8 procesora.

Jedino ako ne izmisle nesto sa VRM-om kao Intel, mada sumnjam da su u takvoj poziciji da to urade. S' obzirom da je najavljeno da ce K10 raditi u Socket 1207 , kao i u 1207+ plocama za Opterone, analogno tome AM2+ verzije bi trebalo da rade u AM2, uz updtate BIOS-a, naravno.

Poslednja izmena:
AMD-ovci su na novinarskoj konferenciji održanoj u Munchenu u petak govorili o svojoj nadolazećoj K10 arhitekturi procesora.

U K10 arhitekturi integrirani memorijski kontroler (IMC) će doživjeti velike promjene. Pri korištenju višestrukih memorijskih modula, u skladu sa primjerenom implementacijom BIOS-a i usmjerivanja na matičnoj ploči, IMC će moći pristupati memoriji u 64-bitnim kanalima (72-bitnim ako se koristi ECC). Na taj način je moguće simultano čitanje i zapisivanje podataka ili povećanje efikasnosti neregularnih pristupnih režima koji se povećano javljaju u quad-core okruženjima. Ovo svojstvo će biti dostupno na AM2+ i F+ pločama; dok će na AM2 i F pločama biti zadržan klasični 128-bit dual-channel mod. Također, zbog odvojenih naponskih linija, IMC-u se takt može spuštati odvojeno od jezgrara CPU-a (zajedno sa sniženim naponom), što će omogućiti "overclocking" CPU-a bez promjene brzine radne memorije (ovo opet vrijedi samo za AM2+ i F+ ploče).

Objašnjeno je i kako će quad-core dizajn profitirati od crossbar switch-a - okosnice komunikacije K10 arhitekture. U trenutnoj Intelovoj quad-core arhitekturi ponekada dio podataka prolazi kroz FSB, dok će se u K10 arhitekturi sva interna komunikacija CPU-a odvijati unutar jezgre uz pomoć prije spomenutog crossbar switcha koji je već sada spreman za upotrebu i u procesorima sa 8 jezgri.

Nova arhitektura donosi i dijeljenu L3 keš memoriju i dedicirane L1 i L2 keš memorije. Naglašeno je i kako K10 donosi lepezu tehnologija za uštedu energije, koje bi trebale zadržati termalni dizajn quad-core procesora na razini današnjih dual-core procesora. U prvom redu tu je neovisno izvođenje takta svih jezgara, dok je u današnjim procesorima takt uvijek jednak za sve jezgre. Ovo će omogućiti entuzijastima "overclockiranje" pojedinih jezgara. Iako AMD ne podržava podizanje takta iznad zadanih vrijednosti, priznaju da ima ljudi kojima je to interesantno. No, zaštitili su se mogućnošću detekcije PLL programiranja čime poništavaju jamstvo u slučaju kvara izazvanog podizanjem takta.

Razgovor o K10 arhitekturi ja završen spominjanjem kako će Shanghai kao nasljednik Barcelone na serversko tržište izaći u 2008. godini, a imati će poboljšanu quad-core arhitekturu i biti kompatibilan sa postojećim socket F platformama. DailyTech tvrdi kako će biti napravljen u 45nm tehnologiji i imati 6MB L3 keš memorije.

U trenutnoj Intelovoj quad-core arhitekturi ponekada dio podataka prolazi kroz FSB, dok će se u K10 arhitekturi sva interna komunikacija CPU-a odvijati unutar jezgre uz pomoć prije spomenutog crossbar switcha koji je već sada spreman za upotrebu i u procesorima sa 8 jezgri.
UVEK C2D chipovi, smesteni u jedno pakovanje intelovih quadcore procesora komuniciraju, medjusobno, preko magistrale, odnosno northbridgea. Medjusobno, preko sherovanog L2 cachea komuniciraju samo jezgra u okviru jednog chipa.

Tacno je da se deo komunikacije izmedju jezgara obavlja preko FSB-a, kao sto je i slucaj kod AMD X2, preko memorijskog kontrolera. To se desava u slucaju da se potrebni podaci ne nalaze u (ne)shareovanom L2 kesu. Shareovan kesh iskljucuje potrebu za dupliranjem podataka, kao sto je slucaj kod shareovanog kesha, kao i gubitak vremena oko transfera podataka iz jednog u drugi kesh. Koliko sam skapirao, Barcelona ce svoj L3 koristiti kao victim kesh u koji ce se smestati shareovani podaci. Licno, ocekujem dosta od ovog procesora u MP sistemima, bas zbog specificne kesh arhitekture.

Nisam siguran samo, koliko ce ovaj L3 imati uticaja na performanse u single thread aplikacijama.

Poslednja izmena:
Znacice verovatno na XP-u jer scheduler bukvalno razbacuje proces iako nema potreba za tim. Recimo da imate dual/quad/octal core sistem, a samo jedan zahtevan proces sa samo jednim thread-om; taj process ce "setati" medju procesorima, nece ostati na istom, iako nema razloga da se pomera. Srv03 je recimo tu mnogo bolje odradjen.
(Ako se ne varam, Linux ne seta proces odavno, tako da tu ne bi bilo razlike).

To je MP/MT load balance, koji bas i nije jaca strana windowsa XP, mada, setanje procesa ne predstavlja neki problem. Zbog toga bi single thread aplikacije na dual core procesorima, trebale da rade sporije, medjutim, nije bas tako.

AMD: Barcelona quad-core 50% brža od Intel quad-core Xeon-a

http://www.tgdaily.com/content/view/31729/135/

There are lots of question marks surrounding AMD’s first quad-core CPU, the Barcelona server/workstation processor. How fast will it be and - most importantly - will it be able to outpace Intel’s quad-core Xeon 5300-series (“Clovertown”) processors. It will, says AMD, and in fact upgraded its performance expectations.

So far, we the company had claimed that Barcelona will surpass the performance of Clovertown by about 40% at any given clock speed. Now the company says that it believes that Barcelona will have a 50% advantage over Clovertown in floating point applications and 20% in integer performance “over the competition’s highest-performing quad-core processor at the same frequency.”

AMD did not release the specific clock speeds of Barcelona. Intel’s Clovertown currently tops out at 2.66 GHz, but the company has begun supplying limited numbers of 3.0 GHz server quad-core processors.

AMD also announced the new dual-core Opteron models 2222 SE and 8222 SE, which somewhat had been announced already at the beginning of this month: AMD claims that the new 3.0 GHz Opterons beat comparable Intel Xeon 5100 series processors in three server-specific benchmarks (SPECint_rate_2006, SPECint_rate2006, SPECompM2001) by up to 24%.

The 2222 SE is available for a tray price of $873, the 8222 SE is priced at $2149. Intel’s 3.0 GHz Xeon 5160 processor currently sells for $851.

Inquirer se takođe oglasio - http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=39103

Nije li ovo moglo u Barcelona - konkretne brojke thread? Za svaku informaciju se otvara novi thread i stvara se haos.
Jel mogu moderatori da premeste ovo,postaje smesno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno