Šta je novo?

Barcelona - konkretne brojke

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
K10 at 2.5 GHz beats QX6800 in multimedia-A 33 to 66 percent faste

A 33 to 66 percent faster

In Sandra multimedia benchmark Agena / Barcelona K10 2.5 GHz scores over 400.000 it/s (instructions / second) in integer test and about 300.000 it/s in floating point test. Yeah there are some Agena / Barcelona parts runing at 2.5 GHz at press time and we got the chance to share the scores with the world.

Intel's fastest QX6800 Quad core at 3 GHz scores about ~300.000 it/s in integer and ~180.000 it/s in floating point test.

So at least in multimedia stuff and this synthetic benchmark AMD's native quad core is 33.3 percent faster than Intel's fastest Quad core, while in the floating calculations it is a massive 66 percent faster.

The QX6850 with FSB 1333 might improve the situation a bit, but it won't be enough save the day. Intel needs to go much higher than 3 GHZ to match the 2.5 GHz K10 part.

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=663&Itemid=1

Jeste da je sinteticki test,ali razlika(klok za klok) je neverovatna!
Na 2.5Ghz(oba cipa):56% brza u int,95% brza u float testu!
Kazem ,sigurno nece biti tolika razlika u real world aplikacijama,ali da ce biti razlike,to postaje veoma jasno.

Poslednja izmena:
2.5 Ghz Barcelona vs 2.93 Ghz Core 2 QX6800. Dakle, nije klok za klok. Samo jos da vidimo zvanicno taj rezultat, a ne ovaj rekla - kazala.

Valjda nebi ovoliko lagali?
Prema AMD-u Barcelona je 50 procenata brža u floating point aplikacijama, i 20 procenata u integer aplikacijama na istoj frekvenciji. Ono što je bitno su integer performanse. Mislim da su ove informacije tačne, odnosno moraju biti tačne jer je AMD u prilično lošoj poziciji.

@Jerry[NS]
Za mene je ovo vijest koja zaslužuje poseban thread! A ono što je smiješno je tvoja reakcija i post koji ne treba biti u ovoj temi. Idi na PM pa se žali!

2.5 Ghz Barcelona vs 2.93 Ghz Core 2 QX6800. Dakle, nije klok za klok. Samo jos da vidimo zvanicno taj rezultat, a ne ovaj rekla - kazala.

Evo ja sam izracunao na brzinu klok za klok :).Naravno pod uslovom da je ovo tacno.
BTW Fudo mi je odgovorio da to nije rezultat za QuadFX(2 K10 CPU-a) vec za jedan Quad Core K10 @2.5GHz.

Poslednja izmena:
Valjda nebi ovoliko lagali?
Prema AMD-u Barcelona je 50 procenata brža u floating point aplikacijama, i 20 procenata u integer aplikacijama na istoj frekvenciji. Ono što je bitno su integer performanse. Mislim da su ove informacije tačne, odnosno moraju biti tačne jer je AMD u prilično lošoj poziciji.

@Jerry[NS]
Za mene je ovo vijest koja zaslužuje poseban thread! A ono što je smiješno je tvoja reakcija i post koji ne treba biti u ovoj temi. Idi na PM pa se žali!
Ma moja reakcija se odnosi na vest, a ne na post. Vest je okacena bez ikakvog dokaza u stilu, eto bacili smo pogled na Sandru, ima oko 66% vise iteracija u sekundi vise nego C2Q na 2.93 Ghz. :D

Ocu da kazem da ovo nije konkretan benchmark, vec obicna glasina, koja je cak manje vredna nego oni screen shotovi klokovane Barcelone na 3.04 ghz.

Usput, integer performanse su jos i najmanje bitne i tu K8 najmanje zaostaje za C2D. Ono gde je problem kod K8 u odnosu na Core 2 jeste SIMD.
FPS u igrama je veci na C2D zbog SIMD-a i zbog daleko naprednijeg rada sa keshom kao i zbog odlicno resenog out of order load mehanizma, sto utice generalno i na FP i na INT performanse kada se rade load/store operacije koje su definitivno limitirajuci faktor u svakom procesoru. C2D je vrlo pametno projektovan CPU, a ne sumnjam da je i K10 jos bolje uradjen, sudeci po spisku unapredjenja koje donosi.

Izvinjavam se sto nisam citao celu temu pa pitam ono sto je mozda napisano. Kada ce da izdju ti Barsa procesori? Bas me zanima kakvi ce biti u odnosu na C2D,na vestima na bench-u sam procitao da iz AMD garantuju 50% bolje pref od konkurencije :trust:

AMD je najavio serversko resenje, Opteron sa K10 jezgrom - Barcelona za polovinu 2007. godine, kad ce poceti da se isporucuju, niko nije siguran, ali u vecem broju i za desktop masine ce se pojaviti krajem 2007. pred bozicne praznike i pocetkom 2008. Sa preciznoscu niko zivi ne moze da potvrdi kada izlaze. Verovatno kada se steknu potrebni uslovi za to! :d

A to je yield, jer K10 je ogroman chip sa skoro 500m tranzistora i 283 mm^2 povrsinom jezgra.

Izasao je optimizaion manual za K10. Vektorske SSE performanse ce biti sigurno poboljsanje drasticno u odnosu na K8, operacije sa stekom ce takodje biti poboljsane, 32B fetch ce doneti ubrzanje narocito u 64bitnim integer operacijama, spekulativni rad sa memorijom ce takodje ubrzati int i na kraju i sam memorijski kontroler koji je lepo sredjen ovog puta. Sve smo to znali, samo je pitanje jos koliko ce to zaista da ubrza stvari, jer niko ne zna tacno dok ne vidi i pitanje je koju kolicinu K10 procesora cemo i kad cemo ih videti.
Niko ne sumnja da je K10 zwer. :) Ali sasvim sigurno nece biti zwer za dve tri godine.

Poslednja izmena:
Na plocici se nalazi SRAM a ne procesor kao sto je Intel predstavio a tu je prilicna razlika. SRAM se koristi za rana testiranja proizvodnog procesa sto znaci da ce AMD jos malko popricekati dok ne budu mogli do proizvode procesoru u tom procesu.

Na plocici se nalazi SRAM a ne procesor kao sto je Intel predstavio a tu je prilicna razlika. SRAM se koristi za rana testiranja proizvodnog procesa sto znaci da ce AMD jos malko popricekati dok ne budu mogli do proizvode procesoru u tom procesu.

AMD je proizveo prve SRAM 45nm wafere u januaru prosle godine...

Poslednja izmena:

Ma slažem se, ali moram da odam priznanje AMD-u na trudu. U slučaju da ipak budu u stanju da proizvedu CPU u 45nm, posle nove godine, još uvek će da kasne za intelom skoro dve godine kada je ovaj proizvodni proces u pitanju. Voleo bih da vidim kako Barsa radi i da na osnovu svega predpostavim kako će da im radi CPU u 45nm, vreme je pred nama, ostaje samo da sačekamo preliminarne rezultate i na osnovu toga da donesemo neki zaključak.

Poslednja izmena:
Od kud sad 2 godine ako intel predstavlja procesore (na tržištu!) krajem 2007./početkom 2008., a AMD polovinom 2008.?

AMD quad-core sistem s Barcelona Jedno od računala na slikama zasnovano je na jednoprocesorskom sustavu, dok je drugo opremljeno s dual quad-core procesorima iz Barcelona linije.

Oba sistema su bila zauzeta kodiranjem 1080P demo filma Spiderman 3 u H.264 format, a prema tvrdnjama Hard OCP-a na dual quad-core procesorima ta radnja je bila vrlo blizu real-time kodiranju. Ako se to pokaže kao istina, nova poslastica iz AMD-a će zasigurno postati predmetom želja svih zaljubljenika u računala. Jedna od zanimljivosti se veže i uz grafički sistem u prikazanim računalima, zasnovan je oko trenutno najtraženije robe – Radeon X2900XT.
http://www.hardocp.com/news.html?news=MjU2OTYsLCxoZW50aHVzaWFzdCwsLDE=

Ako je tacno da se 1080 rezolucija enkodira u skoro realnom vremenu na Dual Barsi onda to definitivno znaci da je Barcelona daleko brza od bilo kog Intelovog resenja u sledece dve godine. Samo napred.

Poslednja izmena:
Prikazali su i 45nm wafer. Koliko znam Intel je prikazao svoj 45nm wafer pre otprilike 6 meseci. U svakom slucaju to nisu lose vesti. Jedino jos da vidimo i konkretne brojke koje Barsa donosi.

Od kud sad 2 godine ako intel predstavlja procesore (na tržištu!) krajem 2007./početkom 2008., a AMD polovinom 2008.?
Pa lepo prvi SRAM 45nm wafer proizveden je u prosle godine u januaru http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/20060125comp.htm pa im je trebalo skoro godinu i po dana da to sprovedu kroz penryn procesore koji još nisu izasli na tržište (a ako je ova vest sad izasla onda i za proizvodnjom prvog SRAM 45nm wafera kasne godinu i po dana). Ako polazimo logikom da AMD neće biti nešto brži od intela onda 45nm CPU od AMD-a možemo očekivati ko zna kad. Opet ponavljam Barsa ce biti presudni faktor, gde ako bude bila lošija od penryna budućnos AMD-a sigurno neće biti svetla.

Pa lepo prvi SRAM 45nm wafer proizveden je u prosle godine u januaru http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/20060125comp.htm pa im je trebalo skoro godinu i po dana da to sprovedu kroz penryn procesore koji još nisu izasli na tržište (a ako je ova vest sad izasla onda i za proizvodnjom prvog SRAM 45nm wafera kasne godinu i po dana). Ako polazimo logikom da AMD neće biti nešto brži od intela onda 45nm CPU od AMD-a možemo očekivati ko zna kad. Opet ponavljam Barsa ce biti presudni faktor, gde ako bude bila lošija od penryna budućnos AMD-a sigurno neće biti svetla.

Nema sta mnogo da se filozofira, ako su testovi stvarno tacni i ako se HD 1080i materijal enkoduje u skoro realnom vremenu (recimo to je sve u granici izmedju 20-24fps za PAL i 26-28FPS za NTSC) to je kvantni pomak u odnosu na sadasnju najbrzu (superklokovanu) Intel platformu, to znaci da bi ta masina klasican sat vremena u SD DVD formatu konvertovala za manje od minute, tu je svaka dalja prica zavrsena, jos samo da je ovo tacno.

mene samo zanima sto se tice tih tehnickih poboljsanja koliko su ona stvarno korisna sto se tice performansi... recimo msi i mesi protokol su primer gde poboljsanje daje rezultate koji su reda ni par procenata... oni su nabrojali svasta ali koliko to utice na razlicite workload-e to me zanima.. a i sve ostale verovatno :)

Čitao je intelova saopštenja u kojima je Otelini zaista rekao da su 2 godine ispred konkurencije kada je tehnološki proces u pitanju. Možda Otelini zna nešto što mi ne znamo ali je ipak malo preterao.

Kako sam ja shvatio "skoro real time" encoding HD 1080p materijala je postignut na dual quad-core Barcelona procesoru sto ce reci da je ovaj posao radilo ukupno 8 jezgara. Bas me zivo interesuje koliko bi frejmova dao Intelov dual quad-core sistem?

Kao prvo, ono mi ne izgleda kao 45nm SRAM wafer. 45nm wafer sa penryn procesorima je najvise 6 meseci iza danasnjeg dana. Da bi izbacili na trziste novi CPU, potrebno je da postignu yield, pa prema tome, kada se steknu odgovarajuci uslovi, tada ce se pojaviti i 45nm procesori na trzistu. Kao drugo, vec je bilo price da ce Chartered praviti u pocetku 45nm Shanghai procesore, a nije navedeno u kojoj je fabrici maskiran doticni wafer.

Čitao je intelova saopštenja u kojima je Otelini zaista rekao da su 2 godine ispred konkurencije kada je tehnološki proces u pitanju. Možda Otelini zna nešto što mi ne znamo ali je ipak malo preterao.

Mozda je mislio da je njihov ne-rodjeni 45nm proces 2 godine iza AMD-ovog 90nm koji je pred zasluzenu penziju. :d

Kako sam ja shvatio "skoro real time" encoding HD 1080p materijala je postignut na dual quad-core Barcelona procesoru sto ce reci da je ovaj posao radilo ukupno 8 jezgara. Bas me zivo interesuje koliko bi frejmova dao Intelov dual quad-core sistem?

Odma da ti kazem da dual Xeon sat SD materijala kompresuje oko 5.3 minuta i da mu je HD encoding 1080i veliki zalogaj.

I pogledajte ovo...

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=631&Itemid=40

Pitam se da li je u enkoding ATijev GPU umesao svoje prste ? :d
Ako je brzi 20-50% od Xeona to mogu da razumem, ali nekoliko puta... tu onda nesto smrdi.
Nego, realno, kojom brzinom dual xeon 5355 kompresuje HD 1080i ?

Pitam se da li je u enkoding ATijev GPU umesao svoje prste ? :d
Ako je brzi 20-50% od Xeona to mogu da razumem, ali nekoliko puta... tu onda nesto smrdi.

Iz nativnog DVCPRO HD u MPEG2 HD oko 3 FPS :D a iz HD Mpeg2 u H264 oko 7 fps, e sad pitanje je iz sta je u sta kompresovano, samo da znam sta su radili i na kojim podesavanjima odma ce mi biti jasnije

Nesto ovako:
http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=qx6700&page=9
http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=x5355&page=10
?
Mislim da je u pitanju tipican hype ili izvrtanje cinjenica, da imaju tako jak CPU vec bi postavili javni benchmark.

Nije u pitanju memory starvation sto se vidi iz testa AMD procesora.
Ili je nesto tipa novi DivX - extra optimizovani encoding software za AMD platformu. Sto nije losa stvar, ali je bitna koliko i brzhi rad Photoshop-a na AMD-u. (bitan onome kome treba, nebitan drugima :D)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno