Šta je novo?

Banka Poštanska Štedionica (bivša MTS Banka) (2024)

Dali se naplaćuje provera stanja na bankomatima drugih banaka . U pitanju je Dina BPŠ.

Meni od juče ne funkcioniše e-banking, ni na aplikaciji ni preko sajta. Ne može da se loguje na nalog, stalno izbacuje "internal service error" ili "user not found"...kažu u call centru već se više ljudi žalilo ali ne znaju kad će biti rešeno 😒

Imao Dinu koja je istekla 31. marta. Negde krajem marta se pojavila nova kartica sa statusom: U procesu kreiranja i ostala zaglavljena u tom statusu do daljeg.
Pisao prigovor mailom 22. aprila, odgovor nikada nisam dobio. I juce iz dosade podnesem prigovor preko e bankinga i dobijem odgovor da mi je kartica u ekspozituri i da mogu da je podignem.
Jutros čekao sat i po vremena u banci.
Pitao sam radnicu da li ću kada mi master bude istekao morati isto da dolazim u ekspozituru, rekla je da ću morati, jer kao navodno više ne šalju na kućnu adresu.
Veliki minus zbog neobaveštavanja da mi je kartica u ekspozituri. Kao i samog načina reizdavanja kartica, zašto ne može na kućnu adresu kao i do sada? Šta više, mislim da je majci koja je korisnik "običnog" računa, nova kratica upravo poslata na kućnu adresu.

Pisao prigovor mailom 22. aprila, odgovor nikada nisam dobio. I juce iz dosade podnesem prigovor preko e bankinga i dobijem odgovor da mi je kartica u ekspozituri i da mogu da je podignem.
Jeste cela priča bez veze, ali znaj da su mnogo spori oni koji su zaduženi za rešavanje prigovora (mejl prigovori ili odgovarajuća kontakt forma), tako da to što nisi dobio odgovor za desetak dana nije neobično. Verovatno će ti stići kroz još desetak... S druge strane, ekipa zadužena za digitalne servise (mejl hb ili odgovarajuća kontakt forma) znatno je agilnija.

Kao i samog načina reizdavanja kartica, zašto ne može na kućnu adresu kao i do sada? Šta više, mislim da je majci koja je korisnik "običnog" računa, nova kratica upravo poslata na kućnu adresu.
Jesi li siguran za majku? Da li su joj nešto naplatili? Po aktuelnom tarifniku je dostava kartice na kućnu adresu fantastičnih 800 dinara, a i odnosi se samo na Post Card (iliti osnovnu Dinu, koja je trenutno kobrendirana sa UnionPay, a koju si valjda i ti sad dobio), dok za ostale nema te opcije. Biće da su odlučili da uštede na tome, mada slažem se da nema logike da vas sa Računom plus nisu obavestili o promeni.

Jesi li siguran za majku? Da li su joj nešto naplatili? Po aktuelnom tarifniku je dostava kartice na kućnu adresu fantastičnih 800 dinara, a i odnosi se samo na Post Card (iliti osnovnu Dinu, koja je trenutno kobrendirana sa UnionPay, a koju si valjda i ti sad dobio), dok za ostale nema te opcije. Biće da su odlučili da uštede na tome, mada slažem se da nema logike da vas sa Računom plus nisu obavestili o promeni.
Da, UnionPay je u pitanju i kod mene i kod nje.
Nisam siguran u potpunosti, baš zbog toga što sam smatrao da ja predugo čekam, pitao je da li je išla do banke i kako su je obavestili i ona je rekla da su joj poslali sami na kućnu adresu.

Pa ja sam dobio obavestenje postom pre dva meseca za Union beskontaktnu karticu da se preuzme u ekspozituri, i to je za obican dinarski racun, pritom postojeca dina nije istekla (istice za dve godine), vec su napravili novu Union pre isteka stare. Osim toga, za drugi multivalutni racun (Racun plus), je prosle godine dostavljena postom osnovna master, i dodatna dina obicna, kao i uvek, bez naknade.

Poslednja izmena:
Ja nisam dobio obavestenje da je kartica u filijali Racun plus je u pitanju bivsi sad zvali me da potpisem za reklamaciju opet kad ono kartica tamo I kao aktivna a ne mogu da je koristim jer je neko nije jos ubacio u sistem 🤣

Pa nije bivsi, i dalje je racun plus naziv :) Ali nisi jasan, koja kartica je u ekspozituri? Osnovna master?

Da osnovna Dali su mi je Ali ne mogu da je koristim.

Meni je danas neke transakcije kreditnom karticom zaduzilo u Evrima umesto u dinarima. Do sada to nije radilo tako. Transakcije su obavljene u Srbiji (Ananas i Drive.GO sipanje goriva na NIS-U)
Da li je neko imao slican problem?

Meni je danas neke transakcije kreditnom karticom zaduzilo u Evrima umesto u dinarima. Do sada to nije radilo tako. Transakcije su obavljene u Srbiji (Ananas i Drive.GO sipanje goriva na NIS-U)
Da li je neko imao slican problem?

Pa oni su u potpunom rasulu. Transakcije u dinarima zadužuju u evrima, a transakcije u evrima zadužuju u dinarima...😲

Naravno, nakon knjiženja će biti sve zaduženo kako treba, ali tih par dana od trenutka transakcije do trenutka knjiženja imaš zarobljen novac u obe valute jer jedna valuta mora da ti stoji na računu do trenutka knjiženja (ne znaš kad će proknjižiti) dok ti je druga oduzeta do trenutka knjiženja. Ne znam kako drugačije ovo tretirati nego direktan kriminal, odnosno privremeno neodobreno prisvajanje novca klijenata.

Pisano par puta na istu temu. Banka ce nakon knjizenja evre vratiti, a skinuti dinare. Tako im je sistem trenutno podešen, a nikome još uvek nije jasno zasto i nije moguće podesiti samostalno od strane klijenata.

To je direktno kršenje OUP banke.

Poslednja izmena:
Pisano par puta na istu temu. Banka ce nakon knjizenja evre vratiti, a skinuti dinare. Tako im je sistem trenutno podešen, a nikome još uvek nije jasno zasto i nije moguće podesiti samostalno od strane klijenata.
Ali to mi se do danas nije desavalo. Ustvari, cak i danas pre podne sam platio parking kod UC u Beogradu sa kreditnom karticom i zaduzilo mi je dinare a onda poslepodne mi je pocelo zaduzivati Evre. Napominjem da je u pitanju kreditna MasterCard kartica. Znam da kada placam nesto na Internetu, sto je u Evrima, da mi prvo zaduzi dinare pa posle knjizenja zaduzi sa deviznog racuna i vrati dinare, ali ovo je novo.

1746831361196.png

Ističe mi Mastercard u sedmom mesecu, dali se ista obnavlja ili ukida, vidim da na sajtu nepostoji više Račun plus ?

Ističe mi Mastercard u sedmom mesecu, dali se ista obnavlja ili ukida, vidim da na sajtu nepostoji više Račun plus ?
Postoji. Kao i do sada, kada krene izrada kartice pojaviće se na nalogu. Pa pratiš njen status.
Ako je verovati komentarima više ne šalju na kućnu adresu već ćeš morati da je podigneš u ekspozituri.

Poslednja izmena:
Da mi je neko rekao da ću posle svega inostranu platu primati preko štedionice, ne bih mu verovao. Ali, probao i sad će tu i da ostane. Račun plus je u pitanju. Juče su mi poslali mejl o deviznom prilivu sa izjavom u prilogu i mogućnošću da istu vratim mejlom. Ne moram nigde da idem, ogroman plus za mene. za svaki slučaj štampao, popunio, potpisao, fotografisao i poslao im nazad. Sredstva su bila odobrena za tri minuta. Ne preterujem.
Prošli mesec sam primio u jednoj fensi šmensi banci i ne gledajući kurs, izgubio sigurno 35 evra. A onda kažu besplatno održavanje računa. Kako ono beše: Nema besplatnog ručka.

Pretpostavio sam. Ne primam platu kod njih, već povremene uplate. Najviše sam osetio kada sam primio funte. Kod njih je 0.4% za uplate iz inostranstva, za Račun lus koliko vidim je 0.2%.

Tih 0.4% je najmanji problem. Problem je njihov devizni kurs koji je bezobrazan.
Danas u štedionici kupovni kurs za USD na računu plus je
102,3068,a u RF za iRačun je
98,9662.
Pa ako ti je primanje bar 1000 dolara, jasno ti je koja je to razlika.

Jeste, baš nepovoljno. Zato i insistiram na € kad primam uplate, pa ih svlačim preko bankomata i idem do menjačnice.

I ja bih, al Ameri ne vole Evriće. A i sigurno bi me preko tih konverzija to opet koštalo.

Kad smo već kod USD, ako kupujete nešto u USD, a primaju UnionPay (Aliexpress npr.) najbolja vam je opcija do koristite Dina/UnionPay pay karticu vezanu za dinarski račun (Dina se ne može ni vezati za devizni račun). Konverzija iz USD u RSD ide po srednjem kursu! Ako kupujete u nekoj drugoj stranoj valuti konverzija ide iz te valute u USD po kursu UnionPay, pa opet iz USD u RSD po srednjem kursu. Nisam do duše proučavao kakav je UnionPay kurs u poređenju sa Visa/Master.

Dugo nisam koristio Racun plus... Zanima me kakvo je sad stanje po pitanju odrzavanja racuna, da li skidaju mjesecnu naknadu ukoliko nema sredstava na racunu (racun ide u minus)?
Imao sam neke transkacije ovog mjeseca, pa ne znam da li da ostavim prazan racun ili bolje da obezbijedim 250 dinara za odrzavanje...

Nazad
Vrh Dno