Šta je novo?

Banka Intesa

Danas sam napravio dve virtuelne kartice i oba puta dobio broj kartice sa 17 cifara umesto 16.
GOG i G2A ne prihvataju takve brojeve kartica i sada ne mogu da izvršim plaćanje. Pretpostavljam da će svaka sledeća imati 17 cifara.

Može li neko da proveri kako kod vas kreira?

Probao, isti rezultat.

Kod mene ne dodaje cifru već uvek doda B kao 17 znak ali ja ga obrišem i sve prođe bez problema.

Upravo sam napravio virtuelnu iz browser-a na desktopu (umesto iz app kao ranije) i dobio broj sa 16 cifara koji naravno radi. 🤔

Jedno pitanje. Povukao sam pare sa Payoneera na $ račun u Intezi. Precizno, imao sam $144, Payoneer mi je odmah rekao da je njihov fee fiksni $10, što znači da mogu da povučem $134 što sam i uradio. Posle par dana mi stiže poruka da mi je leglo $124. Kada sam otišao da ih podignem, video sam da je banka uzela fee $3, mogao sam da podignem $121. Zanima me ko je uzeo ovih dodatnih $10. Ona u banci nema pojma. Ne radi se o $10, već me zanima.
Možda ti je payoneer uzeo 10$ od tih 134 koje si povukao a 10$ koje nisi povukao ti stoje na payoneer-u? Trebao si da povučeš sve. Ako možeš proveri pa javi. Sad i mene interesuje.

Jel nekome kasne kartice na adresu? Istekla mi je internet kartica u decembru. Išla sam u banku, rekli mi da očekujem karticu u januaru. Evo prođe više od pola januara.

To bi onda znacilo da je token kreiran za glavnu karticu, zar ne. Ako tako uvijek radi, onda virtuelna kartica nije toliko secure koliko mislimo.
Rekao bih da baš tako radi, ali limit je na njoj, ne na glavnoj. Mada, meni sa nekih sistema skida pare sa mastera koji su istekli pre 2 godine, ako postoji novi master.

U sistemu i dalje stoji kartica istekla 2024, a skida pare sa nove.

To su različite stvari. Virtuelne kartice su tokeni koji zamenjuju glavnu karticu, pa samim tim trgovac ne zna podatke tvoje prave kartice, a limitima si dodatno zaštićen.

Drugo što pominješ je način na koji kartičarski sistemi rešavaju pretplate (subscriptions), odnosno plaćanja koja se ponavljaju (recurring payments). To što ti je kartica istekla (ili je blokirana, ili nemaš dovoljno sredstava, ili si čak ugasio račun) ne utiče na tvoje obaveze prema trgovcu. Ako si ugovorio da ćeš svakog meseca plaćati određeni iznos, trgovac ima pravo da ga traži, a tvoja banka to u suštini mora da prihvati, i to je primer slučaja kada čak i sa debitnom karticom možeš otići u nedozvoljeni minus.

E, sad, retki su trgovci koji će stvarno insistirati na prisilnoj naplati, pre će ti samo ukinuti uslugu kada zaključe da klasična naplata nije moguća, ali ima raznih. Osim toga, u najjednostavnijem slučaju, a to je da je kartica reizdata, nekim trgovcima (platnim sistemima itd.) automatski se dostavljaju podaci tvoje nove kartice, ima i ta varijanta. Možda najpoznatiji primer toga jeste način plaćanja na Guglu. Tu će se sve automatski ažurirati, mada od banke zavisi koliko brzo. Koliko sam upućen, Intesa konkretno to odmah reguliše.

Apple Pay dinamicki kreira tokene tokom placanja i nikada originalna kreditna kartica nije dostupna trgovcu. Zapravo, Apple Pay i ne skladisti podatke platne kartice na svoje servere, vec prilikom setupa kreira token koji vezuje za uredjaj, tokenizuje korisnikov uredjaj. To u praksi znaci da mu npr. fizicki broj kartice ne sluzi ni za sta. Kada se podnese zahtev za izradu nove kartice, a tekuca se bloira, odmah sutradan se token u Apple Pay osvezava i moze da se koristi za placanja. Fizicka kartica sa brojem stigne na adresu posle dve nedelje, iako Apple Pay nesmetano radi.

Gde god je moguce treba koristiti Apple Pay i Google Pay (koji radi malo drugacije). To je daleko bezbednije od fizicke kartice.

Virtuelne kartice su tokeni koji zamenjuju glavnu karticu, pa samim tim trgovac ne zna podatke tvoje prave kartice, a limitima si dodatno zaštićen.
Ovo je i dalje konfuzno, bar meni.
Dakle token virtuelne kartice je i dalje vezan za fizicku karticu ali za dodatnim (manjim i permanentnim) limitom. E sad, svima je poznato da token fizicke kartice moze istu otjerati u minus iako je debitna u pitanju (kao sto si i sam potvrdio u istom postu). Sta onda sprecava trgovca da "zloupotrijebi" karticu (da ne kazem token) iako placanje ide kroz virtuelnu karticu (zloupotrijebi u smislu povuce sredstva preko limita virtuelne)?

Pa valjda će plaćanje biti odbijeno ako proba da povuče preko limita? Ti si setovao limit prilikom pravljenja virtuelne kartice i kad god se pokuša transakcija iznad tog limita, biće odbijena?

Ako procitate prethodnih par postova pazljivije, vidjecete na sta sam mislio. Jasna je poenta limita, kad radi kako mi ocekujemo da je logicno da radi, ali ocigledno postoje edge case-ovi.

Ja kad god sam do sad stavljao limit, nikad nije uspelo da prođe bilo šta mimo limita (da kucnem u drvo, oprobano radi).

Nije ni meni, ali isto tako nisam imao pretplate na virtuelnoj niti (pokusaj) zloupotrebe.

Nemam problem sa limitima, pitanje je bilo samo da li se moze zloupotrijebiti virtuelna sa definisanim limitom.

Kao što i svaka regularna kartica može

Može se zloupotrebiti u smislu da ti neko potroši do zadatog limita - mislim da ne može više od toga.

Pricamo o zlopotrebi preko zadatog limita (jer je token vezan za glavnu karticu).

Gde se i kako moze povecati limit za podizanje na bankomatu?

Pozdrav svima ! Imam pitanje, da li da otvorim onaj IN račun za mlade (bez naknade) i želim da čujem i vaše utiske, ako neka ima takvu karticu jel može da slika taj design?

@mihajlopesic zašto ne bi otvorio, samo pazi: kada napuniš 27 ili prebaciš platu, primenjuje se tarifa za Hit paket i to je regulisano opštim uslovima. Naravno, banka te ne ograničava da imaš račun u drugoj banci za prijem zarade, ali da bi kod Inteze imao platni račun sa osnovnim uslugama (ukoliko bi hteo da IN koji postane Hit spustiš na niži), to ujedno znači da će prema navodima opštih uslova Inteza podneti zahtev za gašenje računa u ostalim bankama.

Jel nekom leglo onih 3 hiljade za itvaranje hit plus racuna?

Još uvek nije, a verovatno ni neće, te javlja mi se da ćemo ih juriti prigovorima i pritužbama.

Nazad
Vrh Dno