Šta je novo?

Banka Intesa

Meni isto već par dana ne pamti kredencijale nego kucam ID korisnika i #WithKey kao sivonja, plus skeniram QR kodove za svaku uplatu. Ovo se već dešavalo ranije i do sada se uvek rešavalo kroz par dana ili najviše nedelja, verovatno čačkaju nešto na backendu dok je pola klijenata na odmoru pa je verovatno manji load nego inače.

Ja sam juče poludeo isto, postoji li neko rešenje ili samo čekamo da se sete da poprave?

Razmišljajte i o drugim bankama malo. Mene su počeli malo da nerviraju, a juče čitam da banke imaju rekordne profite u Srbiji, otišli su malo van kontrole sa odnosom kvaliteta i cene. Kadar im se razbežao, a profiti rekordni, očigledno moment intercije iz prethodnog perioda.

Neće niko normalan da menja banku zbog ovakvih stvari, naročito ako imaš tekuće kreditne proizvode i druge dugoročne obaveze. Bežanija bi bila da se ovo dešava konstantno i da se dešavaju i druge stvari u paraleli, ovako je ovo samo privremenog karaktera, bude tipa jednom godišnje i reši se samo od sebe kroz par dana/nedelja. Već viđeno.

Ne zbog ovoga, već ko je dugo u nekoj banci kao ja u Intesi, za 20 godina pamti uspone i padove, sad sve više padovi, sem cene održavanja i snižavanje ili gašenje dodatnih pogodnosti koje sam imao.

Onda OK, koga ne mrzi da se cima i da menja i kartice i račune i da ponovo aplicira za kreditne kartice ili kredite/dozvoljene minuse i šta god drugo da koristi, samo napred.

Sad se baš razmišljam, da moram hitno da bežim iz Intese negde drugde, to bi bila akrobacija od sigurno mesec dana dok ponovo sve odradim u novoj banci, dok izvučem dokumentaciju od knjigovođe za nove kreditne kartice, plus imam i brokerski kod Intese za Belex, prebaciti sve to kod drugog brokera bi takođe zahtevalo papirologiju i provizije, sve u svemu haos, a plaćam online sve živo na milion mesta, uvezati nove kartice za sve to je isto posao koji ne bih voleo da radim ako baš nije pitanje života i smrti. Ovako lepo imam Raiffeisen i Yettel kao backup ako baš prigusti pa nešto debelo ne radi, bolje i to nego da menjam sve iz korena.

Crnje od sveg tog rada koji je potreban je da su sve ostale banke debelo lošije od intese. Jedino rf je ok ali su neverovatno skupi i imaju mnogo lošije kartice.

Tako da realno nema se gde pobeći, a definitivno bi bilo razloga za promenu.

Ima i toga, naravno. Ko je "power user" i treba mu svašta od bankarskih usluga, Intesa nekako ima najzaokruženiju ponudu kod nas, a otkako Raiffeisen kreće da dere kožu s leđa, Intesa ponuda više i nije tako skupa. Ovakvo stanje stvari je bilo nezamislivo do pre samo 2 godine.

Ne stižu mi notifikacije za potrošnju u poslednjih par dana. Da li se još nekom to dešava?

Pozdrav, pitanje za kreditnu karticu Mastercard na 100% potpisan godišnja kamata 17%. Skida mi fixno rate 11 u mesecu medjutim hteo sam da probam revolving cisto da me mine zelja. Dakle dug mi je 10000 mesečno, aplikacija mi je ponudila da uplatim minimum nesto oko 500din. Vidim da mi banka nije oduzela ostatak novca i da ce vrtno da se prebaci u sledeci mesec. Moje pitanje je kada se vidi na aplikaciji taj dug i za kolko bi trebalo da bude uvećan? I dal je genralno ok funkionisati tako kad su neki meseci teski za plaćanje pa odloziti na taj nacin ako moram?

Kamatu ti obračunava na dnevnom nivou. Na prvu, ne deluje strašno. Ali ako ti predje u naviku, ima da dižeš kredit da iservisiraš karticu.

Posmatraj tu karticu kao beskamatnu pozajmicu do 40 dana, u zavisnosti od datuma potrošnje.

Jasno mi je to , za ove dve godine prvi put sam zeleo da probam revolving jer mozda otvara mogucnost da platim tom karticom nesto sto i nije na rate nego jednokratno pa onda ja parcam kako mi odgoavara. Samo me brinulo kako se to obracunava na kraju . Ako se ne varam na dug od 10000 din i ako sam dao 500 din kao minimum , na tih 9500 koje sam prebacio bi trebalo da ide do 300 din kamata ( dakle oko 9800 max da vratim ) pa me samo to interesvalo dal tako funkcionise.

Pa lako možeš sam da izračunaš. Ne daješ nam podatak kada bi da platiš preostalih 9500 din, pa ne znamo da li će to biti 300 din ili više.

Revolving je najobicnija omca oko vrata ako se uplacuje minimalni iznos jako tesko se dug otplacuje. Secam se kad mi je majka preminula pa ostal neki takav dug da se vrati... Nikad kraja dok nismo poceli znacajno vecu sumu da uplacujemo. Od tada nikad tako nesto nisam pokusavao. Ako se dobro secam poenta je pogledati eks na godisnjem nivou i lepo se vidi koja se suma na kraju vrati.

Istini za volju, kamata je tada bila možda i dvostruko veća. Tako da je omča sada možda malo labavija, ali je i dalje omča.

Uvek sam se držao pravila: mogu uzeti kredit/zajam samo za stvar koja će nakon otplate vredeti više nego u momentu kupovine. Za sve drugo, skupi lovu pa kupi/potroši, ako te u međuvremenu želja ne napusti.

Kreditnu u Intesi koristim od kada postoji, opterećujem je prilično. Kamatu platio jednom, uleteo u revolving 3 dana, jer sam zaboravio da platim, i nisam imao CD sa sertifikatom kod sebe...

Uvek sam se držao pravila: mogu uzeti kredit/zajam samo za stvar koja će nakon otplate vredeti više nego u momentu kupovine. Za sve drugo, skupi lovu pa kupi/potroši, ako te u međuvremenu želja ne napusti.

Zaduživanje ne bi trebalo da bude posledica želje, već potrebe.

Totalni hit su mi krediti za letovanje na 24 rate. Meni to zvuči kao da si automatski prihvatio da sledeće godine ili čak dve, ne odlaziš na letovanje ili bilo koje putovanje iz zabave.

Čest slučaj je i da potrebno zaduživanje ljudi drastično povećaju, zbog želje.
Dobar primer je kupovina značajno skupljeg automobila, nego što je realno potrebno i što je ekonomski opravdano.

Pored toga što smo u proseku izuzetno ograničen i neobrazovan narod, poznavanje osnovnih ekonomskih postavki i vodjenje kućnih finansija su nam još gori.
Većina nas se druži sa uskim krugom ljudi, pa ima iskrivljenu sliku o široj populaciji.

Za neke lepe stvari i mogu da razumem...
Ali bas to sto kazes - letovanje na rate... pa *** kako KAKO da uzivas na tom letovanju na koje odes kad znas da ces otplacivati naredne 2 godine.
Pa ljudi otplacuju auto u nekim zemljama 4 godine, ti budjavo letovanje pola tog perioda...

Ne znam koja to stvar vredi više nakon nekog vremena nego kad je nova. Ne govorim, naravno o investicijama za koje potrebno ili stručno znanje ili uložen rad ali to je drugo.
Inače pravilan način zaduživanja je da koristiš to što si kupio u periodu u kojem otplaćuješ, a potrebno ti je. Npr. loše zaduživanje je kredit za letovanje što reče @PJ . Koristiš 10 dana, a otplaćuješ 12 meseci. Znači plaćaš i u decembu kad nisi na moru. Opravdano zaduživanje je kredit za stan, jer dok ga otplaćuješ živiš u njemu, odnosno koristiš ga. Ili npr. frižider, to je nešto bez čega se ne može ali ga koristiš istovremeno kad ga i otplaćuješ.
Kredit za auto je isto loše zaduživanje, jer bez auta se može. Teško ali može, dok bez frižidera ne može

Dobro ili loše zaduživanje se gleda isključivo po tome da li isto možeš da servisiraš ili ne. Da li si se preračunao ili ne. A to za čega su otišle pare apsolutno nije bitno.

Da imaš samokontrole da se ispružiš koliko si dugačak na taj period.

Lično ne volim kredite osim za apsolutno bitne stvari, ali nikada neću ulaziti drugima u džep.

Isto tako intesina i kreditna i debitna kartica su mi maksimalno opterećene poslednjih godina na rate. U uslovima inflacije u kojoj živimo u poslednjih 5-6 godina to je apsolutno pametan finansijski potez jer nema kamate, samim time ta rata nema istu vrednost koju je imala pre 12-24 meseci. Gora opcija je držati u slamarici da ti jede inflacija.

Meni isto već par dana ne pamti kredencijale nego kucam ID korisnika i #WithKey kao sivonja, plus skeniram QR kodove za svaku uplatu. Ovo se već dešavalo ranije i do sada se uvek rešavalo kroz par dana ili najviše nedelja, verovatno čačkaju nešto na backendu dok je pola klijenata na odmoru pa je verovatno manji load nego inače.

Ovo i dalje ne radi, sad sam morao opet sve peške.

Jel zna neko koliko se novac zadrzava kod korespodentske banke pri proveri (pranja novca i slicno) kada su transferi iz inostranstva u pitanju?
Ovog meseca mi kasni uplata i kadrovska i sama intesa je potvrdila da je najverovatnije na proveri, koja moze da traje i do 15 dana.
Nije neki problem ni to da se saceka ali vec treba da mi zaracunavaju platu za sledeci mesec, pa ako ce i ona da kasni (ili je ne bude uopste) da im dam podatke racuna da mi uplate u drugoj banci.

Ovo i dalje ne radi, sad sam morao opet sve peške.
Meni proradilo juče, da ne ureknem. Svaki put se reši samo od sebe kroz par dana, jedino je potrajalo par meseci kad je bila ona velika migracija na novi sistem pre par godina. Od tad se ovaj problem javlja samo sporadično. Iritira, ali rešiće se valjda trajno jednom…

Vrh Dno