Šta je novo?

Banka Intesa

To što naplate pri registraciji vozila koristeći taj Cash POS - je l to ista vrsta usluge kao i kad tražite keš na kasi Maxi/Idea? Zar nije ta usluga u supermarketima bez provizije?

meni se isto desilo prosle godine, mislim da sam i pisao ovde da je kao alta pay i naplatili mi dodatno, a dok sam placao izgledalo mi isto kao bilo koja karticna naplata, a posle pise podizanje na bankomatima

To što naplate pri registraciji vozila koristeći taj Cash POS - je l to ista vrsta usluge kao i kad tražite keš na kasi Maxi/Idea? Zar nije ta usluga u supermarketima bez provizije?
To je već treća stvar, iako su sve povezane. Supermaket jeste trgovac, i on nudi uslugu podizanja gotovine uz kupovinu (purchase with cashback). Makar za Dinu je to regulisano da nema troškova ni za koga (tebe, banku, prodavnicu), dok za druge kartice nisam siguran (pominjali smo to, uostalom, na temi o Dini pre neki dan). U menjačnici ili auto-kući, s druge strane, gotovinu uzimaš od platne institucije (poput Alta Pay, a može i od Pošte) u svrhe konkretnog plaćanja. Šareno je svakako, najsigurnije je uvek proveriti unapred, ako je moguće. Pošto smo na temi o Intesi, tu je, eto, potvrđeno da uzimaju proviziju kada transakciju inicira platna institucija, a verujem da se može javiti i neko ko je podizao u supermarketu da potvrdi da mu nije (ili možda nekim slučajem jeste) naplaćeno nešto dodatno.

Ja vec godinama placam registraciju za dva auta, na dva tehnicka pregleda i mislim da sam samo jednom imao tu proviziju prije dosta godina (tad sam bio u Addiko, oni su mi objasnili sta se desilo).
Poslednjih godina ni za jednu registraciju+tehnicki nisam primijetio tu proviziju (ali bas cu da pregledam izvode za proslu godinu cim uhvatim vremena, da vidim da mi mozda nije promakelo).

Inace, jedan od tih tehnickih koristi PaySpot, za drugi ne znam. Vjerujem da je PaySpot slican sistem kao taj AltaPay, zar ne!?

P.S. Sad razmisljam, PaySpot su uvalili i u MUP, ako se ne varam, a tu su mi naplatili proviziju prosle godine prilikom uplate za licnu. Moguce da sam previdio za registraciju...

Poslednja izmena:
Dokle god šalter na kome je izvršeno plaćanje ima napomenu, nema prevare.
Jeste bezobrazno, ali nije prevara.

Muka je što ta napomena bude zakačena pored onih "uzmi fiskalni račun", "zabranjeno pušenje", "osoba odgovorna za kontrolu zabrane pušenje", "uputstvo za upotrebu protivpozarnog aparata" i još nekoliko, savršeno bespotrebnih i besmislenih papira, većina propisanih nekim pravilnicima od pre 20 godina, a svi mi smo toliko navikli i oguglali na te obrasce, da ih niti neko gleda, niti čita.

Ја сам тако једном у Пошти, за 100 динара платио још дал беше 200.

Koliki je limit na bankomatima po transakciji? Znam da je nekada bio 40 novčanica, odnosno 80k. To povećano?

Ja sam podigao 80k pa 20k pre neki dan tako da 40 novcanica i dalje radi, nije mi palo na pamet da probam odmah sa 50...

Koleginica danas kuka, digla 20k na NLB bankomatu, dobila četiri novčanice po 5.000 dinara.
Nisam znao da neke banke pune i sa 5k novčanicama.

Jeste, čim su zamenili bankomate na teget, svi isplaćuju po 5000. Ako hoće manje, onda neka parcijalno ide sa 4000 i 1000 do 5 podizanja dnevno.

Ja vec godinama placam registraciju za dva auta, na dva tehnicka pregleda i mislim da sam samo jednom imao tu proviziju prije dosta godina (tad sam bio u Addiko, oni su mi objasnili sta se desilo).
Poslednjih godina ni za jednu registraciju+tehnicki nisam primijetio tu proviziju (ali bas cu da pregledam izvode za proslu godinu cim uhvatim vremena, da vidim da mi mozda nije promakelo).

Inace, jedan od tih tehnickih koristi PaySpot, za drugi ne znam. Vjerujem da je PaySpot slican sistem kao taj AltaPay, zar ne!?

P.S. Sad razmisljam, PaySpot su uvalili i u MUP, ako se ne varam, a tu su mi naplatili proviziju prosle godine prilikom uplate za licnu. Moguce da sam previdio za registraciju...
Sve je to sada Alta, svugde.
Nećete ovaj problem imati ni sa kim drugim

Да похвалим Интезу, плаћам нигеријски Netflix и то два налога, протекле недеље сам имао два плаћања за Netflix Нигерија. Звали су ме у петак да провера да ли су то моја плаћања односно да ли је све у реду. Додуше звали су ме и у суботу са истим питањем. 😃
У сваком случају нису одмах блокирали картицу и имали су у виду да постоје "сумњиве" трансакције које су проверили.

Koleginica danas kuka, digla 20k na NLB bankomatu, dobila četiri novčanice po 5.000 dinara.
Nisam znao da neke banke pune i sa 5k novčanicama.
I ja sam se iznenadio, ali pre unosa koliko se podize bilo je obavestenje da su u bankomatu novcanice od 2000 i 5000.

Stvarno su katastrofa sa bankomatima. Meni najbliži bankomat redovno nema keša. Vikendom nikad, a dešava se često i radnim danima da nema.
Ponekad moram da obiđem 3-4 bankomata da bih uzeo keš

@mlax37

Писао сам и ја недавно о томе, живим у Панчеву, мислим да постоје 4 банкомата и зна да се деси да нема пара уопште или има само на једном па беспотребно изгубим време док "пронађем" банкомат који има пара.

Vikendom se jako često to dešava.

@mlax37

Писао сам и ја недавно о томе, живим у Панчеву, мислим да постоје 4 банкомата и зна да се деси да нема пара уопште или има само на једном па беспотребно изгубим време док "пронађем" банкомат који има пара.
Ima i peti bankomat na kome (skoro) uvek ima para, nalazi se u "južnoj zoni".

Ima, ali ako treba juriti pare po gradu, onda ne znam stvarno.

Ne opravdavam ih, do njih je problem što ih iznenadi da je (su) prazan bankomat za vikend - kada oni ne rade.
Inače, pre 10 godina je bankomat u Karađorđevoj bio drugi u Srbiji po prometu u Intezinoj mreži. (i tada ih je bilo 5 u PA)

Pregledah izvode kartice, samo da potvrdim da kod mene nije bilo provizije prosle godine na dva tehnicka pregleda (u N. Sadu).

Takodje sam primijetio da postoji dosta drugih maloprodaja (koje posjecujem u mom okruzenju) koje koriste PaySpot i niko od njih nema proviziju, tj. nadnadu na transakcije. Rekao bih da je sve stvar ugovora izmedju trgovca i PaySpota, tj. neko sigurno placa odredjenu proviziju, e sad da li je prebacena na kupca ili je prodavac regulisao kroz ugovor, zavisi.
Da li i AltaPay funkcionise slicno, nemam pojma...

jel mogu da vidim stanje za Intesa Internet Visa karticu u Intesa Mobi aplikaciji ili mi treba neki jaci paket? App mi trazi QR kod da skeniram, na kartici ga nema.

Naravno da se vidi stanje svih kartica koje imas.

jel mogu da vidim stanje za Intesa Internet Visa karticu u Intesa Mobi aplikaciji ili mi treba neki jaci paket? App mi trazi QR kod da skeniram, na kartici ga nema.
O pa dobro jutro, Intesa Online je ukinuta prošle godine, mada je prvobitno trebalo da bude 2021. Tako da, pošto withKey rešenje zahteva mobilno bankarstvo da bi se ulogovao na desktop, to ti dođe još 50 dinara mesečno van paketa.

Moze putem SMS-a da se proveri, saljes na 1500 (proveri koji je tacno broj), pa slovo K valjda pa poslednja 4 broja kartice.

Dakle

K XXXX saljes na broj 1500 (XXXX su poslednja 4 broja kartice)

Mora sa broja koji je povezan sa karticom/racunom.

Da li Intesa naplacuje neke naknade ukoliko bih hteo da prebacim dinare sa svog racuna u Intesi na svoj racun u nekoj drugoj banci putem elektronskog ili mobilnog bankarstva. U pitanju je veca suma koja prelazi mesecni limit postavljen u aplikaciji

@Alaric za sve banke važi isto, a to je da RTGS nalozi preko 300K idu po višoj tarifi. Ako je moguće, rasporedi na više uplata, ali ići će instant i kroz 10 sekundi ti legne u drugu banku. Ukoliko ti prevazilazi limite, kontaktiraj nekog preko call centra da ti ih resetuje ili poveća, eventualno idi do ekspoziture i podnesi zahtev, odnosno koristi limite kartice da podigneš keš na bankomatu pa uplatiš deo gotovinski u drugoj banci.

Koliko sam upućen, Intesa je primer banke koja ne pravi razliku između instant i RTGS naloga za fizička lica. Nemam, međutim, iskustva sa tolikim uplatama, ali pogledao sam sad tarifnik (u prilogu) i tu se stvarno razlika ne pominje. Jedino postoji napomena da se plaćanja do 300k realizuju u IPS sistemu, što ništa ne govori o većim iznosima. Naravno, limit se mora ispoštovati, ali čuo sam da se može povećati u poslovnici (možda i preko kontakt centra, ako već ne preko same aplikacije), ali najbolje bi bilo kad bi se javio neko sa ličnim iskustvom.

Prilozi

• tarifnik.png
    tarifnik.png
    169.5 KB · Pregleda: 21
Nazad
Vrh Dno