Šta je novo?

Banka Intesa

Imam Visa inspire karticu na kojoj primam platu .
Uzeo sam Visa Clasic debit (zelenu karticu) kojom sam plaćao u inostranstvu (valjda je kurs najpovoljniji).

Koja je najbolja opcija za 'eure sa strane' koje čuvam ? Da prebacujem višak dinara sa Inspire na Visa Clasic a da istu karticu čuvam kod kuće ?
U tom slučaju bih u inostranstvu plaćao Inspire-om ?
Ili uzeti i treću karticu ?
 
Prešao sam na novu Intesa Mobi aplikaciju i planirao sam da pređem na novi online banking, međutim prilikom aktivacije mi traži da unesem referencu u mToken i generišem kod za aktivaciju novog online bankinga, a ja sam već obrisao staru Intesa Mobi 2.0 aplikaciju koja je imala mToken u sebi i nemam više mogućnost da je ponovo aktiviram. Da li moram da odem lično u banku i dobijem kod za aktivaciju novog online bankinga ili u novoj Intesa Mobi aplikaciji ima nešto kao mToken gde unosim referencu na osnovu koje dobijam kod?
Pogrešan sajt gledaš za novi online banking.Na novom sajtu ti traži user ID i #withkey kod iz nove aplikacije
Pogrešan sajt gledaš za novi online banking.Na novom sajtu ti traži user ID i #withkey kod iz nove aplikacije
A ako kažeš da si obrisao Intesa Mobi 2.0 pre nego što si instalirao i pokrenuo novu Banka Intesa mobile aplikaciju tu je problem.Nova aplikacija sama povuče podatke iz stare i uloguješ se Pošto si je ti obrisao, nema odakle da povuče i zato ti traži.Moraćeš u banku da ti daju nove aktivacione kodove
 
Par dana sam imao obe aktivne na telefonu, pa sam kasnije obrisao staru i tada pokušao da aktiviram novi online banking.

Evo opet sam probao sa tvog link-a i ovo mi daje kao poslednji korak.
 

Prilozi

  • IMG_20220522_185018.jpg
    IMG_20220522_185018.jpg
    115 KB · Pregleda: 46
Par dana sam imao obe aktivne na telefonu, pa sam kasnije obrisao staru i tada pokušao da aktiviram novi online banking.

Evo opet sam probao sa tvog link-a i ovo mi daje kao poslednji korak.
Ne kapiram gde ovo dobijaš. Ovo je sa mog linka. Uneseš User ID i #withKEY iz nove aplikacije(ako ti je aktivirana i koristiš je) i dobićeš da potvrdiš na telefonu login i to je to.
ice_screenshot_20220522-214012.png
 
Par dana sam imao obe aktivne na telefonu, pa sam kasnije obrisao staru i tada pokušao da aktiviram novi online banking.

Evo opet sam probao sa tvog link-a i ovo mi daje kao poslednji korak.
Instaliraj staru aplikaciju, jer za generisanje ne moraš da se uloguješ/aktiviraš aplikaciju.
 
ja imam 2 devizna, na jednom stekas, na drugi dev je vezana visa classic za placanje
Imam Visa inspire karticu na kojoj primam platu .
Uzeo sam Visa Clasic debit (zelenu karticu) kojom sam plaćao u inostranstvu (valjda je kurs najpovoljniji).

Koja je najbolja opcija za 'eure sa strane' koje čuvam ? Da prebacujem višak dinara sa Inspire na Visa Clasic a da istu karticu čuvam kod kuće ?
U tom slučaju bih u inostranstvu plaćao Inspire-om ?
Ili uzeti i treću karticu ?
 
@estranged

Inspire isključivo za plaćanje u dinarima. Za plaćanje u bilo kojoj drugoj valuti, odraće te Intesa na kursnim razlikama.
Ako već imaš i dinarski i devizni račun, možda je najbolje da uzmeš HIT+ paket, i kreditnu master Card karticu. Onda ti je dovoljan samo taj jedan devizni račun, u njemu čuvaš štek. MasterCard karticom možeš plaćati i u zemlji i u inostranstvu. Imaš grejs period od banke, besplatno. Kada dođe izvod mastercard za naplatu, ručno pokriješ dinarski deo sa tekućeg, a devizni deo za deviznog (štek) računa.
Pazi se revolving zamke. Nauči kako radi revolving sistem, i uvek izmiruj ceo MasterCard račun u potpunosti.
I da: Visa Classic može u fioku (još boje, nosi je sa sobom na put, ali u aplikaciji stavi limit na ~ nula)
 
Inspire je krajem 2018. razdvojena od deviznog i primenjuje se Hit kurs koji je skoro isti kao redovni. Takođe, za dolarske kartice važi trostruka konverzija.
 
Hvala ljudi na odgovorima. Posto je nekoliko vas odgovorilo na moja pitanja, evo quote-a mog pitanja, pa cu ispod postaviti dodatna pitanja...

Izvinjavam se sto upadam ovako...
Pre 2-3 nedelje sam otvorio tekuci racun u Intesi (kako bih primao platu). Pre par dana sam podigao kartice 'Visa Inspire' i 'Dina'.
Pitao sam sluzbenika par pitanja:
1.
Da li da u prodavnicama placam sa Visom ili sa Dinom, tj. gde je manja provizija, i on mi je rekao da je svejedno jer su obe vezane za isti tekuci racun? Da li je to tacno? I ako jeste, sta ce mi onda Dina (secam se kada je NBS 'naredila' da se svima izdaju Dine, i bila ona prica da transakcije dine radi kineska...'banka'). Elem sta je od ovoga tacno i koju karticu koristiti za kupovinu po nasim radnjama?

2.
Takodje sam sluzbenika pitao da li se moze regularno kupovati na netu preko ove Visa Inspire kartice, on je rekao da moze ali da mi ne preporucuje jer moze doci do zloupotrebe pa da mi neko ne digne platu sa racuna. Kaze da je bolje da uzmem Visa Debit Classic (koja je valjda vezana za devizni racun koji bih otvorio) i da na njega (kada zelim nesto kupovati) uplatim novac kako bih kupovao online (slicno je bilo davno sa Visa Internet karticom). Takodje je rekao da je odrzavanje za tu karticu (taj racun) 1.02 evra. Zanima me vase misljenje... da li je dobra ideja imati taj 'dodatni' devizni racun za koji ce mi biti vezana Visa Debit Classic?

3.
Ako sam dobro shvatio... ukoliko bih nesto kupovao na netu preko Visa Inspire kartice (vezana za dinarski tekuci racun) a cena je izrazena npr. u dolarima (kao sto i jeste u vecini slucajeva), ja bih imao duplu konverziju? Iz dinara u eure, pa onda iz eur u dolare?

4.
Da li je moguce da na deviznom racunu 'drzim' npr. kupljene 'dolare' pa da kada placam nesto u dolarima, ne ide konverzija iz dolara u eure, pa onda opet nazad iz eur u dolare?

Hvala!

@baltam0s @PJ :
1. Znaci ne placam ja proviziju vec trgovac. Meni ce sa racuna biti skinut isti iznos, bez obzira da li placam u prodavnici sa Dina ili Visa Inspire karticom? Ako sam shvatio, meni na volju ostaje da li da se ponasam 'da komsiji crkne krava' i da platim Visa Inspire-om, ili da budem fin i da platim Dinom?

@wyomingplease @Sirius9 :
4. Ako bih npr otvorio taj devizni na koji ce biti vezana Visa Classic Debit da bih kupovao nesto online... ja bih u svakom slucaju 'imao' duplu konverziju (iz dinara u eure, pa iz eura u dolare) samo je pitanje da li ce se ta konverzija desiti u okviru Intesa banke, ili bih ja 'digao dinare' u banci, otisao u menjacnicu i kupio eure, i zatim te eure uplatio na svoj devizni koji je vezan za Visa Classic Debit karticu. Zanima me sta je isplativijie? Da li mogu u banci (ili mozda postoji mogucnost da preko intesa sajta to odradim)... da sa svog dinarskog racuna kupim evre koji ce biti prebaceni na devizni (za koji je vezana Visa classic debit), i da li je u tom slucaju ta kombinacije 'jeftinija' za mene (tj. da li je kurs povoljniji), ili bolje da dignem dinare i kupim evre na manjecnici, da bih ih zatim uplatio na devizni u banci? Sta mi savetujete?

5.
Dodatna pitanaj u vezi 'odrzavanja' racuna: Za Hit racun su mi rekli da je mesecno 350 din, a za devizni od Visa Classic Debit da je 1.02 eura. Sta ako ja na nekom od tih racuna imam 0 din? (Mada mislim da sa tekuceg oni odmah skinu 'svojih' 350 din. Kakva je situacija sa tim deviznim za koji je odrzavanje 1.02 mesecno? Da li ako na njemu nemam nista, ne mogu nista da skinu, ili ce mi u svakom slucaju poslati 'cestitku' da moram da im uplatim odrzavanje tog deviznog bez obzira sto na njemu nije bilo deviza (od kojih bi mi naplatili tih 1.02 eura za mesecno odrzavanje)?
Mislim da je @Sirius9 odgovorio na ovo pitanje, ali hajde da pitam za svaki slucaj. Znaci ako nemas na deviznom racunu tih 1.02 evra, banka nece ispostaviti racun (ili naplatiti sa dinarskog) za odrzavanje 'deviznog' ? Pitam jer ni ja ne zelim nista da im dam vise od onoga sto bas moram.

@Sirius9 plasim se (nesto mi govori) da je imanje tog Hit+ racuna mac sa dve ostrice. Ne zelim da imam bilo kakve 'krediten' mogucnosti, niti da postoji bilo kakva sansa da se 'zaduzim' tj. udjem u minus. Hocu da trosim samo ono sto je moje. :)

6.
Imam stari Galaxy S5. instaran na njemu officielni LineageOS 18.1 (Android 11). Da li online banking radi sa instaliranim custom rom-ovima?
I da li bi se sa njim moglo koristiti ona opcija 'way to pay' koja, ako sam dobro shvatio, sluzi da u prodavnici na kasi, samo mahnes telefonom i platis racun?


Po zakonu, banka mora da izda Dinu po dinarskom računu, bez obzira što paket predviđa i Visa Inspire. Dina nema 3D secure, što je mač sa dve oštrice, ali meni lično nekad više odgovara nju da upotrebim iz tog razloga pošto ne čekam na dodatnu potvrdu i odmah platim online. Ko je ne želi, neka je preseče i gotova stvar!
+1 za Visa Classic Debit. Kada je bila Electron, u početku su postojali problemi oko povlačenja sa PayPal-a i zato smo uzimali internet karticu. Uz Classic Debit je veća korist zbog isplate evra na bankomatima i od preprošle godine dodat je PayPass.
Mozes li da mi pojasnis malo. Prvo u vezi 'cekanja na potvrdu' tj. NE cekanja na potvrdu ukoliko placas Dinom? Da li sam razumeo da kada u prodavnici (ili preko nekog sajta) nesto placas Dinom, nista se ne ceka, a kada placas Visa Inspire karticom, onda se nesto 'ceka'. Sorry za stupidna pitanja, kada sam koristo zanji put nase kartice, to je bilo bas u vreme Visa Internet kartice koju sam imao tada.

Druga stvar koja me zanima je ovo sto si spomenuo u vezi Paypal-a. Da li mozes da dodas Visa Classic Debit karticu na paypal i da na nju povuces novac koji si npr. zaradio freelancingom? (offtopic, ...kada povuces sa PP na Visu...jel takodje navlacis i 'nezeljeni pogled' odozgo i...sta u tom slucaju? Odgovor na ovo u zagradi mozes i na PM).


Cuvajte Dinu ako vam se desi da vam mc/visa bufe zadrzana u bankomatu. Sa te strane mislim da je dobro sto je ima.
Koliko se 'generalno' cesto desava da bankomat 'pojede' karticu? I da li se to moze desiti bez razloga ili ako si probao da podignes npr. vise nego sto imas? I koliko dugo cekas da ti banka vrati karticu iz bankomata? Drugo pitanje, da li se desava da npr. na racunu imas 30K din. I probas da podignes 20K dinara a bankomat pojede karticu. Dali je 20K rezervisano, pa sada ni sa Dinom ne mozes da podignes 20K, jer od 30K koliko si imao (20K rezervisano) tebi je na raspolaganju jos 10K. Jel' to tako nesto fukcionise, ili... ?

Na bankomatima koristim isključivo #withCach, od kako je uveden. Nema šta da proguta :)

Glupo pitanje... kakva je to opicija (#withCach ...ili #withCash)?



Onako generalno, citajuci vase komentare (od momenta kada sam postavio pitanje)... ja bih nekako zakljucio da se vecina vas slaze da je dobra ideja da otvorim devizni racun (pored tekuceg na koji bih primao platu i za koji je vezana Visa Inspire) na koji cu vezati Visa Classic Debit za kupovinu online (a moguce i za povlacenje sa paypala na tu vizu). Doduse ja sam podesio (zadnji put kada sam koristio paypal (pre 6+ godina), da mi paypal bude u dolarima ali moguce da je to promenjeno (ukoliko me paypal nije blokirao zbog neaktivnosti). :D


Inspire je krajem 2018. razdvojena od deviznog i primenjuje se Hit kurs koji je skoro isti kao redovni. Takođe, za dolarske kartice važi trostruka konverzija.
Kakav je to 'HIT' kurs i ...kakav je to 'redovni' kurz? Izvini sto su pitanja ovakva. Nisam se ovim bavio jako dugo vremena pa sam skroz pogubljen.
 
Isplativije ti je da kupiš evre ili preko njihove web aplikacije ili preko aplikacije na telefonu jer u Intezi je godinama kurs za Hit račun bio 118,2 a sad su ga čak smanjili na 118.1 (ne znam šta im bi da ga smanje) dok je u menjačnici tipa 118,7-119 tak da ako kupuješ tipa 500€ uštediš za jednu pljeskavicu :D sve u svemu manje je cimanje nego da dižeš dinare pa u menjačnicu pa nazad u banku, ovako ti je gotovo za 20 sekundi + možeš da uzmeš tipa 8,6€ ako ti treba toliko, ne moraš da uplaćuješ 200€.

Vezano za redovan kur, hit kurs isl. različiti tipovi računa imaju različit kurs, sitna boranija sa običnim ili hit računima ima najgori kurs dok oni što imaju magnifica račun, mislim da je to najviši stepen za glavonje sa mesečnim primanjima preko 1000-1200€ oni imaju najbolji kurs + imaju mogućnost dogovaranja kursa tipa kažeš hoću da kupim 10.000€ i hoću da mi date najbolji kurs na tržištu pa se dogovoriš sa bankom.
 
Šta znači status "neaktivan"? Plus dva datuma važenja drukčija ispod?! Ne kapiram. Da li moram da čekam da dođe kartica pa onda da dodam na Paypal i da li moram nekako da sam aktiviram kupovinom nečega pre dodavanja na PP?
20220523_151440.jpg
 
Hvala ljudi na odgovorima. Posto je nekoliko vas odgovorilo na moja pitanja, evo quote-a mog pitanja, pa cu ispod postaviti dodatna pitanja...



@baltam0s @PJ :
1. Znaci ne placam ja proviziju vec trgovac. Meni ce sa racuna biti skinut isti iznos, bez obzira da li placam u prodavnici sa Dina ili Visa Inspire karticom? Ako sam shvatio, meni na volju ostaje da li da se ponasam 'da komsiji crkne krava' i da platim Visa Inspire-om, ili da budem fin i da platim Dinom?

@wyomingplease @Sirius9 :
4. Ako bih npr otvorio taj devizni na koji ce biti vezana Visa Classic Debit da bih kupovao nesto online... ja bih u svakom slucaju 'imao' duplu konverziju (iz dinara u eure, pa iz eura u dolare) samo je pitanje da li ce se ta konverzija desiti u okviru Intesa banke, ili bih ja 'digao dinare' u banci, otisao u menjacnicu i kupio eure, i zatim te eure uplatio na svoj devizni koji je vezan za Visa Classic Debit karticu. Zanima me sta je isplativijie? Da li mogu u banci (ili mozda postoji mogucnost da preko intesa sajta to odradim)... da sa svog dinarskog racuna kupim evre koji ce biti prebaceni na devizni (za koji je vezana Visa classic debit), i da li je u tom slucaju ta kombinacije 'jeftinija' za mene (tj. da li je kurs povoljniji), ili bolje da dignem dinare i kupim evre na manjecnici, da bih ih zatim uplatio na devizni u banci? Sta mi savetujete?

5.
Dodatna pitanaj u vezi 'odrzavanja' racuna: Za Hit racun su mi rekli da je mesecno 350 din, a za devizni od Visa Classic Debit da je 1.02 eura. Sta ako ja na nekom od tih racuna imam 0 din? (Mada mislim da sa tekuceg oni odmah skinu 'svojih' 350 din. Kakva je situacija sa tim deviznim za koji je odrzavanje 1.02 mesecno? Da li ako na njemu nemam nista, ne mogu nista da skinu, ili ce mi u svakom slucaju poslati 'cestitku' da moram da im uplatim odrzavanje tog deviznog bez obzira sto na njemu nije bilo deviza (od kojih bi mi naplatili tih 1.02 eura za mesecno odrzavanje)?
Mislim da je @Sirius9 odgovorio na ovo pitanje, ali hajde da pitam za svaki slucaj. Znaci ako nemas na deviznom racunu tih 1.02 evra, banka nece ispostaviti racun (ili naplatiti sa dinarskog) za odrzavanje 'deviznog' ? Pitam jer ni ja ne zelim nista da im dam vise od onoga sto bas moram.

@Sirius9 plasim se (nesto mi govori) da je imanje tog Hit+ racuna mac sa dve ostrice. Ne zelim da imam bilo kakve 'krediten' mogucnosti, niti da postoji bilo kakva sansa da se 'zaduzim' tj. udjem u minus. Hocu da trosim samo ono sto je moje. :)

6.
Imam stari Galaxy S5. instaran na njemu officielni LineageOS 18.1 (Android 11). Da li online banking radi sa instaliranim custom rom-ovima?
I da li bi se sa njim moglo koristiti ona opcija 'way to pay' koja, ako sam dobro shvatio, sluzi da u prodavnici na kasi, samo mahnes telefonom i platis racun?



Mozes li da mi pojasnis malo. Prvo u vezi 'cekanja na potvrdu' tj. NE cekanja na potvrdu ukoliko placas Dinom? Da li sam razumeo da kada u prodavnici (ili preko nekog sajta) nesto placas Dinom, nista se ne ceka, a kada placas Visa Inspire karticom, onda se nesto 'ceka'. Sorry za stupidna pitanja, kada sam koristo zanji put nase kartice, to je bilo bas u vreme Visa Internet kartice koju sam imao tada.

Druga stvar koja me zanima je ovo sto si spomenuo u vezi Paypal-a. Da li mozes da dodas Visa Classic Debit karticu na paypal i da na nju povuces novac koji si npr. zaradio freelancingom? (offtopic, ...kada povuces sa PP na Visu...jel takodje navlacis i 'nezeljeni pogled' odozgo i...sta u tom slucaju? Odgovor na ovo u zagradi mozes i na PM).



Koliko se 'generalno' cesto desava da bankomat 'pojede' karticu? I da li se to moze desiti bez razloga ili ako si probao da podignes npr. vise nego sto imas? I koliko dugo cekas da ti banka vrati karticu iz bankomata? Drugo pitanje, da li se desava da npr. na racunu imas 30K din. I probas da podignes 20K dinara a bankomat pojede karticu. Dali je 20K rezervisano, pa sada ni sa Dinom ne mozes da podignes 20K, jer od 30K koliko si imao (20K rezervisano) tebi je na raspolaganju jos 10K. Jel' to tako nesto fukcionise, ili... ?



Glupo pitanje... kakva je to opicija (#withCach ...ili #withCash)?



Onako generalno, citajuci vase komentare (od momenta kada sam postavio pitanje)... ja bih nekako zakljucio da se vecina vas slaze da je dobra ideja da otvorim devizni racun (pored tekuceg na koji bih primao platu i za koji je vezana Visa Inspire) na koji cu vezati Visa Classic Debit za kupovinu online (a moguce i za povlacenje sa paypala na tu vizu). Doduse ja sam podesio (zadnji put kada sam koristio paypal (pre 6+ godina), da mi paypal bude u dolarima ali moguce da je to promenjeno (ukoliko me paypal nije blokirao zbog neaktivnosti). :D



Kakav je to 'HIT' kurs i ...kakav je to 'redovni' kurz? Izvini sto su pitanja ovakva. Nisam se ovim bavio jako dugo vremena pa sam skroz pogubljen.
1. da

4. To je EUR račun. Visa debit uz njega je debitna kartica, i možeš potrošiti samo onoliko koliko imaš na tom računu (drugi računi nemaju uticaja, uključujući i dinarski). Sve što platiš u drugoj valuti (USD), Visa konvertuje u EUR, i toliko ti se skida. Jeftinije od ovog ne može (zamena je praktično po srednjem kursu).
Kako ti dolaziš do EUR koje stavljaš na taj račun je sasvim druga priča. Eleganatn (ne nužno i najpovoljniji) način je da kupuješ devize u Intesa menjačnici (zadužuje se dinarski, a EUR se uplaćuje na devizni).

5. Ako na deviznom računu nemaš 1.02 EUR na dan naplate održavanja, neće biti skinuto ništa. Naknadne uplate na taj račun ne znače da će biti retroaktivno sknuto. Do sada nisu skidali.
HIT plus račun: ako već imaš i devizni račun, za tebe je to povoljniji paket. Kreditnu karticu možeš uzeti i na HIT i na HIT plus, ali ne moraš. Ako nisi siguran da možeš da je koristiš tako da te ništa ne košta, nemo je uzimati. To je pitanje discipline.

6. nemam pojma

7. Bankomati praktično ne jedu kartice, ali sh*t happens. Zato bolje koristi #withCash opciju (postoji u novoj aplikaciji). Pokreneš tu opciju, odrediš sumu koju želiš, i aplikacija ti generiše šestocifreni kod (ti si odredio i koliko dugo će važiti taj kod - od 10 do 60 minuta). Priđeš bankomatu (koji mora imati #withCash opciju), ukucaš kod (bez ikakvog pina, kartice...), i bakomat ti isplati pare. Ovaj kod možeš davati i drugoj osobi.
 
Hvala ljudi na odgovorima. Posto je nekoliko vas odgovorilo na moja pitanja, evo quote-a mog pitanja, pa cu ispod postaviti dodatna pitanja..


@baltam0s @PJ :
1. Znaci ne placam ja proviziju vec trgovac. Meni ce sa racuna biti skinut isti iznos, bez obzira da li placam u prodavnici sa Dina ili Visa Inspire karticom? Ako sam shvatio, meni na volju ostaje da li da se ponasam 'da komsiji crkne krava' i da platim Visa Inspire-om, ili da budem fin i da platim Dinom?
Da, baš tako. I za to ko plaća proviziju i za kravu i finoću.
 
Šta znači status "neaktivan"? Plus dva datuma važenja drukčija ispod?! Ne kapiram. Da li moram da čekam da dođe kartica pa onda da dodam na Paypal i da li moram nekako da sam aktiviram kupovinom nečega pre dodavanja na PP?
Pogledajte prilog 345309
Neophodno je da preuzmeš karticu i nakon fizičkog preuzimanja će biti aktivna.

Nisam razumeo ovo oko datuma? Isti su gore i dole.
Kartica važi od prvog u mesecu, navedenog meseca (nebitan datum).
Važi DO poslednjeg dana u mesecu, navedenog meseca. Ovaj datum ti je napisan na kartici i on ti je bitan.
 
Hvala. Datumi su različiti 22.5 gore i 01.05 dole.
 
Inspire je krajem 2018. razdvojena od deviznog i primenjuje se Hit kurs koji je skoro isti kao redovni. Takođe, za dolarske kartice važi trostruka konverzija.
Ovo nije tacno.
Da citiram sam sebe, pisao sam na ovoj temi..

Pisao sam ranije, i ja sam provalio to skoro tek. Iznos koji vidis u wave2pay nije tacan, tj tu racuna po nekom super kursu i notifikaciju dobijes istog trenutka kad platis. U mobi aplikaciji mozes da vidis pravi iznos koliko ti je skinuto, npr za eur je kurs oko 120din(onaj EUR prodajni valjda).
Bukvalno sam ziveo u zabludi misleci da nema potrebe za deviznim racunom, jer mi kurs bude tipa 118 kad placam u inostranstvu, a zapravo nije tako.
 
Tačno je i kao što sam napisao, Hit kurs je skoro isti kao bankarski i nema veze sa Eur Net koji je dostupan samo u menjačnici.
 
Hvala. Datumi su različiti 22.5 gore i 01.05 dole.
Datumi su isti, samo što gore nema dan u mesecu, a dole ima.

Gore je datum maj 2022. / maj 2026.

Dole je datum prvi maj 2022. / trideset prvi maj 2026.
 
Nikad nisam koristio placanje karticom na rate jer mi nije trebalo, ali to bi moglo sad da se promijeni nakon dobijanja stambenog kredita.

Zanima me sledece - da bih platio na rate, konkretan prodavac, tj. terminal mora podrzavati to, je li tako? I konkretno za Intesine kartice to mora biti Intesin terminal, pretpostavljam (znam da kad sam placao online par puta, cak mi je i tamo nudilo polje sa ratama, vjerovatno zato sto je bio Intesi procesor kartica za dati sajt)?

Dalje, za Magnifica, je li provizija 0 dinara, tj. nema onih 40/50 dinara (ili tako nesto) po rati fiksno, kao za Hit racune? Postoji li neki drugi vid kamate/troska za ova placanja na rate?

I za kraj, najgluplje pitanje, te rate idu iskljucivo preko banke, dok prodavcu uopste ne igra ulogu, tj. uvijek dobije pun iznos odmah, zar ne?
 
Zanima me sledece - da bih platio na rate, konkretan prodavac, tj. terminal mora podrzavati to, je li tako? I konkretno za Intesine kartice to mora biti Intesin terminal, pretpostavljam (znam da kad sam placao online par puta, cak mi je i tamo nudilo polje sa ratama, vjerovatno zato sto je bio Intesi procesor kartica za dati sajt)?
da, treba da ima intesin terminal i da ima sklopljen ugovor sa intesom (valjda)

Dalje, za Magnifica, je li provizija 0 dinara, tj. nema onih 40/50 dinara (ili tako nesto) po rati fiksno, kao za Hit racune? Postoji li neki drugi vid kamate/troska za ova placanja na rate?
tako je, pre par strana je pisano o tome... MC gold - odin provizija, a ako se dobro secam, na ostalim karticama se naplacuje provizija...

I za kraj, najgluplje pitanje, te rate idu iskljucivo preko banke, dok prodavcu uopste ne igra ulogu, tj. uvijek dobije pun iznos odmah, zar ne?
tako je, prodavac dobije celu sumu... ali prodavac dodatno placa neku proviziju banci za to placanje na rate, koja mislim da nije mala... (mislim da je neko pisao o tome ovde, neka potvrdi, nisam 100% siguran)
 
Na Magnifica se ne naplaćuje deljenje na rate i ako se plaća Amex Blue karticom, provereno
 
da, treba da ima intesin terminal i da ima sklopljen ugovor sa intesom (valjda)


tako je, pre par strana je pisano o tome... MC gold - odin provizija, a ako se dobro secam, na ostalim karticama se naplacuje provizija...


tako je, prodavac dobije celu sumu... ali prodavac dodatno placa neku proviziju banci za to placanje na rate, koja mislim da nije mala... (mislim da je neko pisao o tome ovde, neka potvrdi, nisam 100% siguran)
Hvala @CarnX .

Da li se onda taj 0 dinara trosak placanja na rate odnosi iskljucivo na kreditne kartice (MC Gold/Standard, Amex) ili vazi za kompletan Magnifica paket, tj. sve kartice koje korisnik ovog paketa ima a podrzavaju placanje na rate (posto znam da je od prosle godine placanje na rate omoguceno i za neke debitne kartice, kontam sve osim Dine)?
 
ne bih znao to. ja koristim samo mc gold.
 
Datumi su isti, samo što gore nema dan u mesecu, a dole ima.

Gore je datum maj 2022. / maj 2026.

Dole je datum prvi maj 2022. / trideset prvi maj 2026.
Prso sam🤦 gledam datum i vidim 22.05 umesto 22 kao godinu 🤣 a ego mi se automatski pokrenuo da ti napišem da me ne zezaš više 🤣🤦
 
Hvala @CarnX .

Da li se onda taj 0 dinara trosak placanja na rate odnosi iskljucivo na kreditne kartice (MC Gold/Standard, Amex) ili vazi za kompletan Magnifica paket, tj. sve kartice koje korisnik ovog paketa ima a podrzavaju placanje na rate (posto znam da je od prosle godine placanje na rate omoguceno i za neke debitne kartice, kontam sve osim Dine)?
Ovde je neko pisao, a čuo sam i od jednog prijatelja: MC standard na magnifica računu, ima taj trošak za svaku ratu (valjda 50 din). Za MC Gold je nula.
Za debitnu Visa Inspire kažu da je takođe nula (nisam probao).
I meni je ovo nelogično, ali očigledno imaju razloga da Magnifica korisnike guraju na MC Gold (ja je imam, vratio sam MC Standard).
 
Hvala @kibicer .
Da, nema bas logike da kreditna MC Standard ima trosak prilikom placanja na rate a debitna Visa Inspire nema, ali da, jedino smisleno objasnjenje je da guraju Magnifica klijente na MC Gold. I u principu ispravno, zaista nema nijednog razloga da se koristi MC Standard umjesto MC Gold - ova prva je po svakom mogucem parametru inferiorna karticu u odnosu na Gold (bar za Magnifica klijente, gdje su obije ukljucene u cijenu paketa). Jedino mi nije jasno sto je prosto ne ukinu za Magnifica?!

Jos samo ako neko moze da 100% potvrdi da zaista nema troska za Visa Inspire (za Magnifica), radije bih nju da koristim za placanje na rate nego MC Gold (jedna briga manje)!?
 
MC Standard ne ulazi u Magnifica račun koliko znam, samo MC Gold i AMEX Blue od kreditnih. Inače, meni je plaćanje na rate odobreno i na Dina kartici (takođe sam Magnifica) iako nikada nisam tražio odobrenje za debitne :)

Nisam probao da li se naplaćuju rate jer svakako ne planiram bilo šta da kupujem Dinom ali ne razumem u čemu je razlika da li plaćaš na rate koristeći MC Gold ili Inspire, rate ti svakako dospevaju na naplatu
 
Nazad
Vrh Dno