Za ovu iz Komercijalne znam da se isplati samo ako placas nesto u dinarima tj Srbiji. Ako platis nesto u evrima onda ti racunaju onaj gornji kurs koji je recimo oko 120 pa te izadje oko 2% vise. A ako strana valuta nije evro nego neka druga mislim da se ugrade jos oko 2%. Znaci ova kartica se isplati samo za placanja u Srbiji tj dinarima.
A za ovu deviznu iz Erste mislim da nema provizije prilikom placanja u stranoj valuti, sve je pitanje kako oni racunaju kurs kod placanja raznim valutama. Evo sad gledam u dokumentu sta im pise:
5.4.3. U slučaju da je Debitna kartica vezana za devizni račun, za transakcije sprovedene u dinarima, Banka će obaviti konverziju dinara u valutu koja je dostupna na Računu po kupovnom kursu Banke važećem na datum zaduženja. Redosled terećenja valuta je: EUR, USD, CHF, GBP i dalje po redosledu kursne liste Banke
5.4.4. U slučaju da je Debitna kartica vezana za devizni račun, za transakcije sprovedene u devizama, ukoliko je originalna valuta transakcije jedna od valuta iz kursne liste Banke i ukoliko su na Računu raspoloživa sredstva u originalnoj valuti – račun se tereti za iznos u originalnoj valuti
5.4.5. Ukoliko na računu nisu raspoloživa sredstva u originalnoj valuti, račun se tereti u valutama po redosledu: EUR, USD, CHF, GBP i dalje po redosledu kursne liste Banke po prodajnom kursu Banke za originalnu valutu i kupovnom kursu Banke za valutu na računu
Prakticno kazu da ukoliko placas nekom stranom valutom i imas bas tu valutu na racunu toliko ce da skinu u cent. Ovo je za mene novost jer sam bio ubedjen da se sve transakcije koje nisu u valuti evro konvertuju po karticarskom kursu u evro i tako dolazi nasim bankama. Recimo tu Visu internet koju imas u Intesi ako platis nesto u dolarima tebi to Visa pretvori u evre po bas ok kursu i tebi to u evrima dodje u Intesu da platis. Znaci imas evre na racunu i placas u stranim valutama ne interesuje te sto nije evro Visa sve to pretvori po skoro sredjem kursu. A ovde u Erste bukvalno kazu da moras da imas na racunu original valutu u kojoj si platio jer ce u suprotnom da te oderu kroz kupovni/prodajni kurs.