Šta je novo?

Banka Intesa

@kibicer
@optical

Da da,lapsus,na to sam i mislio. Zanima me da li cu ja automatski dobiti tu karticu ili to moram da trazim i kako da vidim koji trenutno imam paket, ja pretpostavljam da imam neki iz vojvodjanske banke jer sam ja otvorio racun pre nego sto su prodati?

Kako stoje ostale banke, ima li negde da se izvadi ova kartica bez odrzavanja?

Da, uz paket praktik od 400din se dobija Mastercard gold debitna kartica i devizni račun (pored dinarskog). Čini mi se da nema naplate provizije za online plaćanje, barem se ne sećam da je bilo dok sam ja koristio.

Da vidiš koji račun koristiš ili pogledaj u dokumentaciji što si dobio ili vidi koliko ti trenutno naplaćuju mesečno, pa uporedi sa aktuelnim tarifnikom. Takođe možeš i da jednostavno nazoveš korisnički servis.

@optical

Odrzavanje mi je 263 din, plus sms servis 30din. Obo mi dodje na isto, ako uzmem taj practical paket, opet placam odrzavanje jer mi je taman tolika razlika u ceni.
Ako neko zna gde mogu da uzmem ovu internet visa karticu bez odrzavanja bio bih zahvalan.

@veljkoka

Imas, recimo, u Erste banci Mastercard deviznu karticu. Placa se jednokratno 400 din. izdavanje.

Ukoliko ti treba dinarska imas u Komercijalnoj Visa PrePaid. Placa se 500 din. jednokratno.

U MTS-u dinarska i devizna master (racun plus). Jednokratno 500, prvih 6 meseci bez odrzavanja, nakon toga 100 din mesecno.

@nidzika

Placaju li se transakcije,tj ima li provizija prilikom placanja, nigde se to ne pominje na ovim linkovima? Koliko vidim ova iz komercijalne je dinarska, da li je to povoljnije kada placam od ove iz erste?

Za ovu iz Komercijalne znam da se isplati samo ako placas nesto u dinarima tj Srbiji. Ako platis nesto u evrima onda ti racunaju onaj gornji kurs koji je recimo oko 120 pa te izadje oko 2% vise. A ako strana valuta nije evro nego neka druga mislim da se ugrade jos oko 2%. Znaci ova kartica se isplati samo za placanja u Srbiji tj dinarima.

A za ovu deviznu iz Erste mislim da nema provizije prilikom placanja u stranoj valuti, sve je pitanje kako oni racunaju kurs kod placanja raznim valutama. Evo sad gledam u dokumentu sta im pise:
5.4.3. U slučaju da je Debitna kartica vezana za devizni račun, za transakcije sprovedene u dinarima, Banka će obaviti konverziju dinara u valutu koja je dostupna na Računu po kupovnom kursu Banke važećem na datum zaduženja. Redosled terećenja valuta je: EUR, USD, CHF, GBP i dalje po redosledu kursne liste Banke
5.4.4. U slučaju da je Debitna kartica vezana za devizni račun, za transakcije sprovedene u devizama, ukoliko je originalna valuta transakcije jedna od valuta iz kursne liste Banke i ukoliko su na Računu raspoloživa sredstva u originalnoj valuti – račun se tereti za iznos u originalnoj valuti
5.4.5. Ukoliko na računu nisu raspoloživa sredstva u originalnoj valuti, račun se tereti u valutama po redosledu: EUR, USD, CHF, GBP i dalje po redosledu kursne liste Banke po prodajnom kursu Banke za originalnu valutu i kupovnom kursu Banke za valutu na računu

Prakticno kazu da ukoliko placas nekom stranom valutom i imas bas tu valutu na racunu toliko ce da skinu u cent. Ovo je za mene novost jer sam bio ubedjen da se sve transakcije koje nisu u valuti evro konvertuju po karticarskom kursu u evro i tako dolazi nasim bankama. Recimo tu Visu internet koju imas u Intesi ako platis nesto u dolarima tebi to Visa pretvori u evre po bas ok kursu i tebi to u evrima dodje u Intesu da platis. Znaci imas evre na racunu i placas u stranim valutama ne interesuje te sto nije evro Visa sve to pretvori po skoro sredjem kursu. A ovde u Erste bukvalno kazu da moras da imas na racunu original valutu u kojoj si platio jer ce u suprotnom da te oderu kroz kupovni/prodajni kurs.

Recimo tu Visu internet koju imas u Intesi ako platis nesto u dolarima tebi to Visa pretvori u evre po bas ok kursu i tebi to u evrima dodje u Intesu da platis. Znaci imas evre na racunu i placas u stranim valutama ne interesuje te sto nije evro Visa sve to pretvori po skoro sredjem kursu. A ovde u Erste bukvalno kazu da moras da imas na racunu original valutu u kojoj si platio jer ce u suprotnom da te oderu kroz kupovni/prodajni kurs.
Da, to jeste malo nezgodno u Erste banci. Možda ću ipak da zadržim Visu Electron u Intesi. To što si napisao važi i za nju, jel tako?

***, kako banke polako poskupljuju usluge, klasicno dogovaranje. Ako neko slucajno zna neku banku sa slicnim uslovima kao u intesi neka napise.

@optical

Imam li ja jos neke pogodnosti sa ovim praktical paketom. Naplacuje li se provizija za placanje racuna i sl?

Iz svega ovoga ispada da je Aik banka sad najpovoljnija. Samo je pitanje sta ce biti ako i oni rese da podignu cene usluga. Za 320 din, devizni, dinarski, besplatni cekovi, mbanking i ebanking bez placanja provizije, sms servis, putno osiguranje..

Ne znam kakva je ovo internet visa kartica u postanskoj, pise da moze a i ne mora biti vezana za paket?

Iz svega ovoga ispada da je Aik banka sad najpovoljnija. Samo je pitanje sta ce biti ako i oni rese da podignu cene usluga. Za 320 din, devizni, dinarski, besplatni cekovi, mbanking i ebanking bez placanja provizije, sms servis, putno osiguranje..
...i špil kartica ;)
Važeći tarifnik je na snazi od 31.12.2020., tako da ne bi trebalo da bude novih poskupljenja u skorije vreme.

Meni trenutno deluje kao dobitna kombinacija:
  • start paket u AIK-u za 250 din plus
  • AMEX green uz 100% devizni depozit, za 300 din (daje putno osiguranje)

I meni AIK deluje kao trenutno najbolja opcija, tako da cu verovatno kod njih preci.

Jedini problem mi je što ne vidim da imaju neku odvojenu karticu vezanu za devizni račun za internet plaćanja.

Ili ne gledam dobro?

Ne gledas dobro. Zena mi je u Aik i ima to. Doduse ona je tamo desetak godina, ko zna sta se menjalo u medjuvremenu.

Zahvaljujući Intesinoj, grabežljivoj poslovnoj politici i ja se pripremam za promenu banke. Uz AIK banku korektno izgleda i ponuda EuroBanke sa svojim paketom "Euro plata premija" od 340 dinara.

I do kada imamo rok da pogasimoi račune?
Dobio sam punu kovertu iz banke, mrzi me dve da čitam.

Jel kad odemo da ugasimo račune oni gase odmah ili imaju onaj rok od 30 dana da ih ugase?

Jedini problem mi je što ne vidim da imaju neku odvojenu karticu vezanu za devizni račun za internet plaćanja.

Ili ne gledam dobro?
U AIK-u je ranije bilo moguce dobiti Mastercard uz Flexi stedni racun, mislim da je i dalje aktuelno...Ja cu najverovatnije tako i uraditi, kad ugasim racun u Intezi.

Da li neko zna za mts banku da li se online plaćanje vodi kao transfer novca na platni račun u inostranstvu? to im košta 0.2% + trošak banke.
mts banka zvuči super na papiru za one koji nemaju velike uslove sa kreditnim karticama i minusima...

U AIK-u je ranije bilo moguce dobiti Mastercard uz Flexi stedni racun, mislim da je i dalje aktuelno...Ja cu najverovatnije tako i uraditi, kad ugasim racun u Intezi.
Ja već dugo imam taj Flexi račun i tu Master karticu. Odlična stvar je što kada plaćaš njome u dinarima ili podižeš dinare na bankomatu, koriste srednji kurs ta preračun u EUR, i tako skidaju sa diviznog računa.
Da li neko zna za mts banku da li se online plaćanje vodi kao transfer novca na platni račun u inostranstvu? to im košta 0.2% + trošak banke.
mts banka zvuči super na papiru za one koji nemaju velike uslove sa kreditnim karticama i minusima...
Ne, to je nalog banci za prenos na račun u banci u inostranstvu (tako se ne može kupiti ništa, može se platiti lečenje, ili školovaje člana porodice,...)
Post automatically merged:

Jel kad odemo da ugasimo račune oni gase odmah ili imaju onaj rok od 30 dana da ih ugase?
Ako su dospele sve obaveze, mogu odmah. Ako je za račun vezana bilo kakva kartica, verovatno neće dozvoliti odmah. Zato ponesi karticu, i preseci je pred njima, da rokovi krenu da teku :)

MTS-ova MasterCard funkcionise bez ikakvih provizija, kako u zemlji tako u inostranstvu. To znaci da ako imas EUR na racunu, povuce ti tacno onoliko eura koliko trebas da platis, nemam dodatnih troskova. Za dolare (a vjerujem i ostale ino valute) se iznos konvertuje u eure po MC kursu (koji je kao sto svi znamo, jako povoljan).

Ja već dugo imam taj Flexi račun i tu Master karticu. Odlična stvar je što kada plaćaš njome u dinarima ili podižeš dinare na bankomatu, koriste srednji kurs ta preračun u EUR, i tako skidaju sa diviznog računa.
Da li ovo bukvalno znaci da imas mogucnost mijenjanja eura u dinare po srednjem kursu?

MTS-ova MasterCard funkcionise bez ikakvih provizija, kako u zemlji tako u inostranstvu. To znaci da ako imas EUR na racunu, povuce ti tacno onoliko eura koliko trebas da platis, nemam dodatnih troskova. Za dolare (a vjerujem i ostale ino valute) se iznos konvertuje u eure po MC kursu (koji je kao sto svi znamo, jako povoljan).
Ne, to je nalog banci za prenos na račun u banci u inostranstvu (tako se ne može kupiti ništa, može se platiti lečenje, ili školovaje člana porodice,...)
Kako se zove ta stavka, odnosno kako obicno banke definisu to u pdf fajlovima za tarife, i za pregled usluga i naknada. odnosno da li imaju proviziju za placanje preko interneta (po tipu kartice vezane za devizni racun, za iste valute)

Primera radi gledam za OTP i takodje shvatih da deo za bezgotovinsko platne transakcije nije placanje Visa electron/virtuon i slicnom Mastercard, cak i u OTP pdf-ovu lepo stoji u zagradi Bezgotovinske platne transakcije (izuzev transakcija platnim karticama), slicno podelu i reci koristi i Raiffeisen u svojim pdf-ovima.

Za Mobi takodje nista ne nadjoh, MTS ima odvojeno stavke "koriscenje usluge elektronskog ili mobilnog" kao produzeno od bezgotovinskog, ali to isto izgleda da je prebacivanje novca, a ne placanje na steam-u, ili bookdepository, itd, I sad videh da si spomenuo da MasterCard nema provizije

Poslednja izmena:
Mts deluje odlicno za one koji nisu zahtevni po pitanju usluga. Jedino je problem sto se za mts trenutno nista ne zna, tj. da li ce postanska nesto da menja i da ih integrise ili ce ostaviti sve po starom.

Pretpostavljam da je mozda politika banki da ako nema provizije na placanje preko neta, nista o tome ni ne napisu u tarifniku, nego eventualno u opstim uslovima poslovanja ?
Da li je onda to samo razlika kao sto @nidzika spomenu, konvertovanje iz valute u valutu, ako zatreba, a ako ne, jel onda kod svih samo privremena rezervacija sredstava prilikom transakcije (kao kod Intesa sa Visa Electron(Classic Debit) ako je devizni eur racun sa uplacenim devizama na salteru recimo, i eur placanje na internetu ?

Odnosno da ako neka banka dodatno nesto naplacaju u odnosnu na ovaj primer u recenici iznad, kako to definisu, i gde to definisu obicno ?

A ovaj verbalni delikt sto su uveli ko mogući razlog otkaza usluga... ovo je za tužbu: “ugovorni odnos značajno povećava reputacioni rizik u poslovanju Banke (uključujući, ali ne ograničavajući se na saznanje da je Korisnik počinio neko krivično delo, da se bavi nečasnim delatnostima ili njegovi nastupi u javnom obraćanju nisu u skladu s načelima zabrane diskriminacije, promovisanja jednakosti i poštovanja ljudskih i manjinskih prava)”

Vrh Dno