Šta je novo?

Banka Intesa

Ja nemam ni sms na visa electron Kartici?
Pa rekao BiH 10 godina, ali ako ti imaš deset onda je moj jos stariji, i još su tih 200€ zarobljeni, tj kao oročeni se vode

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Нешто си ти то побркао.

Pa šta sad treba da ti slikam moj e-banking?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Нема потребе,сад је бесплатно и то је то.

Da, kapiram da jeste, a ja bi svakako trebao da vidim sta je sa tih mojih 200eur

ja bi voleo da znam koje je godiste bakara [emoji16] jer mi ovo ne lici ni na prosli vek vec pretplosli [emoji39]

200€ kao stalni depozit na racunu u intezi? nikad cuo a bogami vise od 10 godina sam tamo sramota me da kazem koliko dugo [emoji848].

NHF [emoji12]

moguce ali to nije bilo za sve nego si im ti bio sumnjiv [emoji14]

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Bilo je nejada to. ZA KREDITNE. Ima i sada. To je najnizi depozit, ko ne moze sa platom dobiti.

Nema veze aa Visa Electron to!

^ +1
200€ je bio najmanji depozit za kreditne kartice. Još je bila Delta, dakle, negde između 2003. (€) i pre 2005.(Intesa) kada sam ostavio taj depozit. Tako je bilo lakše, nego da idem nazad po potvrdu o plati. Za sledeći odlazak u banku (jer su tada bili mnogo češći nego danas) sam odneo i tu potvrdu, pa su mi oslobodili depozit. I na kraju godine uredno pripisali kamatu na taj depozit.

tako je ali to nema veze sa Vizom elektron. mozes u banci da uzmes kredit sa 100% deviznim depozitom bez hipoteke i žiranata ali elektron nema veze sa tim [emoji52]

očito je čovek pobrkao kartice tj ostalo mu neprijatna stvar u secanju pa je povezuje sa svim karticama. [emoji14]

ps

probaite i sad da dobijete kreditnu bez kredit biro i provere platne sposobnosti. samo uz depozit

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Ne daju :) meni trazili u 3 banke :)

I za amex 100% depozit su vadili izvod iz kreditnog :D

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Taj depozit i jeste dat zato sto nisma imao platu i sad na tom racunu imam 202.57eur nakamatilo se 2.5eur dok nisu ukinuli kamatu :)

Isti depozit sam dao i kada sam otvarao racun u piraeus banci ali sam brzo otkazao tu karticu, tako da su verovatno tako trazile i druge banke, stvarno nemam pojma.
Drugu karticu osim vise elektron i internet nemam.

probaite i sad da dobijete kreditnu bez kredit biro i provere platne sposobnosti. samo uz depozit.

Koji se termin koristi za ovakvu vrstu kartice sa deposit? U svetu je to secured card. Koje od banaka imaju ovakvu kreditnu kartu?

Da li se provera KB radi i pri izdavanju ovakve kartice?

Inace da li se provera KB radi i za otvaranje obicnog tekuceg racuna?

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

To su kod nas valjda revolving kreditne kartice koje su besmislene jer mozes da koristis samo koliki je iznos depozita.
Kreditna kartica ima smisla jedino ako primas platu na nju.

nece te ni jedna banka proveravati ako otvaras obican stedni racun.

Poslednja izmena:
U cemu je bila fora depozita, ako je korisnik mogao da koristi najvise do visine depozita?

To su kod nas valjda revolving kreditne kartice koje su besmislene jer mozes da koristis samo koliki je iznos depozita.
Kreditna kartica ima smisla jedino ako primas platu na nju.
nece te ni jedna banka proveravati ako otvaras obican stedni racun.

Revolving Credit Card je standardna kreditna kartica. Za one koji imaju dobar kreditni rating, dobijaju regularnu kreditnu karticu (koristi se do visine limita) a za ostale (nezaposlen, dugovanja, kasni sa otplatama rata) se nudi kreditna kartica sa deposit (koristi se do visine depozita).

Na kreditnu karticu ne mozes da primis platu vec na tekuci racun/debitnu karticu.

Inace banke uzimaju izvestaj sa kreditnog biroa i za otvaranje stednog ili tekuceg racuna, ali ne znam koja je praksa kod nas.

Poslednja izmena:
U cemu je bila fora depozita, ako je korisnik mogao da koristi najvise do visine depozita?

Ako nisi mogao da dobijes standardnu kreditnu karticu (nezaposlen, dugovanja, kasni sa otplatama rata, itd), banka izdaje limitirane gde trosis do visine deposita.

Poslednja izmena:
Pa to pitam - sta ce mi kreditna za novac koji vec imam u dzepu :)

^^
Pa oni samo tako nude ko nema primanja.
Recimo ja sam dobio (nije intesa) za 500eur depozita revolving karticu (da bi kupovao na rate) gde ti obracunaju 500eura puta danasnji kurs banke pa preracunaju u dinare taj nepovoljni kurs i ti mozes toliko da trosis njihovog novca dok tvoji novci stoje oroceni kod njih...

Glupost zesca, ja cim sam video kako to fukncionise sve sam otkazao.

Da, kreditna istorija je vrlo važna, to kod nas ljudi potcenjuju. Ja koristim sve meni dostupne vidove beskamatnog zaduživanja (dakle, da me ne košta), ne bih li izgradio/ojačao kreditnu istoriju. Problem kod nas je što ne možeš da saznaš koji ti je Credit score, ako se uopšte numerički izražava (dakle, to pojma nemam).

Valjda moze da se sazna u UBS (udruzenje banaka srbije).

Std.kreditne su skoro nepostojece kod nas. To su kartice bez odlozenog, za sve odmah ide kamata. AIK je imao takvu Visu pre koju godinu.
Charge je uglavnom kreditna sa odlozenim, bez proizvoljnih rata. To su vecina kod nas. Ima rate samo za odredjene radnje. Ako ne platite SVE sto stigne na vreme to je kasnjenje, docnja kako ga zovu, i to je veci minus.
Revolving su sa odlozenim, za sve, neki minimum se samo mora placati pri dospecu. Na ostalo ide kamata, ali kasnjenje nije lode za rejting :)
Ove charge, koje mogu vece iznose da dele na rate su nesto izmedju.

Septi, pa ideja je da imas kreditnu? Neces nositi 5000e u kesu, ali 5 iPhonea mozes kupiti :) Za car rental ti je neophodna. Daju obicno osiguranje, koje karticu i troskove i vise nego otplati.
Kod nas rejting i dalje ne radi. U USA se takve kartice koriste da bi gradio score za druge svrhe. Koje veze nemaju sa finansijama. Tipa renta stana. Nece te primiti u bolje ako nemas dobar score.

E sad... Amex Green, koji je bio free uz depozit od 500r, za do 4 osobe (oko dve godine nije dodatna free), u prvoj godini barem, se otplati komotno na osiguranje.
Ali Visa Platinum kod KB, gde je min 5k depozit... ne bas :) iako je 1% kamate na njega bilo, koliko i na stednju. Jedna dodatna, osiguranje zs ceo svet.

Ja bi rado Amex Gold platio, ne samo da za 50e pokriva najbolje putno osiguranje, vec i gubitak prtljaga, odlaganje letova.... ali ona je iskljucivo kreditna :( A da isplacujem 1500e neto 6 meseci zbog nje, nisam lud :D

...

Ja bi rado Amex Gold platio, ne samo da za 50e pokriva najbolje putno osiguranje, vec i gubitak prtljaga, odlaganje letova.... ali ona je iskljucivo kreditna :( A da isplacujem 1500e neto 6 meseci zbog nje, nisam lud :D

ovo bi morao da pojasnis

znam ljude koji je imaju samo zbog osiguranja. putuju porodicno minimum 5-6 puta godisnje i ovo im se vise isplati :)

Greska

Poslednja izmena:
@alfaunits
Hvala na tvom vremenu i detaljnom objasnjenju trzista "kreditnih" kartica u nasem regionu. Vrlo lepo objasnjeno i dragocena informacija.

Iznenadjen sam stanjem kod nas.
Ako je to zaista u praksi ovde, onda su to sve Charge kartice poput Amex Green/Gold. Koliko potrosis, toliko moras da platis. Ako ne platis sve, zaracunava se kamata, kazna, itd...itd..

Revolving kreditna kartica izdata u svetu, daje kreditni limit, i slobodu prenosenja/akumulaciji duga u sledeci mesec, samo uz obavezu placanja minimuma duga.

Tema je Banka Intesa, nadam se da ce otvoriti temu o osnovama kredita, istorije, bodovanja itd gde bi mogli vise pisati..

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

ovo bi morao da pojasnis

znam ljude koji je imaju samo zbog osiguranja. putuju porodicno minimum 5-6 puta godisnje i ovo im se vise isplati :)
Pa imas dve opcije: Amex Green sa depozitom (minimalni depozit je 500e), do +3 kartice se mgou dobiti, svaka dobija svoje osiguranje, 15.000e pokrice trenutno, ceo svet (za razliku od gro tih dodatnih gde je samo Evropa pokrivena).

Ili Amex Gold, koja je 6600 (3300 ako je Magnifica klijent), plus svaka dodatna, 3000 valjda (kibicer je valjda uzimao pa moze reci da li je i ona jeftinija za Magnifica klijente).
Fora je da za Amex Gold je najnizi limit valjda 5000e (ili 3000e, ne secam se napamet), sto znaci najmanje 1000-1500e mesecna plata (3 meseca neto plate se dobija limit, mada mooooze i nesto manja plata). Mora biti zadnjih 6 (valjda) meseci prosek plate dakle limit / 3. Ja sam imao veci promet po MC Standard mesecno nego sto su ti limiti, pa mi nisu dali ni sa depozitom da je uzmem :)

@Sato, ima dosta Revolving kartica kod nas, sa svakakvim modelima otplate, maltene nema dve identicne, kao da su namerno radili da ne izgleda kartelski :)
Kod nas su skroz neisplative :( Samo su lakse i od online kes kredita, a kamoli namenskog. Vani one nude 0% kamatu prvih 12-18 meseci (cak sam imao ponudu od HSBC valjda na 24m 0% kamate), reward points, miles maltene svaka u Americi, neke nude cashback (redje u Evropi), SIGN UP BONUS (jedino takvo kod nas je kod Sberbank recimo, pisljivih 2000, a kartica skuplja :)), itd....

Poslednja izmena:
ok.

sad je jasnije pricas o isplati plate od 1500€ :p zbog dobijanja karice :-devil-:

Vrh Dno