Šta je novo?

Banka Intesa

Isto je i kod mene, za isplate ne stizu notifikacije. Pocele su da baguju pre par nedelja i od tada ne rade kako treba. Tajna je u tome da to srede, ali ocigledno ne zele.

Prvi put sam u ovakvoj situaciji pa ne znam šta mi je činiti, zvati tetu iz call centra ili čekati još neko vreme. 🤓
Pre par meseci je kreditnom MasterCard placen neki Airbnb smeštaj, nakon par dana prebacih iznos smeštaja na karticu, pre 10og u mesecu da bi se izbegao revolving, pa se limit vratio na maximum.
Zbog promene planova otkazali smo smeštaj jer je free cancellation, Airbnb je vratio novac u roku od 3 dana, za šta stoji Uplata kada se uđe u transakcije MasterCard kartice u aplikaciji, ali se novac ne pojavljuje nigde. Stoji da je kartica i dalje na maksimalnom iznosu limita, a tih 50ak eur nema nigde.
Neka logika mi je govorila da će se taj iznos prebaciti na devizni račun, sa kojeg inače pokrivam ovu karticu, ali ni to se ne dešava.

Ima li neko iskustva, šta da očekujem i da li treba da kontaktiram banku? Ili će leći za neko vreme na taj devizni, s obzirom na to da je pre refundacije od strane Airbnb potrošena suma već bila pokrivena kako bi se limit vratio na max.

Neće ti vraćati taj novac, ali bi trebalo da vidiš povećan limit kartice za taj iznos.

Ako si u međuvremenu trošio novac u dinarima, limit se sabira, ali RSD / EUR potrošnja se svaka posebno pokriva.

Kada sledeći put budeš imao EUR potrošnju, za pokrivanje celog duga će biti potrebno tih 50ak EUR manje. Ali svakako se mora videti da ti je trenutno limit veći za toliki iznos.

Moja kartica ima vrlo mali kreditni limit, pa ga ja tako povećavam kada je nešto neophodno platiti kreditnom karticom.

Limit mi je isti ali u raspoloživim EUR sredstvima, evo tek od jutros vidim, tih 43 i nešto EUR. 🙄
Prvo pitanje - znači ništa od prebacivanja tih sredstava nazad na EUR račun, ne mogu čak ni oni kroz sistem to da urade?
Drugo pitanje - kada sledeći put nešto plaćam, ako je vrednost toga 50eur, zapravo ću biti u "minusu" 7eur ako dobro razumem. To je moje, samo visi iznad limita kao raspoloživo, poput neke preplate na računima.

Možeš u poslovnici banke da tražiš da vrate taj novac. Ovo nisam nikada radio, nego sam jednom prilikom slučajno čuo u banci.

Ako je preplata 43, sada potrošiš 50e, na sledećem preseku sa uplatom 7eur, pokrivaš 100% EUR duga.

Ako potrošiš 6000 dinara, potrebno je da na sledećem poresku uplatiš 6000 dinara da bi pokrio 100% potrošnje. EUR ostaješ u preplati.

Nije mi jasno zašto ti nije prikazao veći limit, jer ja to baš često koristim i evo upravo sam proverio, i sada imam veći limit. U oktobru sam uplatom veće količine dinara povećao limit, pa kada sam se vratio, EUR potrošnju sam platio U EUR, a dinari su mi ostali u plusu, pa ću ih potrošiti.

Kasne u proknjizavanju povrata na kreditnoj, za dan duze od debitne.

Pre nekoliko godina sam se zeznuo i povukao novac sa paypala na kreditnu, dok jos nije vazio kriminalni mastercard kurs. Kada se pojavila uplata, kojoj je trebalo malo vremena, pozovem banku da vrate na devizni. Tada to nije moglo...
Ako se situacija danas promenila onda super, bar nesto da unaprede!

Da li je neko imao problema sa placanjem preko virtuelne kartice, u poslednjih nekoliko meseci?

Konstantno mi odbija transakcije, na sajtovima gde sam sa njima placao bez problema (Steam, Temu, Youtube)
Probao sam i jednokratnu i visemesecnu karticu.

Nije mi jasno zašto ti nije prikazao veći limit, jer ja to baš često koristim i evo upravo sam proverio, i sada imam veći limit. U oktobru sam uplatom veće količine dinara povećao limit, pa kada sam se vratio, EUR potrošnju sam platio U EUR, a dinari su mi ostali u plusu, pa ću ih potrošiti.

Kasne u proknjizavanju povrata na kreditnoj, za dan duze od debitne.

Danas su proknjižili, sada se vidi i veći limit i raspoloživa sredstva. Da znam za ubuduće da ne pokrivam odmah.

Placam danas master cardom racun za net, kao i godinama unazad, kucam broj, ime i sve ostalo sto treba, i ocekujem autentifikaciju preko sms-a, kao i uvek, kad odmah iskoci uspesno ste platili racun. Kud se dede autentifikacija? Slicno mi se desilo sa Amexom, kad sam kupovao avio karte kod Air Serbie. Sta se dogadja, jel autentifikacija ukinuta?

Amex ako se ne varam nema verifikaciju, a za račun za net je više pitanje za primaoca kartica nego za Intesu. Možda su uveli tokenizaciju pa ti nakon prvog plaćanja više ne traži verifikaciju za sledeća, možda njihov procesor plaćanja trenutno ima problema sa verifikacijom pa dozvoljavaju plaćanje bez ili su promenili procesora plaćanja na onaj koji nema verifikaciju (najmanje verovatno s obzirom da sve domaće banke imaju verifikaciju platne kartice)

Jel stigao jos nekome mail od banke: "Obaveštenje o važećem broju telefona za zakazivanje sastanka"
Neku tehnicku gresku spominju, da su slali pogresan broj...niti sam trazio, o cemu se radi?

Amex ako se ne varam nema verifikaciju, a za račun za net je više pitanje za primaoca kartica nego za Intesu. Možda su uveli tokenizaciju pa ti nakon prvog plaćanja više ne traži verifikaciju za sledeća, možda njihov procesor plaćanja trenutno ima problema sa verifikacijom pa dozvoljavaju plaćanje bez ili su promenili procesora plaćanja na onaj koji nema verifikaciju (najmanje verovatno s obzirom da sve domaće banke imaju verifikaciju platne kartice)
Sta god da je ne dopada mi se. Za Amex nisam znao, al sad tek mi dodje da je zakljucam fioku.

Placam danas master cardom racun za net, kao i godinama unazad, kucam broj, ime i sve ostalo sto treba, i ocekujem autentifikaciju preko sms-a, kao i uvek, kad odmah iskoci uspesno ste platili racun. Kud se dede autentifikacija? Slicno mi se desilo sa Amexom, kad sam kupovao avio karte kod Air Serbie. Sta se dogadja, jel autentifikacija ukinuta?
Meni se desavalo da standardna Visa ne trazi autentifikaciju ali nisam skapirao u kojim situacijama. Mislim da kada ima vise placanja zaredom, pa ukoliko je drugo placanje vrlo brzo posle prvog da sistem ne trazi autentifikaciju. Ne desava mi se to uvek kada placam zaredom, ali mi se cini da je tada verovatnije da se desi.
Pricam iskljucivo o placanju preko neta i za Visa karticu. Dina mi ne trazi autentifikaciju.

Poslednja izmena:
Jel stigao jos nekome mail od banke: "Obaveštenje o važećem broju telefona za zakazivanje sastanka"
Neku tehnicku gresku spominju, da su slali pogresan broj...niti sam trazio, o cemu se radi?
Nisam ni ja trazio ali sam dobio novi kontakt telefon i novog savetnika. Verovatno su te zaturili na pogresnu grupu pa je nastao problem. Nista novo i ocekivano od inteze, novi u nizu gresaka.

Meni se desavalo da standardna Visa ne trazi autentifikaciju ali nisam skapirao u kojim situacijama. Mislim da kada ima vise placanja zaredom, pa ukoliko je drugo placanje vrlo brzo posle prvog da sistem ne trazi autentifikaciju. Ne desava mi se to uvek kada placam zaredom, ali mi se cini da je tada verovatnije da se desi.
Pricam iskljucivo o placanju preko neta i za Visa karticu. Dina mi ne trazi autentifikaciju.
Ako sačuvaš karticu za naredna plaćanja na istom sajtu/aplikaciji, uglavnom više ne traži verifikaciju iako ima izuzetaka.

Ne ne, to je durgo. Mada mi tu uglavnom trazi SMS potvrdu. Samo kada je pre-autorizovana kartica (ono kad ti skinu neki minimalni iznos pa vrate), tu uglavnom ide instant bez potvrde.

Moguće, ono čega mogu da se setim je "Srbija voz" app, samo prvi put traži SMS verifikaciju, posle toga više ne.
S druge strane za dopunjavanje Aircash kartice svaki put traži SMS verifikaciju iako je kartica sačuvana.

Bilo je reči o tome u ovoj temi pre par meseci. Tokenizacija i nedoatatak sms verifikacije bukvalno znači da daješ celu karticu primaocu plaćanja i ti si "razgolićen" i bukvalno može da ti je isprazni do kraja ako želi.
Od tada samo virtuelne kartice kad već imamo tu mogućnost

Ne mogu da dodam virtuelne kartice na Apple Pay. Jel jos neko ima problem? Ili je to nemoguce?

Poslednja izmena:
Da dodelim drugom licu karticu da nema pristup svim sredstvima...

Sam apple pay valjda virtualizuje karticu, nema smisla da virtualizuje virtualnu karticu..tako da ima smisla da ne moze :D

• Like
Reagovanja: uji
Double the fun!!! Ne rusi mi sneska, kad sam lepo smislio! 😆😁😄

Moja Revolut virtuelna je isto u Apple Pay, ali takodje i virtuelna druge banke.

Za Intesu ne znam, verovatno ona sama to ne dozvoljava.

Jel Air Serbia avio karte mogu na rate da se kupe?

Nema ih na sajtu na onom spisku ali pitanje koliko je spisak ažuran jer sam već u neloliko prodavnica za neku robu imao opciju za rate a prodavnica nije na spisku

Možeš u poslovnici banke da tražiš da vrate taj novac. Ovo nisam nikada radio, nego sam jednom prilikom slučajno čuo u banci.

Ako je preplata 43, sada potrošiš 50e, na sledećem preseku sa uplatom 7eur, pokrivaš 100% EUR duga.

Ako potrošiš 6000 dinara, potrebno je da na sledećem poresku uplatiš 6000 dinara da bi pokrio 100% potrošnje. EUR ostaješ u preplati.

Samo još jedno pitanje vezano za ovo - ako u Budimpešti plaćam iznose u HUF, da li trošim te preplaćene eure?

Da.

Nazad
Vrh Dno