Kako sva hakovanja u poslednjih pola godine i to za vikend svaki put? Ne ide se na posao pa rekreativno vikend hakovanje? 😄Meni ipak sve to mirise na opasno hakovanje ili kao sto rekoh mere intese da neki ozboljin problem ili izoluje ili eliminise.
Samo sto je ovo drugo pucanje za mesec dana. Od oktobra je pukla jedno 6-7 puta na vise od nekoliko sati, plus neka najavljena "odrzavanja", takodje visecasovna, za vreme kojih mi platne kartice nisu radile. Inace koristim internet bankarstvo jos od kada je sertifikat bio na CD-u, i sto bi neko rekao, ne mora da budem IT strucnjak da bih znao da sistem ne bi trebalo da puca svake druge subote.Druze svakoj banci pukne bar 2x godisnje nesto, preterano si usao u teorije zavere.
Tu se i ja slazem sa tobom. Najlakse je da se kaze "hakeri" ili "usao im virus". Najlakse je predstaviti sve kao "visu silu", umesto da se postavi pitanje ko je zaista odgovoran.Ja nisam rekao da je to normalno vec da treba da se smanji dozivljaj sa teorijama zavere tipa hakeri.
Fun fact, juce sam dobio dve notifikacije kao naplata od Wolt-a po 0 din, reko proveravaju da je kartica dobra, mada 2 godine nisam ulazio u aplikaciju, i za svaki slucaj sam ja usao u aplikaciju i obrisao karticu, znaci na mom telefonu kartice nema.Da li si koristio tu karticu za plaćanje na Booking.com? Moja mastercard je 99% tako kompromitovana.
Obavezno blokiraj karticu. Ako tražiš novu karticu, banka će to da ti naplati 400 dinara.
Ako si brzo prijavio da transakcija nije tvoja, gotovo sigurno će ti banka vratiti sredstva. Pod uslovom da se na Wolt placa bez dvofaktorske verifikacije.
Ako imaju dvofaktorsku, onda nema šanse da dobiješ novac nazad.
Kao Google wallet kada uradi temp transakciju da proveri validnost podataka za karticu koju si uneo. Na to sam mislio.Kakvo proveravanje kartice?!
Čim si video te verifikacije sa nula dinara, trebalo je kroz aplikaciju da smanjiš limit za Online plaćanje.
Karticu uredno koristim za sve sto treba. Gde tacno da ima dvofaktorske verifikacije?Uh, baš se namučih da shvatim u čemu je problem, 10 puta sam pročitao oba posta i mislim da sam shvatio, mada ne garantujem.
Znači, naplatili su ti nešto iz Wolt-a preko kartice koju nisi nigde koristio? Jesam dobro shvatio?
Prijavio si banci?
Blokirao si karticu?
Ako je na sva tri pitanja odgovor "da" ne bi trebalo da bude problema osim ako nema dvofaktorske verifikacije, a ako ima onda ti nas ovde zezaš, a to će ti reći i u banci.
Ako nisi karticu nigde koristio onda ti je neko negde skinuo podatke, možda kući ukućani (lupam), možda kolege na poslu dok si otišao u wc ali sve mi to izgleda malo verovatno. Sigurno si negde ostavio podatke kartice za online plaćanje ili si nešto plaćao da ti kartica nije bila nom-stop na oku
Kao Google wallet kada uradi temp transakciju da proveri validnost podataka za karticu koju si uneo. Na to sam mislio.
Koristio sam Wolt, pre 3 godine, kartica bila istekla 2 puta od poslednjeg koriscenja u samoj aplikaciji. I kada su bile te "test" transakcije ja sam uklonio karticu iz aplikacije.Napisao si da nisi koristio Wolt. Kako onda mogu da ti proveravaju karticu? Ta provera može samo tog trenutka kada si upisao podatke.
Dvofaktorska je kada ti stigne SMS da verifikuješ transakciju.
Citiram Wolt "Mi nemamo uvid u to ko je upisao koje podatke od kartice, ali ako dodjete sa policijskim nalogom, prosledicemo vam te podatke koji vam trebaju". J*** lud zbunjenog, a mala je svota da se bilo ko ganja sa policijom i drugima.Ako cemo da idemo u sitna crevca, taj neko je morao da naruci hranu da mu stigne negde, tako da teoretski wolt moze da ga nadje![]()
Vecina aplikacija koja u sebi obradjuju placanje nemaju taj drugi korak, samo pri prvom unosis sigurnosni kod i oni provere karticu i to je to. Posle kada kliknes plati nista ne pita. Glovo, Wolt, Aliexpress, itd...
Jasno mi je da nece da ulaze u to bez policije, jer bi onda oni trebalo da raspravljaju cija je to zaista kartica.. Teoretski mogu oni sve, samo da li hoce ili nece.. Na kraju krajeva, ti si njima samo jedan korisnik, imaju milione, nece niko oko tebe da se lomi iskreno..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari