Šta je novo?

Banka Intesa

Ako si placao dinarima (rsd>eur>aed), onda je po kursu banke ta razlika. Najbolje je Eur bez konverzije na POS-u i iskljucivo placanje zelenom visom i kreditnim karticama.
Zašto je onda bolje da se bira njihova valuta?
Znači sledeći put da plaćam zelenom visom na kojoj su euri i da biram koju valutu? Njihovu ili eur u kojima su već uračunali 20ak evra više na pos aparatu?

Nisi me razumeo, karticom na kojoj imas eur u lokalnoj valuti. To se inace zove bez konverzije.

Zelenom karticom plaćaš u lokalnoj valuti, to se onda preračunava po povoljnom Visa kursu u Evre.

Aha jasno.

U svakom slucaju visa zelena kartica (na koju prebacim evre preko app sa mog dinarskog racuna) i biram lokalnu valutu. Tako cu proci bez provizija visokih konverzija itd.

Aha jasno.

U svakom slucaju visa zelena kartica (na koju prebacim evre preko app sa mog dinarskog racuna) i biram lokalnu valutu. Tako cu proci bez provizija visokih konverzija itd.
Samo da napomenem, da isto vazi i za kreditne kartice, ukoliko je posedujes.

Upravo dobih email.
Iskoristite mogućnost da kupite na rate Visa Inspire debitnom platnom karticom i dobijete POKLON IZNOS OD 2.500 RSD.

KAKO DO POKLON IZNOSA?

1.000 RSD
Vas očekuje ukoliko u periodu od 5.12.2023. do 31.12.2023. obavite minimum jednu transakciju plaćanja na rate, Vašom Visa Inspire debitnom karticom.

1.000 RSD
Vas očekuje ukoliko u periodu od 1.1.2024. do 31.1.2024. obavite minimum jednu transakciju plaćanja na rate, Vašom Visa Inspire debitnom karticom.

Ukoliko transakcije na rate obavite u oba meseca, u gore navedenom minimalnom iznosu, uz poklon iznos od 2.000 RSD, dobijate i

Bonus od 500 RSD

• Like
Reagovanja: uji
Kakva je bese prica ako na kreditnoj imam dug za ovaj mesec na primer 40k, a ja uplatim 20k, ostavim 20k za sledeci, koliko moze kamata da mi namlate? Da li je ovo pametan potez? :D

Nekoliko stotina dinara kamate, prezivi se...

Kakva je bese prica ako na kreditnoj imam dug za ovaj mesec na primer 40k, a ja uplatim 20k, ostavim 20k za sledeci, koliko moze kamata da mi namlate? Da li je ovo pametan potez? :D

Cela mudrost je što pre anulitrati revolving dug

Koliko ja znam kamata ide na iznos koji ti ostaje i svakim danom se obračunava. Opet zavisi kada otplaćuješ dug u kom trenutku u toku meseca. Mislim da je nešto tipa % podeljen sa 365 dana puta preostali iznos. Opet zavisi sve od kartice. Pročitaj uslove korišćenja za tvoju.

Pa meni je zaduzenje 60K na godinu dana, ali ovo su mi neki troskovi ovako, pa posto mi nesto treba kes ovaj mesec, mislio da ne uplatim sav dug sada, nego deo, a deo sledeceg, pa reko da li je pametno, da me ne zakaci neka jaka kamata.

Kamata jeste jaka, a nije ni svima ista. Meni je oko 30-35%, ali je ugovor od pre 10 godina, sada su stope manje i ko je kod Intese od pre "par" godina ima godišnju kamatu nekih 18-20%. Pisalo se davno ovde o tome. Ako imaš ovu veću kamatu možeš da se obratiš Intesi za novi ugovor i dobićeš tu manju kamatu, siguran sam da je neko odavde to odradio pa ako pročita ovo neka potvrdi.
Mene mrzi jer gledam da ne idem u njihove poslovnice jer za svaku glupost čekam minimum pola sata, a radno vreme im je naravno radnim danima do 16h.
Pa onako baš baš ugrubo kamata na 20.000 za mesec dana bi bila u rasponu 350-600 din, zavisi kolika ti je kamata odredjena ugovorom.(ovo molim te proveri, nemoj da uzimaš kao konačno :))

U aplikaciji taj info ne mogu da vidim? Kuci kad odem veceras, bacicu pogled na ugovor.

Pogledaj iz aplikacije izvod banke za Master karticu, trebalo bi da tu ima.

Pise ispod sekcije za Minimalni iznos koji je naveden na racunu, za dinare, fiksna kamatna stopa od 18.43%.

Dobro pitanje, i ja baš hteo da skinem keš sa kartice ali da vratim u 2 rate što se kaže. Kao neki mini kredit :D moraću da pročitam šta meni piše za kamatnu stopu.

Pa meni je zaduzenje 60K na godinu dana, ali ovo su mi neki troskovi ovako, pa posto mi nesto treba kes ovaj mesec, mislio da ne uplatim sav dug sada, nego deo, a deo sledeceg, pa reko da li je pametno, da me ne zakaci neka jaka kamata.
Zaduženje na godinu dana preko kreditne kartice? To prvi put čujem. To je neki vid drugog kredita preko kreditne kartice. Moraš sa njima da vidiš to kako se obračunava kamata za taj tip kredita.

@Antara
Verovatno je uzeo nešto vrednosti od 60k i provukao karticu na 12 rata. Rata mesečna 5000 bez kamate ako plaća na vreme. Tako sam ja razumeo njegov post.

@Karaburac
možeš naravno, provizija za podizanje keša za Master je bila 3% pa proveri na sajtu Intese da li se tu nešto menjalo. Kamata je naravno najnepovoljnija, ali ako moraš tako to je druga priča.

@Labello
Meni je kamata 35.04% :) Za sada uvek na vreme plaćao pa nisam imao problema sa kamatom. Prvom prilikom, a da me ne mrzi, odoh u Intesu da menjam ugovor i uslove.

Da, uzeo nesto u vrednosti od 60K pa na 12 rata. I ja placam na vreme, samo sad nesto nagomilao dodatno, fazon lidl, gorivo i neke sitnice, pa mi ispada dug oko 40K, pa reko da ga prepolovim, pa u januaru da platim ostatak, preostalih 20 plus rata za taj mesec, sve skupa 25K. Ostaje mi da probam pa da vidim koliko ce da me rebnu. Ako je fazon 500 kinti, to je onda smesno.

na 20k, mesec dana, fix god.kamata 18,43% trebalo bi da platiš oko 307 din kamate.
Taman kad probaš javi da li sam dobro sračunao :)

Da, uzeo nesto u vrednosti od 60K pa na 12 rata. I ja placam na vreme, samo sad nesto nagomilao dodatno, fazon lidl, gorivo i neke sitnice, pa mi ispada dug oko 40K, pa reko da ga prepolovim, pa u januaru da platim ostatak, preostalih 20 plus rata za taj mesec, sve skupa 25K. Ostaje mi da probam pa da vidim koliko ce da me rebnu. Ako je fazon 500 kinti, to je onda smesno.
"Koliko god da te rebnu znaj da su mogli uvek više"🤣

Za dnevni obračun kamate, banke godišnju dele sa 360 (to je uvek navedeno u ugovoru). Tako da bi za 20.000 dinara, na 18,43%, trebalo svakog dana da ti obračunaju 10,24 dinara kamate. Počev od 11. u mesecu.

Jedino gore zaduživanje od kreditne kartice je minus po računu. Malopre sam bio u banci, čovek traži stanje, 90k u minusu 😱
Mučenik neki, nisam siguran ni da razume koliko je to problem, niti da zna da izračuna koliko ga to košta mesečno.

U osnovnoj školi bi trebalo da postoji predmet u kome decu uče osnovne ekonomske postavke, šta znači zaduživanje i sve ostalo što kasnije od njih stvara robove. Ne, ne verujem u teoriju da se sve radi da bi ljudi bili robovi. Sami biramo da se tako ponašamo.

Ostavio sam 30K, pa cemo da vidimo. :D

Mada ne znam kako to racunate da bih mogao okvirno da vidim koliko ce biti.

Kako god da računaju, gledaj da dug pokriješ čim budeš u mogućnosti, pa ćeš i sam moći da izračunaš kako su ti obracunali i naplatili kamatu, da znaš za neku narednu priliku.

Samo nemoj za 20 dana kažeš, ma opušteno, to je bilo samo 300 dinara. To je 1% za manje od mesec dana. Godišnja kamata na štednju je sada 4%.

Svako malo "interna serverska greska" na aplikaciji. Vise stvarno...

Kako god da računaju, gledaj da dug pokriješ čim budeš u mogućnosti, pa ćeš i sam moći da izračunaš kako su ti obracunali i naplatili kamatu, da znaš za neku narednu priliku.

Samo nemoj za 20 dana kažeš, ma opušteno, to je bilo samo 300 dinara. To je 1% za manje od mesec dana. Godišnja kamata na štednju je sada 4%.
Ma da, nikako da povuce i da se opustim, onda nema kraja. Ovo je samo privremeno, imao neki neplanirani trosak, pa sad malo da slegnemo situaciju, inace tezim da na vreme placam sve.
Hvala na savetu PJ kao i uvek!

Da li neko ko koristi Amex Blue moze da kaze koji su dodatni benefiti koji vaze za kartice izdate kod nas? Na Amex sajtu trazi da se unese broj kartice da bi se videli benefiti. Hvala

Poslednja izmena:
Добио сам маил да се преко Интезе може направити електронски сертификат, ConsentID.. То је оно исто што већ имамо, сертификат сам извадио у СУП, а апликацију у Пошти.

Е сад ме занима за дигитални потпис, да ли се могу потписивати они силни папири при отварању картице, пре неки дан дан сам их потписао 10ак,али ћу морати поновио? И како то функционише?

Vrh Dno