Šta je novo?

Banka Intesa

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,285
Kada odeš u banku, odmah objasni šta radiš, da izbegneš komplikacije.

Poslednji put kad sam radio tako nešto, dogovorili smo se da i ne brojimo novac u mašini, već da ga prebacim na drugu stranu bankarskog pulta, službenica je prebrojala pakete, napravila papire i nekoliko minuta kasnije smo bili napolju.

Prodao sam neku nekretninu u dinarima, žena donela keš u torbi, uplatila na svoj račun u Intesi, uradili nalog za prenos na moj račun u Intesi, ja odmah podigao novac i odneo keš u rancu. I na njenom i na mom izvodu se pojavile odgovarajuće transakcije.
Banka nam za te transakcije nije uzela nikakvu naknadu, jer je sve u okviru Intese.

Miki_

Cenjen
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poena
125
Hvala.
Ja nemam racun u banci,znaci tek treba da se otvori.
Pretpostavljam da se placa za izradu kartice ili za uplatu novca.

taske14

Zapažen
Učlanjen(a)
30.10.2022
Poena
5
Ima li ko iskustva sa investicionim intesinim fondovima? Ja sam u fondu u UITS Dinar vec nekoliko meseci, prinos je stabilan. Zanima me da li je novac siguran tj glavnica, prinos znam da moze da varira plus i minus, nego se plasim za svoj novac koji mesecno uplacujem a znam da novac nije osiguran.
Hvala unapred

Alaric

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2003
Poena
630
Samo činjenica da u novac u inv.fondovima nije osiguran je veliki rizik, a mislim da nemaš ni poresku olakšicu za godišnji prihod, barem ne u punom iznosu uloga. Da li si poredio godišnji prinos sa trenutnim komercijalnim kamatama na oročeni depozit?

taske14

Zapažen
Učlanjen(a)
30.10.2022
Poena
5
Trenutno sam izgurao do 2% kamate za 8 meseci. Mislim da je oko 5 posto u intesi na 24 meseca. Cimanje mi fond jer bukvalno nije osigurano nista a za noc moze da pukne, mada savetnik u banci kaze da se to nikada nije desilo. Ne mogu nigde na netu da nadjem sta se izdesavalo 2008 godine oko fondova, znam da su nesto zeznuli ljude u fondu.
Sve sto kupis u tekucem mesecu,dospeva na naplatu do 10. U sledecem,bez kamate.
to ti je ono,odgodjeno do 40 dana, znaci ceo mesec plus do 10 u sledecem.
Ja se razmisljam da uzmem kreditnu karticu jer moze na rate. To u prevodu znaci kupim nesto na 6 rata, i svakog 10 u mesecu mi dospeva rata bez kamate, ako sam vas dobro razumeo. Ili samo to vazi za prvu ratu?

el_patron

Slavan
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Arctic Freezer 34 eSports
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX
RAM
Kingston Fury Beast RGB 2x16GB
GPU
Sapphire 6650XT Nitro+
Storage
Kingston A2000/Transcend 230s/HDD 500GB
Zvuk
Microlab M660BT + Steel Series Arctis 7+ Wireless
PSU
Asus Rog Strix Gold 750w
Kućište
Be Quiet Pure Base 500FX
Monitor
BenQ Mobiuz EX2710S
Miš & tastatura
HyperX Pulsefire Dart Wireless+ HyperX Alloy Origins Red Linear
Mobilni telefon
iPhone 13 mini 128gb
Pametni uređaji
Xiaomi 3C
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nikada se nije desilo da u 2 meseca puknu 3 US banke, pa se eto, desilo sad. Isto i za Credit Suisse. Veci % se dobija u dinarskoj stednji nego u tom fondu. Pritom je novac osiguran i ne mozes da zavrsis u minusu.

Alaric

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2003
Poena
630
Fondovi su možda i imali smisla prethodnih godina dok su bile mizerne kamate na štedne uloge, a ti savetnici i dalje imaju naloge i bonuse da forsiraju ulaganja u investicione fondove. Moj utisak je da se organizacija fondova nameće radi interesa menadžera koji se na ovaj način izdvajaju i uzimaju kajmak za "vođenje" portfolia. S druge strane zbog situacije dolati do dizanja kamata i obesmišljavanja svrhe tih fondova

DGoran

Slavan
Učlanjen(a)
20.04.2018
Poena
255
Moja oprema  
Laptop
Dell Vostro
Tablet
Ipad 9
Mobilni telefon
Iphone 13 pro
Pametni uređaji
Apple watch
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Trenutno sam izgurao do 2% kamate za 8 meseci. Mislim da je oko 5 posto u intesi na 24 meseca. Cimanje mi fond jer bukvalno nije osigurano nista a za noc moze da pukne, mada savetnik u banci kaze da se to nikada nije desilo. Ne mogu nigde na netu da nadjem sta se izdesavalo 2008 godine oko fondova, znam da su nesto zeznuli ljude u fondu.

Ja se razmisljam da uzmem kreditnu karticu jer moze na rate. To u prevodu znaci kupim nesto na 6 rata, i svakog 10 u mesecu mi dospeva rata bez kamate, ako sam vas dobro razumeo. Ili samo to vazi za prvu ratu?
Ako se plati do 10. u sledecem mesecu,nema kamate. Tako je za svaki mesec ,dok ima rata. Nije samo za rate, zafali ti kes, provuces nju,bez rata i to dospeva tek sledeceg 10. u mesecu.

dzul

Cenjen
Učlanjen(a)
13.05.2011
Poena
180
Samo napomena da svaka rata ima svoju nadoknadu, tipa za moj paket računa je 40 din.
Ako se provlači Amex, rata dospeva 15og u mesecu. Za Master je 10og.

ckvrlj

Slavan
Učlanjen(a)
10.01.2010
Poena
215
Trenutno sam izgurao do 2% kamate za 8 meseci. Mislim da je oko 5 posto u intesi na 24 meseca.
To je 5% godišnje za oročenje na 24m, znači 10% za te dve godine. Pričamo o dinarskim depozitima.
Svakako mnogo isplativije i sigurnije od tih 2% za osam meseci koje trenutno imaš.

[Miki]

Čuven
Učlanjen(a)
05.06.2001
Poena
725
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ne samo sto je isplativije, vec ne moze da ode u minus.
Dva od cetiri fonda Intese koje vidim u aplikaciji su u minusu i to ne malom, a pitanje je koliko dugo ce da bude taj trend i sta ce se dogoditi sa ostalim.

Čika_Kure

Čuven
Učlanjen(a)
04.11.2010
Poena
685
Nikada se nije desilo da u 2 meseca puknu 3 US banke, pa se eto, desilo sad. Isto i za Credit Suisse. Veci % se dobija u dinarskoj stednji nego u tom fondu. Pritom je novac osiguran i ne mozes da zavrsis u minusu.
U banci su osigurani štedni računi u iznosima je do 50k evra, preko toga jok...

el_patron

Slavan
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Arctic Freezer 34 eSports
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX
RAM
Kingston Fury Beast RGB 2x16GB
GPU
Sapphire 6650XT Nitro+
Storage
Kingston A2000/Transcend 230s/HDD 500GB
Zvuk
Microlab M660BT + Steel Series Arctis 7+ Wireless
PSU
Asus Rog Strix Gold 750w
Kućište
Be Quiet Pure Base 500FX
Monitor
BenQ Mobiuz EX2710S
Miš & tastatura
HyperX Pulsefire Dart Wireless+ HyperX Alloy Origins Red Linear
Mobilni telefon
iPhone 13 mini 128gb
Pametni uređaji
Xiaomi 3C
Pristup internetu
  1. Optički internet
Tako je. Mada pitanje je kada bi se i ta osigurana suma isplatila kako kod nas sve ide...

The Filozof

Cenjen
Učlanjen(a)
20.06.2016
Poena
165
Uplaćen mi je određen iznos u kanadskim dolarima, a ja imam EUR i USD račun. Na koji račun će da mi legne taj novac? Pretpostavljam da će doći do neke konverzije?

XT0001.DD

Poznat
Učlanjen(a)
19.05.2021
Poena
39
Moja oprema  
Laptop
Lenovo ThinkPad T480 / Lenovo ThinkPad T440s
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S10+
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ne samo sto je isplativije, vec ne moze da ode u minus.
Dva od cetiri fonda Intese koje vidim u aplikaciji su u minusu i to ne malom, a pitanje je koliko dugo ce da bude taj trend i sta ce se dogoditi sa ostalim.
Pa ako ispratis trend ta fonda su skloni fluktuacijama,sto za druga dva ne mozemo reci jer idu konstatno uzlaznom putanjom. Kada su u pitanju ulaganja preko aplikacija samo priznajem RobinHood :)

Vipera

Poštovan
Učlanjen(a)
16.04.2020
Poena
60
Jel uspeo neko na poslednjoj verziji da sakrije root i kako? Neće više da radi stara verzija...

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
650
Jel se desavalo nekome da prilikom pokretanja mobilne aplikacije (na Androidu), aplikacija jednostavno pukne pri samom startu, tj. uopste se ne pokrene (ne nudi mi onaj taster da se 'prijavim'), vec se automatski ugasi? Meni se ovo desava od juce. Nocas probao opet da se ulogujem, i opet mi uopste ne pokrece aplikaciju, tj. odmah (nakon one slike 'mosta') odmah crash-uje.

Prvo sam obrisao 'cache' i probao. Onda sam obrisao i 'data', misleci ako nesto 'fali' aplikacija ce ponovo skinuti potrebne 'fajlove' i pokrenuti se kako treba. (ovo je 'palilo' kod svih aplikacija). Posto ni to nije proslo (aplikacija je opet odmah crash-ovala), ja sam je denistalirao, i ponovo instalirao sa Google Play prodavnice. Ali, opet isto. Aplikacija odmah crash-uje (uopste ne stignem do pocetnog ekrana sa opcijom da se 'prijavim'. Da li se nekom desavalo nesto slicno?
Znam da, posto sam obrisao aplikaciju, sada treba da odem do banke da mi opet daju onaj QR code da skeniram. Medjutim, posto aplikacija prilikom pokretanja ni ne stize do pocetnog ekrana, ne znam kako bih uopste stigao do opcije da je registrujem.

btw. takodje sam (nakon sto je crashovala, a pre brisanja cach-a, probao da cak i update-ujem aplikaciju, ali ni to nije pomoglo)

Koristim stari Galaxy S3, na kome je instaliran LineageOS 14.1 (Android 7.1.2). Sa telefona je uklonjen 'root' pre godinu dana kada sam instalirao aplikaciju i sve je do juce radilo kako treba. Nemam vise ideja sta da radim, osim da vratim ceo OS na fabricka podesavanja pa da tako probam. Medjutim, to bih da izbegnem ako je ikako moguce.

Da li se nekome slicno desava (ili desavalo) i kako je resio problem? (bez saljivih komentara tipa 'promenio sam banku' :) )

Hvala!

kibicer

Čuven
Učlanjen(a)
23.05.2004
Poena
535
Logovao se sinoć oko 22h, pa opet sada. Sve radi bez problema, stock Android.

Vipera

Poštovan
Učlanjen(a)
16.04.2020
Poena
60
I meni od sinoc isto ne radi aplikacija. Nadam se da nisu ubacili onu proveru za otkljucan bootloader.

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
650
Probao na Galaxy S5 na kome je isto LineageOS (Android 11) i isto puca. Zvao caleta koji ima Redmi 9T (sa 'standardnim' rom-om sa kojim je telefon i kupljen). Cale dobija opciju da se 'prijavi' ali kada pokusa dobije poruku 'upozorenje, pojavila se greska'. I tako sve u krug.
Instalirao aplikaciju na Samsungov tablet (Android 12) i aplikacija se pokrenula i ne crash-uje, doduse ne mogu da se prijavim jer treba skenirati QR code.

Sad' ne znam sta da radim. Stvarno bi bio besan da moram da kupujem telefon zbog aplikacije.

btw. prosle godine kada sam otvarao racun kod Intese, nisam mogao da 'registrujem' aplikaciju na svoj Galaxy S3, ali sam provalio da je to toga sto telefon ima 'root', pa sam ga uklonio i aplikacija je proradila kako treba. Ovaj Galaxy S5 (na kome je 'official' LineageOS rom, android 11) je root-ovan, pa bih mogao da pretpostavim da je kod S5-ice do toga. Ali cale na svom Redmi 9T ima 'fabricki' OS sa kojim je telefon i dosao, pa ne moze da se 'prijavi' (doduse kod njega app ne crash-uje odmah nakon pokretanja kao kod mene).

Nisam pametan sta da radim. Ako me ovim s*anjem nateraju da kupujem novi telefon samo da bi app radila, tacno cu da p*p*zdim zesce.
Ima li jos nekoga da mu app puca prilikom samog startovanja?

@Vipera jel kod tebe pukne cim se pojavi slika 'mosta' (kao kod mene) ili app ne radi kada pokusas da se 'prijavis' ? (ja ne mogu ni da stignem do toga jer pukne odmah pri startovanju)

Poslednja izmena:

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
650
Mora da su opet nesto d*kali aplikaciju. Sad' zvao drugara (on ima S9 sa 'fabrickim' OS-om), Instalirao i pokrenuo, i ne crash-uje. Tj. ima opciju da registruje app (ne moze dalje jer nema racun u Intesi). Ali njemu ne crash-uje.

@Vipera koji mobilni imas i koji ROM je u pitanju? (koji Android?)

Gulftown

Slavan
Učlanjen(a)
15.11.2010
Poena
495
Moja oprema  
CPU & Cooler
R9 5900X EK Velocity - R5 3600 LC CC 120
Matična ploča
ROG Crosshair VIII Hero X570 WI-FI - Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac
RAM
32GB G.Skill DDR4 Trident Z Royal 4000Mhz CL15 - ADATA 3200MHz
GPU
RX 6900 XT XTREME WATERFORCE WB 16G - GT 1030
Storage
2x 1TB Samsung 970 Evo Plus, 250GB Samsung 870 Evo - 8TB WD Purple, 12TB WD Red, 250GB Samsung 870 Evo
PSU
Cooler Master V1200 - Cooler Master 500W
Kućište
Lian Li Dynamic 011 White - Fractal Design Node 304 White
Monitor
ASUS ROG Strix XG43VQ
Miš & tastatura
HyperX Alloy Elite RGB, MX Master 3
Laptop
ASUS G73JH
Mobilni telefon
S20 SD
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ne može da radi na custom rom-u. Probao na S8 koji ima Lineage i puca pri otvaranju. Na mom S20 i S21 FE stock, normalno otvara.
Mada mislim i da ti je vreme da se ponoviš što se tiče telefona :)

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
650
Do juce pre podne je radilo. Znaci 'moze'. Mozda su juce nesto izmenjali pa od juce ne moze. Ali do juce je moglo. Jedino sto je bilo potrebno, to je da nije root-ovan (sto je razumljivo). Telefonu je uklonjen root i sve je radilo godinu dana (do juce).

Sto se tice toga da je vreme da se ponovim... prvo sto ne zelim da me banka primora da potrosim, koliko... 200-ak eura za telefon samo da bih koristio njihovu j*benu aplikaciju jer je neki r3tard tamo nesto juce izmenjao. A druga stvar je sto ja ne volim velike telefone (samo Android dolazi u obzir). A svi novi telefoni su glomazni za koriscenje jednom rukom. Takodje ni u dzep od sorca ne mogu da stanu a da ne preti opasnost da ispadnu. A ako ispadnu, to odmah gotovo ide 'zamena ekrana'. Preveliki rizik. Ne visim na telefonu zevajuci u IG, FB i YT. Ne treba mi telefon za tako nesto. Samo knjige, stripovi i to je to. I sad' da me Inteza natera na dodatni trosak zbog njihove j*bene aplikacije! Malo je reci da sam ljut ako je to razlog.

Ako bih mogao da se logujem preko PC-a (iz browsera) a da mi za to ne treba neki #WithKey code iz same aplikacije, i to bi moglo. Treba mi samo da imam pristup svom racunu, pa ako moze tako, a da ne moram da imam app na telefonu, moze i tako. Ali koliko se secam, treba mi app (jer iz njega citam onaj #WithKey code) za logovanje preko browsera na PC-u.

Gulftown

Slavan
Učlanjen(a)
15.11.2010
Poena
495
Moja oprema  
CPU & Cooler
Matična ploča
RAM
GPU
Storage
2x 1TB Samsung 970 Evo Plus, 250GB Samsung 870 Evo - 8TB WD Purple, 12TB WD Red, 250GB Samsung 870 Evo
PSU
Kućište
Monitor
ASUS ROG Strix XG43VQ
Miš & tastatura
Laptop
ASUS G73JH
Mobilni telefon
S20 SD
Pristup internetu
  1. Optički internet
Namerno su to uradili da prepozna custom rom, zbog sigurnosti.
Kapiram da ne želiš da te banka primorava, ali minimalna verzija Androida za aplikaciju je valjda 5, nisam siguran, što je svakako mnogo matoro.
Imaš i da nadješ noviji telefon polovan koji nije ogroman, ne volim ni ja velike telefone. Zato i imam S20.
Razumem ja skroz tebe, ali tako je kako je. Ja bih bio srećan da sam mogao i toliko da koristim, sada ti došlo vreme nešto novije da pazariš ako ti se koristi app. S druge strane imaš eBanking, mada to nije praktično toliko.

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
650
Na ovom S3 je instaliran 'official' LineageOS 14.1 (sto je Android v7.1.2, znaci 'visa' verzija od v5). Na S5 instlairan 'official' LineageOS (Android 11). Jedino sto je on ostao root-ovan (cini mi se) jer taj telefon ne koristim ja. Znaci na oba telefona sa verzijama Androida 7 i 11, crash-uje (na njima je LineageOS).

Da ne spominjem samu cinjenicu da sam se skroz navikao na LineageOS koji godinama koristim. Novi telefoni tj. oni na kojima je 'fabricki' OS standardno dolaze sa bloatware-om, a i ne zelim da koristim te ROM-ove jer ne nude neka 'sitna' podesavanja koja zelim da imam na telefonu. Zaista, da se banka drzne da te spreci da koristis custom ROM. Pa nije root-ovan.

Eno, probe radi instlirao Raiffeisen app na S5 i app se pokrenula bez problema. A svi, koje sam pitao, koji koriste Raiffeisen app, kazu da je banka vrh, i app radi ko sat. Znaci moze, samo ovi iz Inteze jedu ***** bez potrebe.

Sad' treba da jurim telefon da kupujem. Tacno bih sada, da stojim ispred lika koji je bio toliko 'pametan' da ovo napravi, uzeo motku i tukao ga dok sam ne shvati zasto ga tucem, bez da mu i jednu rec kazem. Eto, toliko sam besan.

Gulftown

Slavan
Učlanjen(a)
15.11.2010
Poena
495
Moja oprema  
CPU & Cooler
Matična ploča
RAM
GPU
Storage
PSU
Kućište
Monitor
ASUS ROG Strix XG43VQ
Miš & tastatura
Laptop
ASUS G73JH
Mobilni telefon
S20 SD
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imaš dve opcije, prebaciš račun u Raiffeisen ili uzmeš neki noviji mali telefon. Potraži Pixele po oglasima, to ti je kao Lineage (stock). I nemoj da se nerviraš više, ništa ne postižeš :)

uji

Slavan
Učlanjen(a)
24.12.2019
Poena
215
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Y510P
Tablet
Lenovo Tab 2 A7-10
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 9 SE
Pristup internetu
  1. Mobilni internet
Ako je jedina stvar zbog koje uradiš root brisanje aplikacija, uklanjanje sistemskih apk paketa preko twrp ima isti efekat. Drugo, ukoliko držiš root iz bilo kojih drugih razloga, sakriješ željenu aplikaciju preko Magisk i to je to. Ukoliko i uprkos tome ne rešiš problem, moraćeš bolje da se organizuješ.

Vrh Dno