Šta je novo?

Banka Intesa

@nightshadow Visa će odrađivati prenos u odnosu 1:1 prema drugim ino valutama, ali Intesa rezerviše oko 6-7% više do knjiženja kroz okvirno 3-4 dana, posle se vraća razlika na račun. To je otprilike neka kompenzacija što ne naplaćuju proviziju za autokonverziju.

@nightshadow Visa će odrađivati prenos u odnosu 1:1 prema drugim ino valutama, ali Intesa rezerviše oko 6-7% više do knjiženja kroz okvirno 3-4 dana, posle se vraća razlika na račun. To je otprilike neka kompenzacija što ne naplaćuju proviziju za autokonverziju.
Uji, šta znači "1:1 prema drugim valutama"?!

• Like
Reagovanja: uji
Uji, šta znači "1:1 prema drugim valutama"?!
Koliko vredi ta druga ino valuta, toliko će ti približno, da ne kažem isto, skinuti u evrima. Odstupanja su minimalna, ali to je u suštini to.

pa da odstupanja su ustvari razlika u kursu... nisam bas siguran sta si hteo da kazes?

koliko se secam, konverzija ce biti dupla, iz funte u dinar pa iz dinar u eur...

A tu konverziju koju pominjes iz funte u eur ce imati ako placa kreditnim karticama...

Ali nisam 100% siguran... ne secam se kako su mi naplacivali kad sam bio u londonu...

Како је најбоље плаћати у емиратима? Имам Visa Inspire динарска и Visa Clasic девизна еури.
Где је мања провизија?

Neko je ovde pisao da u inostranstvu samo koriste kreditne kartice zbog konverzije. I ja poceo tako da placam, samo koristim kreditnu. U Madjarskoj u menjacnici forinta bila oko 320-340 , u intesi 350-360. Kada sam placao vinjetu na granici u kesu, oni racunali 250:oops:. Znaci deru gde stignu. Isto i za grcku ili gde god da odem, samo kreditna. Ako placam u eur, samo skidaju eur, prebacim posle sa svog racuna i cao. Nema nikakve konverzije.

Mene su isto odrali na molu za vinjetu, mislim da me je 15eur izasla, placao sam u kesu u eur.

Немам кредитну картицу, само ове две.
Највероватније ћу морат тамо да платим такси картицом.

koliko se secam, konverzija ce biti dupla, iz funte u dinar pa iz dinar u eur...

A tu konverziju koju pominjes iz funte u eur ce imati ako placa kreditnim karticama...
1. Konverzija će biti dupla ako plaćaš Visa inspire (šarenom) jer je to sada samo dinarska kartica i više nema dodirnih tačaka sa deviznim računom.
2. Iz funte u eur će Visa raditi obračun ako budeš koristio Visa Classic Debit (zelenu).
Kreditnim karticama ako se plaća, koliko mi je poznato, se za inostranstvo obračunava u evrima i tako namiruju minusne obaveze prema banci. U tom slučaju prenos radi MasterCard.

Za kalkulisanje obračuna koristi Visa i MasterCard exchange rate calculator. Bank fee je 0%. Kad mislim na odstupanja, može da se razlikuje to zaduženje sa kalkulatora u odnosu na ono kako banka proknjiži za par centi, ali bilo kako bilo, poenta je da nisi na gubitku i odgovaraće ti da koristiš karticu.

Poslednja izmena:
Moguce da je ovo bilo ranije dok nisu razdvojili racune...

Ali nisam siguran da ako placas Visom Classic (eur partija) u dolarima da ti visa radi konverziju dolara u eure a ne banka...
(banke sad tu naplacuju proviziju za svako placanje, ranije nije bilo fee-a, a mozda su zaradjivali preko razlike u kursu - ko ce ga znati...)

Za kreditne se slazemo :)

Koliko vredi ta druga ino valuta, toliko će ti približno, da ne kažem isto, skinuti u evrima. Odstupanja su minimalna, ali to je u suštini to.
Baš to sam to pitao, koliko vredi prema čijem kursu?

@gandalfblack je pomenuo Mađarsku, pa evo iskustvo od prošlog vikenda.
Srednji kurs je bio oko 375.
Menjačnice imaju veliki raspon kurseva, ali bilo je onih koje su plaćale i 370. Nigde nisam menjao, pa ne znam da li su uzimali neku proviziju na to.

U lokalima (prodavnice/restorani/garaže) ili imaju dvovalutne cene ili jasno naveden kurs koji obračunavaju ili ti odmah nedvosmisleno kaže kurs. Najniži koji sam video je u jednoj garaži 250, zatim neka prodavnica suvenira 280, a restorani su bili 320-350. Ali svi primaju kartice. Čak i štand za vodu na ulici.

Svuda sam plaćao Master Card kreditnom karticom. Poslednja transakcija na izlasku iz Madjarske mi je bila na OMV pumpi i evo sad sam preračunao, kurs 371.94. To je plaćeno u ponedeljak uveče. A kad je transakcija saldirana, u sredu, srednji kurs je pao na oko 367. Meni je obračunat kurs na dan mog plaćanja. A i cena dizela im je prihvatljivih 152 dinara :)

Još dve transakcije od nedelje i ponedeljka, znam da su bile po 2.000 forinti, obračunali mi 5.38, što je 371.75.

I evo je jedna od nedelje, 6.000 HUF mi je naplaćeno 16.13eur, odnosno 371.98. A znam dobro da je tu bio dvovalutni cenovnik i da je tih 6.000 HUF moglo da se plati sa 20eur.

Ove ostale uglavnom su neki neokrugli iznosi, pa ne znam koliko HUF su bili.

Ostajem pri tome da u inostranstvu, gde su rasprostranjeni terminali, nikada nisam dobio u menjačnici kurs koji mi je obračunao MC. Samo je bitno da kada POS ponudi opciju više valuta za plaćanje, uvek izabrati lokalnu (u Madjarskoj HUF, u Norveškoj NOK, u Čekoj CZK). Nikada EUR ili RSD.
Plaćanje karticom NE pokušavati u zemljama koje bi smo nazvali trećim svetom.

Sad sam ih zvao, ide konverzija GBP -> EUR, po VISA kursu(koji je jako dobar koliko vidim, kao srednji kurs u sustini) i to je to, banka ne uzima nista. Rezervise se +4-6% pri svakom placanju / dizanju sa bankomata, pa se to vrati nakon sto bude proknjizeno.
Rece mi nesto da je dobro sto je EUR racun, da je USD npr, islo bi GBP -> EUR -> USD u mom slucaju, tj dupla konverzija..

Како је најбоље плаћати у емиратима? Имам Visa Inspire динарска и Visa Clasic девизна еури.
Где је мања провизија?
Visa Inspire samo i isključivo u Srbiji.
Visa Classic za plaćanja bilo gde u inostranstvu, računa se po Visa kursu (neznatna razlika u odnosu na srednji kurs). U tom pogledu, ništa lošija od Intesinih kreditnih kartica.
Kao što @uji napisa gore, kod svake transakcije ti zaduže nekoliko procenata više, i tu razliku vrate kod konačnog knjiženja transakcije.

Neko je ovde pisao da u inostranstvu samo koriste kreditne kartice zbog konverzije. I ja poceo tako da placam, samo koristim kreditnu. U Madjarskoj u menjacnici forinta bila oko 320-340 , u intesi 350-360. Kada sam placao vinjetu na granici u kesu, oni racunali 250:oops:. Znaci deru gde stignu. Isto i za grcku ili gde god da odem, samo kreditna. Ako placam u eur, samo skidaju eur, prebacim posle sa svog racuna i cao. Nema nikakve konverzije.

Mene su isto odrali na molu za vinjetu, mislim da me je 15eur izasla, placao sam u kesu u eur.
Uzimajte madjarsku vinjetu online pre puta karticom.

Sad sam ih zvao, ide konverzija GBP -> EUR, po VISA kursu(koji je jako dobar koliko vidim, kao srednji kurs u sustini) i to je to, banka ne uzima nista. Rezervise se +4-6% pri svakom placanju / dizanju sa bankomata, pa se to vrati nakon sto bude proknjizeno.
Rece mi nesto da je dobro sto je EUR racun, da je USD npr, islo bi GBP -> EUR -> USD u mom slucaju, tj dupla konverzija..
Super, sad je jasno, ponovo... do sledeceg puta... :D mislim da zaboravljam na svakih 6meseci...
Visa i MC imaju glavnu valutu eur i zato rade tu duplu konverziju... toga se secam...

Da je USD npr, islo bi GBP -> EUR -> USD u mom slucaju, tj dupla konverzija..
USD kartice nemojte koristiti zbog trostruke konverzije, čak ni za transakcije u USD. U intesi su primetili da su ljudi bili na dobitku povlačenjem sa PayPal-a na njima pa su rešili da to nadomeste. Promena sistema krajem 2018. podrazumevala je upravo to, razdvajanje viševalutnih računa (Visa inspire tada postaje samo dinarska), kao i uopšteno što se više ne zadužuju ostale partije ako na kartici za pripadajuću valutu nema sredstava.

Dobio sam poklon 1000 dinara na American Express Blue karticu, da li to mogu nekako da prebacim na tekući?

Super, sad je jasno, ponovo... do sledeceg puta... :D mislim da zaboravljam na svakih 6meseci...
Visa i MC imaju glavnu valutu eur i zato rade tu duplu konverziju... toga se secam...
Ovo sto je rekao Shadow plus nesto sto vazi za svaku zemlju gde € nije glavna valuta. Uvek placanje u lokalnoj valuti i bez konverzije... U tvom primeru ako bi u VB placao na terminalima u € to bi znacilo € £ €... Ako si u Swe a placas u € onda ide € kr € itd.

Dobio sam poklon 1000 dinara na American Express Blue karticu, da li to mogu nekako da prebacim na tekući?
Ja sam ranije imao nekih situacija kada mi se odradi povrat na kreditnu karticu, znači stanje na kartici mi je veće od dozvoljenog kreditnog limita. Taj deo sam svaki put mogao da prebacim (u mom slučaju) na štedni devizni račun, ali sam morao da idem na šalter, nije moglo online.

Na koju foru ste dobili poklon na AMEX Blue? Arčim je baš dosta i nikada ništa ne dobih 😂

Otvorio sam racun u Raiffeisen banci. Vidim da je njihov kupovni kurs za evre slabiji (114,8074 u odnosu na 117 - EUR NET kod Intese)
Da li je ovaj kurs 114,8074 najpovoljnije sto se moze dobiti u Raiffeisen-u ili tu ima prostora za pregovaranje?

Poslednja izmena:
Otvorio sam racun u Raiffeisen banci. Vidim da je njihov kupovni kurs za evre slabiji (114,8074 u odnosu na 117 - EUR NET kod Intese)
Da li je ovaj kurs 114,8074 najpovoljnije sto se moze dobiti u Raiffeisen-u ili tu ima prostora za pregovaranje?
Nisu blagonakloni ni za paušalce, tj. njihov predefinisani je oko 116.4, a bolji može da se ispregovara tek oko 5000€. Drugim rečima, nisu blagonakloni za povlašćeni kurs ni na Premium računu. Banke koje nude povlašćen kurs su: Poštanska (i bivša mts), Komercijalna (set paketi), Addiko, AIK, UniCredit, Mobi Progresiv, ProCredit Total, dok Intesa i Halk su tu negde sa tih 117.

Sacekacu onda da vidim da li ce mi ponuditi taj kurs od 116.4, posto u aplikaciji vidim samo kursnu listu na dan.
Mada ako je trenutno u Intesi 117 mozda mi je najbolje da podnesem zahtev za prelazak u Intesu, ako se EUR NET kurs krece u ovim granicama oko 117. Na godisnjem nivou tih 0,6 znaci.

Покушавам да са интернет рачуна пребацим еуре на девизни рачун.
Одаберем рачуне али на крају изгледа да хоће да прода еуре и пребаци их на динарски рачун.

Kakva suluda igranka sa ovom novom Intesa aplikacijom, prosto neverovatno ali nedostaju neke kljucne mogucnosti. Preko stare aplikacije je postojala mogucnost za blokadom kartice dok na novoj uopste ne postoji ta opcija. Tako da sam u nedelju imao neprijatno iskustvo i morao da cekam pola sata na njihovom call centru kako bih odradio blokadu izgubljene kartice.
Verovatno da ima jos opcija koje nedostaju, ali bitno da su oni nasminkali aplikaciju i naterali korisnike da je koriste.

Покушавам да са интернет рачуна пребацим еуре на девизни рачун.
Одаберем рачуне али на крају изгледа да хоће да прода еуре и пребаци их на динарски рачун.
desava se to mnogo cesto, izaberes racun sa kog i racun na koji prebacujes, a na sledecem ekranu ti pokazuje druge racuce... jednostavno iz 10 pokusaja jednom uspe to prebacivanje/menjacnica tj odabir zeljenih racuna...

Nazad
Vrh Dno