Koliko vredi ta druga ino valuta, toliko će ti približno, da ne kažem isto, skinuti u evrima. Odstupanja su minimalna, ali to je u suštini to.
Baš to sam to pitao, koliko vredi prema čijem kursu?
@gandalfblack je pomenuo Mađarsku, pa evo iskustvo od prošlog vikenda.
Srednji kurs je bio oko 375.
Menjačnice imaju veliki raspon kurseva, ali bilo je onih koje su plaćale i 370. Nigde nisam menjao, pa ne znam da li su uzimali neku proviziju na to.
U lokalima (prodavnice/restorani/garaže) ili imaju dvovalutne cene ili jasno naveden kurs koji obračunavaju ili ti odmah nedvosmisleno kaže kurs. Najniži koji sam video je u jednoj garaži 250, zatim neka prodavnica suvenira 280, a restorani su bili 320-350. Ali svi primaju kartice. Čak i štand za vodu na ulici.
Svuda sam plaćao Master Card kreditnom karticom. Poslednja transakcija na izlasku iz Madjarske mi je bila na OMV pumpi i evo sad sam preračunao, kurs 371.94. To je plaćeno u ponedeljak uveče. A kad je transakcija saldirana, u sredu, srednji kurs je pao na oko 367. Meni je obračunat kurs na dan mog plaćanja. A i cena dizela im je prihvatljivih 152 dinara
Još dve transakcije od nedelje i ponedeljka, znam da su bile po 2.000 forinti, obračunali mi 5.38, što je 371.75.
I evo je jedna od nedelje, 6.000 HUF mi je naplaćeno 16.13eur, odnosno 371.98. A znam dobro da je tu bio dvovalutni cenovnik i da je tih 6.000 HUF moglo da se plati sa 20eur.
Ove ostale uglavnom su neki neokrugli iznosi, pa ne znam koliko HUF su bili.
Ostajem pri tome da u inostranstvu, gde su rasprostranjeni terminali, nikada nisam dobio u menjačnici kurs koji mi je obračunao MC. Samo je bitno da kada POS ponudi opciju više valuta za plaćanje, uvek izabrati lokalnu (u Madjarskoj HUF, u Norveškoj NOK, u Čekoj CZK). Nikada EUR ili RSD.
Plaćanje karticom NE pokušavati u zemljama koje bi smo nazvali trećim svetom.