Al zato ti banka naplaćuj svakog meseca "održavanje računa" čime ustvari plaćaš expoziture, službenike i bankomate kako bi mogao da dođeš do tog keša. Imamo dva sistema koji pokušavaju da budu jeftini a na kraju oba plaćamo i sve nam izađe skuplje.
Koja dva sistema?
Odrzavanje racuna je jako bezobrazna stvar, jer time manji potrosaci subvencionisu one vece (mislim na fizicka lica i sitne preduzetnike, pa i pausalce, koji svojim placanjem odrzavanja subvencionisu Deltu i slicne - koji ne placaju ni odrzavanja racuna, niti iste cene za platni promet)
Ne naplacuju se sve kartice, racuni i ostalo. Ja trenutno samo ponekad platim odrzavanje u KomBank, jer i dalje imaju bug da se naplacuje odrzavanje dodatne Visa Platinum kartice sa depozitom, iako i sami kazu da ne treba i uvek storniraju (ali to storniraju tako sto mi uplate 1000 na racun, umesto da storniraju 1000 sa kartice, i onda moram da platim odrzavanje racuna

)
Ostalo nista ne placam ni dinara. A imam 20+ kartica trenutno i jedno... pa garant 20 racuna ocigledno
A to što prodavci ugrađuju cenu poslovanja sa karticom u cenu proizvoda je bezobrazluk. To je tvoja stvar da li mi nudiš plaćanje karticom ili ne, to iz svog profita plati ne iz mog džepa.
? Niko ti sigurno nece prodati proizvod ako ga to kosta, samovoljno

Dakle ili ce uracunati trosak kartice i sa tom cenom listati, ili nece prihvatati kartice.
A ti onda pitaj da li ces dobiti popust za kartice.
Realno, ako je trosak za kartice 2% (ukupan, a ne 2% + fixno po transakciji..), trgovcima se moze isplatiti i da ne prihvataju kes (kada bi to bilo legalno). Manjak/visak u kasi, gubitak novcanica, kradja od strane musterija/radnika/razbojnika, gubljenje vremena za uplate pazara (+provizija za uplate pazara, koja je sada smesna, ali nekada je bila bas jaka)... kartice i nisu toliki trosak.
Ali nemaju svi 2% ili nize. To mogu Maxi/Idea/Lilly/dm i slicni lanci. Njima bi se verovatno i isplatilo da se ne koristi kes.