Šta je novo?

Banka Intesa

Meni je zadnji put OfficeBanking nudio >+1RSD.
SoGe je nudio +/-0.3din. Default kurs, ali firma ima poveci promet (nije moja ;)).
RF oko dinar od trzisnog.

Od kada imas tako dobar kurs po defaultu? Koliko ti nudi za prodaju EUR?

Ako ti kažem da ja svakog meseca Intesi dam mnogo više od toga, da li to znači da je Intesa loša banka ili da imam mnogo više transakcija?
Imaju ubedljivo najbolji redovan kurs za kupovinu EUR za pravna lica. U prethodnoj banci sam uvek imao cenkanje, pa spajanje više računa da bih kupio veću količinu EUR I slično. Ovde za svaki iznos dobijam korektan kurs.
Jedino me duša boli kada vidim proviziju na POS terminalu...

Uodate: htedoh reci da na toj razlici u kursu pokrijem sve troškove.

Daleko od toga da je losa banka, nisam to ni mislio... Mislim, ima toliko stvari koje me nerviraju u intesi, ali to je manje-vise isto u svim bankama (pricam o racunu koji imam za doo)... Tako da u svakoj banci ima pluseva i minuseva, poenta je izabrati ono sto tebi licno najvise odgovara...

Meni je zadnji put OfficeBanking nudio >+1RSD.
SoGe je nudio +/-0.3din. Default kurs, ali firma ima poveci promet (nije moja ;)).
RF oko dinar od trzisnog.

Od kada imas tako dobar kurs po defaultu? Koliko ti nudi za prodaju EUR?

Intesa mi je primarna banka za posao nekih godinu dana. Postala je primarna baš zbog tog kursa.
Prvo sam ih koristio samo za POS, zbog prodaje na rate, a onda smo malo po malo (skoro) sve prebacili kod njih. Ne radim ja plaćanja, tako da nemam pojma ni kako da pogledam te kurseve.
Evo sad sam pogledao mail od pre nekoliko dana, poslednje INO plaćanje, ipak je više od 0,4.....+0,417% na srednji kurs.

Koristimo njihovo InHouse rešenje za e-bank. Mesečno košta 100 din i koleginica je rekla da će da proba kako radi, pa ako bude potrebe, da pređemo na Halcom (koji je nešto nenormalno skup kod njih...lupiću, 1500 dinara/mesečno). Ispostavilo se da InHouse ima sve što je potrebno (export izvoda je uglavnom kritčna tačka) i rekla je da nema potrebe da idemo na Halcom. Jedini backdraw je što nema prikazivanje velikog broja transakacija za neki period u ekranu koji možeš da skroluješ, već se prikazuje na više stranica.

Za pazar imaju automate, što je super, jer izbegavaš komunikaciju sa šalterskim radnicima, koji su u Intesi tragedija. Zapravo, oni savetnici su možda još gori. Prošle godine sam platnu karticu čekao nekoliko meseci (problemi as sistemom, jao zaboravila sam na to i slična odlaganja), da bi je na kraju izdali na direktorkino ime, jer je ona podnela zahtev. Onda sam ponovo čekao, ne sećam se koliko.

Od kada vam je tako dobar kurs? Nama nije ove godine, pocetkom sam zadnji put gledao, a sada nemam eBanking.

Moguce da se dobija bolji kurs za ino placanja. Proveri ako mozes kurs za prodaju..

117.40 prodaja eur preko in-house na dan 10.08...

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Srednji kurs na dan 10.8. je 118.2732, to je 0,738% ispod srednjeg.

Trzisni je bio oko 118.1-15.
Ali i to je bolje nego ranije, meni je OfficeBanking nudio preko 1 dinar od trzisnog za prodaju EUR.

Sale, ako mozes probaj danas koliko nudi za kupovinu/prodaju?

Ne znas dok ne das nalog, a to rucno procesiraju samo radnim danima do 15-16h...

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Mmm, zar ti ne prikaze kurs kada probas da posaljes nalog, a pre nego da posaljes?

Ja u intesi (office banking) ne znam kurs dok ne zamenim/posaljem nalog... Ili mozda nisam provalio gde pise kurs... 31.avg mi je kurs evro->din bio 117.6din (u NBS je bio 117.9184 din)

Poslednja izmena:
Jedino me duša boli kada vidim proviziju na POS terminalu...

Kakvu proviziju? Za tebe kao krajnjeg korisnika? Za trgovca me bas briga, ionako nas deru.

Bas dosta koristim BiB Wave to Pay na pos terminalima... nisam primetio neke provizije.

Ja u intesi (office banking) ne znam kurs dok ne zamenim/posaljem nalog... Ili mozda nisam provalio gde pise kurs... 31.avg mi je kurs evro->din bio 117.6din (u NBS je bio 117.9184 din)

0.27% je odlično. Ne znam da smo ikada imala tako dobar kurs.

Padawan, ja sam trgovac (I krajnji korisnik). I pošto me je briga šta i koliko moji kupci i korisnici usluga plaćaju, važno mi je kolika je provizija na transakcije karticama.

Nisam i dalje razumeo, odem u prodavnicu da kupim hleb koji kosta, lupam, 39 dinara, platim Intesa Inspire visa karticom, hoces da kazes da cu platiti vise od 39 dinara?

Ne. Ali si u tih 39 dinara, već platio proviziju.
Kada trgovcima bude jeftinije poslovanje, biće spremni da rade na manje marže.
Recimo, u mom slučaju, stabilan kurs i povoljniji kurs koji kao pravno lice imam u Intesi je doveo do toga da prilikom formiranja maloprodajnih cena za nove proizvode koristimo nešto manji koeficijent koji obuhvata sve zavisne i nezavisne troškove prilikom uvoza i našu maržu. Stare cene smo promenili na nekoliko artikala i u proseku postigli isto. Naši kupci tu promenu nisu direktno primetili, jer su razlike male, ali sa takvim sitnim izmenama smo tokom vremena uspeli da dostignemo EU cene, bez obzira što smo u hednikepu za 5% carine i još neke nezavisne troškove koje u EU nemaju.

Dosta mesta ce dati popust ako ne platis karticama, ili platis Dinom, kesom, virmanom.. jer ih manje kosta.
Ja sam bio da kupim nesto mojima za kucu, 2% popusta da platim kesom. Pozamasno na 200k.

Al zato ti banka naplaćuj svakog meseca "održavanje računa" čime ustvari plaćaš expoziture, službenike i bankomate kako bi mogao da dođeš do tog keša. Imamo dva sistema koji pokušavaju da budu jeftini a na kraju oba plaćamo i sve nam izađe skuplje.

A to što prodavci ugrađuju cenu poslovanja sa karticom u cenu proizvoda je bezobrazluk. To je tvoja stvar da li mi nudiš plaćanje karticom ili ne, to iz svog profita plati ne iz mog džepa.

Ne. Ali si u tih 39 dinara, već platio proviziju.

Ah, ok. Ti rece da te dusa zaboli kada vidis proviziju na POS terminalima, pa me to zbunilo. Nova DINA kartica je bolja za trgovce, ali sumnjam da ce biti siroko rasprostranjena kao Vise i MC. Meni je kao korisniku samo bitno da karticom placam isto kao i kupac kesom. A nacini formiranja cene domacih prevaranata aka trgovaca u sprezi sa drzavom i uvoznicima me ne zanimaju, izmislili bi vec nesto, zbog parafiskalnih nameta, vecih poreza, poskupljenja gasa iz rusije, povecane cene struje... Ovaj narod ce sve da proguta. Najmanje tu ima medjubankarskih provizija i jedina posledica je izbacivanje POS terminala od strane malih privrednika. Sto je, u principu, podjednako lose, ako ne i gore od vecih cena...

Al zato ti banka naplaćuj svakog meseca "održavanje računa" čime ustvari plaćaš expoziture, službenike i bankomate kako bi mogao da dođeš do tog keša. Imamo dva sistema koji pokušavaju da budu jeftini a na kraju oba plaćamo i sve nam izađe skuplje.
Koja dva sistema?
Odrzavanje racuna je jako bezobrazna stvar, jer time manji potrosaci subvencionisu one vece (mislim na fizicka lica i sitne preduzetnike, pa i pausalce, koji svojim placanjem odrzavanja subvencionisu Deltu i slicne - koji ne placaju ni odrzavanja racuna, niti iste cene za platni promet)
Ne naplacuju se sve kartice, racuni i ostalo. Ja trenutno samo ponekad platim odrzavanje u KomBank, jer i dalje imaju bug da se naplacuje odrzavanje dodatne Visa Platinum kartice sa depozitom, iako i sami kazu da ne treba i uvek storniraju (ali to storniraju tako sto mi uplate 1000 na racun, umesto da storniraju 1000 sa kartice, i onda moram da platim odrzavanje racuna :D)
Ostalo nista ne placam ni dinara. A imam 20+ kartica trenutno i jedno... pa garant 20 racuna ocigledno ;)

A to što prodavci ugrađuju cenu poslovanja sa karticom u cenu proizvoda je bezobrazluk. To je tvoja stvar da li mi nudiš plaćanje karticom ili ne, to iz svog profita plati ne iz mog džepa.
? Niko ti sigurno nece prodati proizvod ako ga to kosta, samovoljno ;) Dakle ili ce uracunati trosak kartice i sa tom cenom listati, ili nece prihvatati kartice.
A ti onda pitaj da li ces dobiti popust za kartice.

Realno, ako je trosak za kartice 2% (ukupan, a ne 2% + fixno po transakciji..), trgovcima se moze isplatiti i da ne prihvataju kes (kada bi to bilo legalno). Manjak/visak u kasi, gubitak novcanica, kradja od strane musterija/radnika/razbojnika, gubljenje vremena za uplate pazara (+provizija za uplate pazara, koja je sada smesna, ali nekada je bila bas jaka)... kartice i nisu toliki trosak.
Ali nemaju svi 2% ili nize. To mogu Maxi/Idea/Lilly/dm i slicni lanci. Njima bi se verovatno i isplatilo da se ne koristi kes.

Ah, ok. Ti rece da te dusa zaboli kada vidis proviziju na POS terminalima, pa me to zbunilo.
On prica sa strane trgovca. Ova tema je za fizicka lica, pa je ova diskusija zadnjih dva-tri dana malo offtopic :) Ali tice se Intese ipak uglavnom.

Nova DINA kartica je bolja za trgovce, ali sumnjam da ce biti siroko rasprostranjena kao Vise i MC.
Bice kroz 4 godine rasprostranjenija od svih ostalih zajedno mozda :)

Najmanje tu ima medjubankarskih provizija i jedina posledica je izbacivanje POS terminala od strane malih privrednika. Sto je, u principu, podjednako lose, ako ne i gore od vecih cena...
Mali trgovci nisu ni uvodili POS terminale. Nije njima problem ni 5% da se doda za kartice koliko je problem mesecna renta POS terminala ili kupovina istog (ili mesecni minimum prometa, koji dodje na isto). To je fixni trosak, i veci je % nego provizija za same kartice za male radnje.

Veliki lanci koje Alfa pominje imaju stotine i hiljade POS terminala i ogromne promete, tako da oni direktno dogovaraju uslove sa bankom. Što se tiče provizija, sećam se vremena kada su neke banke davale pravnim licima velike ustupke na provizije ili čak bez provizija, ako je prosečan saldo računa veći od, pa neki iznos.
Meni lično i meni kao trgovcu bi odgovaralo ukidanje keša (em prljav, em smrdi), ali zamislite Srbiju u kojoj se lako prati promet novca za svaku transakciju. Pobuna istog momenta.

Veliki lanci koje Alfa pominje imaju stotine i hiljade POS terminala i ogromne promete, tako da oni direktno dogovaraju uslove sa bankom. Što se tiče provizija, sećam se vremena kada su neke banke davale pravnim licima velike ustupke na provizije ili čak bez provizija, ako je prosečan saldo računa veći od, pa neki iznos.
Ovo je moglo u doba kada je kes bio skup, trenutno taj kes kosta banku :)
Ako se ne varam, Maxi sada vise ne koristi banku neku, nego je sam procesor. Tako da oni imaju samo MC/Visa/Amex/Dina proviziju (smesna naspram svega ostalog) i medjubankarsku, koja je max. 0.3%. Sto ce reci, njih POS terminali (kao fizicka roba) kostaju vise nego godisnje provizije verovatno ;)

Meni lično i meni kao trgovcu bi odgovaralo ukidanje keša (em prljav, em smrdi), ali zamislite Srbiju u kojoj se lako prati promet novca za svaku transakciju. Pobuna istog momenta.
Ima tema o tome - ne mozes ITevce sa Bencha da nateras da razmisle o tome, kamoli da primene ;)

А ви би да пратите на шта сиротиња и пензионери троше новац док други за кеш покуповаше пола Србије а поријекло новца им се уопште не зна или имају једног запосленог а профитирају од подизвођача....

Ovo je moglo u doba kada je kes bio skup, trenutno taj kes kosta banku :)

Zato sam i napisao, sećam se vremena. Kao davna prošlost.

Ako se ne varam, Maxi sada vise ne koristi banku neku, nego je sam procesor. Tako da oni imaju samo MC/Visa/Amex/Dina proviziju (smesna naspram svega ostalog) i medjubankarsku, koja je max. 0.3%. Sto ce reci, njih POS terminali (kao fizicka roba) kostaju vise nego godisnje provizije verovatno ;)

Video sam svojevremeno tarifnik OTP banke za kartice za benznske pumpe, zavisi za koliko dana žele novac, zavisi provizija. Ako se dobro sećam, najveća je bila 0,6%. A meni je tog trenutka bilo 2,5%.

Ima tema o tome - ne mozes ITevce sa Bencha da nateras da razmisle o tome, kamoli da primene ;)

Bolje da ne otvaram tu temu.
Ne možeš da ih nateraš, jer im se više sviđa da rade petljaju na crno i boje se za bezbednost podataka i svoje imovine. Ista stvar je svuda u svetu, ne samo kod nas.

Svi vole pravila i uređen sistem kada im idu u korist, a čim im ne odgovaraju, bune se ili ih jendostavno ne poštuju.
Nije daleko jedan ozbiljan reset ove planete, samo da vidimo da li će da bude soft ili hard.

PJ, to bi bilo lepo sjajno ali u ovom i ovakvom svetu sa svim ljudskim manama dati nekom toliku mogucnost kontrole.. :)

Nije fora dati NEKOME, nego SVIMA. Taj "Neko" vec ima kontrolu, samo mi nismo svesni detalja :)

Promenili su izgled sajta. Meni se ne sviđa.

Probaj da obrišeš keš browsera, pa onda da uđeš.

Vrh Dno