Šta je novo?

Banka Intesa

Drugari, da li ste vi ikad dobili od Intese da su ukinuli "stednju po vidjenu"? Ja pokusavam vec neko vreme da nadjem mail od njih ali nista.
Odavno, na dinare u stvari ne secam se ni kada je imala kamata na Hit/Osnovni (na devizni su prestali pre koju godinu). Sto je smesno, dobio sam i od RF-a pre koju godinu mail da prestaje kamata na a-vista stednje, ali krajem svake godine dobijem koji evric na deviznog, i ne kapiram odakle :) Posto u proseku ni 100e nisam drzao.

Def. je bolje drzati kod TBa dinare na a-vista, samo da nisu neke vece sume. Ali na 100.000 mesecno, sa 3% kamate se dobije ~242din (na 30 dana, tj. oko 72 na 30.000 sto verujem da mnogo vise ljudi i ima mesecno da moze da drzi na a-vista racunu), sto velikoj vecini bi anuliralo provizije za poneki racun, cije placanje nije besplatno.

Mali OFF: U Hrvatskoj od danas funkcioniše Google Pay beskontaktno plaćanje. Za sada je podržano samo u Privrednoj Banci Zagreb, koja je članica IntesaSanPaolo grupe.
Link
Treća su država u centralnoj Evropi, posle Češke i Slovačke, koja podržava Google Pay, a jedna od 20 država u kojima je usluga dostupna.
Kada li će naša Intesa uvesti to? Verovatno nikada.

Kada li će naša Intesa uvesti to? Verovatno nikada.
Verovatno onda kad nam standard i plate budu takve da nam podmirenje računa ne bude osnovni svakomesečni problem a "imam li toliko na računu" ne bude osnovno pitanje kad pomislimo na banku...

A to pitanje Hrvati, Slovaci i Cesi mamje postavljaju od skandinavskih i Nemacke?

Intesa ima vec 100 godina (ne znam precizno, ali sigurno vec nekoliko godina) beskontaktno placanje koje funkcionise na identican nacin kao google/apple pay, preko njihove aplikacije BIB Wave2Pay. Ukljucis NFC na mobilnom i mozes da placas preko svih POS terminala koji i inace podrzavaju samo "prislanjanje kartice" a 90% su takvi. Meni ovo i vise odgovara od raznih alternativnih placanja jer se koristi moj glavni racun u domacoj maticnoj banci i tesko da moze biti nekih problema sa procesiranjem posto je domaca banka izdavalac sistema placanja. Jedini, ali bukvalno jedini problem na koji sam naisao za vreme koje koristim beskontaktno placanje je nepoverenje prodavaca jer 99% nikada nije videlo tako nesto! Potpuno neverovatne reakcije u sred najelitnijih delova grada, po trznim centirma gde dolaze stranci... "Videli smo ovo na TV-u, znaci ovo ima i kod nas, ne samo u americi..." itd. Interesantno da su u prvo vreme i sami sluzbenici na salteru Intese bili u fazonu da aktiviram "ako bas moram" jer su "zabrinuti zbog bezbednosti". WTF?! Pa nema bezbednijeg sistema, PIN kucas na svom telefonu cini mi se samo preko 2000 din, otkljucavas na otisak prsta!

Def. je bolje drzati kod TBa dinare na a-vista, samo da nisu neke vece sume.

Pa naravno da se isplati samo u slucaju ako drzis neke vece sume. Zasto bi ti bila znacajna avista ako dobijas 300 dinara od kamate?!

Poslednja izmena:
+1, sistem već postoji, ne znam koja je prednost Google pay u odnosu na sadašnji sistem?

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Nema prednosti, bas suprotno...

Losa strana BIB Wave2Pay je sto ne podrzava nista sem dve Visa kartice iz njihove ponude :( Ni sve Visa kartice, ni MC :(

Za stednju, sto se ne bi isplatilo da drzis i sitnije sume u Telenoru, kada je vec besplatan racun? Nije neka suma, ali nakupi se. Ne podizes sve odjednom, nego kada ti zatreba za pijacu and Co.

Mozes uz dva klika da transferujes sredstva izmedju racuna/kartica kroz Intesa Mobi?

A sto se ne bi isplatile vece sume na avista stednji, ne odgovori na pitanje? :)

Mozes uz dva klika da transferujes sredstva izmedju racuna/kartica kroz Intesa Mobi?
Visa Electron mi znaci samo za vani, a Visa Inspire mi je beskorisna, jer dinare je provlacim uopste kroz Intesu (jer bi me kostalo odrzavanje racuna).
A MC koristim mnogo cesce.

A sto se ne bi isplatile vece sume na avista stednji, ne odgovori na pitanje? :)
Ne bih ni pomislio da si to pitao :)
Isplati se i veca suma, ali Telenoru verovati za vece sume ... no tnx! Pogledaj kakve se greske imaju :)

A, na to mislis. Sami depoziti su osigurani. Ti sitni bagovi u aplikaciji su nebitni. Inace vec dugo koristim avista stednju u TB i nikada ni jedan problem.

Aj jos samo da pitam, pozalila mi se neka devojka u domu zdravlja gde placam beskontaktno, da Intesa BiB Wave to pay aplikacija nema za ios - jel moguce da su napravili samo za android?!

Sent from my Moto Z2 Play using Tapatalk

^Da.

@Padavan, kako ces dokazati koliko si imao na racunu? Nemas dokument o stanju koji je vazeci na sudu.
Bugici u aplikaciji su nebitni, ali bagovi sa ATMova su opasni.

To je vec ozbiljan nivo nepoverenja u institucije. Mesecni izvod mora biti validan dokument jer postoje detalji o brojevima transakcija. Uveren sam da su svi klijenti sa zakonske strane 100% bezbedni, NBS ne bi dozvolio drugaciji vid poslovanja. ATM slabo koristim osim za podizanje sitnog novca, i do sada nikada nisam naisao ni na jedan problem.

To je vec ozbiljan nivo nepoverenja u institucije. Mesecni izvod mora biti validan dokument jer postoje detalji o brojevima transakcija.
A dobices ga kako, ako ne radi app?:) Ili zabaguje ATM?:)

Uveren sam da su svi klijenti sa zakonske strane 100% bezbedni, NBS ne bi dozvolio drugaciji vid poslovanja.
...jesi ti cuo da su banke kod nas otisle pod stecaj?
ATM slabo koristim osim za podizanje sitnog novca, i do sada nikada nisam naisao ni na jedan problem.
Pogledaj temu o Telenor banci, pisali smo skoro. Bagovi na ATMu uopste nisu mali.
To da li ih isprave posle rucno je nebitno.

Sa Intesinim bankomatima do sada nisam imao problema, a u toku leta ih baš koristim.
Wav2Pay ima problem što na gomili POS terminala ne radi. Ja ga ne koristim već godinu dana, jer je prvo prestao da radi u Maksiju, a zatim postepeno i na drugim mestima. Na mom POS terminalu radi i dalje.

Dobih danas mail iz OTP da će od 17.8. DINA da bude primarna kartica za tekuće račune, a ostale kartice mogu na zahtev. Usklađivanje sa novim Zakonom.

Verovatno nas i u Intesi čeka isto. Od šale da će novi beskontaktni sistem da vežu za Dina karticu, kao što je Telekom vezao FTTH za fiksnu liniju, ispade... Istina?!

Sve normalne zemlje to rade. U Nemackoj cak do ~2013. na previse mesta nisam mogao strane kartice da koristim, jer nisu hteli da processing bude van EU i da placaju vece provizije.

Samo da izdaju Dinu sa čipom i ja nemam nikakav problem da je koristim svakodnevno. Plus što je i sigurnije, jer ko će da ti skimuje Dinu? :)

Poslednja izmena:
Kad koristim Inspire za plaćanja na netu da li da pustim da mi skida dinare ili da prethodno konvertujem u EUR i prebacim na HIT EUR particiju? Imao sam do sada i Visa internet ali kada su hteli da mi naplate 800 din za obnovu onako besan sam im rekao da mi zatvore devizni račun tako da mi je ostao samo HIT.

Sve normalne zemlje to rade. U Nemackoj cak do ~2013. na previse mesta nisam mogao strane kartice da koristim, jer nisu hteli da processing bude van EU i da placaju vece provizije.
Ђе споји нормалне земље,Њемачку,Србију и ЕУ?:)Ја очекујем обавезно издавање дине уз тренутне картице(да буде као додатна),кад оно тек по истеку тренутне картице.Опет испаде на одложено,а нисам хтио.:)

Zna li neko kakvo putno osiguranje sada ide uz AmEx Green? I da li to uopšte više postoji? Na sajtu stoji samo da se dobija Europe Assistance za kartice izdate zaključno s februarom 2018, ali ne pište ništa o tome šta posle tog datuma.

Edit: vaze! Za nove kartice je DDOR osiguravajuca kuca.
Ali green sa depo nije isplativ, jer se i prve godine placa 2400.

Poslednja izmena:
@alfha Pratim svaki dan. Mesecni izvod se salje na mailu TB, a u Intesi mi salju na kucnu adresu.

Odlazak banaka u stecaj nema veze sa bagovima i aplikacijama vec sa time da je lose poslovno okruzenje, krediti se tesko plasiraju i naplacuju pa bankama nedostaje osnovni izvor prihoda. Klijenti su osigurani u slucaju stecajnog postupka kada se valjda ceo depozit transferuje na racun u drugoj Banci. To znaci upravo garancija drzave na depozite do 50k eur, jer Banka usled loseg poslovanja moze da kompromituje sredstva klijenata, a sa drzavom i NBS-om nema zezanja.

@alfha Pratim svaki dan. Mesecni izvod se salje na mailu TB, a u Intesi mi salju na kucnu adresu.
I sta ces kada se desi izmedju tog (dobijenog) i novog (kojeg ne dobijes..) izvoda?

Odlazak banaka u stecaj nema veze sa bagovima i aplikacijama vec sa time da je lose poslovno okruzenje
Jos gore.. NBS nije to nadgledala (ili je zmurila). Znaci da ne mozes racunati na njih.
A Telenor Banka i dalje je (zvanicno) u minusu :) I to otprilike istom kao pre 4 godine kada su poceli... ne smrdi ti na nesto?:)
Anyway, ajmo ovo na PM ili u TB temu.

Pozdrav svima.

Pre nekoliko meseci sam izvadio MasterCard kreditnu karticu pre svega zbog placanja na rate bez kamate (da se ne bih cimao sa cekovima i max. 5000 dinara po ceku). Sad sam dosao u situaciju da zelim da kupim 4 gume za automobil, 2 bih platio odmah, a 2 bih platio na rate. Vrednost 2 gume je preko 22.000 dinara, a trgovac ima mogucnost placanja na rate bez kamate sa Intesom. Kako ide dalje procedura, nisam je do sada koristio. Spominjala mi je radnica u Intesi neko prebacivanje sredstava, da naplata ide svakog 10. u mesecu.

Pre nego što platiš, kažeš trgovcu da hoćeš na rate. To je kreditna kartica i nema "odmah", sve za naplatu dolazi desetog u mesecu nakon potrošnje.
Ako hoćeš dve odmah, dve na rate, idi na dve transakcije, pa prvu pokrije 10.9, a računaj da će ti i od druge transakcije prva rata stići 10.9.
Trgovac ne mora da ti podeli plaćanje na 2+2 gume, već kako god tebi odgovara.

Kada ti početkom sledećeg meseca stigne obračun za karticu, obrati pažnju da će biti iznos "početno stanje", to je ono što si dužan da platiš da ne bi plaćao kamatu, iznos minimalna uplata, to će banka sama da naplati, ako ne platiš na vreme i iznos nedospele obaveze, gde će ti biti prikazane preostale rate.

Nemas razloga da ih ne podelis sve na rate, BTW.

A ne, u tu raspravu ne ulaziš. Ranije je bilo samo sa mojom ženom, a kasnije i sa nekima koje smatram značajno racionalnijim osobama. Pre neki dan je htela da plati debitnom Visa karticom, jer želi da pare odmah "nestanu", a sa Mastercard kreditnom ima 10% popust.
Ja teatralno napustim lokal, pa je onda platila Masterom I kao, ekstra je fora. Deljenje na rate sam odavno prestao da pokušavam da shvatim kako koristi.

Pozovi call centar onda. Vidis da HitEUR nemas uopste ni u listi levo.

Čekao sam 18 dana da mi odgovore na popunjenu kontakt formu i nisu odgovorili! Pošaljem im mail i vrati mi se da im je mailbox pun!
Onda ih danas nazovem i opišem problem. Trebalo im je vremena da shvate da nemam HitEUR partiju tekućeg računa i reše mi za par sati! Očito je bila neka greška u sistemu.
Intesa.jpg

^Eto :)

A ne, u tu raspravu ne ulaziš. Ranije je bilo samo sa mojom ženom, a kasnije i sa nekima koje smatram značajno racionalnijim osobama. Pre neki dan je htela da plati debitnom Visa karticom, jer želi da pare odmah "nestanu", a sa Mastercard kreditnom ima 10% popust.
Ja teatralno napustim lokal, pa je onda platila Masterom I kao, ekstra je fora. Deljenje na rate sam odavno prestao da pokušavam da shvatim kako koristi.
U pravu si, prevideo sam mogucnost da na rate nema popusta. Ali sa Intesa karticama cesto mogu oba (i rate i popust), ne uvek.

Ali ta fora da pare odmah nestanu... :)

Vrh Dno