Šta je novo?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neki ljudi kukaju na scenario... ajde podsetite nas na koje vas filmove podseca Avatar?
Kako na koje? Mešavina Povratka džedaja, Matrix-a i Plesa sa vukovima. Scenario je potpuno truba.
Mada ni Titanik nije imao neku ekstra priču ali je uspeo da ostavi veoma jak utisak. Posle Avatara iz bioskopa sam izašao nasmejan ali sam ga već zaboravio dok sam došao kući. O Titaniku sam razmišljao nekoliko dana posle filma.

Mene je podsetio i na Final Fantasy (koncepti i iz igara i iz filma) i Princess Mononoke.
Opet, vraćamo se na to da su stereotipi stereotipi sa razlogom, tj. da imaju mnogo smisla, samo što onda u nekom trenutku svi počnu da ih koriste.
Cameron se razlikuje po tome što je jedan od onih koji definišu stereotipe, nije samo čisti potrošač istih.

U svakom slučaju fantastičan film. Oči su mi bile širom otvorene tokom celog filma, sve je prokleto prelepo. Prosto ti dođe da možeš da pauziraš film i zagledaš svaku scenu po par minuta. Scenario nije ništa specijalno, ali je korektan i bez gluposti. Imam neki osećaj kao da je Avatar zapravo Crysis u filmskom svetu. Nekome će se dopasti radnja, nekome ne, ali niko ne može da porekne da je prelep :)

mene je podsetio na Abyss
sto i ne treba da cudi...:)
sve u svemu korektan film

Ok..za ples sa vukovima i mogu da prihvatim..ali matrix???
Pa osnovna ideja je iz Matrixa - ti ležiš u nekom fancy krevetu/fotelji i pokrećeš tamo neko drugo stvorenje/kompjuterski model. Sve vidiš i osećaš kao taj tamo tvoj "dvojnik", u "stvarnom životu" si prosečan, a dvojnik ti je opasan baja...

Pa osnovna ideja je iz Matrixa - ti ležiš u nekom fancy krevetu/fotelji i pokrećeš tamo neko drugo stvorenje/kompjuterski model. Sve vidiš i osećaš kao taj tamo tvoj "dvojnik", u "stvarnom životu" si prosečan, a dvojnik ti je opasan baja...

Surogates...ko je gledao...rabi situ ideju samo nije kompjuterski model vec novi mitzubishi model mene samog...a inace dozivljaj je isti :d

to više vuče onda na Surogat sa Brusijem Vilisijem ...

Surogates nisam gledao ali mi se čini da je i on ukrao osnovnu ideju od Matrixa.

Virtuelni avatar nema veze sa stvarnim. Ne može nikako da se povuče paralela sa Matrix-om, koji je i sam inače nastavljanje ideja iz raznih anime-a i William Gibson knjiga.

Ja ne vidim uopšte paralelu, jer u Matrixu te neko drugi, mimo tvoje volje, pretvorio u biljku, i tvoj mozak filuje podacima, da bi ti mislio da si u real life-u, a u surogatima sam izabereš da budeš frik,, odeš u robnu kuću odabereš model, i onda ne izlaziš iz mesta prebivališta ... kao i ovde, lik je sam odlučio, jer nema noge ... koliko sam skontao, jer nisam još gledao ....

Ako ćemo sad mak na konac, Neša leptir je imao slični zamisao, kada vidi u izlogu da je on trodupli čovek, jednog pošalje kući kod žene, drugog na posao, trećeg da šeta po gradu, a on sedi u kafani i pije ... :)

Znači ipak Roda?
Da li je ista atmosfera:
Roda 1/Požeška 83A
Roda 2/Turgenjevljeva 5
Gde je bolje parking mesto i da li daju Avatar u 2jci uopste?

U Turgenjevljevoj 5 je bioskop Šumadija, i ne znam da li se avatar tu prikazuje.. Ima parking servis relativno blizu Šumadije, mada je po meni bolja Roda samo što je tu kriminalno što se tiče parkinga

Poslednja izmena:
Vidim da na njihovom sajtu daju Avatar samo u Rodi 1...U kom smislu kriminalno kao gužva ili može da nestane auto ??:smash::zgran:

Poslednja izmena:
Ajmo da ponovimo josh jednom gradivo: ako dovoljno dugo ponavljate da Avatar ima slicnosti sa Dances with wolves/matrix/ivicom i maricom/xyz film , to vas ne cini inteligentnim , sa britkim smislom za kritiku. Cameron je uzeo prostu , nadasve jednostavnu , KLISHE pricu i ispricao je na takav nacin da je to jezivo dobro. Po mom skromnom misljenju to sto se covek odlucio na takav korak je DOBRA stvar. Film jednostavno uvlaci u svoj svet , vezuje gledaoca za likove (gluma je inace fenomenalna) , i ostavlja osmeh na licu , i gomilu seratonina u organizmu koji bukvalno cine da te je briga za sve ostalo na svetu za vreme trajanja filma. Naravno da sam u dva tri navrata imao "ahh kakav klishe" misli koje mi prolaze kroz glavu , ali iste bukvalno nestanu brzinom munje pre nego sto stignu do centra za obradu signala u mozgu , jer je film toliko dobar.
Naravoucenije , ko zeli moze bilo cemu da nadje manu , jer savrsenstvo prosto ne postoji. Ali ja to jednostavno i ne trazim od filma. Trazim dobru ZABAVU. Ljudi , ako zelite kvalitetnu pricu, procitajte po koju knjigu i sami napravite svoj svet u glavi i pravite nesto sto je vasa vizija "savrsenog" ... Ili idite lepo i odgledajte pojedine filmove za koje se zna da je backbone u dobroj , jakoj prici. Ovaj film jednostavno to nikada nije ni obecavao. Sto se mene tice dao je daleko vishe nego sto je iko od istog ocekivao , narocito svi oni koji su vikali da Cameron posle tolikog vremena nije u stanju da napravi dobar film.

P.S.
Dakle 3d , u rodi da se gleda koliko sam skontao vecinu ljudi ?

Poslednja izmena:
Ja ne vidim uopšte paralelu, jer u Matrixu te neko drugi, mimo tvoje volje, pretvorio u biljku, i tvoj mozak filuje podacima...
Ti mora da si davno gledao Matrix. Jel Neo na Nebukanadzeru biljka priljkučena na Matrix ili svojom voljom seda u onu stolicu?
...
Naravoucenije , ko zeli moze bilo cemu da nadje manu , jer savrsenstvo prosto ne postoji...
Naravno da postoji, što se tiče naučne fantastike, jer ovde se o tome radi, rekao bih Brazil, i Odiseja u svemiru 2001.
A i pomenu Matrix je bolji od Avatara.
Virtuelni avatar nema veze sa stvarnim. Ne može nikako da se povuče paralela sa Matrix-om, koji je i sam inače nastavljanje ideja iz raznih anime-a i William Gibson knjiga.
Virtuelni ili stvarni avatar nije bitno, osnovnu ideju je u flimski mainstream lansirao Matrix koliko ja znam. Sve posle njega je cinculiranje na istu temu.
Sada ako krenemo u prošlost, koncept avatara je nastao u hinduizmu...
...možda je cela ideja pala na pamet nekom antičkom Grku, pa je Matrix ustvari ukrao od njih zaista ne znam...
Ako vi ne vidite sličnost, između Matrixa i Avatara ne mogu vas ubediti. Izvinjavam se što sam vam uvredio Boga Kameruna, povlačim se iz dalje diskusije.

Poslednja izmena:
Vrlo je bitno da li je stvarni ili virtuelni avatar u pitanju.
Matrix je matrix, dođe mu kao WOW na steroidima.
Koncept iz Avatara je prelivanje svesti u drugo telo, pravo, od krvi i mesa.

Vidim da na njihovom sajtu daju Avatar samo u Rodi 1...U kom smislu kriminalno kao gužva ili može da nestane auto ??:smash::zgran:

U ulici gde je ulaz u Rodu je problematicno za parkiranje, a u okolnim mislim da je cak i zabranjeno.. pogledaj na slici gde ti je najblizi parking

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    124.4 KB · Pregleda: 126
Pomogla je slika,P nije daleko uopste od samog bioskopa.:)

Ajmo da ponovimo josh jednom gradivo: ako dovoljno dugo ponavljate da Avatar ima slicnosti sa Dances with wolves/matrix/ivicom i maricom/xyz film , to vas ne cini inteligentnim , sa britkim smislom za kritiku. Cameron je uzeo prostu , nadasve jednostavnu , KLISHE pricu i ispricao je na takav nacin da je to jezivo dobro. Po mom skromnom misljenju to sto se covek odlucio na takav korak je DOBRA stvar. Film jednostavno uvlaci u svoj svet , vezuje gledaoca za likove (gluma je inace fenomenalna) , i ostavlja osmeh na licu , i gomilu seratonina u organizmu koji bukvalno cine da te je briga za sve ostalo na svetu za vreme trajanja filma. Naravno da sam u dva tri navrata imao "ahh kakav klishe" misli koje mi prolaze kroz glavu , ali iste bukvalno nestanu brzinom munje pre nego sto stignu do centra za obradu signala u mozgu , jer je film toliko dobar.
Naravoucenije , ko zeli moze bilo cemu da nadje manu , jer savrsenstvo prosto ne postoji. Ali ja to jednostavno i ne trazim od filma. Trazim dobru ZABAVU. Ljudi , ako zelite kvalitetnu pricu, procitajte po koju knjigu i sami napravite svoj svet u glavi i pravite nesto sto je vasa vizija "savrsenog" ... Ili idite lepo i odgledajte pojedine filmove za koje se zna da je backbone u dobroj , jakoj prici. Ovaj film jednostavno to nikada nije ni obecavao. Sto se mene tice dao je daleko vishe nego sto je iko od istog ocekivao , narocito svi oni koji su vikali da Cameron posle tolikog vremena nije u stanju da napravi dobar film.

P.S.
Dakle 3d , u rodi da se gleda koliko sam skontao vecinu ljudi ?

Word! Ok slažemo se za priču, ali ovaj film je bez obzira na to doneo toliko za filmsku industriju i na kraju krajeva gledaoca, da je besmisleno tražiti dlaku u jajetu za takvo remek delo. Prosto, ne postoji bolji film sa ovom tematikom, trenutno i to je to. A ja tek treba da pogledam u Rodi - Dolby 3D

Vidim da je sve, manje vise, vec ispricano, ali evo i mog laickog misljenja:
Vizuelno, film je perfektno odradjen. Prikovace vas za sediste i voziti 2h42min, tako da vam ni u jednom trenutku nece biti dosadno. Uvlaci u svoj svet kao sto neko gore vec rece.
Ja licno glumom nisam bio bas najzadovoljniji, a i prica mi je malo bledunjava i daleko od toga da je to "klishe prica ispricana na jezivo dobar nacin"..po meni nema tu mnogo cega jezivog,a klise je vec prisutan na svakom koraku.
Scenario je papazjanija sastavljena od warcrafta, kaubojskih filmova, malo final fantasyja i jos mnogo drugih stvari uklopljenih na interesantan nacin. Ja nisam mogao da se otrgnem utisku da sam sve ovo vec negde video.
Po mom misljenju Matrix iz 1999. god. je bio za filmsku industriju mnogo veca prekretnica od avatara 10 godina kasnije.
U svetu filma Avatar bi bio isto sto je 3dmark vantage za svet igara - izuzetno dobra demonstracija toga koliko je video animacija napredovala. Ovo je opet samo moje misljenje.

Kako god bilo, film stvarno vredi pogledati, i kao sto je vise ljudi vec napomenulo, treba otici u bioskop sa odredjenim stavom prema ovom filmu. Nemojte ocekivati ground breaking pricu, glumu vrednu 14 oskara ili dramaticne scene od kojih cete pustiti suzu ili poceti histericno da se smejete od srece...ocekujte solidnu pricu, odlicno docaran svet pandore i brutalnu, ali stvarno BRUTALNU animaciju i 3d efekte od kojih ce vam stati dah i kroz krv pokuljati onaj seratotin koji su par postova iznad spominjali ;)

Ne znam da li je ovde vec bilo price o ovome ali moram najdobronamernije da predlozim svakome ko jos uvek nije otisao da gledao ovaj film da NIKAKO ali NIKAKO ne gleda 3D verziju u Koloseju! Znaci em sto najkurvniskije traze "iznajmljivanje" naocara za 100din nakon sto platis kartu em sto su nesposobni da nameste naocare! Ceo film sam se mucio da da uopste izostrim pogled ne bi li ISTA video, kamo li 3D!

Izivinjavam se sto nisam imao strpljenja da citam ceo topic ali toliko sam iznerviran ovim sinoc da sam morao da vam skrenem paznju.

POzdraV!

Vrlo je bitno da li je stvarni ili virtuelni avatar u pitanju.
Matrix je matrix, dođe mu kao WOW na steroidima.
Koncept iz Avatara je prelivanje svesti u drugo telo, pravo, od krvi i mesa.

Po tome je onda najpribliznije u Gamer-u gde lepo iskesiras pare i uzmes kontorlu nad telom drugog coveka kome trebaju pare. Samo sto je film toliko smece da mislim da nije vredno pominjati ga kao "na sta vas podseca".

I u Rodi se desi da su stakla inicijalno malo musava, *** ljudi pipaju prstima i štagod.
Ponesite neku krpicu i nema problema :)

Da li se zna kada ce Avatar da krene sa prikazivanje u Novom Sadu ?

I u Rodi se desi da su stakla inicijalno malo musava, *** ljudi pipaju prstima i štagod.
Ponesite neku krpicu i nema problema :)

Ja mislim da prebrisu oni to lepo izmedju projekcija. Meni i ortaku su stakla bila savrseno cista, nisam trebao nista da brisem.

Sto se tice problema parkiranja kod Rode, ja imam resenje. Ne idite kolima :D

Jedan od razloga zasto sam zakasnio tj. stigao minut pred projekciju jeste taj sto mi je trebalo 15 minuta da se parkiram. Znaci ko ide u Rodu, obavezno rezervisite i pojavite se tamo pola sata ranije. Ja sam onako razmazeno otisao i poljubio vrata (***a zadnji put sam doziveo da vidim pun bioskop pre 5 i vise godina).

Nemojte ocekivati ground breaking pricu, glumu vrednu 14 oskara ili dramaticne scene od kojih cete pustiti suzu ili poceti histericno da se smejete od srece...

Ko sto rekoh , film ni u jednom trenutku i ne nudi niti igde ikada na traileru , u intervjuima sa Cameron-om , etc. ne obecava ground breaking pricu , ili glumu vrednu 14 oskara ... Ali takodje ne mogu shvatiti ni ljude u ovoj temi koji dodju i uporedjuju Sigourney Weaver sa "onom glumicom" ... Ljude koji fucking "ja imam velike sise i zovem se Megan Cox" SKRNAVLJENJE originala Transformerse nazivaju remek delom zanra, i naposletku ljude koji dodju i sve ispocetka iako receno vec 1000x samo na ovom forumu porede Avatar sa Matrix/DWW/Princess Mononoke/LoTR/Odyssey... Vec rekoh da to nije nit mudro nit pronicljivo ...
Sve ovo se nije odnosilo specijalno na coveka kog quote-ujem ... Njemu samo imam jedno pitanje postaviti ? Po tebi nisu bile dramaticne scene kada
Dolaze sa brodom i unistavaju im "home tree" a ceo prokleti narod je u exodusu , kada Neytiri pokusava da spase Sully-a prvo u avatar telu , a potom kada upada u prikolicu i stavlja mu kiseonik masku na lice ? Cela stvar oko trajnog prebacivanja u avatar telo? Scena gde Dr.Grace umire? Ja sam musko i moram reci da sam se u najmanju ruku najezio tada ... A to je samo ono sto mi "odmah" pada na pamet. Da ne pricam celu sprdnju oko Unobtainium-a koju sam barem ja shvatio kao zestoku prozivku za SVE ostale proklete filmove iz zanra ...
Film nudi puno , samo treba skinuti proklete bespotrebne predrasude i ne traziti nesto sto u njemu jednostavno nema niti treba da ima ...

P.S. - Za ljude koje ne mrzi da citaju ...

Ako vec zelite praviti paralele izmedju Avatara Matriksa i DWW(Princess Mononoke) objasnicu kako ja to vidim sa strane par knjiga iz zanra EF. Epska fantastika kao takva je relativno nov zanr koji aktivno postoji mozda ni punih 50 godina (dobro de , par ljudi tvrdi da je zapravo Biblija zacetak zanra - po toj logici star je nekih 2000+godina). Tolkein jeste zacetnik istog , i hvala mu na tome , ali po meni ceo Middle Earth serijal je sto se samog storytelling-a tice daleko losije odradjen nego recimo Robert Jordan sa serijalom wheel of time iako se doticni pisac u poslednjim knjigama malo "pogubio" sto se tice razrade likova , i samog sveta kao takvog... Ali je i pored svih mana , covek NAPREDOVAO u odnosu na Tolkien-a , oplemenio je zanr i jednostavno je u pojedinim segmentima bolji .Medjutim on kao i SVI ostali pisci zanra su ostali u klishe-u koji je josh davno pre njih Tolkien napravio. Jedan jedini pisac koji je uspeo da pobegne od senke osnivaca zanra je J.R.R. Martin koji je sa serijalom "Pesma leda i vatre" apsolutno prevrnuo naopacke promuckao i izbacio nesto totalno drugacije ... Mnogi ce osporiti pricu samog serijala , kao i da je bez "jasne radnje i poente", da nema dovoljno magije , da se karakteri u istom bespotrebno i besciljno iskljucuju(vrlo nasilnim putem :D) iz price , i da nasilno se namecu neki drugi etc. Ali cinjenica ostaje , da je on napravio nesto drugacije , sto me je teralo da nocima ne spavam , bukvalno gutajuci rec po rec , stranu po stranu, knjigu za knjigom , sve dok nisam rekao HOCU JOSH ...
E sad , ako ste se nakanili da sve ovo procitate , pretpostavljam da ste do sada shvatili da je u celoj toj prici , Tolkien sa svojim serijalom ono sto Cameron jeste od pocetka u SF zanru sa svojim Alien-om, Terminator-om etc... Da Jordan je zapravo Matriks , koji ma koliko bio dobar , i dalje je jednostavno samo unapredjena i nadasve pokradena prica koja se ooodavno vrti u pojedinim mangam-a/knjigam-a i ono sto mu uzimam kao najvecu zamerku je cinjenica da od kada je izasao svi to ili ignorish-u ili odbijaju i da spomenu , i oslovljavaju ga kao "prekretnicu" - sto najiskrenije NIJE. Ono sto je po meni ZADIVLJUJUCE , je da je Cameron iako mator covek , sa Avatarom uspeo da napravi nesto ... Totalno drugacije, uspeo je da pobegne sam od svoje senke , ne pokusavajuci da ga proda (hmm matriks) kao da je to NESTO NOVO I NESTO DIVLJE , vec kao ono sto prokleto jeste. A jeste odlicno SF bioskopsko iskustvo , koje cu pamtiti ne samo zbog specijalnih efekata (koji su iskreno ...*ostao bez reci*) vec zbog celokupne konstrukcije filma ... Da je covek ovo pravio pre 20-30 godina ,kada je bio mladji , ali sa danasnjom tehnologijom mozda bi ovo bilo upravo ONO delo , gde zanr kao takav sazreva do tih granica da jednostavno vise nema gde dalje da se ide. Ovako , ovo je "samo" jedno prokleto dobro ostvarenje , i ja mu skidam kapu za istio Razmislite malo , da ste vi u njegovim cipelama , i da imate maltene istoriju zanra na svojim ledjima , pitao bih vas kako bi ste se izborili sa izazovom ... I btw , za coveka koji rece da je odyssey/lotr bolji od ovoga ... Mislim da je to poredjenje apsolutno besmisleno i besciljno ... Totalno druga liga filmova ... Na stranu to sto je moje skromno misljenje da i jedan i drugi ako si prethodno citao knjige jednostavno ... podbacuju sto se tice same PRICE , koja bi kod njih trebala da bude ostrica maca ...
Pokusacu da ubuduce budem samo posmatrac u ovom thread-u , mislim da sam rekao i vise nego sto je bilo potrebno...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno