Nije baš tako, jer izduvni gasovi i hlade, odnosno snižavaju temperaturu sagorevanja goriva.
Ja 6 godina vozim dizela po gradu pretežno i nemam problem sa egr-om, niti mi auto mnogo dimi. Samo, ja ne vozim polako. 🙂
Sto se EGRa tice, ja imam sledece misljenje. Ako radi i ne pravi probleme, ne dirati. Ako krene da zeza, zatvoriti (gde treba i softverski eleminisati) i resen problem. Negativnih stvari u praksi nema. Usis se manje prlja, auto manje dimi. Posto se usis manje prlja tj stvara se manje naslaga cadji, motor lakse "dise". Da li izduvni gasovi smanjuju temperaturu sagorevanja nisam siguran, ali nisam masinski inzenjer
🙂 Po nekoj mojoj logici, mogu samo da je povecaju i da sagorevanje bude slabije, posto svakako cistiji i sveziji vazduh dolazi regularnim putem tj iz pravca interkulera (ako pricamo o dizelasima).
Moje misljenje jeste da je EGR tu cisto da se ispune neke fiktivne norme za izduvne gasove, samim tim da bude manja registracija i da moze da se udje u centre gradova (tamo gde je to tako regulisano).
Za DPF ista stvar, to tek ne sluzi nicemu i po mom misljenju je cista glupost. Kao skuplja cestice, a onda kad ti prijavi da mora da se izvrsi regeneracija, uzme i spali sve iz auspuha tj iz istog tog filtera i opet ode u atmosferu?!? Naravno regeneracija ne mora da se radi ako se s vremena na vreme auto vozi na autoputu pun gas, sto mu dodje na isto.
Katalizator je vec relativan, i on je tu zbog ekologije medjutim ako auto ima dve lambda sonde, malo je gimnastika eliminisati ga, iako nije nemoguce.
Vozim bez kata i DPFa oko 3 godine i mogu samo da prijavim bolji odziv u niskim obrtajima (minorno, ali primetno), nikakvih drugih promena nema. Nije mi EGR ni pravio problem, da je auto dimio i slicno, vec sam ga preventivno eliminisao tj zatvorio.