Igore ne lupaj da su fiati servisno zahtevni jer je upravo suprotno, najjaeftijie I najjednostavnije popravke...Drugo losiji u izradi isto ne pije vode jer cena podrzava njihovu filozofiju, jednostavno i jeftino za odrzavanje kada govorimo o malom gradskom automobilu, koji je btw I izmislio fijat. Zena vozi classic iz zastave za 80 evra mesecno dobijes nov auto koji je smesan za odrzavanje, prelazi 300000 hiljada iz sale, redovan servis ukljucujuci I gasni uredjaj 12.000, najjeftinija registraciuja, sijalicu na faru od 400 din zameni cak I ona za 2. min a celokupan osecaj izrade i spoljai iznutra je pristojan, dovoljan obzirom d aje platform iz prosle generacije...do sada presao 60.000 bez problema sa mehanikom ili bilo cim drugim...ja sam vozio nekad tipa 1.6. i.e model iz Italije 93 godiste I sta reci, neunistivi auto, ne pokvariv, ne ostavlja na putu I veliki servis kosta 8.000 dinara , realno pogledajte da li ste videli fijata pored puta? ja nikada za razliku od francuza I nemaca...fijat je jeftin za odryzavanje I to odrzavanje treba postovati ako nista zbog cene a to sto neki i to ne mogu nego hoce da voze sa kvarom jos samo 100 km to niuje do marke vec do ljudi...sa fijatom samo pozitivna iskustva...za razliku od fordova, opela, skoda I francuza fijat je majka mara u srednjoj I nizoj klasi a po mom iskustvu daleko isplativiji I udobniji od vw-a...Iz tipa kad izadjem nakon 4 sata voznje funkcionisem normalno...iz opela, skode, forda ili ne daj Boze vw-a polomljne si polse 2 sata kao da si vozio ceo dan ako govorimo o nizoj klasi ne o premium brendovima...da ne pricam o ponasanju na putu, predviodivosti i uopste o voznom osecaju...motori nisu ni za diskusiju jer u fijatu ma kakva da je osecas se kao vozac a ne kao baba, ti fijatovi motori su zivahni elasticni i javljaju se momentalno kad ih pozoves za razliku od nemaca...Jedino ispred su mali japanci...oni su nenahebivi u tom segmentu...malo skuplji ali daleko kvalitetniji...
Pravis argument iz Pogresne generalizacije. Mnogo mi je drago ako bilo kog auto sluzi bez problema, jer bih ja najvise na svetu to sebi voleo, ali realnost je daleko od toga.
govorim ti iz prve ruke, vozni park moja dva bliska drustva koje imam, manje vise svi auti su preko 5 godina u opticaju osim Laguni i Chroma-e:
Auti koji nisu Fiat -
Polo Mk4
Astra G
Laguna 2, dci
Laguna 2 facelift dci
Passat B3 (moj, prinudno)
A3 mk1
Fiat automobili:
Punto 2 cetiri komada
Multipla
Panda 2 MJT
Chroma 2
Drugari koji imaju nemce, imaju daleko najpouzdanija kola. Polo mk4 je neunistiv, zapravo smo se smejali tom drugu na izjavu: "ma ****** je auto jedino sto se ne kvari uopste". Lagune zezaju sa strujom, predjose preko 80.000 kod oba druga. Koristimo te lagune za Zlatibor, Novi sad, Nis i ostale zurke na koje idemo po srbiji. A3 kao pojedinacni primerak, pati od losijeg trapa ali decko slabo ulaze u njega.
Drugari koji imaju punta, u zavisnosti od motora imaju i specificne probleme, kao i HILJADU malih problema. Izem ti auto kad svakih nedelju dana crkava: remenice, kaisevi, brisac, osiguraci, podizaci, pumpe. Najbolji primer su remenice alternatora - mozes ih kupiti samo u AP sportu, ne valja staviti polovnu, crkava na svakih 30 hiljada, a kosta 40 evra. 40 po 40 evra, skupi se tu hiljadu za odrzavanje na par godina.
Spomenuo si lakocu zamene sijalice - Jel Fiat jedina firma na svetu koja i dalje stavlja plasticne umesto keramickih fasunga ? Jel Fiat jedina firma koja uopste ima milion tutorijala na netu otome kako se menjaju sijalice, dok VW fabricki postavljene svetle i po 20 godina ? E taj plasticni fasung (Lada inace ima keramicke, toliko o tome) je meni dovoljan ukaz da je sve ostalo ziljavo, kratkotrajno, i slabo i nesrecno.
Chromu da ne spominjem. Prelep auto, fenomenalan u voznji, izgleda za sve pare. Pojeo vec 30% kupovne cene na servise.