Šta je novo?

Auto sijalice (LED)

Na prvoj slici Osram, na drugoj kinezi.
Slikano od prilike u isto vreme, na istom mestu.
Ovako, kinezi za nijensu belji. Sad cu u voznju, jedno 100km,pa cemo videti.

Prilozi

• 20230408_201720.jpg
    20230408_201720.jpg
    156.9 KB · Pregleda: 125
  • 20230409_201042.jpg
    20230409_201042.jpg
    157.9 KB · Pregleda: 112
Meni ovo lici kao duga i kratka, posto je snop drugaciji. U odnosu na halogene, nebo i zemlja.

Ako nisu duga, kinez visoko baca, i pretpostavljam da nije 'glare free'.

Na prvoj slici Osram, na drugoj kinezi.
Slikano od prilike u isto vreme, na istom mestu.
Ovako, kinezi za nijensu belji. Sad cu u voznju, jedno 100km,pa cemo videti.
Da li prijavljuju grešku na tabli?!

@outlaw ,ne da prijavljuju, nego su mi da nekazem sta ovih 100km...i Osram prijavljuje (al to cu resti), Osram kad palim kola zapisti 2 puta (po jednom za svaku sijalicu) i prestane (greska sija stalno). Dok kinezi ubijaju, za jednu sijalicu mi je non stop pistala na svakih par sekundi, jedino resenje je bilo da odvrnem muziku na skoro max inace bi totalno siznuo, sreca sam sam bio.

Evo jos par slika kineza, koju sutra idu napolje. Za duga sam stavio Osram, ali nije neka velika razlika kada se upale duga, opusteno vozim bez paljenja dugih (nikome usput nije zasmetalo, bar niko nije blicao) , vracaju se Osram na mesto oborenih, pa kad budem resavao prijavljivanje greške, mozda stavim kineze za duga ili ostavim za rezevru.

Prilozi

• 20230409_202354.jpg
    20230409_202354.jpg
    73.1 KB · Pregleda: 108
  • 20230409_213629.jpg
    20230409_213629.jpg
    97.7 KB · Pregleda: 110
Kinezi sabijaju kako sijaju naspram Osram-a😁

Kako god, halogene nikad vise. Ovo uopste nije za poredjenje sa halogenim, pogotovo sto krstenih nema bez 30ak eur,a ne mogu ni da prismrde led-u.

Stavio danas Osram na mesto oborenih, stavio ponistivace i ne prikavljuje gresku.
Stavih i led pozicije, prve koje u startu rade normalno, sve dobsada sto sam stavljao blinkalo.

Prilozi

• 20230411_194009.jpg
    20230411_194009.jpg
    128.5 KB · Pregleda: 102
Pošto znam da halogeni farovi nisu napravljeni za LED i Xenon sijalice, koliko je usmeren snop tih sijalica? Ludim od LED-ovki kada me zaslepe jer nisu prekontrolisali i iznivelisali farove.

Poprilicno je dobar snop. Napredovale su dosta LED-ovke sa novim diodama. Sitne diode kao zarna nit a velika snaga, drajver dobar. A misljenja sam ili dobra (skuplja) LED sijalica, ili ostaviti halogene. Vecina nasih vozaca ne odrzava ni bitnije stvari na autu kako treba, a ne da kupuje skupe sijalice, i onda kupe (vecina njih) nesto od 5 eura sto izbija oci i bljesti na sve strane. I onda se sudi po njima, i svrstava sve u isti kos.

Ja sam na tehnickom pregledu sve provjeravao i nema razlike u snopu, barem kod mene nije bilo. Ne rasipa i ne bljesti. Neuporedivo se bolje vidi, manje zamara oci, auto ljepse izgleda, manja snaga, veci flux itd...

Poslednja izmena:
Poprilicno je dobar snop. Napredovale su dosta LED-ovke sa novim diodama. Sitne diode kao zarna nit a velika snaga, drajver dobar. A misljenja sam ili dobra (skuplja) LED sijalica, ili ostaviti halogene. Vecina nasih vozaca ne odrzava ni bitnije stvari na autu kako treba, a ne da kupuje skupe sijalice, i onda kupe (vecina njih) nesto od 5 eura sto izbija oci i bljesti na sve strane. I onda se sudi po njima, i svrstava sve u isti kos.

Ja sam na tehnickom pregledu sve provjeravao i nema razlike u snopu, barem kod mene nije bilo. Ne rasipa i ne bljesti. Neuporedivo se bolje vidi, manje zamara oci, auto ljepse izgleda, manja snaga, veci flux itd...
Moze neka preporuka za h7 led npr?

Pošto znam da halogeni farovi nisu napravljeni za LED i Xenon sijalice, koliko je usmeren snop tih sijalica? Ludim od LED-ovki kada me zaslepe jer nisu prekontrolisali i iznivelisali farove.
A jesi siguran od LED-ovki da te zaslepe? Pre ce biti neki xenon, halogen ne nastelovan.... Ja iskreno ne znam kad me neko zaslepi kakve sijalice ima, jedino po modelu autombila mogu zakljuciti.

Лед заслепљује само тако, и то и фабрички, ове кунг-фу варијанте могу бити само горе. И халогене и ксенон имају прилично јасна ограничења светлосног извора, док лед може да се пакује до бескраја. Заслепљује и са самог фара, а и одсјај са пута, посебно кад је мокро, па се прави ефекат огледала.

Gresis, gresis, nista ne zaslepljuje kao nenastelovani farovi... A d uvtoku voznje prepoznas koje su led nema sanse... Jedino na modelima koji samo imaju i led farove. Mozes jedino da hejtujes led i naknadnu ugradnju, ali neosnovano.

Meni bas smetaju ti novi led farovi kad naidju u susret.

Uglavnom pakuju LED-ovke, jer su Xenoni skuplji. Poznanik me je vozio u nekoj kantici, ubacio neke najgore LED-ovke. Nizak auto, a obasja nebo auta ispred, budala žešća.
Smetaju i noviji LED farovi, jer ima budala koje ne znaju da spuste farove, bez obzira koliko se trudili u fabrici da usmere snop, uvek će biti budala koje ne znaju da koriste to.
Po slikama bih rekao da ove vaše ne zaslepljuju, ali drugo je kada ti takav auto ide u susret

Meni bas smetaju ti novi led farovi kad naidju u susret.
Umeju da zasmetaju, ali kada su dalje, ali kako se priblizavaju smetnja je manja.. Bar meni tako deluje.

@Pavlony ,mozda pakuje led-ovke koje su kod nas po oglasima 1000-1500 din za par i to e svakako smece,jedna krstena halogena sijali a toliko kosta, a ne led. Da je xenon skuplji nemam pojma, mislim da nije, nekad kad sam stavljao xenone poslednji put, oni da valjaju bili su sa ugradnjom tipa 70e.
Ne znam ni kako mogu da voze sa tim satro led sijalicama, ustvari znam, bitno je da sija belo/plavo, a koliko obasjava koga briga.

Baš to je i problem, te kineske jeftine LED-ovke, kao i jeftini Xenoni od po 30tak evra :D I onda ti obasja srednje ogledalo celo

Stavio danas Osram na mesto oborenih, stavio ponistivace i ne prikavljuje gresku.
Stavih i led pozicije, prve koje u startu rade normalno, sve dobsada sto sam stavljao blinkalo.
Ovo su pomenute sijalice, ako nekoga zanima.
Zaborvih da okacim link.

€ 1,05 43%СКИДКА | 2 шт., Автомобильные светодиодные лампы T10 W5W 12 в 24SMD 7000K

Nece ti to dugo raditi kako treba. Brzo ce krenuti da blinkaju pojedine diode.

A i nije mi to za fara, konstrukcija sijalice, pozicija zarne niti. To moze proci za unutrasnje osvjetljenje.

Ja sam mislio da imas dnevna svjetla. Jedino ako mislis sa 'jacom' pozicijom da prodjes kao dnevna.

Poslednja izmena:
Porucicemo da ima za rezervu. Nema kakvih nisam konstrukcija narucivao i u faru nisu htele da rade, u unutrasnje besprekorno godinama ne crkavaju,a izmenja sam na svim mestima gde moglo (u vratima,pod nogama,plafon, gepek).

Kod fara mi je bitno da ne stci zuta boja,a to tesko postici ako nije led. Uzimao sam i osram i philips, satro daju belu svetlost ali nista od toga. Na kraju sam u zadnje vreme koristio ove, zaista belo bude,ali mana im je sto jako brzo olsabe, intezitet im se smanji na minimum,moras se bas zagledati da vidis da li uopste radi.

I sta se preporucuje za obican far? Led ce da baca na sve strane sigurno.
Neko jer imao iskustva sa:

Osram night breaker 200 H7
Philips RacingVision GT200 H7​

Ja posle led nikome ne bi preporucio halogene,ali ako vec neces led,onda po meni je Bosch Gigalight plus 120/150 nekako zlatna sredina. Totalno mi je besmisleno davati 30-40e za par halogenih, Bosch zavrsava pricu za max 20e, zavisi da li ces Gigalight 120 ili 150.

A cak sam i ove hteo da probam, jer su ih na par mesta hvalili,a cena ima je presmesna (oko 200din/kom), ako ti nije bitan efekat bele boje, mada njega je u principu nemoguce postici sa halogenom.

Халогене су лоше па лоше, ове скупље још ако кратко трају су чисто бацање пара. Пошто је то актуелно за старије аутомобиле бољи ефекат је уместо тога исполирати или евентуално и заменити старе фарове него лупати новце у скупе сијалице.

Upravo to, po meni su vecina tih "bolji" je absolutno bacanje para. Veoma je mala razlika,sto kaze @mitar1982 lose pa lose.

Naravno da je bitan i cist i ispravan far prije svega.

Je l' radio neko ovde polimerizaciju farova i kakva su iskustva?

Koje onda led preporucujete za far koji nije namenjen za isti ?
Far mi je cist nije matirao i slicno.

Meni su dobri i kinezi ovi sto sam uzeo i Osram, posto predpostavljam da ne planiras da dajes za Osram 100-150e, kinezi su ok opcija za 15-20e,ali ne bilo koji kinez.

Uglavnom CSP Led, COB nikako, on uglavnom bljesti na sve strane.

Sto se kineza tice, milsim da Nighteye nije los.

Sad bas gledam mozda i moze da se ubaci a da izgleda fino i ne svetli na sve strane. Imas neku preporuku za navedenu? Moze i na pm ako ne sme ovde javno

Nazad
Vrh Dno