Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znas kako, moze da bude i 5000 dinara skuplji i da bude 60% brzi to je jos povoljnije.
A postoji i pitanje koliko ti se para daje. Ako se klackam i natezem da dam 16K dinara za kartu, to svakako znaci kartu od 20K necu ni da razmatram, ma koliko brza bila.
Postoje relativni i apsolutni aspekti gledanja na svaku stvar i to ne be trebalo smetnuti sa uma.

Danas GTX 460 Cyclone - 16.5K din :smoke:
A Palit 15.9
Tesko da ce AMD dati nesto povoljnije od ovoga i iskreno vec sada me svrbi uzasno da otrcim u Nuklearku po jedan Cyclone :D
Ali ipak cu se strpiti da dodje i taj Barts launch pa da vidimo...

...racunaj da je mini hdmi u hdmi adapter ~800 dindzi... ako ga koristish
Znas kako, moze da bude i 5000 dinara skuplji i da bude 60% brzi to je jos povoljnije.
A postoji i pitanje koliko ti se para daje.
...i pitanje je da li su ti te perf. potrebne....performanse GTX 460 meni zvrsavaju sve trenutne potrebe za top gameplay.( da ne razmisljam oce li seckati, a ima i OC potencijala ~25% i fino je hladna)

Poslednja izmena:
E sto me prepade, taman sam mislio da moram da legnem jos 800 dindzi ekstra...
Pa ima dva Di-Vi-Jaja :) A DVI to HDMI vec imam kol'ko 'oces, mada uz nju stize jos jedan.

On topic
Jel bese 18. istice NDA za Barts ?

^ ako nemas potrebe da ti prebacuje i zvuk nemas problem...
Najavili su 18.... Ja ocekujem nize cene od GTX 460 i pad cena starih za 30-35%.

Vidim da će krajem ovog, početkom sledećeg meseca pasti dosta novih grafičkih kartica! :)

Nedjo, sada vidim Gigabyte izbacio neku
GIGABYTE ATI Radeon HD 5550 1GB 128bit GV-R555D5-1GI
Ništa čudno na prvi pogled, osim što koristi GDDR5 memoriju?!
Nisam znao da se stavlja na te modele.
Kako ona stoji u odnosu na konkurenciju jer je ima za oko 70+€
;)

Pf, 250+ karte. Ako tako bude, bice zanimljivo samo za benchovanje, gledanje rezultata i citanje opisa. Za kupovinu nece biti ni najmanje zanimljivo.

Ima komentar ispod koji kaze da AMD pre predstavljanja karti moze da promeni cene mada to je veoma brzo.Cini mi se da ipak nece menjati ali jedno za sigurno necemo znati dok se karte ne predstave a to su performanse.Mozda cena opravdava ono sto karta nudi mada ako krenemo tom logikom dok se dodje do Kaymana i Antilles-a docicemo do cene o 600 Eur +!Znaci Kayman ce da bude negde oko 450-500 Eur + uzevsi u obzir raznolikost brendova + nase trziste..Ovaj scenario itekako moze da se desi a bio bi i logican samo ako su ove cene istinite!
Jedini razlog ako AMD ne spusti cene jeste sto nece imati konkurenciju i drzace se istog stava kao sa serijom 5xxx jer sto bi zaradjivao manje kad moze dosta vise.Biznis je to.No videcemo,za sad samo spekulisemo i nagadjamo a mozda i pogodimo ko zna?;)

Ako se ispostavi da ce 6870 zaista kostati 250e, im sooooo getting one. Mada i dalje me interesuje posto ce biti 5870 kada 6xxx izadje.

Samo ti uzimaj.Taman da probijes led..Bacis nam neki test i onda svi vidimo koliko si se za**bao:D:D:D

Salu na stranu.Ako ce na evropskom trzistu biti 250 Eur kod nas ce biti za sigurno skuplja bar 20 eur.Koliko se to isplati treba meriti tek kad karta izadje ali obzirom da zamenjuje segment u kom su bile 5770/5750 to je jako skupo!
Mozemo cenu da gledamo sasvim iz drugog aspekta.Pozicioniranje proizvoda naspram prethodne generacije karti.Ako je 5770 bio 130 eur onda je 6870 sa 250 eur+ daleko skuplji,sasvim sve jedno koliko je brzi a i ta razlika ne verujem da ce biti orgomna.

Poslednja izmena:
U ***, ako se stvarno cene kartica budu 250+ e, što bi rekao DieH@rd "im sooooo getting" 5770CF again ;)

.Mozda cena opravdava ono sto karta nudi mada ako krenemo tom logikom dok se dodje do Kaymana i Antilles-a docicemo do cene o 600 Eur +!

Ja mislim da Antilles-a neće ni biti, bar ne dok TSMC ne pređe na 28nm. Po svim dosadašnjim špekulacijama Kajman će biti preveliki da bi dolazio u obzir kao dual chip. Možda Barts ali po svim informacijama Antili su 2xKajman a ne 2xBarts.

Samo ti uzimaj.Taman da probijes led..Bacis nam neki test i onda svi vidimo koliko si se za**bao:D:D:D

Salu na stranu.Ako ce na evropskom trzistu biti 250 Eur kod nas ce biti za sigurno skuplja bar 20 eur.Koliko se to isplati treba meriti tek kad karta izadje ali obzirom da zamenjuje segment u kom su bile 5770/5750 to je jako skupo!
Mozemo cenu da gledamo sasvim iz drugog aspekta.Pozicioniranje proizvoda naspram prethodne generacije karti.Ako je 5770 bio 130 eur onda je 6870 sa 250 eur+ daleko skuplji,sasvim sve jedno koliko je brzi a i ta razlika ne verujem da ce biti orgomna.

Pfff, neverni toma :D, o cipu se jos uvek ne zna nista tacno, cene se nece tako olako menjati, odnosno nece biti skokova u samim cenovnim klasama, jer ipak treba se "druzimo" jos godinu dana sa 40nm, i to na trzistu trenutno toliko i toliko kosta!

250e za kartu koja je malo brza od 5870, nije prevelika cena, malo buni samo da je oznaka 6870 i sve do sad nam nagovestava da je full bart malo brzi od 5870, a dokle li ce onda da dogura cayman sa duplo vise sejdera?:trust: ...mozda ipak na kraju bart zavrsi kao malo sporiji i direktniji konkurent gf104, u svakom slucaju bice iznenadjenja :smoke:.

Nedjo, sada vidim Gigabyte izbacio neku
GIGABYTE ATI Radeon HD 5550 1GB 128bit GV-R555D5-1GI
Ništa čudno na prvi pogled, osim što koristi GDDR5 memoriju?!
Nisam znao da se stavlja na te modele.
Kako ona stoji u odnosu na konkurenciju jer je ima za oko 70+€
;)
Imaces u sledecem digitalu test jedne takve potpisane od strane Sapphire-a!
Ono sto su mi rekli je da brise patos sa DDR3 modelima! ;)

ali obzirom da zamenjuje segment u kom su bile 5770/5750 to je jako skupo!

Dokle ces forsirati ovo kad po onome sto se za sad zna to nije tacno?
Ovo je zamena za 58XX, malo brze ali i jeftinije tako da bi perf/$ trebao da bude poprilicno na strani novih kartica.

hehe, e jesi bas negativan ;)

Mozes li nam prebaciti tu tvoju euro/usd matematiku na primeru GTX460-ke?
Eto znamo da je na NewEggu $220, koliko bi mu to onda bilo u eur kod nas?

Hm... nesto se ne secam da je 5770 na launchu bio 130 eur!

I ako moze ponovo neki razuman argument na osnovu koga se povezuju 5770 i 6870?!

Meni je matematika veoma jednostavna: ako je GTX 460 $220, a 6870 je brzi od njega, zasto bi bio jeftiniji??

@Nedjo
Danas mi ispade kod jednog dilera XFX4870 1GB ddr5 za malo ispod 100€ (doplata 10€ jer sam svoju 90800GT prodao), tako da sam za sada miran. :D

Mada ako je tako kako kažeš sa zadovoljstvom ću 5550 da ubacim u radnju jer vreme je da se odmene ove 4650/70 (ddr3) koje su kao enetry modeli odradile posao extra poslednjih godinu-dve.
Sa ovim 5670 nikako nije išlo ne znam ni sam zašto.:(

Meni je matematika veoma jednostavna: ako je GTX 460 $220, a 6870 je brzi od njega, zasto bi bio jeftiniji??

Nedjo, taj scenario koji si naveo je onaj koga se svi plase. Ako je brzi koliko je i skuplji onda se nije desio pomak po pitanju performance/$, jel tako?

250e za kartu koja je malo brza od 5870, nije prevelika cena, malo buni samo da je oznaka 6870 i sve do sad nam nagovestava da je full bart malo brzi od 5870

Kazi mi jednu stvar koja nagovestava da ce Barts biti malo brzi od 5870?? Da ne ispadne sad kao ja sam nVidia-jas i zelim da nove Ati karte budu spore, samo me znaima gde se to vidi da ce Barts biti tu po brzini. Sta se do sada zna o Barts-u ? Najverovatnije ce raditi na 900MHz, imati 256-bitnu magistralu sa memorijom na ~4200Mhz, broj procesora 960 ili 1280 (govorim o full varijanti), 2x6pin konektore. Ako takav bude bio brzi od 5870, onda je to potpuno nova arhitektura, koja je definitivno raskrstila sa dosadasnjom Ati-jevom arhitekturom.

hehe, e jesi bas negativan ;)

Nisam,samo se salim..

Mozes li nam prebaciti tu tvoju euro/usd matematiku na primeru GTX460-ke?
Eto znamo da je na NewEggu $220, koliko bi mu to onda bilo u eur kod nas?

Pa koliko se secam isti slucaj je bio i za nju.Cena u dolarima samo prevedena u eure pod istom cifrom.Sta je tu nelogicno>?Uzmi u obzir slabu prodaju na nasem trzistu i malu kolicinu uvezene robe i eto ti + 10-20 eur gore na evropsku cenu kao sto je bilo i sa GTX 460 u samom pocetku..

Hm... nesto se ne secam da je 5770 na launchu bio 130 eur!

I ako moze ponovo neki razuman argument na osnovu koga se povezuju 5770 i 6870?!

Ne secam se ni ja cene tacno,koliko je bila ,mozda 150-160 eur ali preko nije sigurno!
Razuman argument je jako diskutabilan jer kao sto rekoh postoje i drugi aspekt gledista na sve to.Ako posmatramo kao novu seriju i ako 5770 zamenjuje 6870 (inace oznaka je cista navlakusa za kupce to potpisujem) realno gledano i cena bi trebala da bude priblizno ista.
Ako posmatramo sa strane trzista i pariranje konkurenciji za odredjeni segment onda se teze pomeraju.U tom slucaju cena ce opravdati performanse tj odredjeni proizvod koji se plasira!
U svakom slucaju ATI diktira to je nminovno jer nVidia kasni pa je na neki nacin to i opravdano.
Zakljucak ce biti sveden samo na osnovu performansi Barts chipova tj kako se budu pokazali u odnosu na GTX 460!

Kad bi Nvidia sad izbacila celokupnui paletu novih kartica od najnizeg segmenta do najviseg (izuzmimo GTX 460 jer bi tad spadao u prethodnu generaciju) i ako se karta iz srednjeg nizeg segmenta pokaze bolja od bas tog GTX 460 znaci da treba da bude i skuplja.?Logika.?Cene se formiraju jna osnovu celokupnog procesa a ne na osnovu konkurentskog proizvoda!Jel realno gledajuci Barts ce da potisne GTX 460 u segment u kome sada oni plasiraju svoj proizvod dok je u odnosu na seriju 5xxx na boljoj poziciji!
A svo ostalo poredjenje sam vec gore objasnio!

Poslednja izmena:
Nedjo, taj scenario koji si naveo je onaj koga se svi plase. Ako je brzi koliko je i skuplji onda se nije desio pomak po pitanju performance/$, jel tako?
Pa nije tako! Evo par hipotetikih pretpostavki (jer, kao sto si lepo primetio, niko jos nema nikakve potvrdjene informacije)
Recimo da 6870 kosta 250 eur
Recimo da je 6870 brzi od 5850!
Nije li time povecan perf/eur ($)??
Kazi mi jednu stvar koja nagovestava da ce Barts biti malo brzi od 5870?? Da ne ispadne sad kao ja sam nVidia-jas i zelim da nove Ati karte budu spore, samo me znaima gde se to vidi da ce Barts biti tu po brzini.
Pa fora je bas u tome sto niko nema tacne informacije, te je bilo kakvo tvrdjenje na ovu ili na onu stranu tresenje prazne slame!
Sta se do sada zna o Barts-u ? Najverovatnije ce raditi na 900MHz, imati 256-bitnu magistralu sa memorijom na ~4200Mhz, broj procesora 960 ili 1280 (govorim o full varijanti), 2x6pin konektore. Ako takav bude bio brzi od 5870, onda je to potpuno nova arhitektura, koja je definitivno raskrstila sa dosadasnjom Ati-jevom arhitekturom.
jos desetak dana i sve ce se znati (sem ako neko nesto ne likuje :D)

Nema sta da se za****m, sve ce biti bolje od mog trenutnog Radeon 4670. :D A nije mi bash previshe bitno da kartica ima ultimativni price/peformance. 250e za "malo slabiji 5870" bi mi taman odgovaralo, a nije na odmet da se osiguram sa dobrom tesselacijom i novim UVD3. U DX11 optimizovanim igrama verujem da ce biti jaci od 5870.

Nema sta da se za****m, sve ce biti bolje od mog trenutnog Radeon 4670. :D A nije mi bash previshe bitno da kartica ima ultimativni price/peformance. 250e za "malo slabiji 5870" bi mi taman odgovaralo, a nije na odmet da se osiguram sa dobrom tesselacijom i novim UVD3. U DX11 optimizovanim igrama verujem da ce biti jaci od 5870.

Slazem se, ako je brza od 5850 imace opravdanu cenu od 250 evra, i ne mora da znaci da ce mnogo odstupati kod nas cene od onih u svetu, ustvari videcemo.

Bice zanimljiva i 6850, verujem da nece biti preko 200 evra ako je 6870 250....

Ja samo cekam da vidim sta nudi 6850 i kakva je u odnosu na GTX460 1GB.

kako sad odjednom svi računaju €=$ kad to u Atijevom slučaju nikad nije bilo, oni su uvek imali tačno izračunatu cenu u €urima kad se upoređivalo sa američkim cenama. To što se naše lopurde trude da što bolje pokradu se ne računa. 4870 je u startu koštao 230€ a 4850 oko 180€, a cene su jako brzo pale dosta nisko.

Kazi mi jednu stvar koja nagovestava da ce Barts biti malo brzi od 5870?? Da ne ispadne sad kao ja sam nVidia-jas i zelim da nove Ati karte budu spore, samo me znaima gde se to vidi da ce Barts biti tu po brzini. Sta se do sada zna o Barts-u ? Najverovatnije ce raditi na 900MHz, imati 256-bitnu magistralu sa memorijom na ~4200Mhz, broj procesora 960 ili 1280 (govorim o full varijanti), 2x6pin konektore. Ako takav bude bio brzi od 5870, onda je to potpuno nova arhitektura, koja je definitivno raskrstila sa dosadasnjom Ati-jevom arhitekturom.

Greska, mislio sam na 5850:)... konfuzna atmosfera....

Pa nije tako! Evo par hipotetikih pretpostavki (jer, kao sto si lepo primetio, niko jos nema nikakve potvrdjene informacije)
Recimo da 6870 kosta 250 eur
Recimo da je 6870 brzi od 5850!
Nije li time povecan perf/eur ($)??

Pa zavisi koliko je brza ako je to marginalno do 5% onda je to smesno :)

Pa rekli su refresh, nisu pominjali novu arhitekturu. Nek je brza 10%, trosi 10% manje, ista cena, i to je dobra kupovina

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno