Šta je novo?

ATI Catalyst/AMD Crimson - diskusija, pitanja, linkovi

Prva stavka mi je bila ugašena, verovatno ostalo od 6700XT a drugu sam ugasio. Nadam se da će biti okej sada.

Samo napomena, Computer Configuration -> Administrative Templates -> Windows Components -> Windows Update -> Do not include drivers with Windows Update mora da stoji Enabled

Edit: slike
Screenshot 2024-11-17 133404.pngScreenshot 2024-11-17 133335.png

Poslednja izmena:
Moze i ovo sto ti je danilo predlozio ali ja ne bih verovao microsoftovim rodjenim alatima za iskljucivanje njihovog azuriranja. Jednostavno je M$ preagresivan oko forsiranja prelaska sa w10 na w11, na enablovanje njihovog AI-a, na koriscenje Edge-a... A takvi nece tek tako dozvoliti da ti uskljucis ono sto ne zelis.

Ono sto ja koristim vec dugi niz godina je ovde.
Prost, jednostavan programcic, sacuvaj ga na c particiji , shortcut na desktop (ako planiras ikad ponovo iz nekog razloga na kratko da enablujes).
edit, sad sam video na njohovom sajtu da nesto kompikuju bez potrebe. Samo pokerni program, klikni na disable updates, apply i sacekaj sekundu da odradi sta mora i ugasi program.

update drivera nema veze ni sa win 10 na win 11, ni sa AI, ni sa Edge

ako gasis update OS onda gasis i update drivera, nema potrebe da ih update, kada je OS stara verzija

Cek cek, sta? Sta si napisao ovde?
Update win10 na win11, i ostale agresivne polise sam naveo kao njihov pravac i jacinu delovanja i filozofiju. Kao kada bih rekao da ti politicar nece vratiti pare, jer iako postoji recimo povracaj poreza, to jednostavno nije u njihovoj prirodi i otezace koliko god budu mogli.

A ovo drugo te nista nisam razumeo. Nema potrebe da updateujes driver ako je OS stara verzija? Sam dobro razumeo?

Da ali ne verujem da ce zabraniti u buducnosti, tj. dozvolice update drajvera kada se, po njemu, pojavi noviji.
Ali nisam isprobao tu opciju, nisam skoro ni morao srecom DDU.

Cek cek, sta? Sta si napisao ovde?
Update win10 na win11, i ostale agresivne polise sam naveo kao njihov pravac i jacinu delovanja i filozofiju. Kao kada bih rekao da ti politicar nece vratiti pare, jer iako postoji recimo povracaj poreza, to jednostavno nije u njihovoj prirodi i otezace koliko god budu mogli.

A ovo drugo te nista nisam razumeo. Nema potrebe da updateujes driver ako je OS stara verzija? Sam dobro razumeo?
ako disable-ujes update operativnog sistema, zasto bi se cimao, skidao drivere za gpu i update-ovao njih?

a ono iznad, nista od onoga sto si naveo ne smeta gpu driveru nekog proizvodjaca hardvera.
valjda imaju dovoljno iskustva i novca da naprave driver koji ce da omoguci da njihov hardware radi u odredjenom OS?

Au, bogte, sta reci, koju posluku porati..

Zapitaj se prvo - zasto proizvodjac nudi svoje drajvere na svom sajtu a ne pusta ih iskljucivo preko microsofta.

zato sto je to njihov proizvod, ne moze MS da pise drivere za njih, nemaju pristup svemu. ali koliko znam whql su?
mada pusta neku verziju, ne up to date

Microsoft moze da napise drivere za skoro sve njih. Primecujes kako ti radi ploca sa drajverima iz 2006. kad instaliras win? Kako ti radi hard/ssd?
Oni su ti koji imaju standardizovan api i za svoj OS oni distribuisu to proizvodjacima hardvera, a ovi to bolje azuriraju jer zasto bi se MS bavio time za njih.
Ali to sto si rekao nije odgovor.
Nude drajvere jer ne zele da podrska za njihov hardver zavisi od bilo koga drugog.
MS distribuira iste te drajvere koji prodju njihov standard (ne)kvaliteta, ali pod njihovim okruzenjem koje je poslednjih godina.. diskutabilno u najmanju ruku.

E sad da skratim pricu.
Tvoje pitanje je bilo:
ako disable-ujes update operativnog sistema, zasto bi se cimao, skidao drivere za gpu i update-ovao njih?
Sta ako zelim da se zadrzim na odredjenom buildu OS-a, ili cak na odredjenom OS-u? Ljudi ozbiljno koriste masine a ne samo da igraju igre i gledaju yt. Ovo je tek slucaj u korporativnom okruzenju za custom made masine. Update ne radis automatski niti manuelno sam.
Imam puno drugara koji su odlucili da i dalje cepaju win7 ili win8. Koja je sada logika - da posto updateova (zvanicnih) za taj OS vise nema, zasto updateovati driver? Najlakse je baciti grafu u kantu i kraj price.
Lik recimo radi u unrealu, i iako ne koristi najnovije featurse jer ne pravi AAA naslov, moze sasvim lagano da ga koristi za pravljenje naslova za mobilne tel.

Jos jedan razlog koga mogu da se setim je da evo, ja ne updateujem godinu dana vec OS a malo malo pa se pojavi nesto novo za grafu (frame gen 2 recimo) i zasto ne bih updateovao driver i koristio tu opciju kad mogu, bez da updateujem OS koji ce ko zna kako da mi sjebe sistem sa drugim stvarima. A hoce to win u poslednje 2-3 godine..

Osim toga za content creation auto instalacija preko MS meni nije dobro radila ni na nvidiji zbog onog njihovog control panela koji je u potpunosti zavisio od one verzije na MS store-u.
Radio svake prestupne godine i mogucnosti su mu bile osakacene. Sad ne znam kakva je prica sada sa nvidiom ali znam kakva je sa AMD-om.
I zato i savetujem coveka logicno da je problem do windows softverske kompitabilnosti a ne do hardverske kompitabilnosti (napajanje, pcie slot...).

Poslednja izmena:
savetujes ga da disabluje skroz windows update, a ne da spreci update drivera kroz windows update, to nije isto
Sta ako zelim da se zadrzim na odredjenom buildu OS-a, ili cak na odredjenom OS-u? Ljudi ozbiljno koriste masine a ne samo da igraju igre i gledaju yt. Ovo je tek slucaj u korporativnom okruzenju za custom made masine. Update ne radis automatski niti manuelno sam.
Imam puno drugara koji su odlucili da i dalje cepaju win7 ili win8. Koja je sada logika - da posto updateova (zvanicnih) za taj OS vise nema, zasto updateovati driver? Najlakse je baciti grafu u kantu i kraj price.
kako instaliraju najnoviji driver kada ni AMD vise ne pise svoj driver za win 7?

Ubija dve muve jednim udarcem. Kao sto sam rekao - taj win update drajvera ne valja nista, bar ne u mom slucaju a ni u slucaju ljudi sa kojima radim.
I već sam napomenuo u jednom od prethodnih postova da su updateovi za win u poslednje dve godine cisto tracenje prostora na disku. Kad god bih se *****o i odlucio da update-ujem sistem nešto bi se sjebalo - ili bi nvme krenuo da radi sporije, ili bi nesto zeznuo usb hub, ili bi se sjebali programi u kojima radim a koji zbog silnih pluginova ni pod razno ne smeju da se sjebu. Srecom restore point spasava stvar.

Sto se tice drajvera za nepodrzane sisteme, ok ne koriste zvanicne vec one polaris l 3rd party ili kako vec. Razlog vise da se ne oslanjas na drajvere koje stizu win distribucijom.
A i za amd je slucaj neki su dobri, neki losi. Uvek je dobro da imas dobre i proverene sacuvane na disku. U takvim vremenima zivimo.

Poslednja izmena:
ima li neko problem sa ovom verzijom drajvera ?
1732656732937.png
Poprilicno sam siguran da je do nje.
Naime kad god sam u nekom game-u , znaci dal bila lagana ili zahtevna uopste nije bitno , kad god se alt tabujem da nesto procackam na brosweru to tako baguje i pravi delay da to nije realno.
cak slike iz igrice pomesa sa broswerom i ne moze uopste da se surfuje.Palo mi napamet video memory clock da ima neku falinku , medjutim testirao sam na 3dmark u sve je ispravno i na furmarku , isto tako sam preko DDU opet instalirao drajver ista prica.Zna li neko sta da probam?Jedino stariji drajver al ne znam kako do njega da dodjem a da je legit preko amd sajta ili da probam onaj Q4 drajver jbm li ga i ja , u poslednje vreme amd retko izbacuje nove drajvere bukvalno na mesec ipo dana sada izlaze pa me to nervira jer sve ocekujem sace novi pa ce se resiti...

Prebaci igru u Fullscreen umesto na Borderless ako ti vec nije

sace probamo i to :)

edit:Zanimljivo ne desava se vise , a zbog cega su to tako sad odradili , jer pre nije bilo problema dal bio Borderless ili ne.

Poslednja izmena:
Prebaci igru u Fullscreen umesto na Borderless ako ti vec nije
Nikako da postavim pitanje u vezi ovog, a zanima me. Zasto igrice default postave borderless umesto fullscreen? Zar nije pun kapacitet graficke kad je na fs?
A sto se tice drajvera, jos nema novog koji bi eventualno resio bag loop paljenja-gasenja monitora pre sleepa, tako da sam za sad stavila "never" za gasenje monitora.

Window i borderless su manje zahtevni od full screen, Borderless je samo maximalno otvoren window.

Cudi da novi drajver nije izasao od 18 oktobra a narocito za ovaj famozni Stalker

Sta se ti bunis kad si na 1060 :p

Sto, jel igra treba da radi samo na 4090? Za svaku igru da kupujemo grafičke, na to su nas sad navikli?

@Gorth prodas mi pedesiticu na 50% cene 😎

Drugari,
treba mi pomoć, zamenio sam kartu sa 6600xt na 6700xt, i primetio sam da youtube video 1080p60 secka, dok 1080p50 nema problema.
Ponaša se onako kao da mu fali internet konekcije, da ucitava, ali probao sam i sa sbb i sa mts optikom ista je stvar....
Isto sam primetio ako i video se unormali ako odem na neki drugi tab i vratim se instant kreće seckanje...
Koristim Brave, i aj kao pokušao da ugasim onaj Hardware acceleration, ali dobijam isto, tj ovo:
Izveštaj sa youtube onaj stats for nerds kaze u nekom momentu: Viewport / Frames 1920x1080 / 860 dropped of 19254 ; što je dokaz da ima neki problem

Negde sam video da postoji stvarno podešavanje toga i površno podešavanje toga ali ne mogu da nađem sad, a možda uopšte nije do tog Hardware accelerationa?

Drajveri su adrenalin sveže instalirani posle zamene grafike, 24.9.1 možda ima tu nešto što sam trebao podesiti?

Ako sam promašio temu molim da se prebaci

Hvala.

Jesi li brisao stari drajver sa DDU iz safe moda pa nekon toga ubacio novi?

Vrh Dno