Šta je novo?

ATI Catalyst/AMD Crimson - diskusija, pitanja, linkovi

Na poslu imam 6600XT a dugo sam koristio 6700XT i sada 7800XT, svaki problem sam uglavnom rešio tim postupkom osim problema sa win update-ima gde sam ih pogasio po uputstvu sa teme ovde i više nema problema. Taj problem nisam nikada ni sa jednom kartom imao, nadam se da će naići neko ko se susreo sa tom problematikom i pomoći. 😀

Mislim da ti je to privremen problem koji najverovatnije ima veze sa verzijom drajvera. I meni se desavalo nesto slicno sa onim prvim drajverima kada sam uzeo 6900xt (seckanje prvih par sekundi kada se prebaci na fullscreen na yt).
Ili probaj neke starije drajvere pa vidi da li ti to mozda resi problem, ili privremeno koristi neki drugi browser za yt par meseci dok se to ne ispegla sa amd strane.
Isto bih probao da instaliram i nejnovije chipset drajvere za svaki slucaj. Glupo zvuci ali par puta mi je resavalo probleme za cije resenje se nikad ne bih setio.

Kod mene na 6700XT ponekad sjecka Youtube na drugom ekranu, dok na primarnom ide savršeno. Različitih su rezolucija i jedan je na HDMI a drugi na DP, mislim da se grafika malo buni na tu salatu od setupa. :)

^
Iskocili, upravo skidam

Da li metnuti ovaj poslednji ili ne cackati nista? 🤔

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    274.9 KB · Pregleda: 26
Ja stavio, i problem.
Nestaje mi mis u meniu igre, jednom mi zabo ceo komp usred igre, vsync mi neradi.
Umesto da drzi fps na max 100 koliko mi monitor hrz, fps ide do 120 pa pada na 95 i onda me nervira i nesto losa slika.
Vratio driver pre i sve radi super, tako da ja ovaj na 6600 preskacem ;)

Za sad bez problema na 24.12.1

ne znam sta da mislim i sa ovim nije vise fluidno kad se alt tabujem , a do pre dve verzije bilo top.

I meni sve ok za sada.

Ja nisam od 24.6.1 bio update-ovao i evo sad posle 6 meseci update ništa novo. Radi kao i onaj prošli.

Samo napomena, Computer Configuration -> Administrative Templates -> Windows Components -> Windows Update -> Do not include drivers with Windows Update mora da stoji Enabled

Edit: slike
Pogledajte prilog 466928Pogledajte prilog 466929
Proslo mesec dana pa opet počelo da puca od juče konstantno, probao uz ovo rešenje i program za gašenje update-a što je @Markomaniax preporučio i ne vredi, uvek ga ugasi ekran, kao da sam iščupao kabl iz grafike, dok ne ugasim računar iz struje na pola minuta i tek onda digne Win ali bez drajvera naravno. Ima li još neka potencijalna solucija ili da se nateram da odradim clean install sistema?

Garant si updateovao windows? Cim kazes da ti se sada ponovo desava nakon mesec dana.
Ako je to slucaj, probaj da vratis na predjasnji. Ako ne mozes onda jedino da sacekas neki sledeci i nadas se da su to sredili.
Ovo ti pricam zato sto je ovo bilo resenje kod nekih mojih kolega koji eto moraju da imaju najnoviju verziju svega, bez obzira sto znaju kako svet funkcionise i da se nista vise temeljno ne testira vec samo rolloutuje da bi se smirili neki visi shefovi u hijararhiji, koji dodira nisu imali sa tehnologijama.

Nisam update-ovao, mada možda je neko od ukućana refleksno, pomirio sam se sa sudbinom da se do večeras sređuje i instalira sve novo, skidam novi win i nadam se najboljem. Ima li ovaj problem i na Win 11?

Ako nisi ukinuo automatic updates, onda su se sami updejtovali uključujući drajvere. Ako je do drajvera, isti su i na W10 i 11. Ako je do hardware-a, ne pomaže ni Linux tako da ti se isto hvata.
Ako instaliraš ponovo Windows, isključi autamatske update drivera. Pošto imaš dobarPC, možda je i bolje W11 24H2, Dodali su puno stvari koje pomažu AMD-u a kojih neće biti za W10 jer su oni "gotovi" uskoro.

Ovo sto ti CountMIke predlaze. Ja sam totalno blokirao update na win10 jer su mi odredjeni sjebavali cas rad sa nvme, cas neki krucijalni programi koji su muka ziva za reinstalaciju jer imaju 300 addonova, cas power management problemi (usb hub konkretno, sa suspendom se iskljuci iako to pre nije radio, i ne vraca se nakon wake-a. mora restart sistema)...
I od tad milina. Zeznam se pa updateujem jednom godisnje, al tad znam da naredni dan ispralvjam sve sto je update zeznuo. I pre toga obavezno sistemski restore point se pravi (ovo mi je spasilo guzicu 15 puta).

Evo da se javim, posle 2 nedelje opet puče. Mislio sam da će Win 11 rešiti ali ne vredi. Skapirao sam da briše driver isključivo posle duže gaming sesije, tj pukne u sred igranja, ja ne igram igre u zadnje vreme, ali brat igra, i njemu pukne i on ostavi tako uglavnom pa se ja zezam sa fix-om. Tek proradi normalno posle DDU iz safe mode-a. Pratio sam i parametre grafe preko hwinfa i sve je u normali, temperature smešne. Koliko god sam zadovoljan grafom idem u drugi tabor, ovo je postalo preveliko cimanje... Iako sam ovom Nitro+ izvedbom najzadovoljniji do sada u onosu na bilo koju prethodnu grafu, performanse i temperature, sve vrh, ali ovo je glupost teška sa drajverima... Na poslu mi je pukao drajver na isti način u sred rendera na 6600XT, tu sam vratio na onaj plavi Pro driver, poslednji je iz 2022-3 mislim i nadam se najboljem, takođe Win 11 i ugašeni update-i...

Ne cudi me nista vezano za win11 sto pravi ozbiljne probleme na racunaru.
A jel si probao mozda da se vratis na win10? Mada nema garancija da ti se isto nece desavati i sa njim...
Problem je jednostavan kad su samo drajveri i sistem u pitanju ali moras malo da kopas po netu i preko iskustava drugih dodjes sam do resenja konkretno za svoj problem.
Nije do drajvera vec do sistema, uvek bilo sa kombinacijom amd + windows, a svi znamo da sto vise vreme prolazi windows je sve gori.
Na linuxu je amd bog otac. Drajveri su integrisani u sam kernel tako da ti je nakon instaliranja sistema sve spremno za igranje i pre nego sto ti je komp spreman za wi-fi recimo (meni je uvek trazio mannual instalaciju wifi kartice).
Prica sa windows kernelom je... da se pitaju vanzemaljske rase kako je neka dominantna firma toliko dugo odlagala nesto sto je poslednji put ljudski osvezeno sa windows NT OS-om.

Neće da mi zapamti custom settings, nakon restarta vrati na default, kako rješavate to ?
Dvije godine nisam mogao da riješim ovo, mada nisam se ni trudio previše, jednostavno napravio custom profil koji sam učitavao svaki put kad upalim računar ili po potrebi.

Na kraju rješenje bilo vrlo jednostavno, deinstalacija Gigabyte Control Centra (GCC) koji je ionako smeće software koji sam instalirao uz ploču redovno. Sada pamti podešavanja bez greške, svaki put posle restarta/gašenja računara.

nema, još od marta prošle godine

Zadnja verzija AMD je 24.12.1

Modovanih nema,kao najavljeni za ovaj mesec ali za koje graficke i da li ce ih biti videcemo.
Nije, ima i ova Download AMD Driver Radeon Software Adrenalin 25.2.1

Nazad
Vrh Dno