Šta je novo?

Asus M3a

Ova ploca bas ima nekih svojih tripova. Cijelu noc mi je proc radio na naponu od 1.35V i jutros nakon sto sam resetovao komp iz wina pogledam everest a ono stoji 1.25V za CPU. Udjem u bios a tamo stoji na 1.35V Nakon sto snimim podesavanja u biosu sve radi ok. Da li se jos nekom desava nesto slicno?

BTW Bios je zadnji 0805.

I dalje imam problem sa vcore. Sve sam zivo pokusao ali i dalje mi se poslije nekog vremena vrati napon na procu na default. Stvarno cu da poludim hebem ti ASUS i dan kad sam ga uzeo :wall:
Ima li ko kakvu pametnu ideju.

Jesi siguran da ti everest dobro ocitava. Imas pc probe uz plocu pa uporedi sta ti daje.

Ma ocitavao sam i sa PC Probe, CPU-Z i sa svima pokazuje isto a i windows mi brljavi jer proc ne moze da radi na default naponu kad ga klokujem preko 2800MHz. Mijenjao sam i bios ali opet isto. Sad sam ukljucio CnQ pa cu da vidim sta ce se desiti.

Dzaba im. Ovo mi je prvi i poslednji Asus koji sam kupio. Imao sam AsRock plocu sa VIA KT400 chipsetom pa nisam imao problema sa overclockom na njoj.

Na zvanicnom Asusovom sajtu videh da su postavili novi bios ali ne videh (ne procitah) kakva nam poboljsanja donosi ako ih uopste ima

Ovi iz Assusa su bas prsli nikako da odluce koje procesore ova ploca podrzava. Sad gledam navodno podrzava samo do 95W a prije par dana je podrzavala i do 125W.
Ovdje izgleda je*e lud zbunjenoga.

he he, ja upravo iz tog razloga uzeo ASRock-a 780G koja ima 5-faznu regulaciju i službeno podržava 125W Phenome (nek se nađe). Na ploči je trenutno jeftinjara X2 3600 Windsor. Sve na stock voltažama, OC procesora 10x250. Jednostavan i stabilan BIOS, bombončić od ploče ;).

Moj kum tera x2 6000(Windsor) od 125W na M3A bez problema,a ja sam probao Phenom 9850BE od 125W na BIOS-u 0805 i radio kao singerica,doduse jedan dan,jer sam imao druge planove sa tim procesrom....
Mislim,odnosno,imam osecaj da je Asus malko pod nVidijinim pritiskom i da su zato ploce sa Spider platformom slabe kod Asusa(osim onih preskupih sa 790FX chipsetom)... Ko ce ga znati sta je...
Video sam i MSI ploce sa 790X i 790FX chipsetima i to je bolje ulozen novac od ovog u Asusa:smash:

Prve vrucine i ono sto sam slutio, bios iskljucuje sistem zbog temperature procesora koji se nagreje vrlo brzo oko 120c.Temperatura nije tacna ali je komp neupotrebljiv

Poslednja izmena:
Dobio sam novi bios od asus-a 0903 na testiranje pa sam primjetio da u CPU configuration ima nova opcija C1E. Jel zna neko cemu sluzi? Nesto mi je poznato ali ne mogu da se sjetim.

Ja iskreno nisam primjetio nikakva poboljsanja, a ovi iz asusa su mi samo poslali bios. Navodno mi je ovaj bios trebao pomoci oko problema sa vracanjem vcore na def nakon nekog vremena ili i dalje je isto. Temperature i dalje ne prikazuje tacno i jedino novo sto ima je C1E koji kad ukljucis potjera ventilalore do kraja pa sam morao da im podesavam brzinu u SpeedFan-u. Evo sad vidim da su postavili 0902 (a meni poslali 0903?) za download. Evo sta pise za 0902 bios:
0902 BIOS for M3A
1.Resolve crashFree III function fail issue.
2.Adjust CPU temperature offset for certain CPUs.

"Igrao" sam sa SISoft Sanda-om i dobijao sam puno nize temperature od ove na Asus probe.... Valjda ce to ove godine da rese...
Hvala za obavestenje za 0902 sada cu da ga instaliram!

Nema problema ;) I ja se nadam da ce rijestiti ovaj problem sa temperaturom. Odokativno ova ploca pokazuje ~10C vise za proc nego sto mi je pokazivao biostar.

Nego izgleda da sam rijesio problem sa vracanjam vcore na default :banana: Da kucnem u drvo kuc, kuc. Juce sam ubacio ovaj 0902 bios cisto da probam i od tada mi napon stoji onako kako sam namjestio :banana: a nadam se da ce tako i ostati. Izgleda da je meni ovo pravilo problem 1.Resolve crashFree III function fail issue.
Jedino me cudi zasto mi sa 0903 biosom nije radio dobro a sa 0902 radi :trust:

Najzad mogu malo da odmorim jer mi je vec dosadilo da testiram svaki novi bios koji izadje.

:wave:

Posle ubacivanja biosa 902 everest mi prikazuje visu temperaturu procesora za nekih 7-8 stepeni.
Takodje i speefan prikazuje visu temperaturu.Kakva su vasa iskustva sa temperaturama,i koji bios ovde laze ?Takodje vidim da je izasao i bios1001

Ja nisam primjetio razliku u temperaturama a flash-ovo sam svaki bios od 0406 pa navise. Svaki mi je pokazivao isto. Citao sam da je nekom liku sa ovim novim biosom skocila temperatura za 7-8 stepeni ali meni je ista i sa i sa 1001.

Eh da. Sto se tice onog mog problema sa vracanjem vcore na default poslije nekog vremena sa samo sam ga djelimicno rijesio. Sa biosom 0902 i ovim novim radi ok kad stavim vcore na 1.275V (def je 1.25V) ali ako stavim na 1.30V vrati se na def poslije najvise sat vremena. Nadam se da ce naci u cemu je problem prije nove godine :D

Reklamirao sam plocu, mozda uzmem i neku drugu stariju ali stabilniju od ove

Imam sledecu konf:

Asus M3A
Athlon 5000+
WD 160gb
Blueberry 450w
DVD - RW NEC 7200 SATA
SWEEX 56k
Ati Radeon 1050 256mb PCI-e

E sad problem je sledeci, pri normalnom radu u Windows XP SP2 32bit desava se da se komp zamrzne!
Najgore od svega je sto sam bukvalno SVE menjao, ali se komp opet zamrzava...pocinjem da sumljam da li je to do ploce...stavljao sam drugu m3a plocu opet isto...
Ima li ko predlog sta da radim?
Posto ja stvarno ne znam vise sta drugo da probam, cak sam i SATA kablove menjao....

Poslednja izmena:
Imam sledecu konf:

Asus M3A
Athlon 5000+
WD 160gb
Blueberry 450w
DVD - RW NEC 7200 SATA
SWEEX 56k
Ati Radeon 1050 256mb PCI-e

E sad problem je sledeci, pri normalnom radu u Windows XP SP2 32bit desava se da se komp zamrzne!
Najgore od svega je sto sam bukvalno SVE menjao, ali se komp opet zamrzava...pocinjem da sumljam da li je to do ploce...stavljao sam drugu m3a plocu opet isto...
Ima li ko predlog sta da radim?
Posto ja stvarno ne znam vise sta drugo da probam, cak sam i SATA kablove menjao....

Prvo i osnovno iskljuci Atheros LAN u BIOS-u,skroz!!!
Promeni BIOS na poslednju,1001 verziju,mozes preko ASUS update,aplikacije sa diska za podrsku,zatim probaj sa nekom grafom iz ATI serije 3x00 ili NVidia 8xxx ili 9xxx
PS obavzno prvo iskljuci mreznu,opaki atheros LAN,pa onda ostalo i javljaj sta je bilo

posto nisam imao vremena da se bahcem uradio sam sledece
Sve od navedenih komponenti je zamenjeno, osim grafike koju nisam mogao da nadjem pa sam ubacio 8600, radi super, ali cim sam vratio Ati Radeon 1050 komp se zamrzava...tako da je ostalo na tome da se naruci nova grafika...

Mozda ti je graficka neispravna jer evo ja tjeram ATI-ja na M3A i radi bez problema.

BTW Rijesio sam problem sa vcore :banana: Vise mi ne vraca napon na default :D

Nazad
Vrh Dno