Šta je novo?

Asus M3a

Da li je neko skidao cooler sa chipseta? Kakva je pasta na njemu i da li lijepo stoji jer meni se cini da se ovaj moj previse grije a i imam problema sa offline downloadom kad mi je klokovan proc iako mi na tim podesavanjima orthos radi ~3 sata na prioritet 9 bez problema.

Evo izasao ne novi bios za ovu plocu. Dodata podrska za Athlon X2 7xxx.

[ 1102 ]
----------------------
01. Fix HDD device Boot priority will reset when change HDD device.
02. Support new CPUs. Please refer to our website at: http://support.asus.com/cpusupport/cpusupport.aspx

ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/socketAM2/M3A/M3A_1102.zip

Ako neko proba nek javi.
Hvala Shoma,bas danas komentarisem sa kumom kako mi svidja ovaj novi phenom2 X3 840(119funti u UK) ali da nema jos BIOS-a koji to omogucava...A ono bice,rade na tome(mozda bi i proradili sa ovim BIOS-om)!
Hvala jos jednom!:)

Poslednja izmena:
Nema na cemu drugar ;)
Ja sam mislio na ljeto da bocnem neki PII u ovu plocu ako bude bilo podrske. A ja se nadam da ce je biti. Napravili smo veliku galamu oko podrske za PII na ASUS-ovom forumu valjda ce nas cuti :D

Cuo sam da u ovoj verziji ima nekih dodatnih opcija za napon i mem ali nemam vremena da fleshnem BIOS. Ako ga budes probao javi kako radi.

Flash-nuo sam novi BIOS iako imam samo X2, za sada nemam nikakvih problema.

Nema na cemu drugar ;)
Ja sam mislio na ljeto da bocnem neki PII u ovu plocu ako bude bilo podrske. A ja se nadam da ce je biti. Napravili smo veliku galamu oko podrske za PII na ASUS-ovom forumu valjda ce nas cuti :D

Cuo sam da u ovoj verziji ima nekih dodatnih opcija za napon i mem ali nemam vremena da fleshnem BIOS. Ako ga budes probao javi kako radi.
Dobro si mi rekao za galamu,moracu i ja da odem da malko odgalamim....I tako su se sa ovom plocom obrukali,to bi bio nacin da se malko izvuku...
@zoki:
Sta vidis kao razliku u radu,u ovom novom BOIS-u?

Evo uspio sam da uhvatim slobodnog vremena i fleshujem BIOS. Izgleda da je ovo beta jer ima par greskica :D

Sta je novo u ovom biosu:
Naponi za mem od 1,80 - 2,50V u razmacima od 0,02V...
Ima nekih novih opcija u tajminzima za mem...
Za mem moze da se bira 500, 667, 833, 1000MHz umijesto 400, 533, 667, 800MHz :D
CPU Prefetching opcija. Ne razumijem cemu ona al' dobro.
CPU Warning Speed umjesto 800 za min ima 600
Kad u Smart Q-FAN odaberem profil Silet vent na CPU cooleru se vrti na ~1500 umijesto ~600 koliko mi se vrtio sa BIOS-om 0902 a vent za kuciste se vrti na ~2000 umjesto ~1300. To mi se nikako ne svidja. Takodje CPU temp je ~2C veca nego sa BIOS 0902 dok je temp za jezgra manja. Kad u Speed Fan-u smanjim obrtaje ventova i izadjem iz programa ventovi ne ubrzavaju ako pustim Orthos.

Takodje u BIOSU tacnije u System Information stoji da je datum BIOS-a 11/13/2008

Zakljucak: ne fleshovati ovu verziju osim ako vam ne treba zbog podrske za CPU.
Ja se vratio na 0902 :D

Ljudi dobre vesti,M3A podrzava Ph2 940 sa 1102 bet-om :D.Neki lik na zvanicnom Asus forumu je napisao da je uspesno boot-ovao 940-ku sa 1102 verzijom i da sve radi kako treba.I dalje nema Ph2 u CPU Support listi ali ja se ne bunim ako radi kako treba ,ne mora da bude u listi :).

Poslednja izmena:
Evo izasao novi beta bios koji popravlja problem sa brzinom coolera.

M3A BIOS 1104
Fix the problem that the CPU fan speed may not be able to decrease under Silent Mode.

Poslednja izmena:
Dobro si mi rekao za galamu,moracu i ja da odem da malko odgalamim....I tako su se sa ovom plocom obrukali,to bi bio nacin da se malko izvuku...
@zoki:
Sta vidis kao razliku u radu,u ovom novom BOIS-u?

Imao sam ploču koji trenutno imaš u mašini i zaista nikakvih problema nije bilo sa njom. Potencijalni problem kod tebe bi mogao da bude stari ATA disk od 80GB, ako je tačno ono što piše pod 'moja mašina'.

Imao sam ploču koji trenutno imaš u mašini i zaista nikakvih problema nije bilo sa njom. Potencijalni problem kod tebe bi mogao da bude stari ATA disk od 80GB, ako je tačno ono što piše pod 'moja mašina'.
Taj hard disk imam tek par meseci(manje od pola godine),a problemi su postojali na pocetku,kada sam tek "formirao" masinu....Sada radi kao "singerica" i verovatno je necu menjati ako budem mogao da ubodem PhenomII :trust:

Taj hard disk imam tek par meseci(manje od pola godine),a problemi su postojali na pocetku,kada sam tek "formirao" masinu....Sada radi kao "singerica" i verovatno je necu menjati ako budem mogao da ubodem PhenomII :trust:
Koji bios koristis,ja sam jos uvek na pocetnom,bar sto se temperature tice on mi se najbolje pokazao

1001,imam dobro rashladjeno kuciste,OC ne koristim,tako da mi temperature nisu najbitnije....
Tip sa ASUS foruma,iz Argentine je zalepio hladnjake od memorija sa grafe na naponsku i tera PhenomII X4 940 na M3A....Meni bi bio dosta i 95W-ni PhenomII.... :S:

Prilozi

• Bios.jpg
    Bios.jpg
    36 KB · Pregleda: 65
Ja sam na 902 a probao sam i 1001 ali mi nesto nije leg'o pa sam odustao od novih biosa bar dok ne nabavim drugi proc. A dobro bi legao neki PII ali bez zvanicne podrske ne treba pokusavati. Mada negdje sam procitao da je neki lik rekao kako jer dobio od ASUS-a odgovor da ce biti podrzani PII procesori. Valjda cekaju jos koji 95W CPU pa da onda srede BIOS.

Evo sta se meni desilo danas kad sam otvorio kuciste da ocistim prasinu ... nije bilo potrebe da se cisti :)
Ploca je stara oko 15 meseci ali ko ce mi uvaziti garanciju sto se sama raspala.
Bezite od ove ploce.

Poslednja izmena:
Evo sta se meni desilo danas kad sam otvorio kuciste da ocistim prasinu ... nije bilo potrebe da se cisti :)
Ploca je stara oko 15 meseci ali ko ce mi uvaziti garanciju sto se sama raspala.
Bezite od ove ploce.

Dobro dosao u klub :D
Meni se isto desilo ljetos i morao sam da kupim drugi jer mi nisu priznali garanciju. Navodno sam ja kriv sto je pukla, a pukla je dok sam igrao igru.
Igram ti ja tako kad se restartova komp. Podigne se windows i ja ponovo pokrenem igru kad se opet restartova. Udjem u BIOS kad ono CPU temp preko 100C :zgran: Otvorim kuciste i utvrdim da je pukla ta zakacka do graficke. Izgleda da su je sklapali od otpada :S:

ASUS me jednom zahebo al' nece vise :mad:

Bezite od ove ploce.

Kakav bedak, pa od chega li ga prave??? Mene je sada strah da chachkam ishta oko kulera. Pa ako ti ne uvaze garanciju, vidi sa bilo koje druge AM2 ploche da skinesh taj plastichni okvir. Raspitaj se po sevisima.

@djikki

Mislim da ti je razlog problema ispod soketa. To je onaj mali komad alumunijuma (NB cooler) koji ako dodirneš više od dve sekunde, možeš dobiti opekotinu. Mora da je taj mali nakon dužeg žarenja konačno tu plastiku učinio krtom. Bad luck

Poslednja izmena:
Da se nije malo požurilo sa stezanjem hladnjaka? To je jako čest slučaj, kad nabacimo obe 'zakačke' na držač ne pogledamo da li stoji kako treba pa krenemo da ga stežemo, na sreću znamo da ta sila ne treba da bude velika... Mada mnogi zanemare to pa kvrcne ta plastika.

@nesha_bleu NB cooler nije ni blizu ovome drzacu.

Meni ovo ne lici na plastiku nego na bakelit.

Meni je to njesra puklo 3 mjeseca nakon sto sam stavio cooler, a stavljen je pazljivo.

@shoma

Imaš pravo. Toplota s time ne može imati veze. Pre će biti da je loša legura od koje je pravljen taj držač. Obzirom da imam taj isti model ploče, ne treba da se iznenadim ako se i meni otkači cooler. A neće valjda ;)

Probao sam da zalepim ali nema vajde od lepljenja:)
Puklo je posle vise od godinu dana, nije zbog montaze... kinezi su isfuserisali nema tu sta.Pitacu u servisu ako imaju od neke crknute da skinem.

ps. vec vidim... kao na ovoj drugoj slici samo sto cu umesto odvaljenog komadica da drzim pare za novu plocu :)

Poslednja izmena:
Razmisljam da na ovu plucu stavim phenom II X2 550 normalno kada se pojavi (a skoro bi trebalo, pocetkom juna). Pretpostavljam da bi trebao da radi jer koliko sam citao na stranim forumima ljudi na ovoj ploci imaju phenom-e II X4, iako nisu zvanicno podrzani. E sad koliko SB600 utice i da li utice na pad performansi phenoma II u odnosu na SB700?

Razmisljam da na ovu plucu stavim phenom II X2 550 normalno kada se pojavi (a skoro bi trebalo, pocetkom juna). Pretpostavljam da bi trebao da radi jer koliko sam citao na stranim forumima ljudi na ovoj ploci imaju phenom-e II X4, iako nisu zvanicno podrzani. E sad koliko SB600 utice i da li utice na pad performansi phenoma II u odnosu na SB700?

Shto se procesora tiche, ne bi trebalo da bude razlike, SB je zaduzen za rad sa SATA i ATA kontrolerima, itd.

Danas stavljam X2 550 na ovu plocu, drzite mi palceve da proradi kako treba. Javljam za par sati rezultate.

Radi, ljudi. Upravo prosao 3dmark 06. Bios verzija je 1102.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno