Šta je novo?

Asus M3a

Uskoro bih trebao da zamenim procesor za Phenom II x4 955, pa cete imati iskustvo iz prve ruke, inace ovaj procesor ima 125W a planiram i lagani overklok. Citao sam po stranim forumima da su ljudi bez problema ubacivali phenom II 940 i overklokovali ga na 3.5 ghz.
Losa je naponska,nemoj to da radis.spalices je...
Ljudi se mozda samo hvale!Imam ja drugara kome je naponska izgorela iako je stavljao hladnjake od graficke da rashladi naponsku,nije ni stigao da OC!I to na Phenomu X4 9850BE!Sada ima gigabyte 790FX plocu(sto je pametniji izbor!!!)

Naponska, iako izgleda malo neugledno, radi OK, greje se jako malo (barem sa ovim Athlonom X2) i napon je veoma stabilan po OCCT-u. Negde sam procitao da sa poslednjim biosom sljaka i 1055t.

@Bojan84
Kolike temperature ti prijavljuje za Phenom? Za ovaj moj Athlon laze mnogo, to je vidim poznat problem sa ovom plocom, u biosu cak ni nema opcije za zastitu od pregrevanja.....
Athlon X2 5200 je 65W(ako je Brisbane core),naravno da se ne greje naponska...Sa 125w na toj naponskoj.....
Najveca mana ovoj ploci je ta naponska,koja je za 95W sto ogranicava kompatibilnost na 95W procesore!
Evo temperatura za X38750

Prilozi

• Everest.jpg
    Everest.jpg
    128.8 KB · Pregleda: 57
neshtry je napisao(la):
Athlon X2 5200 je 65W(ako je Brisbane core),naravno da se ne greje naponska...Sa 125w na toj naponskoj.....
Najveca mana ovoj ploci je ta naponska,koja je za 95W sto ogranicava kompatibilnost na 95W procesore!
Pa da, zato sam i rekao da je to na Athlonu, ali opet manje se greje od naponske na prosloj ploci GA-M56S-S3.
47 stepeni je mnogo za procesor u leru na 1.04V, izgleda da laze i kod tebe

Naponska, iako izgleda malo neugledno, radi OK, greje se jako malo (barem sa ovim Athlonom X2) i napon je veoma stabilan po OCCT-u. Negde sam procitao da sa poslednjim biosom sljaka i 1055t.

@Bojan84
Kolike temperature ti prijavljuje za Phenom? Za ovaj moj Athlon laze mnogo, to je vidim poznat problem sa ovom plocom, u biosu cak ni nema opcije za zastitu od pregrevanja.....

Trenutna temperatura na leru je 39c, temperartura oba jezgra je 27c hladjeno sa CM TX2 coolerom.
Definitivno senzor na ploci ne meri lepo temperaturu i to se desilo posle update biosa, naime ploca je pokazivala za oko 10c vecu temperaturu.
Prilikom full loada je max temperatura bila nekih 60c a temperatura jezgra nikad nije presla 46c.

Losa je naponska,nemoj to da radis.spalices je...
Ljudi se mozda samo hvale!Imam ja drugara kome je naponska izgorela iako je stavljao hladnjake od graficke da rashladi naponsku,nije ni stigao da OC!I to na Phenomu X4 9850BE!Sada ima gigabyte 790FX plocu(sto je pametniji izbor!!!)
Jel drugar spalio bas ovu plocu ili neku drugu?

Pisao sam i ranije, ova ploca kada se pojavila zvanicno je podrzavala procesore do 125W, nakon godinu dana odjednom je promenjena specifikacija na zvanickom ASUS sajtu i ploca sada podrzava procesore do 95W. Neki su Phenom XII 940 OC cak na 4.0 Ghz na ovoj ploci.

Trenutna temperatura na leru je 39c, temperartura oba jezgra je 27c hladjeno sa CM TX2 coolerom.
Definitivno senzor na ploci ne meri lepo temperaturu i to se desilo posle update biosa, naime ploca je pokazivala za oko 10c vecu temperaturu.
Prilikom full loada je max temperatura bila nekih 60c a temperatura jezgra nikad nije presla 46c.

Jel drugar spalio bas ovu plocu ili neku drugu?

Pisao sam i ranije, ova ploca kada se pojavila zvanicno je podrzavala procesore do 125W, nakon godinu dana odjednom je promenjena specifikacija na zvanickom ASUS sajtu i ploca sada podrzava procesore do 95W. Neki su Phenom XII 940 OC cak na 4.0 Ghz na ovoj ploci.
Spalio je M3A!
Kod mene je temparatura visa jer racunar mesecima nije ciscen(mislim od maja...)Kada pipnem naponsku rukom, dosta je topla,ali nije vruca

Ja definitivno stavljam XII 955 sledece nedelje, dosta ljudi je na zvanicnom ausovom forumu potvrdilo da ova kombinacija radi, tako da nemam razloga da ne verujem, cak je potvrdjeno da XII 940 radi overklokovan na 3,5. Za svaki slucaj stavicu male hladnjake na mosfete od ploce i stavicu jednu osmicu da duva i njih ali mislim da i za nema potreba, ali ajde za svaki slucaj. U ovom trenuku dok ovo pisem na x2 550 OC na 3,5ghz mosfeti uopste nisu zagrejani da ne kazem hladni.
Ponavljam kada se ova ploca pojavila podrzavala je i athlon x2 6400 koji je 125W i sve phenom I kvadove koji imaju 125W.

@neshtry, ne verujem da je drugaru riknula ploca zbog procesora, i jos jednom proveri da li je to bas ovaj model, jer mi nije jasno kako je mogao da stavi hladnjak od graficke na mosfete od naponske je izmedju njih stoje zavojnice koje fizicki ne zadovoljavaju da se stavi jedan hladnjak koji pokriva sve mosfete, znaci mora da se stavi 4 ili 5 malih hladnjaka.

Poslednja izmena:
Verovatno je stavljao one male hladnjake sto idu na memoriju

Kada sam dobio ovu plocu kao zamena za Gigabyte na kojem su se blago nadula 3 kondenzatora, bio sam dosta skeptican. Ploca izgleda slabasno, net je pun negativnih iskustava sa njom pogotovo sa mreznom, ali meni od prvog dana radi kao doha! Sedmica je sama instalirala sve potrebne drajvere osim za Asusov AI Buster. "Golemi" NB nladnjak se greje poprilicno pa sam mu podario mali Revoltec ventilator za svaki slucaj, a jedini problem koji imam je to sto prilikom restarta resetuje AAM vrednosti na hardovima.

Poslednja izmena:
Ja definitivno stavljam XII 955 sledece nedelje, dosta ljudi je na zvanicnom ausovom forumu potvrdilo da ova kombinacija radi, tako da nemam razloga da ne verujem, cak je potvrdjeno da XII 940 radi overklokovan na 3,5. Za svaki slucaj stavicu male hladnjake na mosfete od ploce i stavicu jednu osmicu da duva i njih ali mislim da i za nema potreba, ali ajde za svaki slucaj. U ovom trenuku dok ovo pisem na x2 550 OC na 3,5ghz mosfeti uopste nisu zagrejani da ne kazem hladni.
Ponavljam kada se ova ploca pojavila podrzavala je i athlon x2 6400 koji je 125W i sve phenom I kvadove koji imaju 125W.

@neshtry, ne verujem da je drugaru riknula ploca zbog procesora, i jos jednom proveri da li je to bas ovaj model, jer mi nije jasno kako je mogao da stavi hladnjak od graficke na mosfete od naponske je izmedju njih stoje zavojnice koje fizicki ne zadovoljavaju da se stavi jedan hladnjak koji pokriva sve mosfete, znaci mora da se stavi 4 ili 5 malih hladnjaka.

Na samo da je zveknila,M3A,nego je rupe napravila na PCB-u!Jedno pola sata je trpela X4 9850BE i onda dim...Ta ploca je istorija,inace bi ti slikao nacin na koji hladnjake montirao...Opet sve zvisi i od primerka koji ti dopadne,na mojoj ploci su,svojevremeno, isprobavali ispravnost X2 6000 sa Windsor jezgrom koji je 125W,doduse nisu islo dalje od BIOS-a,ali joj nista nije bilo...
Probajte pa cemo videti i ja sam radoznao!

I ja nisam imao problema sa njom.Mnogi kukaju ali meni radi OK.
Znam lika kome je gorela MSI ploca a drugi put otisao lan.
Zavisi od primerka koji vam dopadne.

Stavio sam PII 955 ali nazalost ploca odbija da se takoreci ukljuci, odnosno ukljuci se tek nakon 10 tok pokusaja, bios 1105. Kao da se stalno restartuje, fanovi se vrte ali ploca se stalno restartuje. U jednom od uspesnih pokusaja win xp je lepo podignut, probano par programa, igran crysis jedno 10-tak minuta i onda odjedamput zamrzavanje sistema i opet restart. Temperatura procesora je bila max 45 stepeni hladjeno sa hyper 212+. Molim za Vas savet i misljenje, da li da menjam plocu. Ako ne polomim plocu :smash:, neko ce je dobiti za smesne pare :D.
Napomena tokom igranja crysis mosfeti na ploci su bili blago vruci, tako da oni nisu bili u pitanju, sistemom dodira imali su negde oko 40 c. mozda i manje.

Poslednja izmena:
Problem je sta sad vise nece da uopste krene boot ni posle 50 pokusaja, a drugi procesor nemam da stavim jer sam prethodni vec prodao, ipak kupujem novu plocu a ova ide na prodaju. Opet bios 1206 je dosta negativno ocenjen pa cisto sumnjam i da ce sa njim lepo raditi. Jos jedna stvar, na mosfete sam montirao hladnjake, srednji mosfet se dosta vise greje nego ostala cetiri i to kada je procesor idle, tako da mi ni to ne uliva sigurnost, pitanje sta bi se desilo kada bi procesor radio pod punim opteracenjem, tako da je kolega neshtry bio u pravu.

Poslednja izmena:
Moze li se AMD X2 Athlon II 260 i njemu slicni procesori postaviti na M3A?

65W ali ga nema u specifikaciji, zato i pitam...ima li ko iskustva.
Ja cak nisam siguran da li ce moci i tih 95W? Da jesam, radije bih uzeo, recimo, Athlon II X3 455 3.3GHz

65W ali ga nema u specifikaciji, zato i pitam...ima li ko iskustva.
Ja cak nisam siguran da li ce moci i tih 95W? Da jesam, radije bih uzeo, recimo, Athlon II X3 455 3.3GHz

Phenom II x3 710,radi kod mog kuma vec vise od godinu dana,nemoj imati straha za 455!Malko ces da menjas BIOS-e dok ne nadjes odgovarajuci.....Taka je ploca!
Moj procesor je starije generacije,ima 95W,jako lepo radi!

Poslednja izmena:
Bios mi je najnoviji, 1206. Znaci, nema problema sa 95W? Koji kuler je na procesoru?

OK, hvala na odgovoru :)

Jel ima neko na ovoj ploci AMD Athlon™ II X3 Triple-Core 450?

Na sajtu pise da ne moze taj CPU na tu plocu, ali vodeci se da Agena ulazi u tu plocu, mozes da probas..

Na zvanicnom sajtu nije naveden ni jedan AM3 procesor a proba bi me kostala 50€.

Vrh Dno