Šta je novo?

Asus EEE Pad Transformer

salac hvala za post za modem probaću danas.
Takođe se slažem sa salacom . Ja sam windows korisnik i pitao sam se kakvu cu funkcionalnost imati sa transformerom androidom. Posle dve nedelje korišćenja mogu da kažem da sam prezadovoljan. To što nema usb na samom tabletu nije neka mana. Tablet ima microSD i ubacio sam 32 gb sto je vise nego dovoljno. Meni je bilo bitno sledeće: baterija što duže, GPS, VPN konekcija sa poslom, remote desktop na windows računar(server), mail, filmovi-crtaci (za cerkicu) i može i neka igra da se ubije vreme i da poželjno tastatura. Dobio sam sve to i mnogo više sa transformerom. Pre toga sam probao ipad a takođe imam i ViewSonic10 (win i android) i neuporedivo mi je za moje potrebe.

Evo iskompajlirao sam drajver za usb-2-ethernet, radi mada sam morao rucno da napravim skripte za paljenje i gasenje interfejsa; ne postoji podrska u samom honeycombu aka da se ethernet karta prikaze u Wireless&Networks sekciji setovanja.

U principu svi drajveri za sve USB uredjaje su u sors-kodu hooneycomb kernela, neki su ukljuceni u zvanicne i nezvanicne firmvere a neki nisu. U perspektivi moguce da se prikljuci prakticno sve od USB periferija na svaki od android tableta, jedini problem je vec gorepomenuta podrska u samom GUI-ju i/ili sistemskim bibliotekama.

Da postavim pitanje ovako
Da li je neko probao i da li je izvodljivo da ne bi čekali verziju sa ugradjenim 3g modulom,
da se na nekom uredjaju koji poseduje WI-FI Hotspot na tu opciju zakači Transformer preko te konekcije
i tako ode na net preko 3g ako mu je WI FI trenutno nedostupan ?
Npr android HTC phone sa WI Fi hot spotom bude veza za transformer ?

Da postavim pitanje ovako
Da li je neko probao i da li je izvodljivo da ne bi čekali verziju sa ugradjenim 3g modulom,
da se na nekom uredjaju koji poseduje WI-FI Hotspot na tu opciju zakači Transformer preko te konekcije
i tako ode na net preko 3g ako mu je WI FI trenutno nedostupan ?
Npr android HTC phone sa WI Fi hot spotom bude veza za transformer ?

NAravno da je izvodljivo...to može bilo koji tablet

Trebalo bi da ubrzo dobijem ovu spravicu kroz neku kompenzaciju, mesto honorara, pa me zanima da li bi neko mogao da predloži desetak najboljih aplikacija za njega? Pošto sam prevodilac, pre svega ću instalirati Kindl i nešto za čitanje epubova, ako već nema na njemu instalirano, ali pošto prevodim i stripove - potrebna mi je dobra aplikacija koja otvara cbr i cbz formate, kao i nešto za čitanje pdfova. Kao što vidite, tablet će mi pre svega služiti kao čitanka. Zanima me i neki fajl menadžer koji će se snalaziti sa eksternim diskom, koji nameravam da pazarim. Hvala unapred.

Za stripove imas ACV (android comic viewer) i Perfect viewer. I jedan i drugi rade lepo, do duse razlicito su organizovani pa sve zavisi sta se tebi bise svidja. Za citanje PDF-ova mozes da koristis bukvalno bilo sta, u principu svaki file manager ima podrsku za pdf.

File manager? Meni se najvise svidjaju Ghost Commander i Total Commander - da, total commander je portovan na android, sam Ghistler je napisao aplikaciju. Mada ni asusov ugradjeni file manager nije los ukoliko ne volis split screen, vec preferiras izgled windows explorera ili eplovog findera. Eksterni hard sistem automatski prepoznaje, a Asus se potrudio pa je ubacio 3rd party podrsku za NTFS (koji je, inace, napravila Tuxera) i sistem automatski mountuje disk kome pristupas u /Removable folderu.

File manager? Meni se najvise svidjaju Ghost Commander i Total Commander - da, total commander je portovan na android, sam Ghistler je napisao aplikaciju.

Ti još uvek koristiš TC? Jes ti čuo za Finder?

:d

A ako bih kupio iPod Classic, da li bih mogao da ga koristim uz Transformer kao prenosni disk? Mrzim Apple, ali u ovoj zemlji nema da se kupi ništa drugo sa toliko prostora i tolikim trajanjem baterije...

Pa kupi hard od 500 giga za 30-40 evra i resio si problem :)

Trajanje baterije - beskonacno.

Pa kupi hard od 500 giga za 30-40 evra i resio si problem :)

Trajanje baterije - beskonacno.

A kako da hard od 500 giga zakačim za tablet i da sa njega slušam mp3?

Pre nekoliko dana sam imao pitanja, a sada nakon tri dana testiranja imam i par konstatacija.

Koristim inače Desire HD HTC sa androidom 2.3 koji je bio veliki napredak i razlog za promenu Win operativnog sistema koji sam ranije koristio godinama, te sam isti skok očekivao kupovinom tableta te korišćenjem svih prednosti koje donosi tastatura, veliki ekran i dvojna kamera, te Androida 3.1. Sistem je nestabilan i još pun bagova. Ali tu dolaze razočarenja. Fb aplikacija ne radi kako treba, chat gotovo nemoguć, freezuje i ruši konekciju. Nemoguće podizanje i sherovanje fajlova sa FB. Skype nije moguće instalirati ni koristiti, iako je prisustvo prednje kamere reklamirana kao hardverski superioran dodatak u odnosu na konkurenciju. Dobar dao programa koje koristim na telefonu ne rade ni upola dobro na tabletu. Nijsam uspeo da podesim dok je zakačena tastatura da dobijem naša slova kod pisanja dokumenata već samo na virtuelnoj tastaturi.
Nisam još pokušao da instaliram aplikacije koje ne dolaze sa marketa i sinhronizaciju sa PC pa ne znam šta me tu očekuje.
Možda je sa kupovinom treblo još sačekati i kupiti verziju sa ugradjenim 3g modulom koja stiže po nekim najavama početkom avgusta ?
I možda će naredni update popraviti situaciju ?

Poslednja izmena:
Vecinu problema bi trebao resiti apdejt Androida posto su problemi Honeycomb tableta uglavnom softverski i to problemi OSa, hardverski su to odlicni uredjaji.

Vecinu problema bi trebao resiti apdejt Androida posto su problemi Honeycomb tableta uglavnom softverski i to problemi OSa, hardverski su to odlicni uredjaji.

Slažem se ali odmah je apdejtovan na 3.1 a koliko treba čekati za sledeću verziju ?
Koliko nerviranja u medjuvremenu i propuštenih kontakata !

Pre sat vremena mi javiše iz firme da je tablet stigao. Idem sutra ili prekosutra da ga pokupim, pa ću podeliti utiske sa vama.

Evo iskompajlirao sam drajver za usb-2-ethernet, radi mada sam morao rucno da napravim skripte za paljenje i gasenje interfejsa; ne postoji podrska u samom honeycombu aka da se ethernet karta prikaze u Wireless&Networks sekciji setovanja.

U principu svi drajveri za sve USB uredjaje su u sors-kodu hooneycomb kernela, neki su ukljuceni u zvanicne i nezvanicne firmvere a neki nisu. U perspektivi moguce da se prikljuci prakticno sve od USB periferija na svaki od android tableta, jedini problem je vec gorepomenuta podrska u samom GUI-ju i/ili sistemskim bibliotekama.

Salac, jel moze uputstvo za nekog ko nema pojma o Androidu, kako se zakaciti preko Telenorovog modem na net. Ja kad ga ubacim u USB nista se nedesi, kao da ga ne prepozna mada sam modem blinka

Salac, jel moze uputstvo za nekog ko nema pojma o Androidu, kako se zakaciti preko Telenorovog modem na net. Ja kad ga ubacim u USB nista se nedesi, kao da ga ne prepozna mada sam modem blinka

To bi bilo zaista vrlo korisna pomoć, hvala unapred. !

Da bi nakacili modem morate da budete spremni na dve stvari:

1. root-ovanje tableta
2. iskljucenje disk-funkcije na usb 3g modemu - dakle, nista od automatske prijave particije na modemu i lagane instalacije na nekom random windows/osx racunaru.
3. ulazenje u android terminal (slicno kao konzola u linuxu) i izvrsenje 4-5 komandi

Pa ako vam to nije problem, objasnicu.

Poslednja izmena:
Pre nekoliko dana sam imao pitanja, a sada nakon tri dana testiranja imam i par konstatacija.

Koristim inače Desire HD HTC sa androidom 2.3 koji je bio veliki napredak i razlog za promenu Win operativnog sistema koji sam ranije koristio godinama, te sam isti skok očekivao kupovinom tableta te korišćenjem svih prednosti koje donosi tastatura, veliki ekran i dvojna kamera, te Androida 3.1. Sistem je nestabilan i još pun bagova. Ali tu dolaze razočarenja. Fb aplikacija ne radi kako treba, chat gotovo nemoguć, freezuje i ruši konekciju. Nemoguće podizanje i sherovanje fajlova sa FB. Skype nije moguće instalirati ni koristiti, iako je prisustvo prednje kamere reklamirana kao hardverski superioran dodatak u odnosu na konkurenciju. Dobar dao programa koje koristim na telefonu ne rade ni upola dobro na tabletu. Nijsam uspeo da podesim dok je zakačena tastatura da dobijem naša slova kod pisanja dokumenata već samo na virtuelnoj tastaturi.
Nisam još pokušao da instaliram aplikacije koje ne dolaze sa marketa i sinhronizaciju sa PC pa ne znam šta me tu očekuje.
Možda je sa kupovinom treblo još sačekati i kupiti verziju sa ugradjenim 3g modulom koja stiže po nekim najavama početkom avgusta ?
I možda će naredni update popraviti situaciju ?

Obzirom da ne koristim facebook pojma nemam kakva je situacija sa takvim appovima. Zar ne postoji na android marketu vise od jedne aplikacije? Ako ta koju koristis ne radi dobro, mozda je neka druga ok?

Skype je djubre pa djubre - radi lose na svakoj platformi koja nije windows - i na androidu, i na ios-u, i na OSX i na linuxu.... obzirom da su namerno zabranili pristup svim alternativnim klijentima, ostaje samo da oni koji koriste skype cekaju da se novi vlasnik Microsoft smiluje i popravi situaciju (sto moze da se desi, a moze i da se ne desi).

Sto se tice ostalih aplikacija koje ti sada rade lose - trazi alternative. Napr. ja sam tako uspeo da iskopam gomilu programa za koje nisam ni znao da postoje a rade mi fenomenalno dobro i prepravljeni su za tablete ( recimo - ghost commander, total commander, remote desktop client, sshake, tabnotes....). Prakticno svaka aplikacija kojoj se pojavila nova verzija u zadnjih par nedelja sada ima i podrsku za tablete.

Isto tako, nema razloga da se plasite da instalirate clockwork koji ce da vam omoguci izuzetno lagano menjanje firmware-a. Recimo odlican firmware je Prime 1.5 (koji ima update-ovane neke od bazicnih aplikacija skinutih sa androida 3.2) a najbolji kernel koji sam video je netformer-ov. Inace taj lik, netformer, pravio je kernele i za HTC telefone, pa ga se neki verovatno i secaju. Prime 1.5 + netformer kernel rade nestvarno brzo, bez ikakvih problema i neverovatno stabilno.

edit: a obzirom da je ovo prvenstveno hardverski sajt, dobicete mogucnost i da overklokujete transformer, uglavnom svi uspevaju da dignu klok za 50% bez problema :) Ako vam je seckala reprodukcija HD filmova ili po neka igrica, ovo resava stvar.

Problem sa tastaturom? Pogledaj kako se modifikuje layout tastature, pa ako zelis ubaci nasa slova - http://www.xda-developers.com/android/modify-the-transformers-dock-layout/

edit 2: uf zaboravio sam - imate i programce koje se zove 'dual battery widget' i koje vam daje stanje obe baterije, one na docku i one na samom tabletu. Vrlo korisna stvarcica.

Poslednja izmena:
Da bi nakacili modem morate da budete spremni na dve stvari:

1. root-ovanje tableta
2. iskljucenje disk-funkcije na usb 3g modemu - dakle, nista od automatske prijave particije na modemu i lagane instalacije na nekom random windows/osx racunaru.
3. ulazenje u android terminal (slicno kao konzola u linuxu) i izvrsenje 4-5 komandi

Pa ako vam to nije problem, objasnicu.

Narucio sam ovaj uredjaj,
http://www.blueberry-eu.com/main.php?action=filter&group=prod&producer=wireless&subgroup=mifih1
koji bi trebao da mi resi problem. Ako ne resi, razmislicu da krenemo u rootovanje. To je koliko sam shvatio tu najpipavija stavka

Jeste, obzirom da jedan od koraka moze da brickuje uredjaj.

Do duse pojavio se nvflash preko kojeg je moguce povratiti spravu u zivot.

komp firma iz novog sada i tehnomanijaci :)

Poslednja izmena:
Hm, ovaj Blueberry je jedino sto moze da se nadje na nasem trzistu, ali je i dalje neophodno utaci 3G modem u njega, sto mu smanjuje upotrebnu vrednost... Mislim, ko ce jos da ga nosi u dzepu sa utaknutim modemom? Na DHGate sam nasao za oko 135$ Huawei modele, sa besplatnom dostavom, ali koliko li kostaju kada ih carina dohvati, plus carina, plus ostale gluposti... Jos jedna zanimljiva alternativa je neki jeftini WinMo ili stariji Android telefon, podesen da radi isti ovaj posao i samo njega, sa verovatno duzim trajanjem baterije, ali na nesrecu, ja imam samo svoj telefon koji se koristi i za mnoge druge, vaznije stvari.

Hm, ovaj Blueberry je jedino sto moze da se nadje na nasem trzistu, ali je i dalje neophodno utaci 3G modem u njega, sto mu smanjuje upotrebnu vrednost... Mislim, ko ce jos da ga nosi u dzepu sa utaknutim modemom? Na DHGate sam nasao za oko 135$ Huawei modele, sa besplatnom dostavom, ali koliko li kostaju kada ih carina dohvati, plus carina, plus ostale gluposti... Jos jedna zanimljiva alternativa je neki jeftini WinMo ili stariji Android telefon, podesen da radi isti ovaj posao i samo njega, sa verovatno duzim trajanjem baterije, ali na nesrecu, ja imam samo svoj telefon koji se koristi i za mnoge druge, vaznije stvari.

zato se uvek trudim da imam dva fona, od koji je bar jedan froyo, i pri tome ako mi zatreba net, bilo za tablet, bilo za laptop, tu je...Sad sam cak resio da mi i glavni i pomocni budu androidi, tako da zime nema :)

uzeo sam MiFi, medjutim ne mogu da ga namestim da radi. Pretpostavljam da je u tome problem a ne da uredjaj neradi. Modem kad ubodem direktno u komp imam izlazak na net. Kad ga ubodem u mifi, dobijem ip adresu od njega ali nemam izlazak na internet. Sam modem zna za telenorove dns-e ali nezna komp da izvede. Mozda nesto oko telenorovih parametara. Ja sam upisao za Dial number *99# i AP name net.User name i pass sam ostavio blank. To je po uputstvu sa sajta.

### Proradilo! Za AP treba ostaviti prazno :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno