Koje bi prednosti naveo android tableta? Bas me interesuje. I koji model koristis? Konkurencija je svakako dobra stvar, android se krece u dobrom pravcu i preuzima primat na trzistu. Uzgred, iskreno se nadam da benchmarkovci koriste ipak malo kvalitetnije android tablete. Ali problem je u tome sto se njihova cena priblizava ipadovima, a nisam siguran koliko je to opravdano kvalitetom izrade.
Ja u principu i nemam klasicni android tablet, vec asus transformer, koji je negde na pola puta izmedju netbuka i tableta. Mislim da su moje potrebe prilicno specificne tako da ne znam koliko se uklapam u klasicni profil tablet korisnika.
Ali evo, reci cu zasto mi je transformer konkretno bolji, mada sam ovo vec nekoliko puta pisao.
Prvo, ima USB. Obzirom da dolazim iz *nix sveta prvo sto sam uradio, kad sam uredjaj dobio, je da nakalemim USB periferije. Bilo je povuci-potegni, neke drajvere sam moram i sam da kompajliram i instaliram, nije toliko tesko ali definitivno nije za pocetnike. Dakle, sada imam 3g USB modem, USB ethernet kartu i serial-2-usb kabl koji rade. To mi je bitno zbog posla, gde mi se transformer pokazao jako korisnim. Naime, nosim ga sa sobom na terene kada treba preko serijskog kabla/etherneta da setujem neki uredjaj. Umesto da nosim laptop ili netbuk i beleznicu, nosim samo njega. Zgodno je sto na ekranu moze zacas da se napravi beleska sa parametrima tog istog uredjaja, da se nacrta blok sema u letu i sl. Mnogo dobro dodje hardverska tastatura za sve ovo sto sam napisao. Da se razumemo - nijedan tablet ne moze da zameni ni netbuk, a kamoli laptop. Ma koliko zgodnije kucanje sa hardverskom tastaturom bilo na transformeru u odnosu na touchscreen tastaturu, nije to to. Nema teorije da se napr. edituje tekst ako to podrazumeva neki iole duzi rad.
Multitasking na androidu je takodje bolje resen (ne znam kako je na iOS-u 5, nisam ga koristio). Meni to znaci jer mi se cesto desava da ostavim u pozadini ssh/telnet sesije dok guglam, citam manuale sa pdf-ova ili iz docova. Kod iOS-a su mi programi gaseni bez ikakvog upozorenja, dok ovde rade u pozadini dok ih sam ne ubijem.
Sto se tice tih obicnih stvari koje ljudi rade sa tabletima, ne znam sta tu posebno ima da se prica - mail ko mail, web ko web, citanje knjiga i stripova, ponekad (ali zaista jako, jako retko) pogledam neko filmce i to je otprilike sve. Cak nikada nisam probao ni povezivanje preko hdmi-ja, eto koliko ozbiljno gledam filmove

Ponekad ubijam vreme sa igricama, uglavnom startujem MAME ekvivalent na adroidu i satirem se od galage i 1942.
Ne znam, verovatno sam mogao slicne stvari da dobijem i na ipadu, sa BT tastaturom, BT-serijskim adapterom, BT-ethernet adapterom, na 3g ipad modelu, ali onda cena vise nije 500e vec se vrtoglavo penje (napr. samo BT-serijski adapter kosta jedno 120 evra, dok usb-serial kosta 10).
iOS de fakto ima mnogo vise aplikacija, vise native igrica i sl. Definitivno je ispoliraniji, ali definitivno razlika u ispoliranosti meni licno ne znaci toliko da se odreknem mnogo vece funkcionalnosti koju mi transformer daje. Ponavljam, moje potrebe su vrlo specificne, pa i nisam neki reprezentativni uzorak.
A da.... itunes me uzasno nervira. Uzasno.