Šta je novo?

Apple diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ovo je pomalo ironicno - sasvim sam siguran da gro apple entuzijasta iz tvojih postova misli da o apple-u 'lupas bez veze' odnosno da si se ostrvio na nesto sto nikad nisi niti video, niti koristio. Ja sam takodje korisnik apple racunara i bivsi korisnik apple gedzeta, i sad ispade da ne smem da pisem o Apple-u osim ako sam raspolozen za hvalospeve?

Ma 'vazifaladovidzenja'.
Niko ne ocekuje da o Apple moras pisati samo hvalospevke, vec je problem to sto o Apple samo pljujes. Koristis njihove proizvode ali ovde iz sve snage pljujes Apple pa na kraju ce neko pomisliti da te teraju silom da im koristis proizvode i zato nije ti palo na pamet da kazes bar jednom da ti se nesto tamo svidja.

Najbolji primer je ona tema o tabletima, svi ste tamo pljuvali iPad i preporucivali ljudima da bacaju pare na nedovrsene android tablete dok kasnije jedan po jedan priznaje da koristi iPad. :)

Poslednja izmena:
Da li neko planira kupovinu ovoga:
http://www.hammacher.com/Product/81817
81817

Jeste, napisao sam citirano, ali ne da provociram nego da ukažem da temi nije mesto u "Apple prenosni uređaji" jer knjiga nije Apple prenosni uređaj. Ispodvlačio sam ono Apple prenosni uređaj, ali očito da sam to uradio na pogrešan način....
Hteo sam da bude sarkastično i da privuče pažnju. Očekivao sam i da će tema da se premesti u Clubbing i da će moj post biti obrisan.

Kasniji postovi su bili vezani za isključivo za knjigu i teme kojima se ona bavi... Valjda sam se iskupio za glupu šalu :)

Verovatnije je krivica moja. Ako sam već hteo da pokrenem razgovor na temu Džobsove opsesije oko Androida, možda bi bilo bolje da sam poruku naslovio jasnije. Kogod je video naslov ("Knjiga o Stivu Džobsu") pomislio je da je tema knjiga, a ne konkretna izjava Džobsa koju sam iz knjige citirao.

Niko ne ocekuje da o Apple moras pisati samo hvalospevke, vec je problem to sto o Apple samo pljujes. Koristis njihove proizvode ali ovde iz sve snage pljujes Apple pa na kraju ce neko pomisliti da te teraju silom da im koristis proizvode i zato nije ti palo na pamet da kazes bar jednom da ti se nesto tamo svidja.

Rekao sam ja vise nego jednom da mi se nesto svidja, no ne videh nikada da se tebi nesto kod Epla ne dopada? Pljuvao sam ja i po windowsu i po linuxu i po bsdu bez pardona, samo sto se tvoj opseg interesovanja svodi samo na teme gde se pominje Epl, pa to i ne mozes da znas.

Najbolji primer je ona tema o tabletima, svi ste tamo pljuvali iPad i preporucivali ljudima da bacaju pare na nedovrsene android tablete dok kasnije jedan po jedan priznaje da koristi iPad. :)

Ma nemojte kasti :) Ti izgleda nisi video pool gde su ljudi lepo naveli koje tablete imaju? Koliko sam uspeo da primetim, tacno 2/3 benchmarkovaca, na tvoju veliku zalost, koristi android tablete.

Ja imam i android i ios tablet. S'tim da mi ovaj potonji, ipad 2, skuplja prasinu i nisam ga pipnuo mesecima.

edit: proveren rezultat poll-a i korigovan post.

Poslednja izmena:

Ja nasuprot tebi mislim da salac uvek argumentovano iznosi svoje stavove. Bas zato sto koristi i apple i pc-a mislim da moze realno da ih uporedi.

@salac
Nisam ja mislio da vecina ovde ima ipad, vec sam mislio na vas pljuvace, jedan po jedan se javlja kako koristi iPad...

Sto se tvog Apple hvaljenja tice, ja stvarno nisam video da si ikada rekao da ti se bar jedna stvar svidja i misli da je i tebi veoma tesko da pronadjes jedan takav tvoj post ovde na forumu, bez obzira sto su vecina tvojih postova u apple delu foruma. Mozda si se ranije bavio i drugim stvarima ali u poslednje vreme najvise vremena provodis sa stvarima koje mrzis sudeci po tvojim postovima, jedino se time bavis.

Meni se dosta apple proizvoda svidja i Mac i iOS, i ja to kazem, ali bilo bi mi na kraj pameti ja sada da visim po ceo dan recimo po Linux ili Android temama i da pronalazim mane + da vredjam njihove korisnike.

Poslednja izmena:
@salac
Nisam ja mislio da vecina ovde ima ipad, vec sam mislio na vas pljuvace, jedan po jedan se javlja kako koristi iPad...

Sto se tvog Apple hvaljenja tice, ja stvarno nisam video da si ikada rekao da ti se bar jedna stvar svidja i misli da je i tebi veoma tesko da pronadjes jedan takav tvoj post ovde na forumu, bez obzira sto su vecina tvojih postova u apple delu foruma. Mozda si se ranije bavio i drugim stvarima ali u poslednje vreme najvise vremena provodis sa stvarima koje mrzis sudeci po tvojim postovima, jedino se time bavis.

Meni se dosta apple proizvoda svidja i Mac i iOS, i ja to kazem, ali bilo bi mi na kraj pameti ja sada da visim po ceo dan recimo po Linux ili Android temama i da pronalazim mane + da vredjam njihove korisnike.

taman posla, to radis u apple temama :)

Poslednja izmena:
Ja imam i android i ios tablet. S'tim da mi ovaj potonji, ipad 2, skuplja prasinu i nisam ga pipnuo mesecima.

Koje bi prednosti naveo android tableta? Bas me interesuje. I koji model koristis? Konkurencija je svakako dobra stvar, android se krece u dobrom pravcu i preuzima primat na trzistu. Uzgred, iskreno se nadam da benchmarkovci koriste ipak malo kvalitetnije android tablete. Ali problem je u tome sto se njihova cena priblizava ipadovima, a nisam siguran koliko je to opravdano kvalitetom izrade.

.

Pa naravno da ne vidis zato sto se zakucas samo za ono sto navedem kao mane i onda krenes da me ubedjujes da je mana u stvari prednost, da to tako treba i sl. Kad god neko proba da iznese po neku zamerku na OSX ili IOS, nezavisno iza kog forumskog nicka se nalazi, odmah se jave dezurni apple branitelji koji krenu da mi dokazuju da je belo crno, da ja ne razumem apple filozofiju, da sam kompleksas (lol) i sl.

Ja koristim iPhone, pa ovde samo citam, nikako nesto da otkucam jer mi je muka od prepucavanja :) Ali i kad spomenem android na iPhone forumu, docekaju me kao da sam izdao svoju vrstu :)
Sve u svemu, previse srcano se ulazi u ove rasprave, pa se lako ode i u vredjanje. Potpuno nepotrebno. I iOS i Android su odlicni sistemi. Svako bira ono sto mu odgovara, ne samo funkcionalno (Android ili iOS), vec i dizajnerski, cenovno, i sl...

Koje bi prednosti naveo android tableta? Bas me interesuje. I koji model koristis? Konkurencija je svakako dobra stvar, android se krece u dobrom pravcu i preuzima primat na trzistu. Uzgred, iskreno se nadam da benchmarkovci koriste ipak malo kvalitetnije android tablete. Ali problem je u tome sto se njihova cena priblizava ipadovima, a nisam siguran koliko je to opravdano kvalitetom izrade.

Ja u principu i nemam klasicni android tablet, vec asus transformer, koji je negde na pola puta izmedju netbuka i tableta. Mislim da su moje potrebe prilicno specificne tako da ne znam koliko se uklapam u klasicni profil tablet korisnika.

Ali evo, reci cu zasto mi je transformer konkretno bolji, mada sam ovo vec nekoliko puta pisao.

Prvo, ima USB. Obzirom da dolazim iz *nix sveta prvo sto sam uradio, kad sam uredjaj dobio, je da nakalemim USB periferije. Bilo je povuci-potegni, neke drajvere sam moram i sam da kompajliram i instaliram, nije toliko tesko ali definitivno nije za pocetnike. Dakle, sada imam 3g USB modem, USB ethernet kartu i serial-2-usb kabl koji rade. To mi je bitno zbog posla, gde mi se transformer pokazao jako korisnim. Naime, nosim ga sa sobom na terene kada treba preko serijskog kabla/etherneta da setujem neki uredjaj. Umesto da nosim laptop ili netbuk i beleznicu, nosim samo njega. Zgodno je sto na ekranu moze zacas da se napravi beleska sa parametrima tog istog uredjaja, da se nacrta blok sema u letu i sl. Mnogo dobro dodje hardverska tastatura za sve ovo sto sam napisao. Da se razumemo - nijedan tablet ne moze da zameni ni netbuk, a kamoli laptop. Ma koliko zgodnije kucanje sa hardverskom tastaturom bilo na transformeru u odnosu na touchscreen tastaturu, nije to to. Nema teorije da se napr. edituje tekst ako to podrazumeva neki iole duzi rad.

Multitasking na androidu je takodje bolje resen (ne znam kako je na iOS-u 5, nisam ga koristio). Meni to znaci jer mi se cesto desava da ostavim u pozadini ssh/telnet sesije dok guglam, citam manuale sa pdf-ova ili iz docova. Kod iOS-a su mi programi gaseni bez ikakvog upozorenja, dok ovde rade u pozadini dok ih sam ne ubijem.

Sto se tice tih obicnih stvari koje ljudi rade sa tabletima, ne znam sta tu posebno ima da se prica - mail ko mail, web ko web, citanje knjiga i stripova, ponekad (ali zaista jako, jako retko) pogledam neko filmce i to je otprilike sve. Cak nikada nisam probao ni povezivanje preko hdmi-ja, eto koliko ozbiljno gledam filmove :) Ponekad ubijam vreme sa igricama, uglavnom startujem MAME ekvivalent na adroidu i satirem se od galage i 1942.

Ne znam, verovatno sam mogao slicne stvari da dobijem i na ipadu, sa BT tastaturom, BT-serijskim adapterom, BT-ethernet adapterom, na 3g ipad modelu, ali onda cena vise nije 500e vec se vrtoglavo penje (napr. samo BT-serijski adapter kosta jedno 120 evra, dok usb-serial kosta 10).

iOS de fakto ima mnogo vise aplikacija, vise native igrica i sl. Definitivno je ispoliraniji, ali definitivno razlika u ispoliranosti meni licno ne znaci toliko da se odreknem mnogo vece funkcionalnosti koju mi transformer daje. Ponavljam, moje potrebe su vrlo specificne, pa i nisam neki reprezentativni uzorak.

A da.... itunes me uzasno nervira. Uzasno.

Samo cinjenica da ios moze da upuca app u pozadini bez da pita korisnika je dovoljna da ipad ne moze da se koristi ozbiljno za neke primene, npr. remote sesije (ssh, vnc, rdp). Ios filozofija je da app snimi state I da posle novog startovanja vrati prethodno stanje. To nije uvek moguce.

Isto stoji cinjenica da te stvari skoro nikome nisu potrebne na tabletu.
Dok one stvari koje svima trebaju (FB, Twitter, Skype...) ne mogu da se porede sa onim koje se koriste na Android tabletima i koje zapravo nisu aplikacije za tablete vec za telefone i sve je samo improvizacija.
Skoro je Andy Rubin rekao: 'I don't think there should be apps specific to a tablet' kada su ga upitali zasto Android tableti stoje tako lose sa aplikacijama.
Ako se budu drzali toga, nikada Android tablet nece pruziti nivo funkcionalnosti i uzitak pri koriscenju koji pruza iPad.

Na iPad-u imas bezbroj kvalitetnih pravih tablet aplikacija koje rade lepo na dobro ispeglanom i stabilnom OS-u, to je sustina.

Poslednja izmena:
Kad vec disktujemo o Apple-u i njihovim proizvodima... moram da podelim jednu ironiju sa vama...
Fotka koja je u attachment-u, je upravo napravljena, na novoj MBP 15ci i mislim da je genijalno! :d

Prilozi

• Screen Shot 2011-11-15 at 14.47.59.png
    Screen Shot 2011-11-15 at 14.47.59.png
    500.3 KB · Pregleda: 117
Kad vec disktujemo o Apple-u i njihovim proizvodima... moram da podelim jednu ironiju sa vama...
Fotka koja je u attachment-u, je upravo napravljena, na novoj MBP 15ci i mislim da je genijalno! :d

Ako se dobro sećam, još su sa prethodnom verzijom OSX-a ("sneško") demonstrativno prestali da isporučuju "Flash plug-in" uz Safari, po principu "kome treba, nek instalira". Reklo bi se da je taj Eplov krstaški rat protiv fleša već počeo da pokazuje prve žrtve, kad je Adobe pre neki dan zvanično objavio da prestaje sa razvojem fleša za mobilne platforme.

Ja sam na svoje kompjutere instalirao onaj "click to flash" (ili sličnu Windows varijantu). To, plus modifikovan fajl "hosts" svelo mi je broj reklama praktično na nulu. Posledica tog "click to flash" je da sam shvatio da je relativno mali broj situacija u kojima imam potrebu da "kliknem" da bih dobio to što je u flešu. Zahvaljujući toliko velikom broju korisnika iOS-a (preko sto miliona), sve veći i veći broj komercijalnih sajtova počinje aktivno da izbegava fleš za redovne svrhe. Naravno, sajtovi kao što su PlayhouseDisney.com, PBSKids.com, GirlsGoGames.com (omiljeni kod moje dece) bez fleša ne bi ni postojali, ali sigurno nekih 90% od svih fleš sadržaja koji se trenutno nalaze po internetu moglo bi da se uspešno prebaci u druge postojeće tehnologije (AJAX, DHTML HTML5 i slične nove tehnologije) bez gubitka funkcionalnosti i dizajna. Taj proces je polako počeo s širenjem iOS-a i sad je već u punom zamahu. Ionako ogromnu većinu tih sadržaja čine reklame...

@priest:
Pa to je ok kada si klasicni potrosac. Ali ako pokusas da uradis nesto vise onda shvatis da je uzaludno. Korisis standardan odgovor "kome to treba". U tome je razlika izmedju mene i tebe. Ja znam da uredjaj tih karakteristika moze to da uradi (dokaz je salac i njegov transformer), ali je na ipadu nemoguca misija zbog vestackog ogranicenja koje je nametnuto. Znam da postoje remote control aplikacije za iPad, ali sve one pate od iste boljke - restore remote sesije. Cak i da uspeju da vrate konekciju u prethodno stanje, na serveru ipak nije ista sesija. I ako to tebi nije potrebno, kako znas da nikome nije potrebno?

Cudni ste vi ljudi, ali stvarno. Svaku, pa cak i najmanju kritiku nekog Apple uredjaja ili nekog resenja koje Apple forsira odmah docekate "na noz" i pocinjete sa ponizavanjem. Nigde nisam sreo takvo jednoumlje.

U jednoj temi jedan korisnik se pozalio kao mu je lupica za pozicioniranje cursora neprecizna, ja sam se slozio sa njim i dodao kako bi bilo lepo da uguraju cursore na tastaturu jer bi se mnogi obradovali. Naravno, odgovor je bio da nemam pojma i da je lupica najbolje i najpreciznije resenje (sto i nije tacno), da bi se kasnije javio korisnik koji je isto tako pozeleo cursore. Moje pitanje fanbojima je da li mogu da navedu bar jednu manu nekog iUredjaja? Ako nekoga zanima moje misljenje, recicu i mane bilo kod drugog uredjaja koji sam koristio.. samo pitajte.

Znam mnogo korisnika Apple uredjaja, ali niko od njih nije toliki fanboj. A ko je fanboj? Pa prepoznace se.

Ako se dobro sećam, još su sa prethodnom verzijom OSX-a ("sneško") demonstrativno prestali da isporučuju "Flash plug-in" uz Safari, po principu "kome treba, nek instalira". Reklo bi se da je taj Eplov krstaški rat protiv fleša već počeo da pokazuje prve žrtve, kad je Adobe pre neki dan zvanično objavio da prestaje sa razvojem fleša za mobilne platforme.

Pogledaj kako se zove "vest" na tom sajtu! To je ironija! :D

Ja sam na svoje kompjutere instalirao onaj "click to flash" (ili sličnu Windows varijantu). To, plus modifikovan fajl "hosts" svelo mi je broj reklama praktično na nulu. Posledica tog "click to flash" je da sam shvatio da je relativno mali broj situacija u kojima imam potrebu da "kliknem" da bih dobio to što je u flešu. Zahvaljujući toliko velikom broju korisnika iOS-a (preko sto miliona), sve veći i veći broj komercijalnih sajtova počinje aktivno da izbegava fleš za redovne svrhe. Naravno, sajtovi kao što su PlayhouseDisney.com, PBSKids.com, GirlsGoGames.com (omiljeni kod moje dece) bez fleša ne bi ni postojali, ali sigurno nekih 90% od svih fleš sadržaja koji se trenutno nalaze po internetu moglo bi da se uspešno prebaci u druge postojeće tehnologije (AJAX, DHTML HTML5 i slične nove tehnologije) bez gubitka funkcionalnosti i dizajna. Taj proces je polako počeo s širenjem iOS-a i sad je već u punom zamahu. Ionako ogromnu većinu tih sadržaja čine reklame...

Sve ja to znam, posto se bavim php programiranjem. HTML5 je "cedo" koje forsiraju svi iz "velike trojke".(MS, Google, Apple).

Sad tek vidim o čemu govoriš... Uopšte nisam obratio pažnju prvi put. Nije ni čudo što je moj komentar toliko irelevantan.

Ja sam umro od smejanja kada sam to video... novi MBP, tek instaliran Firefox 8 i odem na itsvet i vidim tu vest, okruzenu sa "additional plugin needed"... znajuci da Apple odavno ignorise Flash, uvideh ironiju u tome. :D

@priest:
Pa to je ok kada si klasicni potrosac. Ali ako pokusas da uradis nesto vise onda shvatis da je uzaludno. Korisis standardan odgovor "kome to treba". U tome je razlika izmedju mene i tebe. Ja znam da uredjaj tih karakteristika moze to da uradi (dokaz je salac i njegov transformer), ali je na ipadu nemoguca misija zbog vestackog ogranicenja koje je nametnuto. Znam da postoje remote control aplikacije za iPad, ali sve one pate od iste boljke - restore remote sesije. Cak i da uspeju da vrate konekciju u prethodno stanje, na serveru ipak nije ista sesija. I ako to tebi nije potrebno, kako znas da nikome nije potrebno?

Cudni ste vi ljudi, ali stvarno. Svaku, pa cak i najmanju kritiku nekog Apple uredjaja ili nekog resenja koje Apple forsira odmah docekate "na noz" i pocinjete sa ponizavanjem. Nigde nisam sreo takvo jednoumlje.

Ti sve vreme kritikujes apple samo iz ugla programera, hakera itd itd. To je isto kao da se zalis sto formula nece da ide po njivi, al zato lada niva cepa. E pa ***. I sad je problem i katastrofa sto Apple nije mislio i na vas desetoricu geekova hakera programera... Pa evo ja cu da ti kazem, ni u startu Vas nije imao u vidu, niti ce. Nema sta, promena uslova za developere je ozbiljan problem za 99% korisnika iPad-a. :D

Ajd i ja da doprinesem temi, po meni (dakle jos jednom moje misljenje) niko nema trenutno takav sistem sa toliko jednostavnim UI kao iOS, a iOS (pored mac os-a) je i glavni argument Apple uredjaja, i gde je tako lepo zaokruzen ceo sistem, da ja nikada ne bih mogao da koristim android koji jos uvek nema ni akceleraciju grafike, gde sva UI grafika odvratno secka i brate mili ceo je estetski ruzan zesce. Najbolji primer (koji oslikava to) je aplikacija za google mape, gde je Apple napravio (jos od samog starta) toliko dobar App koji bolje radi od samog googleovog.. I zna se ako izadje update izadje za sve uredjaje, a ne moras da gledas u pasulj dal ce proizvodjac da napravi update itd. itd. Uglavnom za hakere idealan, a za obicne korisnike android je krsh jer njih ne zanimaju te za'ebancije o kojima vi pricate. I posle se svi cude kako se iPad toliko prodaje, pa nisu svi hakeri i programeri, cak ih, necete verovati, ima vrlo malo u svetu. :)

Poslednja izmena:
@salac
E tako ja opisah jednom moje "specifične" potrebe i potrebu za iPad (koji mi je menjao 90% noutbuk u to vreme) pa me svrstaše u nenormalnog i neprizemnog i kako to što ja radim u Srbiji rade još 100 čoveka možda. Eto, ipak sve zavisi od slučaja do slučaja tj svi smo specifični slučajevi i očigledno da svi što diskutujemo na forumu smo neka manjina :)

A kad već pitate za mane iUređaja prvenstveno što mi nedostaje, i po meni najveća mana, su vidžeti jer jako smara da klikćem po 5-6 puta da uključim i isključim neki radio (GPS, BT) i slično. Nemam JB i SBSettings.

Ti sve vreme kritikujes apple samo iz ugla programera, hakera itd itd. To je isto kao da se zalis sto formula nece da ide po njivi, al zato lada niva cepa. E pa ***. I sad je problem i katastrofa sto Apple nije mislio i na vas desetoricu geekova hakera programera... Pa evo ja cu da ti kazem, ni u startu Vas nije imao u vidu, niti ce. Nema sta, promena uslova za developere je ozbiljan problem za 99% korisnika iPad-a. :D

Ajd i ja da doprinesem temi, po meni (dakle jos jednom moje misljenje) niko nema trenutno takav sistem sa toliko jednostavnim UI kao iOS, a iOS (pored mac os-a) je i glavni argument Apple uredjaja, i gde je tako lepo zaokruzen ceo sistem, da ja nikada ne bih mogao da koristim android koji jos uvek nema ni akceleraciju grafike, gde sva UI grafika odvratno secka i brate mili ceo je estetski ruzan zesce. Najbolji primer (koji oslikava to) je aplikacija za google mape, gde je Apple napravio (jos od samog starta) toliko dobar App koji bolje radi od samog googleovog.. I zna se ako izadje update izadje za sve uredjaje, a ne moras da gledas u pasulj dal ce proizvodjac da napravi update itd. itd. Uglavnom za hakere idealan, a za obicne korisnike android je krsh jer njih ne zanimaju te za'ebancije o kojima vi pricate. I posle se svi cude kako se iPad toliko prodaje, pa nisu svi hakeri i programeri, cak ih, necete verovati, ima vrlo malo u svetu. :)

Koliko si ti gluposti uspeo da napises u jednom postu, covek bi pomislio da uz epl uredjaje ide i lobotomija gratis.

Poslednja izmena:
Nisam ni ocekivao da ne dobijem kompleksaske uvrede. Sine kao da sam kevu nekome opsovao. ;)

Dobar deo onoga sto je KurtK napisao stoji.
Pogotovo deo o krajnjim korisnicima (90% ljudi koji kupuju tablete) koje boli tuki sta apple/neko drugi radi developerima i kakve im uslove postavlja i kad ih menja.
Nemoguce da su svi odjednom devovi i da razvijaju za ios platformu pa su toliko osteceni. cmon.

@Miki
Ima tu i istine, ali ima i preterivanja. Ovde prisutni forumas KurtK se recimo silno zbunjivao sa startovanjem VPN-a na windowsu 7. Umesto da VPN konekcije trazi i nadje dole u taskbaru gde inace i stoje, on ih je jurio po setovanjima za mrezne interfejse. Sta mislis, onako odokativno, koliko jos treba da se uproscavaju razliciti OS-evi pa da i takvi korisnici racunara budu 'namireni'? Da li ce ikada biti moguce da se i KurtKi i Murti pruzi sve na tacni?

Napr. da li znas da je Apple nekada davno izbacio drugo dugme sa misa pod izgovorom da se ne zbunjuju korisnici? I tvrdoglavo su se drzali toga mnogo, mnogo godina, cak i u doba kad im se ostatak sveta smejao u lice i imao miseve sa skrolom. Nesto od toga, cini mi se, pokusavaju ponovo. Napr icloud. Pratio si temu gore u vezi sa softverskim patentima pa si valjda primetio sta se desilo kada sam sasvim pristojno napisao zbog cega me icloud nije preterano odusevio? Mislim da ce i vecina ljudi koji koriste bilo sta osim telefona i tableta da se slozi sa mnom. I sta sam dobio kao odgovor? Da ne razumem nista, da sam isti k'o Dejan Ristanovic koji se kleo da nikad nece da koristi misa i sl. I dzaba sto ja te cloud i kvazi-cloud diskove koristim jedno 7-8 godina unazad.... ajd sad ti to pokusaj da objasnis mom sagovorniku :)

Mislim da se olako mirite sa tolikom zatvorenoscu epl gedzeta. Kao sto ima istine u tome da je to uradjeno da bi korisnici sto manje zamarali mozgove, ima istine i u tome da je to radjeno, radi se a i radice se ubuduce da bi se korisnici 'nezamoreni' bilo kakvim procesom razmisljanja naterali da sve sto im treba nabave kroz epl onlajn sopove. Pogledaj samo itunes i koliko je to smaranje za pocetnika..... gde odjednom nestade ta silna epl intuitivnost i nepodnosljiva lakoca baratanjem uredjajima? Zar nije prenos fajlova najjednostavniji preko USB-a? Ali nista zato... ko ne moze da se snadje sa itunesom da ubaci pesme, uvek moze da se poveze na onlajn prodavnicu i sve to kupi za po dolar.

Takodje su mi ponekad jako smesne diskusije o OSX. Vecina ljudi koja ga ima poseduje barem 3 ili 4 programa koje ispravljaju njegove sistemske falinke. Programcici tipa growl, dockbar, obavezna zamena za finder, drajver za NTFS i sl. Postoji na forumu i tema koja se, izmedju ostalog, bavi takvim programima. Ali iz nekog razloga prilican broj epl fenova, kad im se stavi do znanja da nesto u OSX fali, recimo bas stvari koje krpe pomenutim programcicima, ekspresno se vraca u drugi razred osnovne i zauzimaju ratoborni stav ko da im neko vredja uciteljicu :)

Upravo to.

@salac
Nije apple izbacio desni klick nego ga kasno uveo :), i opet pokusavas da prikazes apple korisnke kao retarde samo zato sto koriste stvari koje rade i nece da se smaraju sa raznim podesavanjima. To sto je jedan OS jednostavan za koriscenje moze sam da bude +, ali kod nas glasi ono: zasto jednostavno kada moze komplikovano.

Da li si probao iCloud?
Ja ga koristim i veoma sam zadovoljan, najzad ima backup za sve na jednom mestu. Do sada sam morao da koristim vise njih, i dropbox, i google... dok sada imam sve to fabricki i radi automatski. Nikada ne moram da brinem da cu izgubiti backup sistema ili kontakte. I takodje i dalje imam dropbox i ostale slicne ako mi treba.
Koliko vidim sada su pocele i ostale aplikacije sa appstore da dobiju podrsku za iCloud, sto je isto dobro.

Poslednja izmena:
Apple-ov zvanicni razlog za jedno dugme misa drugo je bio ono sto sam napisao. Nezvanicni a verovatniji razlog je cena, jer je mis sa 3 buttona u pocetku kostao jedno 20 puta vise. Zato OSX i dan-danas vuce sve te silne precice jer je jedno dugme oduvek bilo malo. No, i to se predstavlja kao nekakva intuitivnost, mada kombinacija tastature i misa nema nikakve veze sa istom.

Da, probao sam iCloud. Sa maca ne mogu u njega da snimim nijedan dokument iz ofisa. Ne mogu da snimim nijedan pdf iz Acrobata. Ne mogu prakticno da snimim nista sto ne nastaje u eplovom softveru. Ne mogu da gledam svoje dokumente, kada sam u pokretu, sa bilo kog racunara na kugli zemaljskoj (jer ne mogu da ih snimim). Ne mogu da share-ujem dokument sa nekim drugim ko ima icloud. Dokumenti su sandboxovani. iCloud se ne vidi ni kao disk ni kao folder na OSX. Prakticno, sa njim ne mogu da radim nista jer ne koristim eplove gedzete. iCloud-ov predak, mobile.me servis, je vecinu ovih stvari mogao. A mogao je i gro ovoga sto si ti tek sada otkrio. Do duse, nije bio besplatan, placao se 100 dolara. Za mailove, kontakte i kalendar vec imam mail server gde se sve uredno cuva vec jedno 10 godina. iCloud ne kupi nista od toga iz outlooka koji koristim, dakle morao bih da koristim eplov mailer. Bekap jeste jako dobra stvar. Samo sto ne znam kako da bekapujem sve aplikacije sa OSX? Cak i da moze, 5 giga mi je malo za to. Poenta? Prilicno useless za OSX korisnika koji nema ostale eplove drangulije.

edit: a sto se tice proglasavanja korisnika za nekakve duduke - namerno iskarikirano; jer ako je svaki iole napredniji korisnik vama haker i programer, onda je i meni(nama?) svaki priuceni lik koji zna da startuje comp, upali web browser i ode na FB racunarski duduk.

edit2: malo pojasnjenje za icloud.

Poslednja izmena:
@salac:
+1
Sa jedne strane imamo fantasticno jednostavan za koriscenje iPhone, a sa druge strane imamo iTunes spagete. Kako da se "average Joe" snadje i ubaci nesto u neku app kroz App Share? Kako da "Averge Joe" zna sta ce se desiti kada klikne na Sync? iCloud kao servis je smesan. To nije oblak, to je magla.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno