Šta je novo?

Apple diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ti sve vreme kritikujes apple samo iz ugla programera, hakera itd itd. To je isto kao da se zalis sto formula nece da ide po njivi, al zato lada niva cepa. E pa ***. I sad je problem i katastrofa sto Apple nije mislio i na vas desetoricu geekova hakera programera... Pa evo ja cu da ti kazem, ni u startu Vas nije imao u vidu, niti ce. Nema sta, promena uslova za developere je ozbiljan problem za 99% korisnika iPad-a. :D

Ajd i ja da doprinesem temi, po meni (dakle jos jednom moje misljenje) niko nema trenutno takav sistem sa toliko jednostavnim UI kao iOS, a iOS (pored mac os-a) je i glavni argument Apple uredjaja, i gde je tako lepo zaokruzen ceo sistem, da ja nikada ne bih mogao da koristim android koji jos uvek nema ni akceleraciju grafike, gde sva UI grafika odvratno secka i brate mili ceo je estetski ruzan zesce. Najbolji primer (koji oslikava to) je aplikacija za google mape, gde je Apple napravio (jos od samog starta) toliko dobar App koji bolje radi od samog googleovog.. I zna se ako izadje update izadje za sve uredjaje, a ne moras da gledas u pasulj dal ce proizvodjac da napravi update itd. itd. Uglavnom za hakere idealan, a za obicne korisnike android je krsh jer njih ne zanimaju te za'ebancije o kojima vi pricate. I posle se svi cude kako se iPad toliko prodaje, pa nisu svi hakeri i programeri, cak ih, necete verovati, ima vrlo malo u svetu. :)

zesca lobotomija :D:D:D

Najbolji primer (koji oslikava to) je aplikacija za google mape, gde je Apple napravio (jos od samog starta) toliko dobar App koji bolje radi od samog googleovog

Ne bih ulazio dalje u raspravu ali molio bi te da ovo objasniš, u čemu je bolja (ima bolje mape, bolje navigira, možeš da skineš mape, itd...)?

Poslednja izmena:
Ti sve vreme kritikujes apple samo iz ugla programera, hakera itd itd...
Najbolji primer (koji oslikava to) je aplikacija za google mape, gde je Apple napravio (jos od samog starta) toliko dobar App koji bolje radi od samog googleovog..

A kada iz istog tog ugla se kritikuje Windows, onda je to u redu, pretpostavljam? Malo je licemerno, ne čini li ti se?
Apple nema svoje mape, oni su pre nekog vremena kupili firmu koja pravi svoje mape, pa će njihove mape biti upotrebljivane u iOS uređajima u budućnosti. Apple je napravio client app, koja koristi google maps api, samim tim, ne može biti bolje od samih google maps, može biti Client App bolji, ali to je sve.

Nisam ni ocekivao da ne dobijem kompleksaske uvrede. Sine kao da sam kevu nekome opsovao. ;)

Wait, what?!

Ima tu i istine, ali ima i preterivanja. Ovde prisutni forumas KurtK se recimo silno zbunjivao sa startovanjem VPN-a na windowsu 7. Umesto da VPN konekcije trazi i nadje dole u taskbaru gde inace i stoje, on ih je jurio po setovanjima za mrezne interfejse. Sta mislis, onako odokativno, koliko jos treba da se uproscavaju razliciti OS-evi pa da i takvi korisnici racunara budu 'namireni'? Da li ce ikada biti moguce da se i KurtKi i Murti pruzi sve na tacni?

....

Skratio sam ti ovaj prvi deo poruke, da bih smanjio broj redova u mojoj poruci, ništa drugo...
Apple je poznat po "tvrdoglavoj" politici, pogotovo onoj vođenoj na kraju 80tih i kroz 90te.
Ono što je meni izuzetno zanimljivo je način na koji je Apple, odnosno pokojni Steve Jobs, odlučivao koga će napadati i tužiti za "kopiranje". Sa Google-om su ušli u opšti rat, zbog Androida, dok sa druge strane, kada je HP iskopirao(očigledno) MBP liniju, njihovom Envy serijom, nikakve kritike, optužba a ni tužbi nije bilo sa Apple strane... zašto? Pa jer je Steve bio opčinjen sa HP-om, jer je tamo i započeo svoju IT karijeru, jer je ceo njihov biznis model pokušao da emulira u svom Apple-u... pa sve do toga da su kupili njihove kancelarije, gde će praviti onaj okrugli "command center". Mogu još nekoliko primera da navedem takve politike... ali mislim da to nema mnogo poente.

Takodje su mi ponekad jako smesne diskusije o OSX. Vecina ljudi koja ga ima poseduje barem 3 ili 4 programa koje ispravljaju njegove sistemske falinke. Programcici tipa growl, dockbar, obavezna zamena za finder, drajver za NTFS i sl. Postoji na forumu i tema koja se, izmedju ostalog, bavi takvim programima. Ali iz nekog razloga prilican broj epl fenova, kad im se stavi do znanja da nesto u OSX fali, recimo bas stvari koje krpe pomenutim programcicima, ekspresno se vraca u drugi razred osnovne i zauzimaju ratoborni stav ko da im neko vredja uciteljicu :)

Tipa zasenčena "Cut" opcija u Finder-u, već nekoliko godina?
Ali ti ova kritika i nije na mestu, jer OS, koji bi većina korisnika mogla da koristi "out of the box", bez instalacije dodatnih programa, ne postoji... na kraju dana, da postoji, ne bi bilo firmi poput Adobe, Google, Mozilla... itd. Svi bi oni bili u MS ili Apple-u.

Poslednja izmena:
zato sto su napravili mnogo lep i dobar laptop?:D

dokle god ne pise aplllee, aple ili nesto slicno, ili je 100% iskopiran dizajn, sto ovde nije slucaj, onda je OK.....uzeli aluminijum i slican dizajn tastature MBP-a....i sta sad?

Poslednja izmena:
Ali ti ova kritika i nije na mestu, jer OS, koji bi većina korisnika mogla da koristi "out of the box", bez instalacije dodatnih programa, ne postoji... na kraju dana, da postoji, ne bi bilo firmi poput Adobe, Google, Mozilla... itd. Svi bi oni bili u MS ili Apple-u.

mislim da poenta salcove price nije da dokaze da je MS (ili neko drugi) bolji od Apple-a vec upravo to sto si ti rekao - ne postoji savrsen OS i nema ni jednog koji koji ne ostavlja sasvim dovoljno prostora za debelu kritiku/pljuvacinu. druga stvar je sto brdo ljudi (narocito jedne frakcije ovde) zarko zeli postojanje crno/belog sveta u kome im je u svakom momentu kristalo jasno sta je za njih najbolja opcija tj. da je opcija za koju su se oni opredelili najbolja u svakom segmentu

mislim da poenta salcove price nije da dokaze da je MS (ili neko drugi) bolji od Apple-a vec upravo to sto si ti rekao - ne postoji savrsen OS i nema ni jednog koji koji ne ostavlja sasvim dovoljno prostora za debelu kritiku/pljuvacinu. druga stvar je sto brdo ljudi (narocito jedne frakcije ovde) zarko zeli postojanje crno/belog sveta u kome im je u svakom momentu kristalo jasno sta je za njih najbolja opcija tj. da je opcija za koju su se oni opredelili najbolja u svakom segmentu

Apsolutno se slažem. Salacov stav mi je poznat od ranije i generalno se slažem sa njim. A ovo pišem sa desktop računara na kojem sam instalirao Win 7 i Kubuntu 11.10 a pored mene je MBP 15, late 2011 na kojem je Lion instaliran. Dakle, imam direktan pristup na sva 3 operativna sistema. Što ne znači da sam ja, automatski, neki OS expert, ni blizu toga, ali jesam u mogućnosti kao korisnik i neko ko koristi računare za rad, da iznosim stavove i mišljenja na ovu tematiku.
Da postoji savršen operativni sistem, ne bi se ikada pojavila potreba da se isti ažurira ili zameni novom/boljom verzijom, jer takva ne bi imala smisla, pošto je, jelte, dotični operativni sistem - savršen. ;)

Elem, sa druge strane, malo u korist Mac OSX. Za ono što ja radim, web(php, RoR) dev, za mene nema bolje platforme od OSX. Iz samo 2 razloga. Prvi je osnova OSX, odnosno BSD kernel i sličnost koju OSX deli sa Linux sistemima. Postojanje Terminal aplikacije i koriscenje iste. A drugi razlog, način na koji OSX renderuje font. Pošto nosim naočare i nemam baš najsjajniji vid, za mene je veoma, veoma bitno, da mi se oči što je moguće manje zamaraju, pogotovo kada radim po 12-14 sati dnevno pred ekranom i buljim u tekst(programiski kod). Na Win/Linux, kako god da ih podesio, na istom monitoru(u2311h trenutno, probaću isti test u petak, kada mi stigne poručeni zr2740w), isti editor sa istom kombinacijom boja za kod, bez naočara ne mogu da izdržim duže od 15, eventualno 20 minuta, dok na OSX, u istim uslovima, to vreme skoči na preko sat vremena.
Eh sad, da li je to dovoljno jak razlog da ja zanemarim papreno visoke cene Apple računara... verujem da jeste, barem meni.
Takodje, mislim da za bilo kakav oblik multimedijalnog iskustva, bilo to gledanje high-def filmova, igre, pa čak i slušanje muzike, je Windows daleko bolja platforma. Opet, subjektivni osećaj, za koji nemam neoborive argumente.

Pre par meseci sam imao na raspolaganju Galaxy S i iPhone 4, dva veoma, veoma dobra telefona... i posle par sati korišćenja oba telefona, nastavio sam da koristim iPhone, zašto? Nemam pojma, jednostavno mi je imao više smisla i radio je ono što je meni trebalo i što sam ja želeo... ne mogu da kažem bolje, ali prirodnije svakako.

Dakle, mogu da razumem da neko ima subjektivne razloge da preferira neku platformu, a da ti isti razlozi nama ostalima budu totalno nelogični, ponekad i iracionalni, ali ne mogu da skapiram "zaslepljenost".

zato sto su napravili mnogo lep i dobar laptop?:D

dokle god ne pise aplllee, aple ili nesto slicno, ili je 100% iskopiran dizajn, sto ovde nije slucaj, onda je OK.....uzeli aluminijum i slican dizajn tastature MBP-a....i sta sad?

Ovo je iskopirani Apple MacBook Pro... i to najbezobraznije moguce. Shto pobogu ne zaposle neke industrijske dizajnere koji ce im napraviti pristojan dizajn?!
HP pre MBPro-a nije imao ovakav dizajn, vec neki sharenish sa silver plastikom, pazi kad su prekopirali maltene i font sa tastature MBP-a?!?
slichna situacija kao i Samsung Galaxy Tab vs. iPad. (koji dodushe nije postojao kao tablet pre Apple-ovog tableta)

@Miki
Ima tu i istine, ali ima i preterivanja. Ovde prisutni forumas KurtK se recimo silno zbunjivao sa startovanjem VPN-a na windowsu 7. Umesto da VPN konekcije trazi i nadje dole u taskbaru gde inace i stoje, on ih je jurio po setovanjima za mrezne interfejse. Sta mislis, onako odokativno, koliko jos treba da se uproscavaju razliciti OS-evi pa da i takvi korisnici racunara budu 'namireni'? Da li ce ikada biti moguce da se i KurtKi i Murti pruzi sve na tacni?

Nikad nisam trazio VPN vec se zalio kako je iterfejs u W7 cist fail gde connect/disconnect opcija stoji bez obzira sto na LAN (zicanu) konekciji nema funkciju.

Zar nije prenos fajlova najjednostavniji preko USB-a? Ali nista zato... ko ne moze da se snadje sa itunesom da ubaci pesme, uvek moze da se poveze na onlajn prodavnicu i sve to kupi za po dolar.

Nije. Stoji da iTunes ume da bude komplikovan i mnoge stvari su po meni bezveze odradjene, ali npr da mi je laksi surf po folderima muzike i drag/dropovanje na USB, od jednog klika za stikliranje (artista, albuma, playliste, zanra, stagod) nije.

A kada iz istog tog ugla se kritikuje Windows, onda je to u redu, pretpostavljam? Malo je licemerno, ne čini li ti se?
Apple nema svoje mape, oni su pre nekog vremena kupili firmu koja pravi svoje mape, pa će njihove mape biti upotrebljivane u iOS uređajima u budućnosti. Apple je napravio client app, koja koristi google maps api, samim tim, ne može biti bolje od samih google maps, može biti Client App bolji, ali to je sve.

Ne znam kakve sad veze ima windows sa mobilnim iOS-om? Pa naravno da su google mape ja sam rekao app za google mape a ne apple mape. Poenta je da ni ljudi iz google nisu verovali koliko je dobro napravljen client i koliko brzo i lepo radi kada im je prikazan cini mi se jos pred pojavljivanje samog iPhone-a.

I zapamtite nista nije savrseno, ne znam sto svi imate problem sa time da ako neko kaze e "ovo je (meni) najbolje" da to znaci isto sto i "bozansko savrsenstvo". :)

Poslednja izmena:
@ays
Pa i mene cesto zbunjuje 'zaslepljenost' koju opisujes. Neverovatno mi je da ljudi u zaru diskusije pokusavaju da opravdaju stvari koje ocito nisu dobro uradjene, o bilo kojoj platformi da se radi.

Ja moram da priznam da sam nesto manje 'ostar' prema open-sors operativnim sistemima i aplikacijama (pri tome ne racunam android koji je tek poluzatvoren), ali to ne znaci da nisam svestan njihovih mana i da ih ovde na forumu ne spominjem. Napr. nikada mi se nisu svidjali nastupi, stavovi i recnik Ricarda Stalmana, koji je u open-sors svetu pandan Bilu Gejtsu kod MS-a ili Stivu Dzobsu kod Epla; previse je to militantno za moj ukus. A zasto im gledam kroz prste? Ne znam ni sam.... valjda zato sto sam ponekad iskreno zadivljen koliko dobro neke stvari rade a pisu ih ljudi iz hobija, za svoju dusu... valjda i zato sto cesto vidim da nesto sto se naplacuje po par hiljada ili par desetina hiljada dolara moze da se dobije i potpuno besplatno a cesto radi bolje i brze od skupih komercijalnih resenja. Mada se i to zadnjih godina uveliko menja, velike korporacije sponzorisu takve programere pa i oni sasvim pristojno zive od svoga rada.

A sto se tice OSX-a i terminala - mogu ti reci da su mi se ovde neki grohotom smejali kad sam 'integrisanost' terminala u OSX par puta pomenuo kao jednu od njegovih jako dobrih osobina :)

Ovo je iskopirani Apple MacBook Pro... i to najbezobraznije moguce. Shto pobogu ne zaposle neke industrijske dizajnere koji ce im napraviti pristojan dizajn?!
HP pre MBPro-a nije imao ovakav dizajn, vec neki sharenish sa silver plastikom, pazi kad su prekopirali maltene i font sa tastature MBP-a?!?
slichna situacija kao i Samsung Galaxy Tab vs. iPad. (koji dodushe nije postojao kao tablet pre Apple-ovog tableta)

Zaista mnogo lice. Da vidimo hoce li Epl da pokrene jos jednu parnicu :)

Pogledaj samo par postova iznad, upravo sam o tome pisao i odnosu koji je imao i sam Steve Jobs, kao i Apple, prema HP korporaciji. ;)
U prevodu, neće... nisu niti jednom do sada imali ikakve legalne sporove, barem ne javno. Pošto sam i u samoj knjizi pročitao sve što sam napisao o Steve i HP, tako sam i sve to čuo u nekom od njegovih intervjua. MAda, njega nema više, pa možda sada i pokrenu neki spor i sa HP-om, nikad se ne zna...

Ne znam kakve sad veze ima windows sa mobilnim iOS-om? Pa naravno da su google mape ja sam rekao app za google mape a ne apple mape. Poenta je da ni ljudi iz google nisu verovali koliko je dobro napravljen client i koliko brzo i lepo radi kada im je prikazan cini mi se jos pred pojavljivanje samog iPhone-a.

I zapamtite nista nije savrseno, ne znam sto svi imate problem sa time da ako neko kaze e "ovo je (meni) najbolje" da to znaci isto sto i "bozansko savrsenstvo". :)

Uzeo sam windows, kao konkurenta što se OS tiče, možeš da zameniš reč "windows" sa "android" ili "windows phone" ali će poenta ostatati ista, koju si nevešto pokušao da zaobidješ hvatanjem za najmanje bitnu reč u celom tom delu moje poruke.
Da ti ponovim još jednom... odgovorio si salacu da "napada" Apple uređaje samo iz programerskog/hakerskog ugla, na šta je usledilo moje pitanje, a kada "napada" Win/google uredjaje iz tog istog ugla, onda je to, za tebe, u redu i prihvatljivo?

A što se mapa tiče, pošto poslednjih 6 meseci radim u povećoj količini sa google maps api, kako za web, tako i za android/iOS platformu, mogu samo da ti kažem da se google fokusirao na backend deo, pogotovo zbog pojave Bing Mapa, koje ma šta god ja mislio, rade sve bolje i bolje... klijentske aplikacije su im daleko manje bitne.(osim za android telefone, naravno).

@ays
Pa i mene cesto zbunjuje 'zaslepljenost' koju opisujes. Neverovatno mi je da ljudi u zaru diskusije pokusavaju da opravdaju stvari koje ocito nisu dobro uradjene, o bilo kojoj platformi da se radi.

Ja moram da priznam da sam nesto manje 'ostar' prema open-sors operativnim sistemima i aplikacijama (pri tome ne racunam android koji je tek poluzatvoren), ali to ne znaci da nisam svestan njihovih mana i da ih ovde na forumu ne spominjem. Napr. nikada mi se nisu svidjali nastupi, stavovi i recnik Ricarda Stalmana, koji je u open-sors svetu pandan Bilu Gejtsu kod MS-a ili Stivu Dzobsu kod Epla; previse je to militantno za moj ukus. A zasto im gledam kroz prste? Ne znam ni sam.... valjda zato sto sam ponekad iskreno zadivljen koliko dobro neke stvari rade a pisu ih ljudi iz hobija, za svoju dusu... valjda i zato sto cesto vidim da nesto sto se naplacuje po par hiljada ili par desetina hiljada dolara moze da se dobije i potpuno besplatno a cesto radi bolje i brze od skupih komercijalnih resenja. Mada se i to zadnjih godina uveliko menja, velike korporacije sponzorisu takve programere pa i oni sasvim pristojno zive od svoga rada.

A sto se tice OSX-a i terminala - mogu ti reci da su mi se ovde neki grohotom smejali kad sam 'integrisanost' terminala u OSX par puta pomenuo kao jednu od njegovih jako dobrih osobina :)

Iz istih pobuda i ja to radim, daleko sam "finiji" i tolerantniji prema linux/bsd distribucijama, pogotovo prema FreeBSD, zahvaljujući kojem i postoji danas ovakav OSX(btw, za one koji i dalje žive u iluziji da je OSX unix based sistem, neka puste verboose boot mode, pa da vide kako se zove kernel tog operativnog sistema ;))
Mislim da glavni razlog mog nezadovoljstva sa Apple-om, proizilazi upravo iz te njihove povezanosti sa FreeBSD kernelom i operativnim sistemom... uzeli su OS, sa najliberalnijom licencom, tj BSD licencom, i izbacili jedan od, ako ne i najzatvoreniji operativni sistem.
Ja gotivim OSX, koristim ga već 4 godine i vrlo sam zadovoljan sa istim. Nisam imao iPhone pre, verovatno ću sada uzeti jedan, pošto je pala cena 4-kama.

Poslednja izmena:

:D Ovo je fenomenalno! :D Mora da je pao dogovor izmedju Samsunga i HP-a da sad bombarduju trziste kopijama :D
Cak su i power dugme skinuli do detalja samo je ovo vece a samim tim nije isto kao na mbp :D Aj se kladimo da ce da ima i mag safe adapter :D
E, aj da je neki Zlj brand nego HP :)

*******ciju na stranu, koja je ovo fora da apsoliutno ni jedan x86 laptop nema firewire?

Poslednja izmena:
Jel je moguce da je Jonhy Ive jedini dizajner u IT industriji danas?
Sad samo cekam ove cuvene apple hejtere da pocnu da nas nazivaju budalama sto vidimo tu neke slicnosti.
Ovo sa Asusom je teska smejurija. Oni zamisljaju da ce ljudi pola sata da se bave origamijem i da savijaju tu njihovu budalastinu kako bi podmetnuli pod tablet. I sigurno je mnogo stabilno. Nije problem sto oni kopiraju. Problem je isti kao sto je i kod Microsofta, a Steve Jobs je to lepo formulisao u jednu recenicu, jednostavno prave lose i proizvode bez kulture.

Uzeo sam windows, kao konkurenta što se OS tiče, možeš da zameniš reč "windows" sa "android" ili "windows phone" ali će poenta ostatati ista, koju si nevešto pokušao da zaobidješ hvatanjem za najmanje bitnu reč u celom tom delu moje poruke.
Da ti ponovim još jednom... odgovorio si salacu da "napada" Apple uređaje samo iz programerskog/hakerskog ugla, na šta je usledilo moje pitanje, a kada "napada" Win/google uredjaje iz tog istog ugla, onda je to, za tebe, u redu i prihvatljivo?

A što se mapa tiče, pošto poslednjih 6 meseci radim u povećoj količini sa google maps api, kako za web, tako i za android/iOS platformu, mogu samo da ti kažem da se google fokusirao na backend deo, pogotovo zbog pojave Bing Mapa, koje ma šta god ja mislio, rade sve bolje i bolje... klijentske aplikacije su im daleko manje bitne.(osim za android telefone, naravno).

Pa ja stvarno ne znam ko to kritikuje win/android sa neke "hakerske" ili "power user" stagod strane? Zato i nisam skapirao sta si hteo time da kazes.
Moj je utisak bas naprotiv, da takvi ljudi vole i Win i Android, jer mogu da budze i customizuju do mile volje.

Jel je moguce da je Jonhy Ive jedini dizajner u IT industriji danas?
Sad samo cekam ove cuvene apple hejtere da pocnu da nas nazivaju budalama sto vidimo tu neke slicnosti.
Ovo sa Asusom je teska smejurija. Oni zamisljaju da ce ljudi pola sata da se bave origamijem i da savijaju tu njihovu budalastinu kako bi podmetnuli pod tablet. I sigurno je mnogo stabilno. Nije problem sto oni kopiraju. Problem je isti kao sto je i kod Microsofta, a Steve Jobs je to lepo formulisao u jednu recenicu, jednostavno prave lose i proizvode bez kulture.

Pa da, zato Windows ima 92% share, a Mac OS X 5%, zato Android ima preko 52% a iPhone 15% :D

u skorijoj buducnosti ce izgubiti i udeo na tablet trzistu...

sve losi proizvodi bez kulture :D

i tako po ko zna koji put zaboravljamo cinjenicu da iOS nije dostupan na bilo kakvom uredjaju vec samo na jednom. Koliki je odnos iPhone u odnosu na GlaxyII ili sl. ?

a koji je apple po prodaji laptopova?:)

i nije samo iphone, nego 6 iphonova(6 bese?) ! :p

Poslednja izmena:
Otkud sad prica oko trzisnog udela laptopova? :D Apple nikad nije bio najprodavaniji u tom segmentu. Cini mi se da ni u svojoj cenovnoj klasi nije najprodavaniji. Zasto, pojma nemam :D
Najniza cena novog iPhone-a je bila 199$ za 3g model, direktno od apple-a kad se 3gs pojavio, ako se dobro secam.

Pa da, zato Windows ima 92% share, a Mac OS X 5%, zato Android ima preko 52% a iPhone 15% :D

u skorijoj buducnosti ce izgubiti i udeo na tablet trzistu...

sve losi proizvodi bez kulture :D

Pa da zato prodaja Apple raste konstantno. I zato sada Apple vredi koliko vredi. Android je (zasluzeno) pojeo symbian/rim trziste a pored toga iOS i dalje nesmetano raste (i nece nikada dostici 95% al koga briga) Ali u svakom slucaju lepo zvuci tvoj post kao politicar da je izvlacio cinjenice. :)

...

Ajmo redom,...

iPhone je pod 1 nastao kao kopija, aj malo pogledajte telefon pod imenom LG Prada kada je izbacen na trziste i koji mu je bio koncept, jedina razlika je u OS-u, ali opet se ne moze reci da ih je Apple indirektno iskopirao.

iPhone 4(S) zavrsna izrada pa neka 0 moze da se da. Ko god da je taj isti iPhone dizajnirao njega treba vratiti u fakultetsku klupu da se uci industrijskom dizajnu. Ja mislim da su ta dva telefona jedini na trzistu koji imaju stakleni backplate :applaud, koji se lomi iz prvog eventualno drugog pada na neku tvrdju povrsinu (beton, parket itd.). Sve ovo implicira da je to staklo tu samo zbog dizajnerskih razloga, znaci stavlja se dizajn isred funkcionalnosti, retke su kompanije koje to rade u svetu, ali Apple definitivno vodi taj trend.

To sve gore implicira da neki average Joe kupi novi iPhone 4(S) i da ce mu isti ispasti na neku jacu povrsinu 100% u narednih par meseci. Ako pukne staklo na backplate-u (70%/30%) da ne pukne taj isti iPhone vise nije fensi, average Joe ga nosi u Apple store gde konverzacija tece, dobar dan, dobar dan 100$. Iz svega ovoga se izvlaci zakljucak da se to isto staklo nalazi zbog dva razloga, dizajna i da Apple odere iste usere kada odnesu to isto da fixuju u Apple store, znaci dizajn i profit. Ne daj Boze da je to ubacio Samsung, to bi bilo ispljuvano na sve strane.

Ajmo dalje iPhone ima aluminijum, super lepo izgleda i ? Taj isti aluminijum pravi iPhone 4(S) tezi od SGS2 nekih ~20%, malo li je, jedina uloga mu je dizajnerska, to da plastika ima lose karakteristike mozda jeste situacija ali u nekim ekstremnim uslovima, a ne pri normalnim temperaturnim i ostalim uslovima u kojima useri koriste telefon.

E sada hajdemo da uporedimo zasto SGS2 bolje izdrzi drop test nego iPhone4(S). SGS 2 ima umesto aluminijuma plastiku sto smanjuje tezinu za nekih ~20% + je povrsina na koju telefon pada veca sto znaci da ce se SGS 2 ponasati pri padu barem 30% - 40% bolje od iPhone-a 4(S).

E sada ide ono sto mene bas mnogo tangira (zanima). Apple ekipa tu plastiku snizava na nivo plastelina, jel moze lepo da nam objasni zasto bas aluminijum da se stavlja umesto plastike, ali da se ne pominje dizajnerski razlog, sta ga toliko izdvaja u mehanickom smislu od plastike ?

Ja licno vise "mirisem" aluminijum samo zato sto lepse izgleda, ali ako ce zbog toga pola telefona da mi se razbije ako jednom ispade onda cu da koristim plastiku koja ce vrsiti istu funkciju, ali ce mozda malo losije izgledati.

Inace sa Nokia telefonom od 50e koji je ceo od plastike moze fudbal da se igra.

Jedan user je pre rekao da se materijal za Nokia 5800 (plastika) koristi za bolide formule 1. Pa trend u automobilskoj industriji je da se sto vise izbace metalni materijali i zamene polimerima koji pokazuju slicna svojstva za manje pare, pa tako i u toj formuli 1, sto laksi automobil brze ide, manje trosi goriva, a mogao bi da se stavi i aluminijum, ali tada imamo bolid koji ce da se pokaze losije na stazi.

Kopiranje dizajna,...

Nije nego, svako je nekoga iskopirao pa i sam Apple je uzeo standardni model laptopa, sto nisu to reinventovali ? HP Envy jeste direktna kopija MacBook Pro-a, ali ako se ide tom analogijom svi laptopovi do 500 e lice jedan na drugoga jedino sto ih razlikuje je logo, ono sto je uradio Apple je samo sto je plastiku zamenio aluminijumom, HP pratio taj trend, mozda malo preterano, ali opet ga je pratio u nekom smislu.

Inovator na trzistu koji nije pohlepan je Asus, njima je prvo pao na pamet netbook koncept iz koga se indirektno razvio i tablet koncept. Eto i sam Apple je iskopirao netbook, ali problem je sto taj netbook kosta 1000$, dok isti u HP izvedbi kosta 500$, a u Asus 300$. Hajde ima Apple bolji dizajn, ali razlika u ceni je preterana. Tu su jos i Transformer, Pad Phone, Slider tablet itd.

Apple je tuzio Samsung jer je kopirao iPad ? Cek malo dimenzije su razlicite, materijali su razliciti, dijagonala je razlicita, OS je razliciti, logo je razlicit, pa jedino sto je slicno to je oblik - pravougaonik sa zaobljenim ivicama WTF (hajde ima jos onih addonova koji idu uz tablet koji su stvarno precrtani, ali to nije razlog da se zabrani ceo tablet), ako se vode tom analogijom onda Apple moze da popije tuzbu od Asus-a jer ima laptop male dijagonale - netbook ? Takodje posle se izbaci prica da je Samsung Galaxy Tab 7.7" kopija iPad-a, taj tablet se po dimenzijama i dijagonali razlikuje od iPad-a (2" razlika u dijagonali) stvarno ko vidi da su ta dva proizvoda isti na 5 m onda neka poseti ocnog lekara, stvarno ne vidim slicnost, oba imaju ekran ? Mislim da je to svima jasno koliko je nebulozno ? Ali drugi tu razlog stoji po strani, Apple zna da ce svoju monopolisticku poziciju izgubiti jako brzo pa se na taj prljavi nacin bori protiv konkurencije, ali uprkos svemu oni su za godinu dana izgubili 20% tablet trzista, a taj trend ce se povecati jer evo izadje Transformer Prime sa Tegra 3, a iPad 3 koji bi mu bio kakav takav konkurent u hw smislu nije ni u najavi ? Mislim da bi IBM trebalo malo da krene da tuzaka, oni imaju patenata za izvoz :).

Jedina prednost iPad-a u odnosu na taj isti Transformer Prime je ispeglaniji OS i vise aplikacija, ali o tome detaljnije malo kasnije.

Cena Apple proizvoda,...

Ako Asus moze da napravi 17" alu laptop sa i7 sandy procesorom i nekom jacom ATI grafom za 800 evra, ne vidim zasto bi MacBook Pro koji je istih performansi, mozda malo bolje zavrsne izrade i bolje baterije kostao ~3.5 puta vise :), rad bih bio da mi neko objasni taj fenomen :) ? Ako necete Asus za komparaciju, eto tu je HP, HP ima Envy liniju ciji su laptopovi prakticno istog dizajna, zavrsne izrade i performansi kao MacBook Pro 17", ali MacBook Pro je skuplji ~2 puta :) ? Za cenu MacBook Pro-a moze da se kupi takva pro HP masina koja ce taj isti MacBook Pro da pojede za dorucak :) ? iPad, koliko je taj uredjaj precenjen i koliko drugi prate taj isti trend pokazuje Kindle Fire, koji ima malo losiji hw, 2.7" manju dijagonalu, ali je zato "samo" 300$ jeftiniji :), dobro Amazon ocekuje da se deo tableta isplati kroz app-ove i knjige, ali opet razlika je ogromna ?

Nije validno poredjenje ali koliko sam cuo na drugom forumu SGS 2 moze nov da se nadje za 350 e :).

Apple-ove proizvode prodaje brat bratu u 80% slucajeva dizajn, da se ne lazemo, sto implicira vecu cenu proizvoda i samim tim losije performanse za taj novac + ako se na to sve doda megalomanski marketing,...

Hajde cisto da u tu pricu ubacim i neke nedostatke koje Apple uredjaji imaju, mada ih vec i vrapci znaju. Prvi iPad nema kameru (prednju) iako je mogao da je ima, iMac vuce iste probleme (pregrevanje, prasina) vec par generacija, MacBook Pro-ovi se pregrevaju itd. Problemi tipa pregrevanje i prasina kod premium proizvoda koje prodaje dizajn i lakoca koriscenja ne smeju da postoje ni u najavi, ali za sve to Apple boli uvo jer nista ne menja vec par generacija, a i koliko primecujem ne rade nista u nekom smeru da to promene.

Klasican primer da Apple prodaje dizajn su xServe koji vise ne postoji jer taj segment trzista samo zeli performanse i sto manju zatvorenost, dizajn im nije bitan, i MacPro linija koji je po nekim rumor-ima uskoro pred gasenjem.

Premium proizvodjac uredjaja daje 1 godinu garancije, za 3 moras da doplatis 200$, a svaka komponenta u tom Apple uredjaju ima barem 3 god. garanciju od firme koja tu komponentu proizvodi, reparirane graficke imaju garanciju 12 meseci, neke cak i 24 meseca. Za cenu za koju se prodaju Apple uredjaji garancija bi morala da bude barem 3 godine, Asus nudi garanciju 2 (mozda cak i 3 ne znam napamet) god. na laptopove, firma koja prodaje racunare u skoro bilo kom gradu po Srbiji daje garanciju minimum 2 godine. Ako si napravio uredjaj kako treba, onda ga i prodaj pod konkurentnim uslovima, a ne kako tebi odgovara.

OS-ovi,...

OS X, pa to je proizvod koji moze da zavrsi posao odredjenom broju ljudi, recimo Autodesk ima podrsku za OS X za svoje proizvode tek od verzije 2012, i to je pitanje kako ce da radi, a uostalom poznati su problemi pregrevanja i prasine kod Mac-ova tako da je koriscenje istih hw zahtevnih programa u vecini slucajeva na Apple masinama ~besmisleno. Eventualno Mac Pro, ali ima drugih kompanija koja nude bolja resenja za iste pare (HP). To da do Lion-a u (klot) OS X-u nije mogla da se koristi komanda cut je stvarno kosenje sa realnoscu. Eto meni licno koji koristim Solidworks, OS X ne moze da zavrsi nikakav posao, jer doticni program ne mogu da instaliram na OS X. Cisto da ne bude da ne predstavljam reprezentativan uzorak, Autodesk proizvode koristi tona usera.

iOS je solidan OS, ali problem je sto ga svi mi gledamo iz naseg ugla, ako posmatramo iz ugla nekoga od 40 godina koji ne zna gde ce od posla, njemu treba nesto sto ce brzo i lako zavrsiti posao i raditi uvek kako treba + da to bude pakovano u fancy kuciste, logicno je da ce se odluciti za iOS. Medjutim vremenom se pojavljuje Android koji omogucava nesto sto doticni iOS ne omogucava i pomaze korisnicima da se oslobode iOS ogranicenja, i da omoguce da se telefon prilagodi njima, a ne oni njemu. Ali sve ima svoje prednosti i mane.

Siri, pa pitanje je vremena kada ce se to pojaviti na Android-u u Google izvedbi. Google ima ogromnu bazu reci preko Google Translate-a pa ce im to pomoci da jako brzo portuju taj isti "Siri za Android" na mnogo veci broj jezika + ako se to sinhronizuje sa svim Google servisima sreci nikad kraja.

Sto se tice intuitivnosti to je subjektivno. Ja kada sam krenuo da koristim nesto bezveze OS X za 90% komandi sam morao da konsultujem Google jer stvarno nisam mogao da ih nadjem. Inace kada smo vec kod toga, ja cuh pre na nekom predavanju (na ozbiljnom fakultetu) da se pod terminom "test telefona" ne podrazumevaju hw karakteristike vec koliko klikova treba da se dodje do odredjene opcije.

iOS na iPad-u je primer kako ne treba da izgleda tablet OS u pogledu organizovanosti. Pljuvali su svi zivi one Gingerbread tablete, pa zar iPad nije ista stvar, skalirani iOS (sta vec) na dijagonali od 9.7", na drugoj strani imamo Honeycomb koji ima organizovanost na jako visokom nivou, znaci prostor je maksimalno iskoriscen. Naravno necu zaboraviti da pomenem koliko je taj iOS optimizovaniji u odnosu na Honeycomb, ali na tom polju ce se Google jako brzo popraviti, evo ga Ice Cream Sandwich 4.0 izlazi jako jako brzo.

Inace sto se tice Apple marketinga, drugar dolazi jedan dan da vidis sto ce da ima novi iPhone (na 4S se misli ili tada petica) ono kao ona laserska tastatura, projekcija display-a (hologram neki sta je vec) itd. Ja lepo coveku objasnim da to trenutno ne moze da se ugradi u telefon, a da cak neke stvari ne postoji ili nisu publikovane u javnosti, da ti pored holograma, display ne treba itd. Na kraju covek shvati sve lepo, ali iz toga se da zakljuciti druga stvar da nijedan drugi IT proizvod nije doziveo nesto slicno, da se telefonu daju takvi feature-i koji ce se pojaviti u uredjajima kroz par godina - decenija.

Najsmesnije mi je kada cujem da Apple gura cloud, a cinjenica je da je Apple jako minoran u toj prici u odnosu na neke druge cloud provider-e kao sto su Amazon (za user trziste) i Microsoft (za corporate trziste).

Ja licno gledam na Apple uredjaje kao fensi stvarcice, koje mogu da zavrse odredjeni posao, ali postoje drugi manje fensi uredjaji koji su pritom jeftiniji koji ce barem meni licno mnogo brze zavrsiti neku funkciju + imam vecu slobodu da ako mi se nesto ne svidja mogu da promenim, mada sve manje "budzim" stvari u poslednje vreme.

Buducnost Apple-a :

Neki pricaju da ce da imaju uvek ovu vrednost, da nece nikad da propadnu itd. Pa Apple jeste najvrednija kompanija, ali monopol ima u tablet trzistu (koje rapidno gubi) i iPod trzistu (koje jede Smartphone trziste jer svi zele All in one uredjaje), u svemu ostalom nisu neki veliki igraci. Trenutno se bore tuzbama protiv konkurencija, da uspore taj pad, ali sve teze i teze im ide. Cinjenica je da ce jako brzo Apple da krene nizbrdo, osim ako ne izbace jos neki "revolucionaran" proizvod.

I da nije rast prodaje Mac-a na 2 miliona komada 10% veci od rasta na 400 miliona u 5%.

@vasic

Pisao bih na Vi posto se kulturno izrazavate, ali posto moram mnogo da editujem, a i ovo je forum, pisacu ipak na ti.

A sto se tice price da se nekome uvali Android telefon umesto iOS telefona je stvarno neverovatna. Covek sa tim koeficijentom inteligencije, ne bi uzeo misljenje prodavca kao reper, vec bi odlozio kupovinu barem 24h dok se ne raspita kod prijatelja ili na nekom forumu da li valja ili ne, jer vidim da taj covek ne kupuje telefon svaki dan vec da mu je to novi telefon posle nekog duzeg vremenskog perioda. Ja stvarno ne znam ikoga ko ima ~50 godina da je krenuo da uzme racunar / telefon bez prethodne konsultacije sa nekim ko se barem malo vise razume, niti sam cuo da je otisao i uzeo racunar / telefon onako na prvu loptu.

Evo za komparaciju cu uzeti neku moju tetku koja zivi preko, ima oko 45 godina, mozda 50 ne znam tacno, radi u osiguranju, a zaradjuje mozda i vise od spomenutog japanca (ima novca za normalan zivot, vozi solidan auto, uostalom sam sve znas). Sve u vezi IT-a sto kupuje prvo pogleda na internetu, mene pita sta bih joj ja preporucio za isti novac, pa tek onda dodje misljenje prodavca i ona donese zakljucak. Ako tako razmislja zena, kojoj mala varijacija u mail klijentu napravi zbrku koliku hoces, onda taj japanac koji je sa druge strane muskarac i nekako su mu pribliznije te tehnicke stvari ili ima para za bacanje ili je nesto drugo u pitanju.

Cak i moji drugari (~20 god) koji znaju barem da koriste racunar(ne samo fb i tako te gluposti) i donekle prate IT trendove pitaju mene ili nekoga iz njihove okoline ko prati IT trendove pre kupovine racunara / telefona da li ovo ili ono valja ili ne, ili cak u krajnjem slucaju postuju na nekom forumu, cak i ja sam pre neke kupovine uvek pitam na nekom forumu, mozda nesto ne znam ili sam izostavio. Ako tako razmislja neko sa ~20 godina koji "misli da sve zna" onda neko iskusniji ko je mnogo stariji treba da se vodi istom idejom (da nekoga pita) jer je njemu mnogo jasnije koliko "ne zna" i koliko neko moze da ga izradi.

I ono najbitnije gde ne pravis razliku je da ako neko ima isti pogled na telefon i mikrotalasnu za njega nije ni iPhone, ni Android telefon nego Nokia do 50 e max. Evo moja majka je penzioner, po struci ekonomista koji je imao kakvog takvog kontakta sa racunarima. Ona ima malo prosireniji pogled od gore opisanog, tek od skora je pocela da koristi internet barem za novine, pa joj je opet Nokia od 70e (preko postpaid-a 1 dinar) dodje komplikovana iako je cela na nasem srpskom jeziku i cesto se pogubi, ne zelim da pomislim sta bi bilo sa njom da joj dam na koriscenje neki smartphone (ili da joj pricam sta sve taj isti smartphone moze da uradi). Jednostavno za njih takvi telefoni nisu (mada analiticari kazu drugacije), jedino sto moze da promeni tu situaciju je Siri.

Intelektualna svojina i te neke druge price mogu da se prodaju nekome drugome. I u razvijenijim zemljama sveta, vecina ode na youtube i pusta muziku, samo ode neko na sajt konvertuje i snimi youtube klip kao mp3 fajl, sto bi sada bezveze placali nekome 1 $ po pesmi, kada istu mogu da uzmu besplatno. Naravno sada ce da krene prica, standard levo desno, evo prvi primer si ti, imas jeftiniji telefon koji kosta manje mesecno, da bi taj novac otisao na druge aktivnost, 10 pesama ti se svidi u prethodnih mesec dana, ode 10$, nisu to neke pare za tamosnji standard, ali kada se sabere na vise meseci, vise pesama, dodje se do ozbiljne cifre, zar ne :) ? Evo recimo ja sam pokupio 25 nekih pesama u prethodnih mesec dana sa youtube kojih doduse ni nema na iTunes store-u jer su mixevi nekih pesama. Dakle sto bih ja dao 25$ dolara Apple-u kada to isto mogu da skinem za dzabe, klasican primer su pesme, da ne pominjem filmove, eno ga warez-bb pun kao oko, svi zivi vuku sa neta. Sto bih ja placao iznajmljivanje filma 3 $ (dobro ako je hica) kada isti mogu da skinem sa nekim brzim netom za noc i da odgledam za dzabe, odem da spavam pustim ustanem sutra ujutru + ga imam na racunaru stalno, ako mi se ponovo gleda opet dzabe ga odgledam opet ? Jedino za sta bih dao novac to su neke (ne sve) igrice jer to se od dve gorepomenute kategorije razlikuje.

Cela industrija je svesna piraterije, cak i ovdasnji izdavaci (hajde Grand) cak ni oni ne stampaju vise CD-ove u onim kolicinama kao pre, jer znaju da ce to u rekordnom vremenu da se pojavi na internetu, tamo u USA je naravno mnogo drugacija situacija, konkretno Amazon ima stalno nekih akcija, znam da su jednom prodavali cele albume koji su u ~top 10 za 1$, akcija taj dan itd. Jedina razlika izmedju USA i nas ovde, je da tamo bogatiji i ljudi koji vise zaradjuju kesa nece da se bakcu sa piraterijom, vec ce da to kupe i zavrse pricu, dok ce kod nas taj isti sloj da to skine piratsko ili ce prebaciti od nekoga ko je to vec piratski download-ovao (skinuo), jer ne postoji online store gde bi mogao da kupujes muziku, pa mu dodje brze da skine novi album "Cece" sa neta za dzabe, nego da juri po prodavnici CD, pa da taj isti CD rippuje i sta vec radi. A sto se tice proseka, pa kod nas je situacija kristalno jasna po tom pitanju, mada ni tamo u USA nije nesto preterano bolja - piraterija cveta :), mozda u muzickim / filmskim vodama manje, ali zato ne bih rekao da se u softveru preterano razlikuju od nas.

@MadMuzzy Ja u zivotu nisam video FireWire uredjaj (ni u prodavnici) kao i 99% ljudi u mom okruzenju, ostaje 1% koji je bas duboko zasao u IT i koji je to mozda nekad video, ali cisto sumnjam ozbiljnije koristio. Naravno to ne znaci da mali broj usera koristi uredjaje koji podrzavaju doticni port, eto to mu dodje verovatno glavni razlog. Apple je pogurao taj standard, mozda da se pojavi u PC-evima, ali periferija ima stvarno u marginalnom nivou.

Inace kao slobodan posmatrac sam zakljucio jednu stvar.

Salac i yooyo imaju mnogo vece IT znanje (zakljuceno na osnovu postova i samog objasnjena problema) od vecine usera (ukljucujuci i mene) koji ucestvuju u ovakvim raspravama (sad ce neki izmislio si toplu vodu), tu svrstavam i Apple fanboy-e koji slobodno mogu reci pokusavaju da im se suprostave. Jednostavno ne moze neko ko nije duboko povezan u neku IT oblast (ekonomista) da detaljno objasni mane nekog uredjaja (softverski deo) i njegovog OS-a kao neko ko taj isti uredjaj zna u dusu :).

Pre je bila diskusija SnakeEyes vs yooyo, ekonomista vs iOS programer(sada Android), pa cekaj covece ko vise zna o doticnom OS-u, neko ko je gulio klupu o IT-u 5 godina na faksu i ima tonu iskustva + programira za doticni OS ili ekonomista ko je imao mozda 3-4 predmeta max u vezi IT-a i tu programiranja video nije nego neki Excel eventualno nesto malo teze ? Ovo sam samo uzeo kao primer koji ih ima jos na forumu. Naravno ovo ne znaci da su doticna dva usera (yooyo i salac) sveznajuca i da neke nedostatke ne mogu da uvide, ali opet su za neku diskusiju kompetentniji od vecine nas. Znam par ljudi koji su zavrsili neki drugi fakultet koji nije IT orijentisan, a da stvarno znaju neke teze stvari u vezi IT-a, ali takve ljude je jako tesko sresti, tipa covek zavrsio Bogosloviju, a pravio sam neke malo vece portale u nasoj zemlji, radio opasne projekte u 3DS Max-u, a predaje u srednjoj skoli itd. Nadam se da ce nece niko od usera uvrediti ovim sto sam napisao.

Apple fanboy-i vecinu cinjenica vole da iskrive, kao sto je kopiranje feature-a sa Android-a na iOS 5 predstavljeno kao dobra stvar jer je to "Apple unapredio", kao sto je folder "unapredio" na iOS-u. Da je OS X najbolji operativni sistem na planeti, BT file transfer nije bitna stavka (klot iOS), tu je jos i 3.5" idealni display na osnovu velicine palca, FM radio, da su ogranicenja u iOS-u super stvar kao i sam iTunes i na kraju kruna svega da je Retina display "ispred" bilo kog na monitora na planeti, to je ono sto nervira vecinu usera koji ucestvuju u ovim raspravama, da su vecina stvari koje se kose sa zdravim razumom super feature-i, da ih je ne daj Boze uveo prvi Samsung ili koji drugi proizvodjac isti bi ti feature-i bili pljuvani na sve strane. Kada Apple nesto iskopira to je cool, a kada Samsung, LG, Google i ekipa nesto iskopiraju to pljuvacina na sve strane ? Ja bih se barem zapitao gde gresim :) ? Ovo Vam je vise prijateljski savet, nego neko "pljuvanje", zapitajte se da li ste postali zrtva Apple propagande, jer nemoguce da njih ~20 vidi probleme koje Vas par ne moze da vidi, ili pak vidi, ali nece javno da prizna :) ? Naravno ne idealizujem ni ja Android ekipu, i oni imaju zutih minuta,s kada zapravo pojedinci pisu da je nesto ispred Apple-a, a ustvari nije, verovatno to i sami znaju nego nece da priznaju ;). Nadam se da se niko nije nasao uvredjen :).

Post je malo podugacak, ako se podvukla neka gramaticka greska izvinite za tome :).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno