Ni ja ne uspevam bas to da podesim po "uputstvu", i uvek mi dosta krace traje extrakcija za 30ml single shot (ne bih rekao ni 5sec da traje samo "kapanje"). Sada uglavnom radim samo double-shot (ali u jednoj soljici), jer ionako uvek pijem dupli, i taman vremenski ide koliko treba i izadje 60ml, i meni je idealan (ja pijem dva double-shota ujutru, BTW).
Za single-shot nikako ne uspevam ni ja >10sec, a da nesto drugo nije bas off.
Double shot, ceo proces (od zavrsetka mlevenja) je nekih 20-25s, samo kapanje je uglavnom 10-15s, zavisi od kafa.
Za Lavazzu i Tchibo mi i single shot dobro ispada doduse, kao i od Aviator blenda, ali to retko pravim.
Izgledaju nekvasene (tj. slabo kvasene) "pogacice", to me ne cudi, jer je voda vrela, iscedi se prilicno i ispari dosta toga u samom aparatu dok ja stignem da ga otvorim posle. Ako poredimo sa talogom od turske kafe, nebo i zemlja. Cela je mokra naravno, i prilepi se malo za saku ako je rukom izvuces (ali uglavnom su postojane, ne rone se kada ih sakom uzmes, ako ne pritisnes puno)
P.S. Ja ne pijem uglavnom espresso kakav se vecini svidja (vise zbog potrebe, tj. godina, nego zbog ukusa), tako da jedino za najosnovnija pitanje vredi moje misljenje, ja bi rekao
Probao sam danas Keniju napravljenu u Cafe Factory. Kazu radnici ista je kafa skroz i u Kralja Petra i kod Bajlonija. I jeste.. ona Kenija je bas "bland" (slabih ukusa) i kada su mi je oni napravili. Jedino sto i njihov espresso ima aftertaste bas prijatan, ali nema ni taste po meni

Za sada od probanih (house blend (Brazil, Etiopija, Gvatemala), Etiopije obe, Kenija i Sumatra), jedino mi se Sumatra svidja, i moje misljenje je da ce ogromnoj vecini se najvise svidjati bas ona od pomenutih barem (a i generalno od ovoga sto sam probao u D59B/Koffeinu/Kafeteriji, mislim da je ova Sumatra najinteresantnija vecini). Pogotovu kome ide Dolce Gusto, kao sto rekoh.
S' tim sto je malkice kisela, ali to se da srediti tako sto se uzme produzeni
Ako vam nesto znaci, evo kako meni uglavnom idu kafe, po ukusu (imati na umu da nasi dobijaju zrna koja mogu da nadju, i da se to stalno menja...):
- Kenya Nyeri, Giathagu, neka special. Jednom je samo bila kod nas, pre jedno 3 godine, na kratko, leti.
- Kenija i Etiopija u Koffeinu su mi uglavnom top. Ali nisu konzistentne, nekada preteraju przenje ili nesto drugo, pa mi ne prijaju tada uopste. Ali kada pogode, najbolji ukus.
- D59B Etiopija, pogotovu Konga, a onda i one ostale Yirgicheffe sto su dobijali od oktobra negde. Konzistentno bas bas bas, Konga je bila najpitkija i meni najdraza kafa za pice, posle jedne Kenije, koje dugo nema.
- El Salvador, Meraville. Bio je samo jednom u D59B i Koffeinu, izvrsna kafa.
- Gvatemala, bilo Koffein, bilo D59B, nju prilicno slicno prze, i nisu mi do sada nijedni zeznuli. Ovo mi je sigurni-bekap kafa, ukus je mnogo blizi onome sto bi vecina zvala kafom, gorkija taman, manje kisela od K/E naravno. Doduse, imam utisak da me cini vise nervoznim nego K/E

- Costa Rica kao zadnji izbor, ali to je ono ako bas bas dugo nema kafe, i ne uzimam zrno, isto u D59B/Koff. Po meni CR treba prvo probati ko prelazi za turske/brand kafa.
- Peru koji su skoro imali u D59B je bio bas prijatan, kada su mi oni napravili espresso, ali ono sto sam uzeo u zrnu je skroz drugacije ispao

- Aviator house blend za cappuccino.
ostalo sta sam probao, bez ikakvog redosleda:
- Nicaragva tu i tamo... nikada interesantna. Nikada uzas, ali nikada interesantna

- El Salvador u Aviatoru (nikad gora kafa... nije lose pravljena, prosto zrno su tada izgleda nesto bas prehebali)
- Kenija i Etiopija u Kafeteriji. Zrna od kojih prave espresso nisu losa, espresso je OK, ali nije onako dobar. Ono sto je spakovano kao da stoji duze, dosta je bland ukus.
- Brazil u Koffeinu... "meh". Iskreno mi i ne podseca na kafu

A njima je to, kako kazu, >90% kafe, pa eto koliko se moj ukus razlikuje

- Etiopije i Kenija u zadnjih mesec dana u Cafe Factory. Zrna izgledaju bas fina, ali da li ih prepeku ili nesto drugo ne znam, prejako telo, a slab ukus kafe. Fin afteraste jedino, mnogo prijatnije od vecine gorenavedenih, sem od Konge.
- Honduras, samo iz Koffeina sam uzimao, jer je obavezno "zemljama" kafa (takvo podnevlje). Za espresso ne, previse ima taj zemljani osecaj, znate na sta mislim verovatno, koji se nekako "lepi"? Ali za kapucino, bas fina.
- Columbia... meni se ne svidja ukus, ali rekao bih da bi dosta ljudi volelo ove kafe, barem za pocetak. Treba probati!
Van nasih przionica:
- Etiopija Rioba. Jak, dobar ukus, gorka dosta vise od onih u przionicama. Po meni lep ukus. Ne prija mi, tako da je ne pijem, ali dobar ukus.
- Rioba Gold/Platinum, Lavazze razne.... sve mi ovo dodje isto iskreno

Nije po mom ukusu, i osetim (sem za Riobu Gold, koja je bila u zrnu) neki vestacki ukus.. sta znam.
- ethiopian mocha djimmah. Ovo je pravi ukus i miris kafe! Za filter ili French Press. Miris razbija!